Madzia i blog się przekształcił w ogólnokulinarny. I taki jest do dzisiaj. Tak na marginesie wspomnę, że niedługo do tych wszystkich smakołyków dołączą jeszcze sery (nowa pasja Madzi) i nalewki - moja nowa pasja. Ale wróćmy do chlebów i do automatu. Jak wspomniałem nie używam od dawna tej maszyny. Właściwie to służyła mi już teraz wyłącznie do wyrabiania ciasta. Podupadłem niestety
Marder&Marder Manufacturebiorę to, co natura dla mnie ma. Latem czekam na owoce. Truskawki, maliny... W tym roku czekam bardziej niż zwykle, bo to jest rok, w którym zacząłem robić nalewki. Owoce bardzo mi się przydadzą. Jesienią jest czas dyni i mojej ulubionej zupy dyniowej. Początek zimowych przymrozków to skorzonera, w której się zakochałem. Wiosna przynosi wiele, między innymi właśnie młodą kapustę
Marder&Marder Manufactureprzepis na pojedynczy napój dla wybranka :) ) 1 torebka ziela pokrzywy w formie herbaty Posti pół łyżeczki suszonego lubczyku syrop z płatków róży (lub dla fanów wersji alkoholowej różana nalewka ) sok z granatu 100% 2 łodyżki świeżego lubczyku (jak rurki) kostki lodu ze świeżą miętą limonka do dekoracji Łodyżki lubczyku wcześniej zamrażamy, posłużą nam za dodatkowe "kostki lodu" i oddadzą
Kuchenna Kontrrewolucyaokładów przy zapaleniu spojówek. Kwitnące krzaki czarnego bzu możemy teraz spotkać praktycznie wszędzie. Warto więc je wykorzystać i przygotować zdrowotny syrop lub orzeźwiającą lemoniadę na jego bazie, a także nalewkę czy ocet. Prawdziwym przysmakiem są też baldachy kwiatów smażone w cieście. Składniki: około 30 baldachów z kwiatami czarnego bzu 1 kg cukru 1 litr wody 2 cytryny Przygotowanie: Kwiaty czarnego
Smakowity Blog Kulinarnyjesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;). O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni. Pierwsza propozycja to pyszne, puszyste i proste w przygotowaniu placuszki serowe z płatkami akacji. Polecam :) Ilość porcji
SzczyptaSmaQpobycie nad polskim morzem, a rosły w ogromnym szpalerze przy zejściu na plażę. Po raz pierwszy je upolowałam, tym razem ubiegłam innych amatorów róży i poza cukrem różanym dojrzewa nalewka na płatkach róży. Składniki: 2 spore garście płatków- 50 g 150-200 g cukru Wykonanie: płatki przebrać, usunąć zabłąkane zielone listki. Nie usuwałam białych części u nasady płatka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naprawdę udaje się zjeść! Drobniutkie kwiaty bzu oddają całe swe dobro i pozwalają uchwycić ten cudowny aromat. Zamykam go w butelkach z syropem, przechowuję w gąsiorach z nalewką, trzymam w słoikach z truskawkową konfiturą, a od tego lata zamrażam. Tylko czy zapach da się zamrozić? Ależ tak! I to prostsze niż może się wydawać. Granita
KUCHARNIAsię - poza tym, o czym pisałam wcześniej - z książką p. Teresy Ewy Opoki pt. " Wyspa kobiet ". Gdy patrzę na okładkę tej książki, wciąż odczuwam pewien brak - karafki z domową nalewką lub dzbanka z kompotem (pojawia się w książce). Ten kapelusz i wazon z kwiatami, patera z winogronami i brzoskwiniami, kryształowe kieliszki z przezroczystym płynem na białym obrusie to za mało
Weekendy w domu i ogrodziecukrze Maliny w syropie Truskawki w cukrze Gruszki w słodkiej zalewie Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie Brzoskwinie w syropie Morele w syropie Wiśnie w syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem
Kuchnia domowa AniPodnieść kruche ciastka lub skandynawskie bułeczki na następny poziom smaku, dodając do nich płatki. Albo zrobić własną wodę różaną, która zaromatyzuje magdalenki . Możemy je wypić w lemoniadzie , smuszi czy nalewce . Mogą być świetnym dodatkiem do potpourri. A romantyczny wieczór, z płatkami róż na łóżku? Albo relaksacyjna kąpiel z dodatkiem róż? Macie już swojego faworyta? Jeśli nie to dorzucam jeszcze jeden
les mirabellesDzisiaj zapraszam na małe co nieco - czekoladki własnej produkcji. Postanowiłam wykorzystać owoce, które zostały mi od przygotowania nalewek: malinowej, wiśniowej i truskawkowej. Dziś w wersji z czekoladą gorzką. trzy tabliczki gorzkiej czekolady pół łyżeczki oleju po 5 łyżeczek wiśni, truskawek i malin ze spirytusu Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej. Czekoladę cienką warstwą rozsmarować na sylikonową foremkę. Włożyć
Humanistka w kuchniwiaty czarnego bzu mają wyjątkowy zapach i mnóstwo substancji odżywczych. Można je jeść na surowo w sałatkach, aromatyzować nimi napoje i oliwy, sporządzać nalewki, octy, wina, podawać w cieście naleśnikowym i deserach. Zbiera się je od maja do lipca, najlepiej podczas słonecznych poranków. Kwiaty po zerwaniu wystarczy rozłożyć na papierze w zacienionym miejscu, żeby wyszły z nich różne żyjątka, jeśli
SzczyptaSmaQPodajemy z lodami. Uwaga! Do tarty świetnie nadają się również inne owoce sezonowe. Ponadto do tej tarty można również wykorzystać owoce, które pozostały nam po robieniu nalewki. Wtedy pomijamy dodatek whiskey, gdyż owoce same w sobie są wystarczająco pijane. Karmelizowanie spowoduje utratę alkoholu, natomiast smak farszu będzie dużo lepszy
Mango PapajaDzień dobry! Czarny bez rozkwitł w najlepsze! Pozostaje zaczekać na ciepły dzień i wybrać się poza miasto na kwiatowe zbiory. Jeśli nie zdecydujecie się przygotować pysznej nalewki z kwiatów czarnego bzu , to zachęcam do przygotowania syropu. Aromatyczny, słodki, idealny jako dodatek do lemoniady, drinków czy deserów. Prosty w przygotowaniu, a jaki smaczny! :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeść