nalewka - 4783 przepisów (strona:259/319)

O PRZYPRAWACH KORZENNYCH 199

bazie wanilii produkuje się preparaty wzmacniające dla osób wyczerpanych, rozstrojonych nerwowo i w stanach depresyjnych. W przypadku reumatyzmu, bólu głowy, gorączki i dla wzmocnienia serca sporządza się z niej nalewki. Farmaceuci natomiast wykorzystują jej charakterystyczny aromat do polepszania właściwości smakowo-zapachowych leków. Lubicie przyprawy korzenne? :) Buziaki, Kats

Katsuumi
Lukier różowy do dekoracji ciast, ciasteczek. 130

Składniki : 3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z buraków ćwikłowych 2 łyżki nalewki lub wódki wiśniowej Sposób wykonania :  Cukier puder wsyp do rondelka lub miseczki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj wszystko razem. Gotowym lukrem dekoruj ciasta, ciasteczka i pozostaw do zastygnięcia polewy. Gdyby lukier był zbyt gęsty możemy dodać trochę więcej alkoholu lub soku z buraczków

Przepisy i porady kulinarne
Kawa i wuzetka są obowiązkowe. Dla każdego. ;) 201

Piec ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Ciasto zostawić do ostudzenia w uchylonym piekarniku. Zimne wyjąć z formy i przeciąć wzdłuż na 2 równe części. Do nasączenia ½ szklanki nalewki wiśniowej ½ szklanki zimnej herbaty, kawy lub przegotowanej wody Wymieszać razem. Odstawić. Masa do przełożenia 350 g konfitury wiśniowej 850 g mocno schłodzonej śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka

Pełny talerz
Likier kokosowy 256

Trunki domowej roboty są najlepsze . Najprzeróżniejsze nalewki owocowe czy też przepyszne likiery smakują wybornie. Domowe malibu robiłam już wielokrotnie , ale gdy natknęłam się na ten przepis  (niestety nie zapisałam źródła )    też musiałam go przetestować . Likier robi się szybko i łatwo. I równie szybko znika :) Składniki : 3 szklanki mleka  1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g wiórków

Malinowa Kawiarenka
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 199

połowę. Zestawiam z ognia i odstawiam do wystudzenia. Dzięki temu powstanie zwarte, gęste nadzienie. MASA CUKROWA z tego przepisu: KLIK   Biszkopty nasączam alkoholem (u mnie była to nalewka malinowa). Smaruję każdy z jednej strony dżemem oprócz tego, który ma przyjść na samą górę. 3/4 kremu maślanego wykorzystuję do przełożenia tortu. Składam go, a pozostałością kremu smaruję boki i wierzch

W kuchni Karmel-itki
Tort czekoladowy 219

czekolady mlecznej 500 ml kremówki 30% 350 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki spirytusu Do napaczowania 50 ml wiśniówki 50 ml przegotowanej wody(zimnej) wiśnie z nalewki(bez pestek) Do dekoracji wiśnie kandyzowane płatki z białej czekolady ozdoby z czekolady Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z solą, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą sztywne

Ala piecze i gotuje
Syrop z pigwy japońskiej 147

pigwowca wyglądają jak małe żółte jabłuszka, a smakiem bardziej przypominają cytrynę. Są bardzo kwaśne i na surowo praktycznie nie nadają się do spożycia, dlatego najlepiej przetworzyć je na syrop, nalewkę lub użyć jako dodatek do kompotu, zwłaszcza jabłkowego. Syrop z pigwy idealnie sprawdza się do słodzenia i zakwaszania herbaty, nadaje jej wyjątkowy smak. Składniki: ½ kg pigwowca japońskiego „pigwy” około

Smakowy Raj
Syrop z pigwy pospolitej (gruszy) do herbaty 128

Pigwa dzieli się na dwie główne odmiany: pigwę japońską - „pigwowiec”, przypominająca kształtem jabłko, a smakiem cytrynę (z której można zrobić pyszną nalewkę lub syrop ) i pigwę pospolitą, inaczej zwana „pigwa grusza”, która ma owoce podobne kształtem do gruszki, jednak w porównaniu z gruszką nie nadaje się do spożycia na surowo. Owoce pigwy są bardzo twarde i głąbiaste. Kilka lat temu

Smakowy Raj
Drugie życie śliwki ze spirytusu, czyli muffiny czekoladowo-śliwkowe z kruszonką 185

Muffiny czekoladowo-śliwkowe to generalnie propozycja jesienna. Jednak mam odrobinę śliwek po nalewce i postanowiłam je właśnie w tych muffinach spożytkować. 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 8 wypestkowanych śliwek 2 jajka 8 łyżek roztopionego masła 400 ml mleka Kruszonka cynamonowa

Humanistka w kuchni
Wiśnie i czereśnie 207

mikroelementów. Niestety żywot ich jest bardzo krótki. Co zatem zrobić aby przetrwały dłużej w naszej kuchni ? Sposobów jest sporo, można je przerabiać na musy, dżemy czy konfitury. Można robić nalewki czy soki. Można także mrozić owoce. Ja dziś proponuję owoce suszyć i choć teraz nie sezon na wiśnie i czereśnie to za chwilę jednak znajdą się w ogrodach na drzewach

Moje Małe Czarowanie
Sernik z żurawiną. 163

mielonego sera szczypta soli 1 szkl. cukru pudru łyżka kaszki manny budyń waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g suchej żurawiny łyżka mąki 100ml rumu(ja użyłam nalewki wiśniowej) płatki migdałowe WYKONANIE: Żurawinę namoczyć w rumie(lub innym alkoholu), oddzielić  białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na puszystą masę, gdy kogel-mogel zrobi

Kuchnia Beaty
Cholera z telefonami 151

love you". Pomachać trochę grzywką przy komputerze i nabrać przekonania, że dolnę to wszystko porządnie pięścią jak Rocky i będzie po sprawie. Zdegustować jakiś alkohol. Może być zrobiona własnoręcznie nalewka na płatkach róży (kochani, jak ona wyszła!!!). Może być różowe mołdawskie wino (ten niezrównany muscat- posadziliśmy jedną mini sadzonkę, może za milion lat też zrobimy muscatowe wino). Napić się dobrej

les mirabelles
Brzoskwiniowa chlebo-babka (Peach Bread) 118

smaczne i idealnie pasuje do jesiennego deszczowego wieczoru z herbatą i książką. Kocyka na razie jeszcze nie zapraszamy. BRZOSKWINIOWA CHLEBO-BABKA (PEACH BREAD)*   600g brzoskwiń 5 łyżek brzoskwiniowej nalewki babuni (albo innego brzoskwiniowego alkoholu) 1 łyżeczka syropu waniliowego 100g miękkiego masła 250g cukru 3 jajka 400g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sody

les mirabelles
Krewetki po białowiesku 133

być plantacje kukurydzy, tak w trawę cytrynową nie uwierzy już nikt:) A jak nie zadziała na zdrowie, to zawsze można się wspomóc żubrową wódką (a my nie zrobiliśmy żubrówkowej nalewki- wstyd!). Niestety nie dla mnie dziś takie rarytasy- w obiegu mam za dużo aspiryny. Ale za to ból gardła zwalczam naszym syropem mniszkowym! * strona z ciekawostkami na temat turówki wonnej

les mirabelles
Przyjęcie w Transylwanii 111

serwowane w niej potrawy. Wódki były tylko swojskie, wśród nich prym wiodła palinka, była też wiliamowka z gruszek, jabłkowy calvados leżakowany lat 16 w dębowych beczkach i szeroki wybór nalewek. Wina były nie tylko z Romanii. Jako przekąski polecano ozory jelenie i języczki z kozłów podawane z chrzanem. Kozioł dzikiej kozy zachwalany był jako marynowany w tylko tutaj znany sposób

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania