sądziłam, zmieniłam zdanie po skosztowaniu poniższej wersji cukiniowego przetworu.. Jakbym podjadała ananasy z puszki w lekko korzennej zalewie! Poezja. ANANASOWA CUKINIA (Janina i Andrzej Kaczorek, "Przetwory i nalewki" 8/2012, Warszawa 2012 z Biblioteczki Poradnika Domowego) 1 kg młodych cukinii (powinny być wąskie) 2 szklanki wody (dałam jedną) szklanka soku z ananasa (dałam dwie - soku z kartonika) 3/4 szklanki cukru
W kuchni Karmel-itkiwyjmujemy, odwracamy do góry dnem i studzimy w ten sposób. Kiedy będą całkowicie zimne, dostawiamy normalnie w chłodne miejsce. * w oryginale: "Ogórki w miodzie Helenki"; ** źródło: „ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek, (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012) Pozdrawiam i życzę przyjemnych doznań ogórkowych! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkipiję alkoholu, bo nie lubię... Tak uwielbiam przyrządzać różne nalewki, likiery czy inne trunki, prócz drinków, które potem z zadowoleniem i niejaką dumą stawiam na stole gościom. Z niepewnością wyczekuję pierwszego łyczka degustatorów, aby w następnej fazie stwierdzili, czy można to wypić, czy raczej jest tak marne, aż wstyd. Kiedyś mój Tato powiedział mi pewną rzecz. "Pamiętaj: wypomną Ci niedopieczone
W kuchni Karmel-itkiwystawców zaszczyci Poznań swymi produktami. Będzie można spróbować przysmaków nie tylko z różnych zakątków Polski, ale i całego świata. Osoby chętne mogą wziąć udział w konkursie na najlepszą nalewkę. Poza tym, na terenie miasta w restauracjach, odbywać się będą przez cały weekend różne interesujące warsztaty kulinarne, jak np. kuchni molekularnej. Nowością tegoroczną są wyświetlane w kinie MUZA filmy
W kuchni Karmel-itkiinne atrakcje. Na przykład warsztaty kulinarne. Czy występy na scenie głównej - pokazy kulinarne, gotowanie blogerów, o którym za moment, a wieczorem koncert bardzo przyjemnego zespołu. A także konkurs na nalewkę, kolejny ważny punkt całego festiwalu. fot.: Karmel-itka. Prócz tego, została stworzona STREFA WIELKOPOLSKIEGO SMAKU, gdzie każdego dnia dzieci mogły wziąć udział w licznych warsztatach artystycznych. W niedzielę
W kuchni Karmel-itkistyczniowego dnia, redaktor z lokalnej gazety "Panorama Leszczyńska" zadzwoniła do mnie, by przeprowadzić wywiad. Ale dlaczego? Zainteresowała się moją stroną zupełnie przypadkiem, trafiła na nią bowiem szukając przepisu na nalewkę z pigwy. Dzięki wujkowi Google, wyskoczyła moja PIGWÓWKA . Pani Redaktor zaczęła mnie poczytywać. Po pewnym czasie doszła, skąd tak naprawdę Karmel-itka jest. A, że Kościan należy do jej rewirów
W kuchni Karmel-itkiPisałam jakiś rok temu jak zrobić nalewkę z młodych pędów sosny . Teraz jest właśnie dobry czas na zrywanie pędów - wiosna się trochę opóźniała, ale szybko nadrabia więc nie ma dużo czas zanim na młodych odrostach pojawią się igły. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMiksujemy całość aż do dokładnego połączenia się składników i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę. Biszkopt dzielimy na trzy części, dwa dolne blaty nasączamy nalewką owocową lub wystudzoną, osłodzoną herbatą. Każdy z nich smarujemy 3-4 dużymi łychami kremu, składamy ciasto w całość i wykładamy masę na wierzch, zostawiając mniej więcej szklankę do dekoracji. Wykorzystując
sama złodyczzapowiedzieli tak też i zrobili... W weekend z kwiatów mniszka "miodu" uwarzyli :) Nietrudno zgadnąć, że z publikacją jutrzejszą Receptum na nalewkę z kwiatów znajdziesz najprzedniejszą :) Syrop z mniszka lekarskiego, zwany jest także miodkiem majowym ze względu na barwę, konsystencję i smak zbliżony do miodu. Medycyna ludowa przypisuje mniszkowi właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm, szczególnie przy schorzeniach wątroby. Jest skarbnicą
Delicious Titbits