Drink Shanghai Flower 182Drink Shanghai Flower – prawda, że kusząca nazwa? Truskawki można wykorzystać na wiele sposobów: do ciast, deserów czy pierogów. Jednak wiedzieliście, że możecie z ich użyciem
Kulinarne Przeboje
Drink Truskawkowa Rozkosz 166Drink Truskawkowa Rozkosz – pyszny drink na bazie truskawek i jasnego rumu. Jest on lekko słodki, ale zarazem orzeźwiający. Sprawdzi się on na wszelkiego rodzaju imprezach
Kulinarne Przeboje
Kiszony kalafior z kurkumą i curry 227Smaczne i zdrowe kiszonki W zeszłym sezonie zakisiłam kalafiora z buraczkami . Wcześniej nie robiłam tej kiszonki, ponieważ miałam wątpliwości czy mi posmakuje. Jednak od czasu, kiedy
Tajemnice Smaku
Botwinka kiszona w czosnkowej maślance 161Kiszona botwinka idealna na letni chłodnik Wcześniej kisiłam botwinkę w domowym kefirze, wyszła przepyszna i im dłużej stała, tym nabierała coraz bardziej intensywnego smaku. Zrobiłam eksperyment
Tajemnice Smaku
Domowy krupnik 210Domowy krupnik to zupa, którą z całą pewnością lubią wszyscy. Oczywiście najważniejsze jest przygotowanie odpowiedniego bulionu, bo to on właśnie ma w sobie cały smak i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czerwone kimchi z kapusty pekińskiej i buraczków 158Buraczane kimchi – czerwona koreańska kiszonka Tradycyjna koreańska kiszonka składa się zazwyczaj z kapusty pekińskiej, rzepy, gochugaru i kilku innych dodatków. W Korei istnieje
Tajemnice Smaku
Zakwas na żurek na dwa sposoby 189Zakwas na żurek możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy, bardziej znany to zakwas z mąki żytniej, wody, dodatków takich, jak czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna
Tajemnice Smaku
Kandyzowane kumkwaty z miodem, cynamonem, anyżem i likierem pomarańczowym 179Co to są kumkwaty? To takie małe pomarańcze, które wyróżniają się spośród innych cytrusów tym, że mają słodką skórką i cierpki miąższ i są zazwyczaj zjadane
Tajemnice Smaku
Shot Kurczak w atramencie 1552Shot Kurczak w atramencie – to pyszny shot i nieco śmiesznej nazwie. Gorąco polecam wypróbować na domowej imprezie. Zasmakuje on zwłaszcza tym, którzy uwielbiają sok grejpfrutowy
Kulinarne Przeboje
Marmolada cytrynowa, marmolada cytronowa – tradycyjnie i z wolnowaru 158Cytron zwany również cedratem, próbowaliście? Charakterystyczną cechą tych owoców jest jego lekko słodkawe i bardzo grube albedo i niewielka ilość kwaśnego miąższu. Parę kilo cytronów dotarło
Tajemnice Smaku
KOKTAJL BANANOWY Z LODAMI I KAWĄ 156Koktajl bananowy na mleku z lodami, kawą i płatkami owsianymi to propozycja na pyszny i szybki deser lub zaspokojenie głodu między posiłkami. Można udekorować go bitą
Zasmakuj Kuchni
Kapusta kiszona w dębowej beczce 151KISZENIE KAPUSTY “Obrawszy główki kapusty ze wszystkich zbytecznych liści, przekrajawszy je w pół i odrzuciwszy głąby, pokrajać pozostałą twarda masę główek jaknajdrobniej heblem. Potem na
Tajemnice Smaku
Zakwas z buraków czerwonych 146ZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH – ZAKWAS BURACZANY – NA BARSZCZ CZERWONY Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym – Lucyna Ćwierczakiewiczowa , “365 obiadów”
Tajemnice Smaku
Majowy miodek – syrop z mniszka lekarskiego 144Początek maja (czasami koniec kwietnia) to idealny okres na przygotowanie tzw. majowego miodku, czyli syropu z kwiatów mniszka lekarskiego. Surowcem leczniczym jest cała roślina, kwiaty, liście
Tajemnice Smaku
Syrop z młodych pędów sosny 184Do przygotowania syropu wykorzystujemy młode pędy (roczne przyrosty, na końcach gałązek) z sosen, rosnących na słonecznych polanach, daleko od dróg. Najlepszą porą zbioru jest początek maja
Tajemnice Smaku