Smaczne i zdrowe kiszonki W zeszłym sezonie zakisiłam kalafiora z buraczkami . Wcześniej nie robiłam tej kiszonki, ponieważ miałam wątpliwości czy mi posmakuje. Jednak od czasu, kiedy
Tajemnice SmakuKiszona botwinka idealna na letni chłodnik Wcześniej kisiłam botwinkę w domowym kefirze, wyszła przepyszna i im dłużej stała, tym nabierała coraz bardziej intensywnego smaku. Zrobiłam eksperyment
Tajemnice SmakuDomowy krupnik to zupa, którą z całą pewnością lubią wszyscy. Oczywiście najważniejsze jest przygotowanie odpowiedniego bulionu, bo to on właśnie ma w sobie cały smak i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Buraczane kimchi – czerwona koreańska kiszonka Tradycyjna koreańska kiszonka składa się zazwyczaj z kapusty pekińskiej, rzepy, gochugaru i kilku innych dodatków. W Korei istnieje
Tajemnice SmakuZakwas na żurek możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy, bardziej znany to zakwas z mąki żytniej, wody, dodatków takich, jak czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna
Tajemnice SmakuCo to są kumkwaty? To takie małe pomarańcze, które wyróżniają się spośród innych cytrusów tym, że mają słodką skórką i cierpki miąższ i są zazwyczaj zjadane
Tajemnice SmakuShot Kurczak w atramencie – to pyszny shot i nieco śmiesznej nazwie. Gorąco polecam wypróbować na domowej imprezie. Zasmakuje on zwłaszcza tym, którzy uwielbiają sok grejpfrutowy
Kulinarne PrzebojeCytron zwany również cedratem, próbowaliście? Charakterystyczną cechą tych owoców jest jego lekko słodkawe i bardzo grube albedo i niewielka ilość kwaśnego miąższu. Parę kilo cytronów dotarło
Tajemnice SmakuKoktajl bananowy na mleku z lodami, kawą i płatkami owsianymi to propozycja na pyszny i szybki deser lub zaspokojenie głodu między posiłkami. Można udekorować go bitą
Zasmakuj KuchniKISZENIE KAPUSTY “Obrawszy główki kapusty ze wszystkich zbytecznych liści, przekrajawszy je w pół i odrzuciwszy głąby, pokrajać pozostałą twarda masę główek jaknajdrobniej heblem. Potem na
Tajemnice SmakuZAKWAS Z BURAKÓW CZERWONYCH – ZAKWAS BURACZANY – NA BARSZCZ CZERWONY Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym – Lucyna Ćwierczakiewiczowa , “365 obiadów”
Tajemnice SmakuPoczątek maja (czasami koniec kwietnia) to idealny okres na przygotowanie tzw. majowego miodku, czyli syropu z kwiatów mniszka lekarskiego. Surowcem leczniczym jest cała roślina, kwiaty, liście
Tajemnice SmakuDo przygotowania syropu wykorzystujemy młode pędy (roczne przyrosty, na końcach gałązek) z sosen, rosnących na słonecznych polanach, daleko od dróg. Najlepszą porą zbioru jest początek maja
Tajemnice SmakuKoniec maja lub początek czerwca to jest ten czas, kiedy zabieram koszyk, nożyczki i idę na spacer w poszukiwaniu kwiatów czarnego dzikiego bzu. Najlepiej daleko od
Tajemnice SmakuCzereśnie w marynacie to idealny dodatek do pasztetów, pieczonych mięs lub wędlin. Tajemnica smacznych marynowanych czereśni kryje się przede wszystkim w zalewie. Przygotowujemy ją zagotowując wodę
Tajemnice Smaku