Oxymel z sosny, octu jabłkowego i miodu

Oxymel z sosny, octu jabłkowego i miodu

Naturalny ocet jabłkowy, młode igły i pędy sosny, miód wielokwiatowy. Przepis na iglasty oxymel, miksutrę na odporność na bazie naturalnego, żywego octu jabłkowego Oxymel (oksymel) to stary przepis na domowy specyfik, którego właściwości cenili sobie już starożytni Rzymianie i Grecy. Oxymel to mieszanina miodu i octu, do której w zależności od zamierzonego efektu można dodać zioła i inne produkty o zdrowotnych właściwościach. Przepis na iglasty oxymel pochodzi z książki Octy Magdaleny Mildner. To smaczny i wart...

Czytaj dalej na blogu Tajemnice Smaku

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Który miód jest najlepszy? Lecznicze właściwości miodu.

Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.