Już czas !

Już czas !

Już czas !

Pisałam jakiś rok temu jak zrobić nalewkę z młodych pędów sosny. Teraz jest właśnie dobry czas na zrywanie pędów - wiosna się trochę opóźniała, ale szybko nadrabia więc nie ma dużo czas zanim na młodych odrostach pojawią się igły.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

przetwory

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Paolka, 15 maja 2013 12:48:15

U mnie jest podobnie, słoiki zapakowane:) Robię nalewkę po raz pierwszy, ale mam nadzieję, że będzie na tyle dobra żeby powtórzyć to za rok! Pozdrawiam

Iza Kulińska, 15 maja 2013 12:54:11

zaglądaj do słoików i jak cukier na wierzchu się rozpuści to przysyp świeżym - trzeba pilnować żeby jakaś pleśń się nie przyplątała :)

Beata, 15 maja 2013 13:36:43

U nas leśnicy zbyt pilnują, lepiej nie ryzykować!

Iza Kulińska, 15 maja 2013 14:16:30

można popytać wśród ludzi mających domy z dużymi działkami gdzieś na zalesionym terenie - jeśli mają sosny to może pozwolą narwać trochę ?

Joanna, 15 maja 2013 16:08:20

To samo chciałam napisać. Jak leśnicy przyłapią można mieć dużo kosztownych problemów. Legalnie to tylko przydomowe drzewka lub prywatne zagajniki.

Iza Kulińska, 15 maja 2013 16:27:43

nikogo nie namawiam do łamania drzewek ani tym bardziej prawa :)

Daniel, 15 maja 2013 17:41:36

Świetny pomysł :)

Beata, 15 maja 2013 19:54:22

Pamiętam czasy dawne (ponad 30 lat). Dziadek zbierał pędy na nalewkę sosnową i mrówki do nacierania!

Iza Kulińska, 15 maja 2013 21:10:00

hihi, mrówek jeszcze nie zbierałam :D

Ilona/Albertos, 15 maja 2013 21:10:34

Widzisz, ale dałaś mi pomysł :) W sobotę ruszam na łowy :)

Iza Kulińska, 15 maja 2013 22:05:07

Ilona, koniecznie ! zimą syrop i nalewka będą jak znalazł :)

Joanna, 16 maja 2013 06:09:12

Wiem, wiem :) :) Ja tylko tak na wszelki wypadek :)

anemon, 16 maja 2013 13:45:32

Właśnie wczoraj wybrałam się na zbiory, w prywatnym kawałku lasu mojego brata, ale nie nazbierałam zbyt wiele, bo sosny zbyt szybko urosły i nie bardzo mogłam dosięgnąć do gałęzi. Dzisiaj wybieram się w dalsze rejony ma poszukiwanie mniejszych drzewek. Mam do Ciebie pytanie: czy gotowy syrop pasteryzujesz czy nie ma takiej potrzeby. Pytam bo pewnie nie będę go miała zbyt dużo i będę go chciała trzymać na wypadek wszelkich zimowych i wczesnowiosennych przeziębiń. I jeszcze jedno: czy robisz też syrop lub nalewkę z pędów świerkowych, czy świerk się nie nadaje? Przepraszam za tyle pytań ale widzę, że masz doświadczenie, a ja nie chciałabym zmarnować swoich zbiorów.

Dota|oneginetatopa, 16 maja 2013 16:54:45

fajna nalewka....przepis niby prosty ale z nalewkami to jest tak, że najtrudniej to jest czekać aż będzie gotowa.....

Iza Kulińska, 16 maja 2013 16:55:57

wiem i rozumiem :) dziękuję :)

Iza Kulińska, 16 maja 2013 16:58:06

można też robić syrop z pędów świerkowych - ma działanie wykrztuśne i oczyszczające drogi oddechowe - ja jeszcze nie robiłam bo świerków i mnie jak na lekarstwo :D Syropu nie pasteryzuję, ale dolewam trochę spirytusu i trzymam kilka małych słoiczków w lodówce. Większość nastawu idzie na nalewkę.

Iza Kulińska, 16 maja 2013 16:59:09

ano właśnie - ja niecierpliwa jestem bardzo i ciężko mi to czekanie przychodzi :)

anemon, 16 maja 2013 22:58:12

A u mnie odwrotnie, świerków mamy pod dostatkiem, z sosnami gorzej. W takim razie zrobię syrop z pędów świerkowych, bo sosnowych nazbierałam niewiele. Dziękuję za szybką i wyczarpującą odpowiedź.

Ilona/Albertos, 19 maja 2013 16:15:53

Jeśli masz jakiś sprawdzony przepis na nalewkę, to chętnie przygarnę :)

Iza Kulińska, 19 maja 2013 16:36:48

Link do przepisu masz w pierwszym zdaniu postu :) ekspertem nie jestem, ale trzymam się proporcji i rad przyjaciół, którzy są dla mnie guru w temacie nalewek :)

Anonymous, 29 maja 2013 10:53:34

kurcze moze ktos mi doradzi.... zrobilam syrop pierwszy raz i wlasnie plesn sie na wierzchu pojawila Jest sens to co na dnie zlewac do sloiczkow? nie wiem, za malo cukru czy co.... :(

Iza Kulińska, 29 maja 2013 11:57:37

prawdopodobnie za mało cukru było, szczególnie na wierzchu. Niestety, całość do wyrzucenia bo strzępki pleśni jakie widać to tylko część organizmu grzyba....