Dżem z borówki amerykańskiej

Dżem z borówki amerykańskiej

Dżem z borówki amerykańskiej

Przepis na : śniadanie

Podarunek od Marysi, z jej ogrodu ( dziękujemy ). Trzeba jakoś zagospodarować. Część została zamrożona. Pozostała przerobiona na dżem. Z podanych proporcji wyszło 5 niedużych słoiczków. Składniki 1200 g borówek amerykańskich 400 g cukru (ilość cukru można zwiększyć bądź zredukować) łyżeczka soku z cytryny łyżka wódki (opcjonalnie, można więcej, ja wolę alkohol jedynie jako dodatek smakowy, wódkę można zastąpić nalewką pigwową) Przygotowanie Umyłem borówki, przełożyłam do rondla, zasypałam cukrem i postawiłem na ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu R'n'G Kitchen

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.