Składniki: 0,5 litra spirytusu 96% 10 cytryn 300 g cukru 200 ml wody mineralnej Sposób wykonania: Cytryny obieramy ze skórek (tylko żółta część). Skórki zalewamy spirytusem i odstawiamy na 48 godzin. Z cytryn usuwamy białą błonę, kroimy je w kostkę i wrzucamy do dużego słoika. Zasypujemy je cukrem i dodajemy wodę, mieszamy. Odstawiamy tak samo jak skórki na 48 godzin. Spirytus odlewamy ze skórek. Cytryny z cukrem miksujemy blenderem, następnie przecedzamy je przez sitko i dodajemy do spirytusu. Przele... czytaj dalej...
Likiery, ach likiery! Słodkie trunki, których wręcz nie da się nie lubić. Kiedyś najpopularniejszym likierem był ajerkoniak, lecz w obecnych czasach wyobraźnia ludzka nie zna granic i powstaje wiele nowych likierów.
Czytaj dalej...