Konfitura z pigwowców – kuchnia podkarpacka

Konfitura z pigwowców – kuchnia podkarpacka

Konfitura z pigwowców – kuchnia podkarpacka

Konfitura z pigwowców - kuchnia podkarpacka Pigwowce, bardzo popularne w naszym kraju, czasem mylnie bywają nazywane pigwami. Pigwowce to krzewy, których kwiaty mają różne barwy – czerwone, pomarańczowe, żółte lub różowe. Ich owoce mają gładką skórkę i kształt przypominający niewielkie jabłka lub gruszki. W zależności od odmiany pigwowce pachną różą, cytryną lub jabłkiem. Owoce pigwowca bogate są w witaminę C, B1, B2 i PP. Zawierają wiele antyoksydantów. Ze względu na kwaśny smak soku z pigwowców najczęściej w... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.