szpinakiem i cieciorką. Kuskus i kuskus perłowy Kiedy mam lenia lub totalny brak czasu stawiam na kuskus z warzywami. Zalewam go wodą i dodaję ulubione warzywa oraz przyprawy np. curry. Inną odmianą kuskusu jest kuskus perłowy. Należy go ugotować, ale jego smak i struktura może być doskonałą bazą do treściwych sałatek do pracy. Polecam szczególnie podać go z pesto(...)Kasza owsiana Kasza owsiana stanowi dla mnie zamiennik płatków owsianych, czyli podaję ją zazwyczaj na słodko. Ryż Nie musi on stanowić bazy jedynie do pomidorówki. Przygotuj do niego aromatyczne curry lub tikkę masalę. Na słodko posmakuje Tobie, jak i Twoim dzieciom w formie domowego belriso (polecam szczególnie wersję czekoladową z wiśniami). Ogólne wskazówki: Spróbuj dodać do kaszy przecier pomidorowy (passatę
Fabryka pomysłówtrzeba wiele, żeby upieczony miąższ papryki stał się wyrafinowanym pierwszym daniem. Składniki na 4 porcje : po 2 papryki czerwone żółte zielone 900 ml wody 3 łyżki śmietany 12% szczypta curry gałka muszkatołowa mielona czerwona papryka sól i pieprz do smaku Papryki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i upiec, aż skórka mocno się przypali (mi to zajęło jakieś(...)Podsmażyć chwilkę i po chwili każdą paprykę zalać 300ml wody, a następnie zblendować na gładki krem. Do każdej zupy dodać łyżkę śmietany i dodatkowo do zupy żółty dodać trochę curry, do zielonej szczyptę gałki muszkatołowej, a do czerwonej 1/3 łyżeczki czerwonej mielonej papryki. Wymieszać dokładnie, zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem wedle własnego uznania. Zupę
Dietologmęża. Składniki: 200 g makaronu spaghetti Arc Pol 1 mała puszka kukurydzy 2 marchewka 2 szalotki dymka 500 g boczniaków 1/2 szt awokado 1 limonka 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy szczypta papryki ostrej szczypta papryki słodkiej 2 cm startego świeżego imbiru 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku Cebule pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Boczniaki pokroić w paski. Podsmażyć(...)oleju. Dodać curry, kurkumę, paprykę ostrą, słodką oraz imbir. Podsmażyć 4 minuty. Marchewkę zetrzeć. Dodać wraz z kukurydzą do warzyw. Zalać 600 ml wody. Gotować 6 minut. Dodać sok z limonki oraz skórkę. Na ostatnie 5 minut dodać makaron. Gotować aż makaron będzie al dente. Podawać z awokado i dymką
Kuchnia w oparachskładników wyszło mi 9 średnich słoików. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 3 duże cebule 2 łyżki soli zalewa: 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 łyżki kurkumy 2 łyżki curry 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe główka czosnku Z octu, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych robimy zalewę - wszystko pakujemy do garnka i gotujemy jakieś 2 minuty(...)koniec gotowania dodajemy kurkumę i curry, ząbki czosnku, wyłączamy gaz i dostawiamy. Ogórki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy w grubsze plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do ogórków i zasypujemy solą, odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wylewamy z nich wodę. Do ogórków i cebuli wlewamy odcedzoną zalewę, wszystko dokładnie mieszamy. Do wyparzonych słoików wkładamy warzywa
Kardamonovyduża pierś z kurczaka, 2 garście liści szpinaku, 5 kawałków suszonych pomidorów, 2 łyżki sera mascarpone, 2 łyżki oleju rzepakowego (ewentualnie olej z pomidorów), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz do smaku. Makaron ugotować al dente. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Smażyć do zrumienienia(...)odkroić twarde łodyżki, mniejsze listki dać w całości, duże można przekroić na pół). Chwilę wszystko smażyć, aż liście szpinaku zmiękną i zmniejszą swoją objętość. Dodać ser mascarpone oraz curry, chwilę podgrzewać, aż ser się rozpuści. Ugotowany makaron odcedzić, dodać na patelnię, wymieszać dokładnie z sosem i gotowe
Moja kraina smakówrzodkiewka, papryka, pomidor, - ząbek czosnku, - łyżeczka soku z cytryny, - pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 450 g), - łyżka oleju (ok. 10 g), - przyprawy: curry, papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Łączymy przesianą mąką z solą, rozpuszczonym masłem, gorącą wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy(...)Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z sokiem z cytryny, jogurtem, szczyptą soli i pieprzu. 8. Mięso z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w oleju, curry, papryce słodkiej, ostrej, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 9. Tortillę podgrzewamy. 10. Tortillę podajemy z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym. Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami jest
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachszybki obiad. Miodzio! Wystarczy kurczaka odpowiednio zamarynować i wstawić do piekarnika. Sekretem jest marynata. Udka kurczaka były przed pieczeniem marynowane w słodko-pikantnej marynacie na bazie miodu, ziół prowansalskich, curry, ostrej papryki, wędzonej papryki i oleju. Te udka zostały upieczone w piekarniku, ale tak zamarynowane udka kurczaka doskonale sprawdzą się na letnim grillowaniu. Pieczemy je wtedy na aluminiowych tackach. Często(...)pyszny. Składniki na 3-4 porcje udek kurczaka: 10 udek kurczaka, około 1000 g płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki miodu ½ łyżeczki curry 2-3 łyżki oleju rzepakowego sól morska Przygotowanie udek kurczaka pieczonych: Mięso myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy marynatę. Udka przekładamy do miski, doprawiamy solą z każdej strony, następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzajmuje dużo czasu. Polecam wszystkim. Składniki: 200 g piersi z kurczaka duża garść świeżego szpinaku kilka suszonych pomidorów 1-2 ząbki czosnku olej do smażenia 1 łyżeczka przyprawy curry 1/3 szklanki śmietanki 30% sól, pieprz ugotowany al dente makaron Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać pieprzem, solą i roztartym czosnkiem. Wymieszać. 2. Mięso obsmażyć na patelni(...)rozgrzanym oleju, po czym dodać drobniej pokrojone suszone pomidory. 3. Dodać pozostały czosnek, przyprawę curry i szpinak, dusić, aż szpinak zmięknie.Wlać śmietankę, zagotować.W razie potrzeby dodać jeszcze soli i pieprzu. Do sosu dodać ugotowany makaron, wymieszać i całość gotować jeszcze chwilkę, by sos nieco zgęstniał. Podawać. Smacznego!!! Źródło: Kwestia smaku
Kuchnia domowa Anicytryny s ó l, pieprz 30-50 ml oliwy extravergine d'oliva Kotlety cielęce 4 kotlety cielęce 2 jajka bu ł ka tarta 1 łyżeczka kurkumy lub curry 3-4 łyżki m ą ki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI Insalata 100 g di rucola 150 g di mais 1 zucchina(...)miseczki. W pierwszej mieszamy mąkę z dodatkiem soli i pieprzu . W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą wymieszana z kurkumą lub curry w proszku. Kotlety najpierw obtaczamy jajku, następnie w mące, ponownie w jajku a na koniec w buł ce tartej. Kotlety wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowan
La grande e la piccola cuocasycący, pełnowartościowy obiad. Składniki: 180g ryżu arborio 350g fileta z kurczaka 500g bobu 1 ząbek czosnku 2 małe cebule 500ml bulionu drobiowego 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżeczki curry 1 łyżka masła 1 łyżka oleju pieprz sól Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut
Szalona Kuchnia EwelinyPrzyznam, że częściej przyrządzam naleśniki na słodko niż na słono. Muszę to nadrobić zwłaszcza po dzisiejszym obiedzie. Do naleśników przygotowałam sos z mielonego mięsa z dodatkiem kapusty, pieczarek i curry. To całkiem smaczny sos, idealny do nadziania naleśników. Nadziewane naleśniki najczęściej przyrządzam jako krokiety . Dzisiaj zapiekłam je z mozzarella. Wyszły naprawdę pyszne. Nadziewane crepes…Ponoć crepes różnią się(...)jajka 1 łyżeczka soli masło do smażenia Nadzienie 1 czerwona cebula 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 2 marchewki 1 czosnek solo 400 g mielonego mięsa 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 100 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 50 ml wody 100 g mozzarella W misce wymieszaj jajka z mąką, solą i częścią mleka. Dodaj resztę
codojedzeniaobiad a później jeszcze jak my za dawnych czasów biegały po podwórku z kotletem w ręce. Dodatek kaszy jaglanej fajnie odmienił smak zwykłych mielonych, marchewka nadała chrupkości a curry egzotycznego smaku. Do tego duuużo czosnku i zielonej cebulki. Można je podac klasycznie z ziemniakami i buraczkami a mogą też być fajną wkładką do domowych burgerów. A tak poza(...)zapotrzebowanie na więcej kotletów. No po prostu palce lizać. Składniki: 300 g mięsa mielonego 50 g kaszy jaglanej duża marchewka duża cebula 2 ząbki czosnku jajko kajzerka curry, sól, pieprz, słodka papryka zielona cebulka olej do smażenia 3-4 łyżki mąki Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Kajzerkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Cebulę, zieloną cebulkę i czosnek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybki przepis na niecodzienne szaszłyki, macerowane w zaprawie z masła orzechowego, mleka kokosowego, soku z limonki i curry. Czas przygotowania : Godzina marynowania Czas smażenia : 12-15 minut Liczba porcji : 2 Masło orzechowe co do zasady kojarzy się raczej z daniami, przekąskami słodkimi (oraz Ulicą Sezamkową:). Tymczasem jest to wspaniały składnik potraw wytrawnych: sosów, marynat. W kuchni azjatyckiej jest mnóstwo przepisów(...)proste, a niecodzienne danie z masłem orzechowym – szaszłyki z filetów z kurczaka. Masło stanowi podstawę marynaty do mięsa, w skład której wchodzi jeszcze mleko kokosowe, sok z limonki i curry. Po wymieszaniu powstaje aromatyczna pasta, która podczas skażenia zamienia się w chrupiącą skorupkę otaczającą szaszłyk. Osobna historia to „ryż” z kalafiora – wspaniała i zdrowa przystawka, dzięki której na nowo odkryjecie
Niedzielny kucharzpanierkę: 200g mąki pszennej 150ml piwa (najlepiej typu ale, ale zwykłe jasne też będzie dobre) 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki łagodnej przyprawy curry Na frytki: ok. 600g ziemniaków sól Na sos tatarski: 1-2 korniszony 1 łyżka kaparów 1 mała szalotka 100g majonezu sól, pieprz Na groszek: 200g zielonego groszku (użyłam mrożonego) 1 większa(...)pokrył się tłuszczem i cebulą, przestudzić i z grubsza zmiksować. Doprawić do smaku sokie z cytryny. Przygotowanie panierki: Do miski wsypać mąkę, dodać przyprawy - sól, pieprz i przyprawę curry, wymieszać i wlać piwo. Ciasto dokładnie wymieszać widelcem na gładką masę i odstawić. Przygotowanie ryby: Ryby umyć i osuszyć, obtoczyć w mące, nadmiar mąki otrząsnąć. Rybę zanurzyć w cieście, chwilę
Codzienne Gotowanie