Fasolka curry Pyszna fasolka szparagowa w sosie z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry. Doskonały dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. czytaj
Kulinarna Chwilatrzeba? 400 g puree z dyni 6 dużych ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 200 g mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli po 1/4 łyżeczki curry i kurkumy sos : kostka masła, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka ziół prowansalskich 200g tarkowanego sera np. mozzarella Robimy! Najpierw musimy zrobić purre z dyni Dynię(...)sprawdź widelcem czy są już miękkie, jeśli tak to wyjmij z piekarnika i zmiksuj blenderem na gładką masę. Wystudź W misce wymieszaj ziemniaki z purre, dodaj mąkę, jajko, sól curry i kurkumę i wymieszaj na jednolite ciasto-jak się lepi-dodaj mąki. Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Z ciasta uformuj wałek i wykrawaj z niego ukośne kawałki
Latosiowydomłyżki skyru naturalnego – 2 łyżki ketchupu – 1 łyżeczka majonezu – sól, pieprz W misce dokładnie łączymy ze sobą składniki. Schładzamy w lodówce przed podaniem. DIP CURRY: – 2 łyżki skyru naturalnego – 1 łyżka jogurtu – 1 płaska łyżka majonezu – 2 łyżeczki przyprawy curry – 1 łyżeczka musztardy – 1 dymka – 1/3 łyżeczki kurkumy – sól
Be Fit Be Strongpoprawia kreatywność. Natomiast kiedy byłem w Wielkiej Brytanii, sprzedawali je na rynku właśnie jako artykuły dekoracyjne, więc trochę mają wspólnego. Składniki: - lakówki ametystowe - makaron z zupki "chińskiej" - cebula - curry Wykonanie: Lakówkom obcinamy ogonki i gotujemy przez kilka minut. Makaron zalewamy wrzącą wodą, żeby spęczniał. Cebulę podsmażamy. Dodajemy grzyby, makaron i curry. Podsmażamy chwilę
Kryzysowa Książka Kucharskakurczakiem: 2 piersi z kurczaka 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 starty ząbek czosnku 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz 1 pokrojony pomidor 1 długo ogórek sałatkowy pokrojony w plasterki kilka liści zielonej sałaty, porwane na mniejsze kawałki mała puszka kukurydzy, osączona Sos 1000 wysp: 1 łyżka posiekanego(...)Filety kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę lub paseczki - włożyć do miski. Do kurczaka dodać jogurt grecki, czosnek, przyprawę do gyrosa, kurkumę, mieloną kolendrę, curry, sól, pieprz i wymieszać. Można odstawić do zamarynowania. Krok 2. Kurczaka w przyprawach przysmażyć na rumiano, osączyć z tłuszczu i ułożyć na półmisku. Przygotować pozostałe składniki sałatki i ułożyć
Moja Książka Kucharskaspaghetti z cukinii (link: Waniliowe Improwizacje: Sos do spaghetti z cukinii ), ketchup z cukinii i pomidorów (link: Waniliowe Improwizacje: Ketchup z cukinii i pomidorów ), ogórki z curry i chili (link: Waniliowe Improwizacje: Ogórki z curry i chili ), sałatka szwedzka z papryką (link: Waniliowe Improwizacje: Sałatka szwedzka z papryką ), sałatka z cukinii na zimę (link: Waniliowe
Waniliowe Improwizacjemakaronu np kokardki 4-5 jajek 1 sałata rzymska pęczek rzodkiewek pęczek dymki 200 g pomidorków koktajlowych ok. 400 g pieczonego kurczaka 150 g jogurtu greckiego cytryna curry pieprz, sól 2 łyżki oliwy Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki. Umytą, osuszoną sałatę dzielimy na mniejsze części(...)kroimy w kostkę, doprawiamy ulubionymi przyprawami i obsmażamy). Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Skrapiamy 1 łyżką oliwy. Polewamy jogurtem zmieszanym z przyprawą curry i sokiem z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku
Smaki Na Talerzugłówki kapusty pekińskiej · 4 łyżki sosu sojowego ciemnego · 1 łyżeczka curry · 1 łyżka miodu · 1 łyżeczka octu ryżowego · 1 łyżka skrobi ziemniaczanej · Sól(...)małe paseczki paprykę i pokrojone w paseczki wcześnie namoczone grzyby MUN. 4. Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną kapustę pekińską, podlewamy jedną szklanką wody i doprawiamy solą, curry, pozostałym sosem sojowym, miodem, octem ryżowym i zagęszczamy skrobią ziemniaczana rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i łączymy z rybą. 5. Danie gotowe, podajemy z ryżem
Kulinarna Chwilakorzenia imbiru · 2 ząbki czosnku · Olej do smażenia · 2 łyżki curry · Sól · Szczypta chili Sposób przygotowania: 1. Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie(...)Mięso kroimy w kostkę, dodajemy curry oraz sól. Mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. 3. Do mięsa dodajemy obrane warzywa: drobno pokrojony imbir, czosnek, cebulę, obraną z nasion, pokrojoną w plasterki papryczkę chili, pokrojoną w drobne paseczki paprykę czerwoną. Smażymy dziesięć minut i łączymy z fasolą. Jak jest za mało sosu, można podlać wodą
Kulinarna Chwilacebuli 2 łyżki soli kamiennej 1,5szkl. cukru 1szkl. octu 1l przecieru pomidorowego z kartonika 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka curry 2 puszki kukurydzy konserwowej Sposób przygotowania: Cukinię umyłam i osuszyłam. Miałam cukinie mniejsze i większe, więc z niektórych usunęłam gniazda nasienne i obrałam je ze skórki, a miąższ pokroiłam(...)doprowadziłam do zagotowania i na małym ogniu gotowałam je 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie do warzyw dodałam przecier pomidorowy oraz przyprawy: paprykę słodką i ostra oraz curry. Wszystko dokładnie wymieszałam i gotowałam kolejne 10 minut. Po tym czasie sos zestawiłam z ognia i dodałam do niego odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszałam
Waniliowe Improwizacjełyżki soli kamiennej 1szkl. cukru 1szkl. octu 500g koncentratu pomidorowego w słoiczku 5 ząbków czosnku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka curry 2-3 łyżki ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Cukinię obrałam i wydrążyłam gniazda nasienne. Miąższ który pozostał przepuściłam przez szatkownicę. Można też zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule obrałam(...)czasu mieszając, aż cukinia się rozpadła. Wtedy wsypałam cukier i wlałam ocet. i znów mieszając od czasu do czasu, gotowałam kilkanaście minut. Do sosu dodałam paprykę słodką i ostrą, curry i zioła prowansalskie. Wymieszałam do połączenia. Następnie dodałam koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Znów wszystko wymieszałam do połączenia i gotowałam sos kolejne kilkanaście minut. Po tym czasie
Waniliowe Improwizacjemielonej wołowiny 1 cebula, poszatkowana 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka curry Sos z awokado 2 dojrzałe awokado 1 łyżka oliwy z oliwek sok z 1 limonki sól, pipas, sproszkowana słodka papryka 3 zmiażdżone ząbki czosnku Dodatkowo sosy według uznania( u mnie(...)hamburgerów zielona sałata, plastry pomidorów Zdjąć osłonkę z surowych kiełbasek, włożyć do miski. Dodać mielone mięso, cebulę, pietruszkę, połowę posiekanej papryki, jajko, bułkę tartą. Następnie dodać przyprawy: łyżeczka soli, curry, pieprz( według uznania). Wszystko dokładnie wyrobić ręką, do momentu osiągnięcia gładkiej, kleistej masy. Zwilżonymi rękoma formować hamburgery ( około 4 szt) Kłaść na gorący tłuszcz i smażyć z każdej strony około
gotuj ze mnąsmaku łyżka oleju oraz olej do obsmażenia Sos czosnkowy do podania: łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny duży ząbek czosnku łyżeczka keczupu szczypta przyprawy curry łyżeczka suszonego szczypiorku lub natki pietruszki sól i pieprz do smaku Przygotowujemy naleśniki – do miski wlewamy wodę, mleko, wbijamy jajko i wlewamy olej – dokładnie mieszamy do połączenia(...)mało, odrobinę dolewamy. Smażymy resztę trójkątów jak opisano powyżej. W czasie pieczenia mamy chwilę do zrobienia sosu – do miseczki przekładamy majonez, jogurt, sok z cytryny, keczup, przyprawę curry, zioła oraz obrany, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy. Odstawiamy do lodówki do chwili podania. Upieczone, gorące trójkąty, po minutce leżenia
Smaczna Stronaogórków szwedzka>>> Kapusta czerwona do słoików>>> Marynowana fasolka szparagowa, przepis>>> Marynowane młode buraczki>>> Ogórki w zalewie curry z kurkumą>>> Ogórki w musztardzie>>> Cukinia marynowana w curry na zimę>>> Cebula marynowana z koprem>>> Ogórki konserwowe na zimę
Moja Książka Kucharska