curry - 8456 przepisów (strona:164/564)

Tajskie zielone curry 122

zasadzie polska wariacja na temat oryginalnego zielonego tajskiego curry. Generalnie tajskie curry jest bardziej płynne od indyjskiej wersji, no i oczywiście inaczej przyprawione. Całość polega na uzyskaniu odpowiedniego balansu między kwaśnym, słodkim i ostrym smakiem. W tym przepisie pojawia się między innymi rabarbar, który dobrze pasuje do tego smaku

Milion Smaków
Jednogarnkowa potrawka z makaronem lasagne 117

passaty pomidorowej Pomidor 2-3 płaty makaronu lasagne 3 garści szpinaku  Łyżka serka naturalnego (u mnie twarożek President lub Bieluch) Około 2 szklanki bulionu warzywnego Łyżeczka czerwonej pasty curry Łyżeczka sosu sojowego Oregano, bazylia, pieprz cayenne Cebulę posiekać, zeszklić w garnku na łyżce oleju Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry, podsmażać chwilę w razie potrzeby podlewając odrobiną

HealthyCreations
Szparagi z sosem z awokado 84

pęczek szparagów białych lub zielonych, 1 awokado, 150 g jogurtu greckiego, sok z cytryny, szczypta curry, sól, cukier, Szparagi obrać i ugotować: - szparagi białe – obierać, najlepiej obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę należy odłamać a nie odcinać. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej i pocukrzonej wody. Gotować 6-7 minut. Szparagi gotuje się "na stojąco" (chociaż można i na płasko(...)odłamać końcówki. Można ich nie obierać. Wrzucić do wrzącej, lekko osolonej i pocukrzonej wody. Gotować 3 minuty. Miąższ awokado zmiksować z jogurtem. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, curry i cukrem. zastawa

królestwo garów
zupa z młodej kapusty na maśle i śmietanie... 141

kapusta młoda 1 główka większa, woda 3 litry, ziemniaki 5 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, kostka rosołowa 2 sztuki, groszek konserwowy 1 puszka, masło 2 łyżki, papryka chilli 1 łyżeczka, curry 1 łyżeczka, sól- ile potrzeba, śmietana słodka 12% 200 gram, mąka 4 łyżki, woda 1/2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek pieprz zielony z mielony 1 łyżeczka Kapustę młodą opłukać(...)zalewą, dodać masło i gotować z 10 minut. Śmietanę słodką wymieszać z mąką i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wsypać posiekaną natkę pietruszki, pieprz zielony zmielony, paprykę chilli, curry, sól do smaku - zupa z młodej kapusty na śmietanie i maśle jest lekka, nie za kaloryczna, jednocześnie sycąca i rozgrzewająca...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Warstwowa sałatka z brokułem, kurczakiem i prażonym słonecznikiem 88

równie szybko znika z talerza w postaci drugiego śniadania. Składniki: 500g brokuł 400g fileta z kurczaka 200g makaronu świderki 150g sera feta 100g pestek słonecznika 4 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz cukier olej Sos czosnkowy: 250g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku(...)dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić. 2. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju. 3. Makaron ugotować do miękkości w lekko osolonym wrzątku. 4. Ser feta pokroić w kostkę, a słonecznik uprażyć na suchej patelni. 5. Sos czosnkowy: Składniki

Szalona Kuchnia Eweliny
Curry z ciecierzycą, mlekiem kokosowym i szpinakiem... 101

300g passaty pomidorowej 200g szpinaku baby 400ml puszka mleka kokosowego 3 ząbki czosnku, drobniutko posiekane, lub roztarte 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 3 łyżeczki łagodnej mieszanki curry w proszku olej do smażenia sól, pieprz do doprawienia W sporym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju (lub oliwy) i podsmaż przez 3-4 minuty cebulę i czosnek, mieszając często(...)Wsyp curry i imbir i przesmaż cały czas mieszając. Wlej mleko kokosowe i passatę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut. Wsyp ciecierzycę i gotuj kolejnych 5 minut. Następnie zestaw z ognia, dodaj szpinak, wymieszaj i zostaw pod przykryciem na kolejnych 5 minut. Podawaj z ryżem i chlebkami naan

Lejdi of the house
Szaszłyki po hiszpańsku 168

kawałku, u mnie dodatkowo z orzechami - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 4 średnie cebule - 25 dag pieczarek - 1/2 szklanki oleju najlepiej smakowego, ja dałam czosnkowo - bazyliowy - 3 łyżeczki carry - sól 1. Mięso kroimy na małe kawałki zalewamy olejem, dodajemy carry i pół łyżeczki soli, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki aby mięso się macerowało. 2. Paprykę kroimy

Apetyczna babeczka
Sałatka z kurczakiem curry, fetą, migdałami ... 153

miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Składniki: 1 opakowanie mixu sałat 1 puszka kukurydzy 2 filety z kurczaka pomidorki koktajlowe 1 opakowanie sera feta 30 g płatków migdałowych u mnie Helio curry indyjskie olej do smażenia Sos czosnkowy: 2 - 3 większe ząbki czosnku 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz 1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę(...)oleju, wrzucamy kurczaka i smażymy. Pod koniec smażenie dodajemy curry indyjskie ( u mnie płaska łyżeczka, można więcej, zależy jak ostrego kurczaka lubicie). Jak kurczak się usmaży, studzimy go. 2. Mix sałat myjemy, osuszamy na sitku, pomidorki kroimy na ćwiartki, kukurydzę odsączamy z zalewy, fetę kroimy w kostkę.  2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 3. Przygotowujemy sos: do miseczki

kruche babeczki
Pomidorowe nuggetsy z kurczaka 146

fileta z kurczaka 200g płatków kukurydzianych olej do wysmarowania formy sól pieprz Marynata: 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka 3 łyżeczki przyprawy curry Ciasto: 5 łyżek koncentratu pomidorowego Pudliszki 125ml mleka 3 łyżki maki pszennej 1 jajko sól pieprz Sos pomidorowy: 6 łyżek koncentratu pomidorowego Pudliszki 5 łyżek majonezu 2 ząbki czosnku szczypta(...)pieprzu cayenne sól Wykonanie: 1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni lub w malakserze. 2. Marynata: Koncentrat wymieszać z olejem, dodać przyprawę do kurczaka, curry i całość dokładnie wymieszać. 3. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki o grubości około 3 cm, oprószyć solą i pieprzem. Następnie zalać marynatą i pozostawić na około 2 godziny. 4. Ciasto

Szalona Kuchnia Eweliny
Potrawka ze szparagami, kurczakiem i ryżem 102

jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g ryżu basmati 400g fileta z kurczaka 500g zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 2 cebule 700ml bulionu drobiowego 2 łyżeczki curry 2 łyżki masła 1 łyżka przyprawy garam Masala 1 łyżka oleju pieprz sól Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem, odstawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa z batata, cukinii i pietruszki 106

zwanego sprzątania lodówki znalazłam batata, cukinię oraz dorodny pęczek pietruszki. Postanowiłam, że z takich składników może wyjść całkiem smaczna zupa. I tak tez zrobiłam. Dzięki dodaniu do niej curry zyskała piękny słoneczny kolor. Składniki: 1 średni batat, pokrojony w kostkę 1 średnia cukinia, pokrojona w półplasterki pęczek pietruszki, drobno posiekany duża cebula, drobno posiekana przyprawy: sól, pieprz, curry 1l bulionu

Życie ze smakiem
Kalafiorowe curry z soczewicą 110

Kalafiorowe curry to pomysł na szybką, prostą i lekką kolację. KALAFIOROWE CURRY Z SOCZEWICĄ Składniki: 1/2 kalafiora  3/4 szkl czerwonej soczewicy 1 cebula 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki startego imbiru 1/2 szkl wody sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kalafiora i soczewicę gotujemy z oddzielnych naczyniach. Ugotowanego kalafiora kroimy na drobniejsze różyczki. Cebulę

Bon appetit mon amie
Domowe tacos 137

oraz dobrze przyprawione mięso w sosie pomidorowym, któremu wyrazisty smak nadaje koncentrat pomidorowy Pudliszki. TACOS Składniki: 250 g mięsa mielonego 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki curry  3 pieczarki 1 cebula biała 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki mała cebula czerwona 1/2 świeżego ogórka 1/2 avocado kilka pomidorów koktajlowych sól i pieprz do smaku  1 opakowanie(...)tortilli Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z papryką, oregano i curry. Na oliwie szklimy posiekaną białą cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki, a kiedy pieczarki zmiękną dodajemy mięso mielone z przyprawami oraz koncentrat pomidorowy Pudliszki. Kiedy mieszanka się usmaży doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ogórka, avocado i czerwoną cebulę kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe przecinamy na połówki. Tortillę podgrzewamy na suchej patelni

Bon appetit mon amie
Najlepsza zupa z zielonej soczewicy 157

soczewicy 500 ml bulionu warzywnego 1 filiżanka wody 1 średnia cebula 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 1,5 łyżeczki mielonego curry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku) szczypta płatków chili świeżo mielony czarny pieprz posiekana natka pietruszki 1 – 2 łyżki soku(...)dużego garnka wlewam oliwę, którą podgrzewam. Następnie wrzucam posiekaną cebulkę i marchewkę i podsmażam około 5 minut cały czas mieszam. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: kumin,curry,tymianek. Mieszam i dodaję pomidory z puszki i znów dokładnie mieszam,aby połączyły się smaki. Dodaję zieloną soczewicę, całość zalewam bulionem i wodą. Dodaję 1 łyżeczkę soli, płatki chili, pieprz

Kukuleczki
Zakręcony makaron z indykiem i warzywami, o nucie orientalnej (danie bezglutenowe) 108

przygotowane i z makaronem wymieszane. Kolendra dodała świeżości, powiewu wiosny i radości.  Składniki: marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzy kolorowego, ½ płaskiej łyżeczki curry, pozostałe składniki: 1 polędwiczka z indyka ok. 200 g, ½ brokułu, 2 niewielkie marchewki, 2 szalotki, 1,5 szklanki mrożonego groszku zielonego Hortex , 200 g makaronu świderki bezglutenowego, 2 łyżki oleju(...)rzepakowego, ½ małej cukinii, garść suszonych grzybów shiitake (ok. 20g), sól himalajska do smaku, pieprz czarny/kolorowy do smaku, świeża kolendra. Przygotowanie: marynata: Sos sojowy mieszamy z pieprzem i curry. Polędwiczkę z indyka kroimy na cienkie plasterki, o grubości maksymalnie 1 cm, i przekładamy do marynaty. Pozostawiamy w temp. pokojowej na ok 30 min. Grzyby shiitake należy najpierw namoczyć w gorącej

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania