porowym sosie Podudzia kurczaka z porami i suszonymi pomidorami 3 pojedyncze piersi kurczaka 2 duże pory 350 ml śmietany 30% około 100 g sera cheddar 1-2 łyżeczki curry mielona papryka słodka sól, pieprz Pory kroimy na półplasterki. Rozkładamy je na dnie lekko natłuszczonego naczynia do zapiekania. Oprószamy solą. Oczyszczone mięso kroimy na cienkie pasy. Oprószamy solą, pieprzem oraz szczyptą(...)mielonej papryki. Mięso rozkładamy na porach. Ser cheddar trzemy na dużych oczkach tarki. Rozprowadzamy na mięsie. Śmietanę mieszamy z przyprawą curry. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zalewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie naczynie odkrywamy i dopiekamy jeszcze przez chwilę, do zarumienienia się sera. Podajemy
Smaki Na Talerzuząbki czosnku 1 cm imbiru filet z kurczaka kiełki fasoli mung 50g orzeszków ziemnych (niesolonych) 1 cebula dymka wraz ze szczypiorem kolendra albo natka pietruszki jajko Przeczytaj również Szybkie curry z łososiem Składniki na sos łyżka soku z limonki albo cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru Pad Thai z kurczakiem – przepis Makaron wkładamy do miski i zalewamy(...)dymki, posiekane orzeszki i kiełki fasoli mung. Całość mieszamy i wykładamy na talerze. Pad Thai możemy udekorować listkami kolendry, albo pietruszki. Zobacz także: Ryż smażony z kurczakiem w curry Smacznego! Artykuł Domowe Pad Thai z kurczakiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczarek lub grzybki mun 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 2 małe papryczki chili kawałek imbiru ( wielkości małego palca) 1 łyżka mielonej trawy cytrynowej Czerwona pasta curry - u mnie 3 łyżki 3 duże ząbki czosnku 1 cebula Sok z połowy limonki sól, pieprz, papryka ostra- jeśli lubimy pikantną 2 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo makaron ryżowy gruby(...)kostkę obsmażamy na oleju.Wyjmujemy i odkładamy do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Bo bulionu dodajemy imbir, posiekane chili, sos sojowy i rybny, pastę curry, starty imbir, trawę cytrynową, pomidory z puszki i chwilę gotujemy ok. 15 min. Wrzucamy kurczaka, gotujemy jeszcze jeszcze ok. 10 min, żeby się nie rozgotował. Wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy
W kuchennym oknie Ewywody – 1-2 czerwone papryki – 1 duża marchewka – 5cm imbiru – 150g koncentratu pomidorowego – 1 łyżka oliwy – 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej – 1 łyżeczka curry – 1/3 łyżeczki papryki ostrej – sól, pieprz Dodatkowo: sezam i natka pietruszki do posypania, brązowy ryż Danie wykonujemy na 2 patelniach. Indyka kroimy w kostkę. Na pierwszej patelni podsmażamy(...)oliwy około 8 minut. Tak podduszone warzywa przekładamy na patelnię z mięsem, mieszamy. Dodajemy szklankę wody, sok z puszki i pokrojonego w drobną kostkę ananasa, mieszamy. Następnie dodajemy koncentrat, curry, paprykę ostrą, sól i pieprz, dusimy około 30 minut. Skrobię łączymy z 80 ml wody i wlewamy na patelnię pod koniec duszenia, mieszamy. Podajemy np. z brązowym ryżem, sezamem
Be Fit Be Strongsprawia, że tajskie curry smakuje tak jak w Tajlandii? Właśnie galangal i liście kafir - te dwie przyprawy są tak charakterystyczne, że danie smakuje zupełnie inaczej niż zrobione z użyciem "zwykłego" imbiru. Ten przepis to klasyczne curry - proste i podstawowe, ale naprawdę pyszne
Milion Smakówjajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek 1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików 100g białego ryżu – 1 woreczek 1 płaska łyżka przyprawy curry 1 łyżka masła 1 opakowanie meksykańskiej mrożonki warzywnej olej do smażenia *** Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odkładamy(...)klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowanie, z dodatkiem przyprawy curry i płaskiej łyżeczki soli *** *** Mięso zdejmujemy z patelni lub garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażamy mrożone warzywa przez około 2 minuty *** *** Następnie dodajemy klopsiki, mieszamy i całość dusimy
Blog z Apetytemporcji Składniki: 500 g wołowiny z karczka 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 4 suszone limonki 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 ½ łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego ¾ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego ¾ l wrzątku 150 g żółtej soczewicy 1 batat 200 ml oleju do smażenia 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy(...)oliwek sól do smaku Pokrój cebulę w kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i zeszklij cebulę razem z papryką w proszku, curry, kminem rzymskim i pieprzem. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek i smaż przez minutę. Pokrój mięso na małe kawałki i podsmaż na patelni na oleju posypując kurkumą. Przełóż mięso do garnka z cebulą, wlej wrzątek, dodaj
codojedzeniapolecam! PRZEPIS SPRING ROLLS WEGETARIAŃSKIE Składniki na Spring rolls wegetariańskie ok 20 arkuszy papieru ryżowego 1 szkl ryżu jaśminowego suchego sól himalajska pieprz przyprawa pięć smaków chińska lub przyprawa curry olej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 liście kapusty pekińskiej lub kapusty białej 1 papryka czerwona sezam Jak zrobić Spring rolls wegetariańskie: Zaczynamy od ugotowania ryżu. Ryż zalewamy(...)przykryciem. Studzimy. Potem przygotowujemy warzywa. Marchew, selera, paprykę i kapustę kroimy w cienkie paseczki tzw zapałkę. Na patelnię wlewamy trochę oleju, wrzucamy warzywa. Następnie oprószamy je solą, pieprzem, curry i smażymy aż delikatnie zmiękną. Oprószamy sezamem. W kolejnym kroku składamy spring rollsy. Najpierw przygotowujemy deskę i duży talerz z niewielka ilością wody. Papier ryżowy najpierw moczymy kilka sekund w wodzie
Dorota Smakujełyżki oleju rzepakowego, ok. 800 ml bulionu drobiowego, przyprawy: pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka matcha (zielona herbata w proszku) 2 g, 1 płaska łyżeczka curry, ok. 100 g zielonego mrożonego groszku gotowanego na parze, ponadto: zielona pietruszka. Przygotowanie: Warzywa obieramy, marchew, pietruszkę, pora kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Bulion podgrzewamy. W garnku(...)rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim wszystkie warzywa cały czas mieszając. Zalewamy połową gorącego bulionu i dusimy pod przykryciem do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wlewamy pozostały bulion, dodajemy curry, matcha, pieprz i całość miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Groszek wystarczy na chwilę wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli. Rada: jeśli używacie groszku, który nie był przed
Moniki Smakołykikurczaka – 330 g jogurtu naturalnego – ok. 100 -125 g mozzarelli – 1 brokuł ok.500 g – 3 duże jaja – sól i pieprz – 1/2 ząbku czosnku – łyżeczka curry – łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianych mąk dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy(...)studzimy. Kurczaka kroimy na małe kawałki doprawiamy solą , curry, pieprzem i papryką i smażymy na oleju, aż kurczak będzie kruchy. W misce wymieszaj jajka i jogurt. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku dodaj ugotowanego brokuła. Wszystko zmiksuj blenderem zna gładką masę. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę
I LOVE LIFEzdrowa i rozgrzewająca zupka, w sam raz na zimowe popołudnia. Szybka i łatwa w przygotowaniu, do zrobienia w 30 minut. Z lekkim orientalnym akcentem w postaci mleka kokosowego i curry w proszku. Idealna, gdy najdzie nas ochota na lekką odmianę od tradycyjnych smaków. Polecam do wypróbowania. SKŁADNIKI / 6 PORCJI 2 łyżki oliwy 1 cebula lub kawałek pora(...)pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mleka kokosowego lub śmietany 30% PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce: soli (można dać mniej, jeśli bulion jest słony), świeżo zmielonego czarnego pieprzu, curry w proszku, kurkumy, szczypta chili w proszku lub płatkach WYKONANIE Marchewkę, ziemniaki i seler kroimy w małą kostkę. Cebulę (lub pora) i czosnek drobno siekamy. Soczewicę płuczemy na sicie
cool and mintysmakuje niczym, istota tkwi w odpowiednim przyprawieniu tego produktu. Te białe kostki dają nam mnóstwo kulinarnych możliwości. Możemy je wykorzystać do przygotowania past, zup, zapiekanek, kotletów czy do curry lub ramenu lub pho. Bardzo smaczna jest tofucznica, czyli wegańska jajecznica. Tofu możemy też podać na słodko, czyli zrobić na przykład sernik. A ponieważ tofu ma bardzo delikatny smak, lubi się(...)większością przypraw. W mojej kuchni tofu pojawia się w pikantnym curry, czy aromatycznej zupie pho. Lubię je także w postaci smażonej, jako dodatek do orientalnych dań z makaronem czy ryżem. I wtedy właśnie je marynuję, żeby nabrało charakteru. I jeszcze mała uwaga. Tofu najlepiej kupować w sklepach azjatyckich, ma zdecydowanie lepszą konsystencję, niż to sprzedawane paczkowane w marketach
Kulinarne przygody Gatity