dyni z serowymi chipsami 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) 1 posiekana cebula 1 starty ząbek czosnku 100 ml mleka kokosowego 150 ml bulionu warzywnego przyprawy (curry, imbir, papryka słodka, sól) 1 łyżka masła ziemniaki starty żółty ser W wysokim naczyniu podsmażyłam na maśle posiekaną cebulę. Po chwili dodałam starty ząbek czosnku oraz pokrojoną dynię(...)przez 2-3 min. Zalałam wszystko bulionem warzywnym i gotowałam do miękkości, ok. 20 min. Następnie całość zmiksowałam na gładką masę. Dodałam mleko kokosowe oraz doprawiłam do smaku curry, imbirem oraz słodką papryką. Gotowałam ok. 5min. do wymieszania się smaków. Ziemniaki obrałam, pokroiłam na bardzo cienkie plasterki i kilkukrotnie opłukałam w zimnej wodzie celem usunięcia skrobi. Wysuszone rozłożyłam
bastalenaPomysł na taką rybę..a dokładniej panierkę z dodatkiem kurkumy i curry podpatrzyłam tutaj . 80 dag filetów 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty
Moje domowe kucharzenietrawa cytrynowa czy liście limonki, są produktami ciężko dostępnymi. Przekonałam się że jednak nie... Składniki: 4-6 łodyg trawy cytrynowej 3 cm galangalu lub imbiru 2 łyżeczki pasty curry 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 3-4 liści kaffiru czyli liści limonki 1 puszka mleka kokosowego 1 pomidor 1 łyżeczka pasty chilli 1 papryczka chilli 2 piersi(...)Trawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki ( 1-2 cm). Galangal lub imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałki trawy i galanalu. Dodajemy pastę curry. Dobrze mieszamy i chwilę podsmażamy. Sos rybny rozrabiamy z cukrem. Dodajemy go do garnka. Chwilkę gotujemy. Następnie zalewamy wszystko bulionem. Warzywa kroimy w słupki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy liście
Olikowa kuchniaZapach curry. Sycące, aromatyczne danie, które na długi czas zaspokoi ochotę na indyjskie smaki. Ciepłe warzywa i krewetki maczamy w zimnym czosnkowym sosie i biesiadujemy. SKŁADNIKI (dla 4-6 osób) Sos jogurtowo czosnkowy 200 ml jogurtu greckiego sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 4 cm chilli z pestkami 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości) 2 stołowe łyżki posiekanej natki(...)krewetki: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 250 gram krewetek Ciasto na pakorę: szklanka mąki z ciecierzycy (mąka „besan”) 500 ml wody 1 czubata łyżka stołowa curry 1 czubata łyżeczka chilli sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: olej słonecznikowy sól, pieprz, sok z grubego plastra cytryny do krewetek WYKONANIE Sos: mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki
OstryKęszawsze musi być pieczony tradycyjnie czy z rożna, można go także upiec na sposób indyjski w marynacie z jogurtu, limonek i curry. Chrupiąca, lekko pikantna skorka i kwaskowate, soczyste mięso, nie trzeba nic więcej. Kurczak w indyjskiej marynacie cały kurczak ok 1,5 kg 1 szklanka naturalnego(...)jogurtu 3 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki mieszanki garam masala 2 łyżeczki soli sok z 2 limonek Kurczaka umyć i osuszyć. Połączyć wszystkie składniki marynaty i "wymazać" nią całego kurczaka, z zewnątrz i od środka. Delikatnie poluzować skórę na piersi kurczaka i także wmasować marynatę pod skórę. Łyżka pozostały marynaty do jamy kurczaka. Umieścić kurczaka
Bernika - moj kulinarny pamietnikKotlety w sosie curry to doskonałe połączenie delikatnego mięsa i wyrazistego, kremowego sosu o orientalnym aromacie. Danie to zachwyca zarówno intensywnym smakiem, jak i apetycznym wyglądem. Słodycz mleka kokosowego, kwaskowaty akcent soku z limonki oraz delikatna ostrość pasty curry sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne na rodzinny obiad lub wyjątkowe spotkanie, te kotlety serwowane z ryżem
Kulinarna Chwilamleczka kokosowego light 10-13% Kara 1 łyżeczka pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej House of Asia 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 limonka do podania: sos satay Ros Thai Thai Kolendrę rozdrabniamy w moździerzu i wsypujemy do szerokiej(...)miski. Dodajemy przyprawę curry, pastę z czosnku, trawy cytrynowej, cukier trzcinowy. Wlewamy mleczko kokosowe, sos sojowy i ścieramy drobno skórkę z limonki. Marynatę mieszamy. Kurczaka kroimy w długie i cienkie paski, wkładamy do marynaty, obtaczamy i pozostawiamy w niej na 2 godz (najlepiej w lodówce). Zamarynowane paski mięsa nabijamy na 4 długie patyczki szaszłykowe i kładziemy na blaszce z papierem
Delicious Placezresztą wersję majonezu z aquafaby czyli wody z ciecierzycy z puszki. Uwielbiamy majonez do burgerów, mięsa ale chyba najlepszy jest do jaj. Dlatego dziś podaję wersję majonezu z przyprawą curry bo wówczas sos jest jeszcze bardziej aromatyczny i pyszny. Może spróbujecie sobie taki zrobić bo jest banalnie prosty w wykonaniu. Majonez curry - zimny sos do jaj - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemakaronu 10 suszonych pomidorów z zalewy 100 g sera z niebieską pleśnią biała część pora 2 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz curry papryka słodka czosnek granulowany Wykonanie Kurczaka pokroić na mniejsze (podłużne) kawałki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym oraz curry. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć kawałki kurczaka i obsmażyć
Alle Dobre!Sałatka curry, przepis z kuchni indyjskiej, pyszna i bardzo aromatyczna. Szybko się ją robi i Ci co zjadają mówią że pyszna a to najlepsza rekomendacja dla przygotowującego. Potrzebny będzie ryż długoziarnisty i błagam nie gotujcie plastiku czyli ryżu w woreczku tylko ewentualnie wysypcie go z woreczka do garnka przed gotowaniem. Plastik we flaczkach niepotrzebny nikomu a sałatka potem nie smakuje(...)najlepiej. Potrzebny będzie także kurczak a ściślej filet z kurczaka, przyda się czarna fasolka z puszki oraz łuskany słonecznik. Potem będzie szybko i smakowicie. Sałatka curry - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki 1 por 0,5 kg fileta z kurczaka 120 g sera camembert 200 g makaronu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta curry sól pieprz Przygotowanie 1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. 2. Mięso przyprawić przyprawą do kurczaka, słodką papryką, curry, solą oraz pieprzem. 3. Czosnek
Alle Dobre!przepis – czym zaskoczyć? Jeśli organizujesz imprezę, na której chcesz zaskoczyć gości, rozważ przygotowanie dania dnia. Oto kilka przepisów na danie dnia, które z pewnością zachwycą: Krewetki w sosie curry Przygotuj krewetki duszone w aromatycznym sosie curry z dodatkiem warzyw. To danie dnia, które wyróżni Twoją imprezę. Polędwiczki wieprzowe w sosie borówkowym Dla miłośników mięsa proponujemy polędwiczki wieprzowe podane
Ania i Marcin gotująMatjas ( około 200g po odsączeniu) 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 1 czubata łyżka majonezu 1 bardzo mała cebulka szczypta curry sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Śledzie odsączamy z oleju. Jeśli są za słone to moczymy je w wodzie. Następnie trzeba je osuszyć ręczniczkiem papierowym. Śledzie kroimy w paseczki(...)około 2-3 cm. Wkładamy do miski i pieprzymy. Odstawiamy na chwilę na bok. Cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę. Do innej miseczki wkładamy majonez, dwie musztardy, szczyptę curry i cebulkę. Dodajemy śledzie i całość mieszamy. Przekładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy. Wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą dobę ,aby smaki się przegryzły. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Śledzie w sosie
Olcia gotuje!proszku 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki soli 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu SUCHA MIESZANKA DO PANIEROWANIA 5 łyżek mąki uniwersalnej 5 łyżek mąki kukurydzianej 1 łyżeczka curry w proszku szczypta soli SOS 1 średni ogórek marynowany, korniszon 4 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/4 łyżeczki chrzanu tartego szczypta pieprzu(...)widelcem, aby uzyskać gęste ciasto dodaj więcej wody lub mąki, jeśli jest to konieczne, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję MIESZANKA DO PANIEROWANIA w drugiej misce dodaj mąkę kukurydzianą, mąkę uniwersalną, curry i szczyptę soli – i dokładnie wymieszaj GRZYBY SMAŻONE W PANIERCE oczyść grzyby wilgotną szmatką, następnie odetnij twarde końcówki łodyg zamocz pojedynczo grzyby w cieście, aby równomiernie je pokryć
Nerds Kitchen