curry - 8956 przepisów (strona:151/598)

ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM 194

cebula 2 ząbki czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru 4-5 łyżek oleju sezamowego 1 l wody lub  bulionu 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala * łyżeczka czerwonej ostrej pasty curry sól do smaku garść pestek dyni szczypiorek opcjonalnie śmietana do podania opcjonalnie grzanki do podania   * W skład przyprawy garam masala wchodzą: kolendra, goździki, liść laurowy,kmin rzymski, chili, kardamon(...)około 5 minutach dodałam kawałki ziemniaka. Dodałam starty na tarce korzeń imbiru i czosnek. Wymieszałam warzywa.    Następnie po około 5 minutach wsypałam pokrojoną dynię. Przyprawiłam pastą curry i garam masalą. Posoliłam do smaku.  Kolej na mleczko kokosowe. Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach. Wymieszałam wszystko i zalałam wodą. Można zamiast niej

potrawyregionalne
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO ŚMIETANOWYM 194

śmietany 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki musztardy francuskiej 1-2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki koperku 1 łyżeczka curry firmy Prymat 1 łyżeczka kurkumy firmy Prymat pieprz cytrynowy do smaku cebula ( ja nie dodałam) Płaty śledziowe namoczyłam i wysuszyłam używając do tego  papierowych ręczników kuchennych. Pokroiłam(...)małe kawałki   i ułożyłam na talerzu. Do miseczki wlałam jogurt, śmietanę i majonez.   Wsypałam przyprawy:  kurkumę, curry i  pieprz cytrynowy.                                     Wymieszałam, dodałam musztardę francuską

potrawyregionalne
Tajska zupa dyniowa 139

podniebienia! Gorąco polecam! 1 mała dynia (1kg po obraniu i usunięciu pestek) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego 2 gałązki trawy cytrynowej sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego) 1 paprycza chili (opcjonalnie) Dynie obrać, pozbawić pestek i pokroić(...)garnku przesmażyć pokrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku i starty korzeń imbiru. Gdy cebula zmięknie dodać czerwonej pasty curry, chwilę przesmażyć, dodać dynię, zalać bulinem i mlekiem kokosowym (3/4 puszki). Kłącza trawy cytrynowej rozgnieść i używać do mieszania zupy, w ten sposób najlepiej wydobywa się z niej smak i aromat. Zupę gotować aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania zacząć

Codzienne Gotowanie
Kurczak z mango 97

świeża papryczka chili 1 duże dojrzałe mango lub dwa mniejsze 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta kurkumy szczypta czarnuszki kilka listków curry 1 puszka pomidorów 2 łyżki świeżej kolendry olej do smażenia sól, pieprz Cebulę pokroić w półtalarki i wrzucić na rozgrzany olej, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz drobniutko(...)posiekaną papryczkę chili. Dodać ostrą paprykę, liście curry, mieloną kolendrę, kurkumę i czarnuszkę, wszystko dobrze wymieszać i smażyć aż cebula lekko zbrązowieje. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka i smażyć przez kilka minut aż mięso będzie białe. Wlać pomidory, dodać pokrojone w kostkę mango i paprykę - dusić aż sos nieco odparuje. Pod koniec gotowania

Codzienne Gotowanie
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym 174

mała cebula, przekrojona w pół 5 cm korzenia imbiru 1 pęczek włoszczyzny 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki cukru 8 dużych krewetek, oczyszczonych sól, pieprz do smaku garść kiełków fasoli mun świeża kolendra do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM(...)liście laurowe. Gotujemy na średnim ogniu ok. 30 minut. 3. Zupę przecedzamy, wrzucamy do niej z powrotem 1 marchewkę i cebulę, resztę warzyw wyrzucamy. Dodajemy dynię, mleko kokosowe, przyprawę curry, cynamon, pieprz cayenne,  cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 20 minut.  4. Przy pomocy blendera, miksujemy zupę na gładki krem. Stawiamy ponownie na palniku, wrzucamy krewetki (najlepiej

My Culinary Art
kurczak w sosie curry 162

składniki: 300 g filetów z kurczaka 150 g cebuli 20 g czosnku szczypta ostrej papryki 3 łyżki śmietany 250 ml bulionu 2 łyżki curry 125 ml przecieru pomidorowego natka pietruszki masło wykonanie: Filety kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki, mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Cebulę roimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę

Domowy Smak Jedzenia
Miodowy kurczak z curry 191

mieć dużo energii żeby od razu zabrać się do pracy. Składniki: 4 udka kurczaka  1 łyżka masła 1 łyżka sosu sojowego 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina odrobina curry, kurkumy, pieprzu 1 łyżka miodu z facelii  50 g rodzynek ( można dodać suszone śliwki i morele) Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy. Na rozgrzaną patelnię(...)dodajemy masło i na nim podsmażamy kurczaka, tak aby skórka się lekko zarumieniła. Następnie przyprawiamy curry, kurkumą i pieprzem i dodajemy sos sojowy. Wszystko smażymy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy rodzynki i wino wszystko smażymy jeszcze ok 10 minut, aż wino nam wyparuje i dodajemy miód. Kurczaka jeszcze dusimy pod przykryciem

Niezły Młynek
Wołowina w czerwonym sosie curry 154

oryginalnym przepisie jest to danie robione z mielonej wieprzowiny, ja za wieprzowiną nie przepadam, użyłam wołowiny. Składniki: 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 75 gr mięsa mielonego (wołowiny) 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Zielenina do ozdoby Na patelni(...)woku podsmażyć czosnek, następnie dodać pastę curry i wołowinę. Wszystko energicznie wymieszać. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny, sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie sos rybny jest bardzo słony, dodawajcie go ostrożnie. Najlepiej serwować z ryżem ugotowanym na sypko

Smaki Przyprawy i Kolory
Tikka masala – eksplozja smaków 245

przypraw, choć wiem czego mam się spodziewać. Tikka masala lekko bulgocząca w garnku to prawdziwa eksplozja smaków! Tikka masala u mnie dzisiaj z dzikim ryżem i naan z patelni . Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam cynamon i kardamon. Zazwyczaj przyrządzam tikka masala z odfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do piersi z kurczaka(...)dodaj czosnek, wszystkie przyprawy i pomidory z puszki. Gotuj sos przez 10 minut, Dodaj mięso i świeżą, pokrojoną kolendrę. Wymieszaj mięso z sosem i gotuj przez 10 minut. Podaj curry z ryżem ugotowanym na sypko i naan

codojedzenia
Obiad na szybko - kurczak z warzywami 308

Kolejne danie z cyklu szybko i pożywnie. Składniki : - pierś z kurczaka - warzywa na patelnię - curry - sól Przygotowanie : Filet z kurczaka wypłukać i pokroić w kostkę. Następnie obtoczyć w przyprawie curry i smażyć około 15 minut (najlepiej na patelni beztłuszczowej). Rozmrożone warzywka podsmażyć na oleju około 15 minut - w trakcie smażenia posolić, ewentualnie doprawić do smaku innymi przyprawami. Smacznego

Kuchenne innowacje
Potrawka z soczewicy zielonej 124

Składniki: zielona soczewica (1 szklanka) marchewka (1 szt. średnia) cebula (1 szt. mała) pieczarki (15 dag) brokuł (1/3 szt) woda sól curry papryka ostra olej lub oliwa (do smażenia) Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy 1 1/2 szklanki wody.  Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy do soczewicy. Marchewkę(...)wody. Myjemy i kroimy pieczarki oraz cebulę. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem aż będą nieco rumiane. Solimy w trakcie smażenia. Pieczarki i cebulę mieszamy z soczewicą. Przyprawiamy solą curry i ostrą papryką. Podgrzewamy przez chwilę. Do gotującej się wody wrzucamy brokuła podzielonego na kawałki. Gotujemy przez 4 min. Odcedzamy i wykładamy na talerz razem z soczewicą

Weganka gotuje
Curry z kurczaka z kiszonym ogorkiem 233

Curry to mój ulubiony gulasz na szybko. Z czym? A z tym co akurat jest w lodówce. Tym razem był w niej otwarty słoiczek domowych ogórków kiszonych i to właśnie z ogórkami powstał ten szybki obiad. Curry z mleczkiem kokosowym, papryką i ogórkami kiszonymi. I powiem wam, że było naprawdę smaczne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Curry z łososiem i makaronem ryżowym 193

filetu z łososia 2 szalotki 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki oleju puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry sok z 1/2 limonki sól szczypiorek Przygotowanie: Na dnie głębokiej patelni lub woka rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w plasterki szalotkę, papryczkę chili, czosnek, marchew i czerwoną paprykę. Dodajemy pastę curry

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie curry z ananasem 209

Przygotowanie jest proste i szybkie, więc jeszcze spokojnie zdążycie je przygotować na kolację wigilijną :) SKŁADNIKI ( 10-12 kawałków) 2 płaty śledziowe (wcześniej wymoczone) 1/4 puszki ananasa 1 plaska łyżeczka curry 1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki octu ryżowego sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Śmietanę, majonez, musztardę(...)curry oraz ocet ryżowy mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie korimy w nieduże kawałki i wrzucamy do sosu. Ananasa odsączamy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy, w miarę potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Całość przekłądamy do słoika i odstawiamy na kilka godzin do przegryzienia. Smacznego

DefinicjaSmaku
Pita z kurczakiem curry, mango, kolendrą i sosem czosnkowym 470

pita. A dziś pora na pyszny farsz do tychże chlebków. Gwarantuję, że będzie pysznie! :) SKŁADNIKI (farsz do 6-8 chlebków) kurczak 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy curry lub shoarma 3 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju ryżowego sól sos czosnkowy 125 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu(...)dojrzałe mango 6-8 pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej cebuli kilka gałązek świeżej kolendry rukola chlebki pita z tego przepisu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Przyprawę curry mieszamy z jogurtem, solą, olejem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3h. Mango obieramy i kroimy w niedużą kostkę, pomidorki

DefinicjaSmaku