Serdecznie polecam ;) Składniki: 0,8 kg piersi z indyka papryka zielona 1 cały pomidor 2- 3 kiszone ogórki 300 g pieczarek ćwiartka kalafiora przyprawa curry bulion warzywny kasza 3-4 goździki sól do smaku pieprz do smaku mąka masło Wykonanie: Mięso pokroić w drobną kostkę, przyprawić curry i obtoczyć w mące, odstawić
Krakowskie smaki Anizrobić i ani trochu nie żałuję. Kotleciki są bardzo smaczne i przy tym niezwykle lekkie;) Przepis Ewy Wachowicz. Składniki: 3 piersi z indyka 20 dag żółtego sera 1.5 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu 3 jajka 3 łyżki majonezu 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki pietruszki Ponadto: olej(...)Dodać drobno posiekaną pietruszkę,szczypiorek oraz cebulę. Wybić jajka, dodać majonez oraz starty bądź pokrojony bardzo drobno ser. Na koniec przecisnąć przez praskę czosnek. Całość doprawić solą, pieprzem oraz curry, wymieszać i smażyć na złoty kolor z obu stron. Z podanych proporcji wyszło mi 11 kotletów sporej wielkości. Smacznego
Krakowskie smaki Aniniej jeszcze w ogóle zostanie? - jedyne, co robimy to: oblewamy całe cukinie wrzątkiem i odcinamy końcówki. Ok, jak zamienić 2 cukinie w obiad? Proszę bardzo :) Wegański RYŻ CURRY w towarzystwie CUKINIOWO-PAPRYKOWO-PIECZARKOWYM Potrzebne będą: - 2 cukinie - pół kilo pieczarek + cebulka + oliwa + sól i pieprz - kolorowa papryka (po 1 czerwonej, żółtej i zielonej) - ryż Zaczynamy od ryżu(...)wystarczy do garnka wsypać przepłukany ryż (1 miarka), zalać wodą (2 miarki), kiedy się zagotuje dodać łyżeczkę przyprawy curry i zmniejszyć ogień do minimum, po bliżej nie określonej chwili wyłączyć całkiem i zostawić. W międzyczasie: - obrać i pokroić pieczarki na niezbyt małe kawałki, podsmażyć na patelni z cebulką (lub bez, jak kto woli), posolić
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIErównież stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla 2 osób: 250 g średnich krewetek, oczyszczonych 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cm imbiru, drobno posiekany 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 4 liście limonki kaffir, porwane(...)kawałki 2 liście bananowca CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na małej patelni mieszamy olej, czerwoną pastę curry, czosnek, imbir i wiórki kokosowe. Smażymy kilka minut, aż mieszanka puści aromat. Wlewamy sos rybny, dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia. Dodajemy krewetki i dokładnie mieszamy. 2. Na środku liścia bananowca wykładamy połowę krewetek i posypujemy połową liści limonki kaffir
Tajskie smakiŁatwe, a zarazem szybkie danie w azjatyckim klimacie... SKŁADNIKI pierś kurczaka połowa kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/3 mrożonej fasolki szparagowej (lub 1 puszka) 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżka curry sól/sos sojowy przyprawa do kurczaka olej ryż WYKONANIE Pierś kurczaka kroimy, zasypujemy gotową mieszanką przypraw do kurczaka i pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Kroimy kapustę pekińską (niezbyt(...)oraz marchew w słupki. Smażymy kurczaka, a pod koniec wrzucamy fasolkę szparagową i marchew, a po chwili kapustę, ponieważ mięknie szybciej. Po kilku minutach zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry i solą, a potem dusimy do momentu, aż warzywa odrobinę zmiękną, ale nadal będą chrupkie. Podajemy z ryżem. Selamat makan
Zofianaoryginalnym przepisie jest to danie robione z mielonej wieprzowiny, ja za wieprzowiną nie przepadam, użyłam wołowiny. Składniki: 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 75 gr mięsa mielonego (wołowiny) 1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny Zielenina do ozdoby Na patelni(...)woku podsmażyć czosnek, następnie dodać pastę curry i wołowinę. Wszystko energicznie wymieszać. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny, sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie sos rybny jest bardzo słony, dodawajcie go ostrożnie. Najlepiej serwować z ryżem ugotowanym na sypko
Kulinarna rozmowaczerwone chili, pozbawione pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany 1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkę garść kolendry , liście i łodygi oddzielić 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki kokosowej (dałam mleczko) 500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone(...)paski sok z 1 limonki 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanie Rozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć
Stare Garysporej lub 1 mała pierś z kurczaka - zielony ogórek - cytryna - 2 kostki bulionu warzywnego - 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego - po łyżce mąki, sproszkowanego imbiru i przyprawy curry - cukier Przepis: Warzywa i banany umyć. Cebulę i por pokroić w pół-krążki. Ogórek pokroić w plasterki lub słupki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cząstki. W garnku zagotować półtora litra(...)cebulę i por, po czym dołożyć do garnka. Chwilę gotować, po czym dodać słupki ogórka, a po chwili cytrynę. Na końcu włożyć obrane i pokrojone w plastry banany. Doprawić curry, dosłodzić do smaku i gotować jeszcze 2-3 minuty
W poszukiwaniu inspiracjiWitajcie. Dzisiaj pokażę Wam sałatkę, w której zakochałam się w Sylwestra! Sałatka z kurczakiem i ananasem duża pierś z kurczaka przyprawa curry puszka kukurydzy puszka ananasa 4 jajka majonez 4 plasterki sera żółtego (może być gouda) sól, pieprz 3 ząbki czosnku olej (lub oliwa) Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę (nie za drobną), podsmażamy na oleju, gdy mięso(...)będzie już miękkie, dodajemy zmiażdżony czosnek i curry, mieszamy i podsmażamy przez 2 min, odstawiamy do ostygnięcia. Ananasa odsączamy, kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę, kroimy jajka w kostkę. W naczyniu mieszamy składniki: kurczaka, ananasa, pokrojony w drobniutką kostkę ser oraz jajka. Dodajemy 2 - 3 łyżki majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia moimi oczamisosu rybnego 200 ml wody lub bulionu warzywnego 1 duży pomidor 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 limonki 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) 4 liście curry (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wodę; doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny, cukier, imbir(...)proszku, liście curry i wiórki kokosowe. Gotujemy 5 minut. 2. Rybę kroimy w 1-2 cm kostkę. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do zupy (rybkę i pomidora) i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy sok z połowy limonki, mieszamy i gotujemy ostatnie dwie minuty. Gotowe! :) Uwagi: Sok z limonki nie powinien
Tajskie smakimenu, albo na karnawałowy bal czy też domówkę. Tym razem jest to elegancka i wyśmienita sałatka z kurczaka, selera naciowego i owoców. Słodycz owoców przełamuje zdecydowana w smaku przyprawa curry. Sałatkę robi się bardzo szybko i równie szybko znika ona ze stołu ! Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Składniki: 350 g piersi z kurczaka 350 g ciemnych winogron(...)łodyżek selera naciowego 340 g ananasa z puszki 5 łyżek majonezu 2 łyżki przyprawy curry sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki soli 30 g uprażonych płatków migdałowych olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, odstawiamy, aby ostygły. Do miski wrzucamy pokrojone w plasterki łodyżki selera naciowego, przekrojone wzdłuż
Kulinarne przygody Gatitycamembert garść posiekanych listków świeżej kolendry kilka gałązek rozmarynu oliwa z oliwek pół łyżeczki miodu świeżo zmielona sól i pieprz 0,5 łyżeczki cukru kurkuma, curry, świeżo starta gałka muszkatołowa - do smaku chrupiąca panierka: 1 łyżka masła , 1 łyżka słonecznika, 1 łyżka orzeszków ziemnych, pół łyżki migdałów, łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Rybę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem(...)czosnkiem na bardzo drobno. Cebulę obieramy i kroimy w póltalarki. Kawałki dyni umieszczamy w misce, podlewamy ją oliwą, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i chili, posypujemy po szczypcie kurkumy, curry i świeżo startej gałki muszkatołowej (po ok. 0,5 łyżeczki) oraz cukrem, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. (Jeśli zależy nam na czasie można zaniechać
Symfonia Smakówmożna zastąpić dodatkową łyżką jasnego sosu sojowego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :) Składniki (dla 2 osób): 2 papryki żółte 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 liście kaffiru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka cukru 400g pieczarek 1. Pieczarki kroimy na drobne kawałeczki,. Czosnek przeciskamy(...)przez praskę, listki kaffiru siekamy i dodajemy do pieczarek. 2. W misce mieszamy jajko z pastą curry, następnie dodajemy sos sojowy i rybny, kolendrę i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy do pieczarek i mieszamy. 3. Papryki kroimy na pół, wyciągamy nasiona. Do każdej połówki nakładamy przygotowany farsz. Parujemy w bambusowym parowniku 15 minut. Gotowe
Tajskie smakiPyszna, rozgrzewająca tajska zupa z krewetkami i pieczarkami na mleku kokosowym z sokiem pomidorowym. Składniki (2-3 porcje): 1 płaska łyżka pasty Tom Yum 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (opcjonalnie- zupa i bez niej jest pikantna) 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 200ml bulionu drobiowego lub wody 200ml soku pomidorowego z puszki lub świeżego (może być też przecier, wtedy rozcieńczamy(...)użyłam arachidowego) 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1. W rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną dymkę, imbir pokrojony w plasterki i smażymy 1 minutę. Dodajemy czerwoną pastę curry i smażymy jeszcze 2 minuty. 2. Wlewamy mleko kokosowe, bulion i sok pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Yum, pokrojone pieczarki, cukier i sos rybny. Dusimy pod przykryciem
Tajskie smakiDzisiaj proponuję kuchnię wschodnią, aromatyczną, pachnącą przyprawami: kurczak na wschodnią nutę. Zupa z owocami morza z curry i chilli to przykład, że orientalne smaki często goszczą na naszym stole. Aby przygotować kurczaka wg tego przepisu wystarczy trochę fantazji w łączeniu przypraw. Należy też wyluzować z kości i ściągnąć skórę z 2 ćwiartek udek kurczaka i przygotować aromatyczną marynatę(...)łyżeczki indyjskiego curry, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki ziaren kolendry (rozdrobnionych w moździerzu) , 1 łyżeczki czerwonej papryki, 2 łyżek oliwy i odrobiny soli. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy ok. 1 godziny w lodówce. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kurczaka, delikatnie podsmażamy, wlewamy 250 ml wody i dusimy 15 minut. Gdy kurczak zmięknie a woda odparuje dodajemy 100 ml słodkiej śmietanki 30%, redukujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię