przepis na sałatkę, które nie tylko solo smakuję, ale doskonale pasuje też do potraw z grilla. Udanego i smacznego weekendu. Zapraszam na mojego fejsbuka: Sałatka z cukinii z curry. Składniki: 2 średnie (młode) cukinie pęczek dymki papryka zielona papryka czerwona 3 pomidory sałata Sos do sałatki: 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany sok z połowy cytryny(...)łyżka curry sól, pieprz Warzywa myjemy. Dymkę siekamy, cukinię kroimy w półplasterki, pomidory i paprykę w kostkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej salaterki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Sałatkę polewamy sosem na 15 min. przed podaniem. Świetnie komponuję się z mięsami z grilla
Miksturownikprzy okazji czyszczenia lodówki :) Składniki: 1/2 kalafiora 1 puszka kukurydzy 1 duży filet z kurczaka 1 duża łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka curry Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Ma się tylko lekko podgotować i po wyjęciu z wody powinien być lekko twardawy. Filet z kurczaka(...)kostkę i doprawiamy go solą, pieprzem i przyprawaą do gyrosa. Smażymy aż będzie miękki. Gdy kalafior i kurczak wystygną wrzucamy je do jednej miski, dodajemy kukurydzę, majonez, keczup i curry. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. * dobrym dodatkiem do tej sałatki będą także rodzynki (wcześniej sparzone). I'm happy - udało mi się dostać dzisiaj
My simple kitchenjarmużowe chipsy! Świetnie "oszukują" te zwykłe, dodatkowo chrupią jak żadne inne! Zaletą jarmużowych chipsów jest fakt, że mogą smakować jak tylko zechcecie. Mogą być paprykowe, czosnkowe, chilli, curry - voila! Możecie również wykonać chipsy serowe - posypać je startym serem, najlepiej smakują z parmezanem. Możliwości co niemiara! Składniki (na 1 blachę): 5 liści jarmużu 1 łyżka oliwy(...)szczypta soli przyprawy (np. papryka słodka, papryka ostra, chilli, czosnek, curry) parmezan (jeśli chcemy zrobić chipsy serowe) Wykonanie: Liście jarmużu umyć, usunąć twarde nerwy, pokroić na kawałki wielkości standardowych chipsów. W małej miseczce wymieszać oliwę wraz z solą i przyprawami. Dodać do liści jarmużu, dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni, program góra/dół (bez termoobiegu
Garniec MagalieSkładniki: 250 g twarogu półtłusty 1 mała cebula pól papryki żółtej poł dużego pomidora 1 ogórek Szczypiorek przyprawy: sol, oregano, pieprz ziołowy, curry, chili mielone, kapary 1. Wyłożyć do miski twarogu i posolić 2-4 szczyptą soli i wymieszać. 2. Pokrojone w kostkę cebule, paprykę, pomidory, ogórek i posiekaj szczypiorek dodaj do miski z twarogiem(...)Dorzucić 2 łyżeczki kapary i 2 szczypty sol, oregano, pieprzu ziołowego, curry, chili mielone. 4. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Do smaku włożyć na 15 minut do lodówki żeby się przegryzło i gotowe
Idus NovoDzisiaj przepis na pyszne i bardzo zdrowe curry z kalafiorem, pomidorami, marchewką w jogurtowym sosie, z niesamowicie zdrową przyprawą, która stała się ostatnimi czasy wielką sensacją wśród wszystkich, którzy zdrowo się odżywiają, jeśli jeszcze nie słyszeliście o prozdrowotnych właściwościach tej niesamowitej przyprawy, zapraszam do przeczytania tutaj Składniki : - 2 duże marchewki - dwie małe cebule ( ja dałam jedną białą i jedną(...)czerwoną) - 3 małe ząbki czosnku - 1/3 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka curry - pieprz, sół - 2 duże pomidory - 1 średniej wielkości kalafior - 1 łyżeczka soku z cytryny - 200 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Pokroić marchewkę, cebule, czosnek i podsmażyć na małym ogniu razem z wiórkami kokosowymi, podlać wodą i chwilę dusić
zdrowa vege kuchniaWarzywa w sosie śmietanowo-curry + makaron Być może wizualnie nie jest to mistrzostwo świata ale smakuje rewelacyjnie! Składniki: - 1 bakłażan - 1 cukinia - 400g pieczarek - puszka pędów bambusa - 1 czerwona papryka - mała śmietana 18 volt - sos sojowy - sos tabasco - łyżka oleju - przyprawy: kumin, curry, pieprz, sól, mieszanka do potrwa chińskich - makaron Warzywa myjemy, kroimy i podduszamy na patelni, po 20 minutach
upichconabardzo brakuje mi świeżych i żywych kolorów za oknem, że wynagradzam je sobie w potrawach! Dziś na pierwszy rzut leci zupa paprykowo-pieczarkowa z melisą, czosnkiem, imbirem, curry i skórką z cytryny. Połączenie przypraw korzennych z lekką klasyczną nutką orientu okazał się strzałem w dziesiątkę! Składniki: - 3 papryki: zielona, czerwona, żółta - 1/2 kg pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 podudzie(...)kurczaka - bulion lub kostka rosołowa - pół cytryny - przyprawy: świeża melisa, 2 ząbki czosnku, sypany imbir, curry, kolendra - oliwa z oliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy. W tym czasie na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną paprykę, pieczarki oraz cebulę, po 10 minutach skrapiamy warzywa cytryną i dodajemy
upichconaziemniak w plastrach) - szklanka bulionu (może być z kostki rosołowej) -1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% - 3 goździki - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka cynamonu + szczypta do dekoracji - łyżeczka przypraw curry (użyłam z firmy Kotanyi) - 2 łyżki wiórków kokosowych + szczypta do dekoracji - kropla oleju rzepakowego - 2 łyżki kuskusa na jeden talerz zupy W garnku zagrzewamy krople oleju, dorzucamy mieszankę warzyw(...)patelnię, podsmażamy 4 minuty. Dodajemy bulion drobiowy, gotujemy 5 minut. Dolewamy 1/3 szklanki śmietanki 30% i gotujemy 2 minuty. Dodajemy resztę przypraw: goździki, imbir, cynamon, mieszankę curry, wiórki kokosowe. Podgotowujemy 3 minuty. Do miski wkładamy 2 łyżki kuskusa i zalewamy zupą
upichconadzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzły. Bardzo polecam! składniki 300 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka 100 ml śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz kolendra do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki(...)plastry.W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, ziemniaki i seler i dusić mieszając na małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną
Stare Garysmaczna i aromatyczna. Kolejna moja propozycja na pyszną zupę ziemniaczaną. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 marchewki 1 duży por 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie: Warzywa obieram, myję i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę(...)łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem. Z chleba odcinam skórkę, miąższ kroję w kostkę. Kostki chleba smaruję olejem wymieszanym z solą i posiekanym czosnkiem , i rumienię na suchej
Bea(u)ty kitchenszczypta soli 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mleka Składniki na farsz: 2 cebule, drobno posiekane 200 g pieczarek, drobno posiekanych ½ kg soczewicy 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki ostrej papryki pieprz do smaku sól do smaku 1 łyżka masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W szklance umieszczamy 2 łyżki ciepłego (NIE gorącego) mleka, dodajemy(...)cała woda odparuje. Dodajemy łyżkę masła, wrzucamy cebulkę i smażymy aż cebula będzie miękka (ok. 7 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowaną i odcedzoną soczewicę, doprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką. Blendujemy niezbyt dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto przekładamy na blat mocno posypany mąką. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 4 mm. Przy pomocy kubka wycinamy kółka
My Culinary Artwody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Składniki na nałożenie : 200 g mieszanego mięsa mielonego 300 g dynii Hokkaido 1 ząbek czosnku 100 g śmietany kremówki pieprz 1/2 łyżeczki curry 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/4 kapusty włoskiej parmezan Wykonanie: mąkę, wodę z solą i oliwą zagnieśc na gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na 30 minut(...)dynię pokroić w 2-cm szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i wymieszać ze śmietanką kremówką włączyć piekarnik na najwyższą moc ( u mnie 280 `C) razem z kamieniem mięso mielone wymieszać z pokrojoną w drobniutką kostkę cebulką, jajkiem, solą, pieprzem i łyzeczką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pomysł był na curry. Najlepiej na lenia, czyli z wolnowara. Trzeba było tylko wymyślić z czym ma być. Padło na wołowinę, rożne warzywa i mango – takie mniej dojrzałe (w Polsce, przy naszym zaopatrzeniu w owoce tropikalne, raczej nie było … Czytaj dalej
slodkokwasnaplktórego ja chwilowo nie posiadam Składniki (2 porcje): 2 filety ulubionej ryby sól, pieprz cytrynowy sok z cytryny Na sos: 2 cebule 3/4 szklanki bulionu warzywnego łyżka mąki łyżeczka curry sól, pieprz łyżka oleju lub masła roślinnego Przygotowanie Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Można odstawić na godzinę do lodówki, ja nie miałam czasu(...)układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku ok 20 min. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Kiedy się zezłoci posypujemy ją mąką i curry. Podsmażamy jeszcze chwilkę i wlewamy bulion. Przyprawiamy i gotujemy dopóki sos nie zgęstnieje. Rybę podajemy polaną sosem
e-PrzepisyKulinarnemniejszej ilości i stopniowo dodawać, aż słodkość i kwaśność będzie satysfakcjonująca. SKŁADNIKI NA KURCZAKA W SEZAMIE filety z kurczaka 2 łyżki mango chutney papryka słodka kmin rzymski czosnek curry sól olej sezam WYKONANIE w misce umieszczamy paprykę słodką, kmin rzymski, czosnek, curry, mango chutney, sól i mieszamy z 2 łyżkami oleju. Przygotowaną marynatą nacieramy filety z kurczaka i odstawiamy
Zofiana