pierś z kurczaka 1 cebula 1 puszka ananasów 1 puszka mandarynek 1 garść rodzynków 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka sosu sojowego jasnego sól, pieprz, papryka czerwona słodka, curry, cukier masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego oliwa z wytłoczyn do smażenia Wykonanie: 1. Gotujemy makaron, w międzyczasie kroimy pierś kurczaka w drobne cząstki. 2. Cebulę kroimy w pół-talarki. 3. Smażymy(...)cebulę na oliwie do zeszklenia. 4. Następnie dodajemy mięso, solimy, paprykujemy, dodajemy curry (ja zawsze sypię dużo przypraw - lubię gdy jest aromatycznie) i na końcu smażenia pieprz. Smażymy kilka minut i odstawiamy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. 6. Odcedzony makaron przekładamy do naczynia. 7. Następnie dodajemy usmażonego kurczaka z cebulą. 8. Teraz czas na odsączone mandarynki. 9. Ananas pokrojony
Kawa z mlekiemcebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 ziemniaki 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki bulionu warzywnego około pół filiżanki mleka roślinnego oliwa do smażenia sól, pieprz, czerwona słodka papryka, curry 1 łyżka sosu sojowego jasnego do dekoracji pomidorki koktajlowe i prażony słonecznik Wykonanie: 1. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy w garnku na oliwie razem z papryką słodką i curry
Kawa z mlekiempewnym momencie pomyślałem sobie, że mógłbym samowolnie zmienić moją część tematu dowolnego na tydzień curry. Wspomnienia z gotowania po indyjsku wciąż są u mnie żywe i niewątpliwie ciągnie mnie ku tym smakom. Jednak postanowiłem w końcu, że tydzień curry będzie jedną z pierwszych propozycji po nowym roku, a tym czasem ograniczyłem się do jednego dania. Podobny przepis już mamy
zadanie-gotowaniepokrojoną drobno cebulkę. Smażyć na małym ogniu aż cebulka zmięknie około 3 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, smażyć chwilkę, mieszając. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje. Dodać pastę curry i gotować chwilkę. Wlać wodę, dodać pokrojone drobno ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i delikatnie świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodać mleczko kokosowe i śmietanę. Łososia umyć, osuszyć
Kuchnia Pokoleńnadzienie: 250 g filetu z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 papryczka chili 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka curry 3 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego ponadto: 1 jako 2 łyżki mieszanki nasion:sezam biały i czarny,słonecznik Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia(...)olej,wrzucić mięso i podsmażyć na rumiano. Paprykę czerwoną i żółtą oraz cebulę pokroić w małą kostkę,papryczkę chili i czosnek drobno posiekać. Do mięsa dodać posiekane warzywa,doprawić curry i ewentualnie odrobiną soli,dusić kilka minut aż warzywa zmiękną. Odstawić do wystudzenia. Z ciasta odrywać nieduże porcje,rozciągnąć lekko na dłoni i nałożyć porcję nadzienia. Zlepić i uformować kulkę
Kolorowa kuchnia ElkiBezpośredni Link do produkt u ------ https://www.tanieagd.pl/pl/p/GARNEK-BERLINGER-HAUS-FOREST-LINE-24CM-4.5L-BH-1197/3087 A TERAZ PRZEJDŹMY DO GULASZU SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 2 filety z kurczaka 20 dag mieszanki chińskiej mrożonej 2 łyżki curry 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 3 łyżki natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia np.rzepakowy Przyprawy do kurczaka: 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej(...)dodaję warzywa mrożone najlepiej mieszankę warzyw chińskich. Wlewam 0.5 l wody. Duszę ok 5 min dolewam mleczko kokosowe. Duszę jeszcze ok 15 min co jakiś czas mieszając. Doprawiam przyprawą curry, dodaję 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego i jeśli jest taka potrzeba solą i pieprzem do smaku. Natkę pietruszki myję i drobno siekam dodaję do garnka z gulaszem. Podaję z ryżem
Gotowanie Patkidużych oczkach świeżego imbiru - 400 ml przecieru pomidorowego - 2 marchewki - 1/2 selera - 2 pietruszki - 1 szklanka mleka kokosowego - 2 czubate łyżeczki przyprawy curry Dary Natury ( Kurkuma , Kozieradka , Imbir, Kminek , kardamon, pieprz czarny, ostra Papryka , Kolendra siewna , papryka słodka, Czosnek , Goździki , Gałka Muszkatołowa(...)litrami wody. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy wypłukaną soczewicę, dobrze mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, mleko kokosowe, Curry, oliwę i sól. Gotujemy około 15 minut
Szkrab Je Samporcji) 1 kg marchewki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry sos Sriarcha (wg smaku) sos sojowy (zamiast soli; może być sos rybny jeśli lubicie) Dodatkowo: świeża kolendra sok z limonki Opcjonalnie: sezam i drobno zmielone płatki chili do posypania(...)dodać odrobinę sosu sojowego. Całość gotować do momentu - aż marchewka będzie całkowicie miękka. Zupę zblendować na jednolity krem i stopniowo połączyć z mleczkiem kokosowym oraz na końcu z pastą curry i sosem Sriracha. (Jeśli jest za gęsta - dolejcie odrobinę bulionu lub wody.) Gotową zupę opcjonalnie doprawić i delikatnie podgrzać. (Zupy nie zagotowywać, ponieważ mleko kokosowe straci swój niepowtarzalny aromat.) Podawać
Di gotujeTakie danie można serwować z makaronem lub ryżem. Smacznego Do woka wlać olej, rozgrzać. Dodać pastę curry i chwilkę smażyć aż poczujecie jej intensywny zapach. Cebulki drobno posiekać i dodać do woka razem z pokrojonym w paseczki mięsem, pokrojoną drobno chilli. Smażyć mieszając do momentu aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wywar i mleczko kokosowe. Od fasolki odciąć końcówki
Kuchnia PokoleńKasza bulgur to zdecydowanie moja ulubiona kasza! Kiedyś już pokazywałam Wam fajną sałatkę z jej dodatkiem, dziś mam kolejną równie pyszną! Tym razem inspirowaną kuchnią orientalną. Pieczony kalafior z curry i kuminem zyskuje niesamowity smak. W połączeniu z kaszą bulgur jest świetnym pomysłem na lekki obiad. Wielbiciele kuchni indyjskiej będą zachwyceni! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * kasza bulgur – 1 szkl(...)dostępna tutaj ) * kalafiior – 1 szt * zielona papryka – 1 szt * przyprawy: sól, pieprz, curry, kmin rzymski, chili * prawdziwe masło min.82% SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kalafior odrobinę podgotowujemy, kroimy w plastry lub różyczki. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość dobrego masła, dodajemy wszystkie przyprawy, przesmażamy. Polewamy ułożony na blasze kalafior oraz pokrojoną w kostkę paprykę, zapiekamy w piekarniku na rumiano. Podajemy na gorąco
Ostra na Słodkorazem mamy dla Was danie z nutą indyjską a jest nim kurczak curry z cukinią i soczewicą :) Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu :) Składniki na kurczaka curry: – 250 g piersi z kurczaka – 70 g czerwonej soczewicy – 1 cukinia (ok.300g) – 1 mały por – 1 łyżka masła
Kuchenne WariacjeCurry to mój ulubiony gulasz na szybko. Z czym? A z tym co akurat jest w lodówce. Tym razem były w niej pieczarki, jedna pierś, piękny pęczek dymki i otwarta puszka mleczka kokosowego. Cóż innego mogło z tych składników powstać? Oczywiście curry. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdokładnie przepisem, w którym była użyta ryba, ale dobrym sposobem na ogranie ulubionego dotychczas dania przed przejściem na jasną stronę mocy, czyli wege jest zastąpienie ryby uwaga- selerem! To curry jest łagodne, lekko słodkawe ale o korzennej nucie. Dzieciaki będą zachwycone, a przynajmniej moja Miśka była. Składniki na 4 porcje: Około 1 kg selera 1 papryka 3-4 ząbki czosnku(...)minuty. Dodaj wiórki kokosowe i mleko. Wymieszaj wszystko razem i duś 5 minut. Na samym końcu dopraw ewentualnie solą. Podaj z ryżem. Smacznego! Artykuł Kokosowe curry z selerem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfdelektować się nowym smakiem ♥ SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób): mały bakłażan 1/2 cebuli pomidory w puszce (albo kilka świeżych) 1/2 arkusza glonów nori garść świeżych liści bazylii curry w ilości do smaku świeżo mielona sól oraz pieprz kolorowy bardzo niewielką szczyptę cynamonu odrobinę cukru (około 1/2 łyżeczki) 1 łyżeczka mleka kokosowego olej z pestek winogron ryż basmati(...)opakowaniu. Rozgrzewamy olej w woku (albo na patelni) i kolejno podsmażamy piórka cebuli, pokrojonego bakłażana i pomidory. Mieszamy wszystko doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokruszone glony nori, curry, bardzo niewielką szczyptę cynamonu, około 1/2 łyżeczki cukru, a także łyżeczkę mleka kokosowego. Wszystko mieszamy i chwilę dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy rozdrobnione liście bazylii. Podajemy z ryżem. SMACZNEGO
wege i kropkacykorie (albo i więcej ;) ) 1/2 papryki czerwonej kilka różyczek brokułu 1/2 czerwonej cebuli 50 g kaszy jaglanej koperek łyżka soku z cytryny szczypta cukru, soli pieprz kolorowy curry pieprz cayenne podprażone płatki migdałowe mozzarella (np. wiórki) ocet winny balsamiczny oliwa z pestek winogron kilka czarnych oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie z recepturą na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy(...)cebulę, paprykę, różyczki brokułów kroimy na drobniejsze kawałki. Wszystko podsmażamy na oliwie z pestek winogron, doprawiając do smaku - szczyptą cukru, soli, pieprzu kolorowego i cayenne, skrapiamy cytryną, dodajemy koperek, curry. Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy z warzywami. Wyciągamy z piekarnika nasze łódeczki cykorii i faszerujemy je warzywami z kaszą jaglaną. Wierzch posypujemy mozzarellą i uprażonymi płatkami migdałowymi, po czym ponownie
wege i kropka