curry - 8456 przepisów (strona:136/564)

Zupa z czerwonej soczewicy 123

dużych oczkach świeżego imbiru  - 400 ml przecieru pomidorowego  - 2 marchewki  - 1/2 selera  - 2 pietruszki  - 1 szklanka mleka kokosowego  - 2 czubate łyżeczki przyprawy curry  Dary Natury  ( Kurkuma ,  Kozieradka , Imbir,  Kminek , kardamon, pieprz czarny, ostra  Papryka ,  Kolendra siewna  , papryka słodka,  Czosnek ,  Goździki ,  Gałka Muszkatołowa(...)litrami wody.  Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i  gotujemy do miękkości warzyw.  Następnie dodajemy wypłukaną soczewicę, dobrze mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, mleko kokosowe, Curry, oliwę i sól. Gotujemy około 15 minut

Szkrab Je Sam
Egzotyczna zupa krem z marchewki na ostro 138

porcji)  1 kg marchewki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry sos Sriarcha (wg smaku) sos sojowy (zamiast soli; może być sos rybny jeśli lubicie) Dodatkowo: świeża kolendra sok z limonki Opcjonalnie: sezam i drobno zmielone płatki chili do posypania(...)dodać odrobinę sosu sojowego. Całość gotować do momentu - aż marchewka będzie całkowicie miękka. Zupę zblendować na jednolity krem i stopniowo połączyć z mleczkiem kokosowym oraz na końcu z pastą curry i sosem Sriracha. (Jeśli jest za gęsta - dolejcie odrobinę bulionu lub wody.) Gotową zupę opcjonalnie doprawić i delikatnie podgrzać. (Zupy nie zagotowywać, ponieważ mleko kokosowe straci swój niepowtarzalny aromat.) Podawać

Di gotuje
Indyk w sosie w zielonym sosie curry 130

Takie danie można serwować z makaronem lub ryżem. Smacznego Do woka wlać olej, rozgrzać. Dodać pastę curry i chwilkę smażyć aż poczujecie jej intensywny zapach. Cebulki drobno posiekać i dodać do woka razem z pokrojonym w paseczki mięsem, pokrojoną drobno chilli. Smażyć mieszając do momentu aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wywar i mleczko kokosowe. Od fasolki odciąć końcówki

Kuchnia Pokoleń
ORIENTALNA SAŁATKA Z KASZY BULGUR Z PIECZONY KALAFIOREM 170

Kasza bulgur to zdecydowanie moja ulubiona kasza! Kiedyś już pokazywałam Wam fajną sałatkę z jej dodatkiem, dziś mam kolejną równie pyszną! Tym razem inspirowaną kuchnią orientalną. Pieczony kalafior z curry i kuminem zyskuje niesamowity smak. W połączeniu z kaszą bulgur jest świetnym pomysłem na lekki obiad. Wielbiciele kuchni indyjskiej będą zachwyceni! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * kasza bulgur – 1 szkl(...)dostępna tutaj ) * kalafiior – 1 szt * zielona papryka – 1 szt * przyprawy: sól, pieprz, curry, kmin rzymski, chili * prawdziwe masło min.82% SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kalafior odrobinę podgotowujemy, kroimy w plastry lub różyczki. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość dobrego masła, dodajemy wszystkie przyprawy, przesmażamy. Polewamy ułożony na blasze kalafior oraz pokrojoną w kostkę paprykę, zapiekamy w piekarniku na rumiano. Podajemy na gorąco

Ostra na Słodko
Kurczak curry z cukinią i soczewicą 168

razem mamy dla Was danie z nutą indyjską a jest nim kurczak curry z cukinią i soczewicą :) Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu :)   Składniki na kurczaka curry: – 250 g piersi z kurczaka – 70 g czerwonej soczewicy – 1 cukinia (ok.300g) – 1 mały por – 1 łyżka masła

Kuchenne Wariacje
Curry z pieczarkami i czarnuszka 117

Curry to mój ulubiony gulasz na szybko. Z czym? A z tym co akurat jest w lodówce. Tym razem były w niej pieczarki, jedna pierś, piękny pęczek dymki i otwarta puszka mleczka kokosowego. Cóż innego mogło z tych składników powstać? Oczywiście curry. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kokosowe curry z selerem 168

dokładnie przepisem, w którym była użyta ryba, ale dobrym sposobem na ogranie ulubionego dotychczas dania przed przejściem na jasną stronę mocy, czyli wege jest zastąpienie ryby uwaga- selerem! To curry jest łagodne, lekko słodkawe ale o korzennej nucie. Dzieciaki będą zachwycone, a przynajmniej moja Miśka była. Składniki na 4 porcje: Około 1 kg selera 1 papryka 3-4 ząbki czosnku(...)minuty. Dodaj wiórki kokosowe i mleko. Wymieszaj wszystko razem i duś 5 minut. Na samym końcu dopraw ewentualnie solą. Podaj z ryżem. Smacznego!       Artykuł Kokosowe curry z selerem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
BAKŁAŻAN W SOSIE POMIDOROWYM Z NUTĄ NORI 156

delektować się nowym smakiem  ♥ SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób): mały bakłażan 1/2 cebuli pomidory w puszce (albo kilka świeżych) 1/2 arkusza glonów nori garść świeżych liści bazylii curry w ilości do smaku świeżo mielona sól oraz pieprz kolorowy bardzo niewielką szczyptę cynamonu  odrobinę cukru (około 1/2 łyżeczki) 1 łyżeczka mleka kokosowego olej z pestek winogron ryż basmati(...)opakowaniu.  Rozgrzewamy olej w woku (albo na patelni) i kolejno podsmażamy piórka cebuli, pokrojonego bakłażana i pomidory. Mieszamy wszystko doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokruszone glony nori, curry, bardzo niewielką szczyptę cynamonu, około 1/2 łyżeczki cukru, a także łyżeczkę mleka kokosowego. Wszystko mieszamy i chwilę dusimy pod przykryciem. Na koniec dodajemy rozdrobnione liście bazylii. Podajemy z ryżem. SMACZNEGO

wege i kropka
FASZEROWANA CYKORIA Z KASZĄ JAGLANĄ 132

cykorie (albo i więcej ;) ) 1/2 papryki czerwonej kilka różyczek brokułu 1/2 czerwonej cebuli 50 g kaszy jaglanej koperek łyżka soku z cytryny szczypta cukru, soli  pieprz kolorowy curry pieprz cayenne podprażone płatki migdałowe mozzarella (np. wiórki) ocet winny balsamiczny oliwa z pestek winogron kilka czarnych oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę jaglaną przygotowujemy zgodnie z recepturą na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy(...)cebulę, paprykę, różyczki brokułów kroimy na drobniejsze kawałki. Wszystko podsmażamy na oliwie z pestek winogron, doprawiając do smaku - szczyptą cukru, soli, pieprzu kolorowego i cayenne, skrapiamy cytryną, dodajemy koperek, curry. Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy z warzywami.  Wyciągamy z piekarnika nasze łódeczki cykorii i faszerujemy je warzywami z kaszą jaglaną. Wierzch posypujemy mozzarellą i uprażonymi płatkami migdałowymi, po czym ponownie

wege i kropka
ZUPA Z ŻÓŁTEJ CUKINII I BIAŁYCH WARZYW 179

wody włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por, natka pietruszki, natka selera) 6 małych ziemniaków 1 żółta cukinia 2 listki laurowe sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy papryka słodka, chilli cayenne, curry koperek 1 łyżka roztopionego masła (albo oleju) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Włoszczyznę i ziemniaki gotujemy w 1 litrze wody z dodatkiem listków laurowych. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy bulion warzywny będzie gotowy(...)wyciągamy ugotowane warzywa. Następnie w samym bulionie gotujemy pokrojoną na kawałki żółtą cukinię. Doprawiamy do smaku curry, słodką papryką i chilli cayenne. Dodajemy trochę tłuszczu (roztopionego masła lub oleju), a także białe warzywa z ugotowanej wcześniej włoszczyzny - wszystkie albo tyle ile chcemy albo co lubimy [  ponoć nie każdy lubi seler ;)  ]. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Można również

wege i kropka
MAKARON Z CUKINIĄ I KAPARAMI 185

łyżki lub w ilości jaka nam odpowiada) 1 duży ząbek czosnku garść natki pietruszki  koperek ok. 20 g masła oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy curry, słodka papryka do smaku ulubiony makaron SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na patelni podgrzewamy masło z dodatkiem oliwy z oliwek. Dorzucamy pokrojoną cukinię i chwilę smażymy aż nabierze szklistego wyglądu. Doprawiamy do smaku(...)solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Dodajemy starty czosnek, kapary, garść natki pietruszki, koperek, doprawiamy curry i słodką papryką. Wszystko mieszamy z ugotowanym wcześniej makaronem. I gotowe! ;) Smacznego

wege i kropka
Pieczone młode buraczki i książki na urlop 134

wystarczy buraki wyszorować i upiec obok chleba, a potem odpowiednio doprawić do smaku. Składniki : młode buraczki oliwa łyżka octu jabłkowego sól morska pieprz łyżeczka miodu kilka gałązek kocanki curry Buraczki porządnie wyszorować i wypłukać. Nie obierać ze skórki. Buraczki włożyć do naczynia do zapiekania. Polać oliwą i obtoczyć w niej, a następnie posypać świeżo mielonym pieprzem. Na buraczkach ułożyć gałązki(...)curry. Piec w temperaturze 190 stopni C. przez 20-30 minut (zależnie od tych, jakiej miękkości warzywa chcemy uzyskać). Upieczone buraczki przepołowić. Posypać grubą solą morską. Polać oliwą i octem winnym, a następnie miodem. I podawać :) Jak widać na zdjęciu wyżej, buraczki piekłam równolegle z pierwszą w tym roku cukinią z pierwszymi tegorocznymi grzybami. W drodze do lub z pracy

Weekendy w domu i ogrodzie
Curry z kurczaka ze szpinakiem 120

posiekać i lekko zmiażdżyć. Imbir oskrobać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulki i smażyć chwilkę. Muszą lekko zmięknąć. Dodać imbir, kolendrę, gorczycę,paprykę słodką, curry, posiekaną chilli i kurczaka. Obsmażyć kurczaka co chwilkę mieszając. Jak kurczak straci kolor surowizny wlać mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszać. Dodać porwane listki szpinaku, sok z cytryny. Gotować na małym ogniu

Kuchnia Pokoleń
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową 202

curry królowało w naszym compoundzie. Nigdy nie zapytałam skąd pochodzi przepis. Po prostu ktoś kiedyś je zrobił na wieczorne spotkanie przy basenie, zasmakowało nam, więc spisałam składniki i sposób przygotowania. Po powrocie do Polski próbowałam znaleźć w Internecie, jak się nazywa i z jakiego regionu pochodzi ta potrawa, ale znalazłam tylko nieco zbliżone receptury. Wg mnie to połączenie smaków Indii(...)Tajlandii, mogę się jednak mylić. Jeśli ktoś z Was zna nazwę tego curry, będę wdzięczna za podpowiedź. Składniki proporcje na 3-4 osoby 2 nieduże filety z piersi z kurczaka (podwójne) 2-3 puszki pomidorów w całości lub krojonych (można dodać świeże, bardzo mięsiste pomidory np. malinowe lub Lima) 2 cm kawałek imbiru 2 ostre papryczki chili (kolor bez znaczenia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Słodko - pikantna zupa krem z bananów z curry 201

Składniki: 6 średnich bananów; 1 średnia cebula; 200 ml słodkiej śmietanki 30 %; 1 litr bulionu drobiowego; Pęczek koperku; 1 łyżka oleju; Opakowanie curry w proszku (22 g); 1 łyżeczka chili w proszku; Szczypta białego cukru; Sól. Dodatkowo/do podania - opcjonalnie: Plasterki banana; Plasterki świeżej papryczki chili. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Banany obrać, pokroić w plasterki. Koperek umyć(...)garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej (1 łyżka). Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone w plastry banany, całość podsypać curry, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać. Następnie wlać bulion (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody plus 2 kostki bulionowe, drobiowe), gotując na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć

Gospodyni Miejska