curry - 8456 przepisów (strona:128/564)

Zupa curry z cukinii 112

roku. Jednak zimny wiatr skutecznie przypomina mi każdego ranka, że to jeszcze nie dziś. Między jednym tęsknym spojrzeniem za okno w poszukiwaniu słońca, a drugim przygotowałam prostą, rozgrzewającą zupę curry z cukinii. Choć może się to wydać pretensjonalne, ciągle nie mogę się nadziwić, że z tak prostych przepisów, o minimalnej liczbie składników, powstają tak smaczne dania. Właśnie takie potrawy lubię(...)brzuchu. Leniwe popołudnie z książką i kubkiem zupy w ręce. Brakuje mi ostatnio takich dni. Składniki: 1kg cukinii 1 duża biała cebula 0,5l bulionu warzywnego 1 łyżeczka pasty curry (łagodnej lub ostrej - wg Waszych upodobań) 2 czubate łyżki śmietanych 18% 1 łyżka masła (do podsmażenia cebuli) sól do smaku Sposób przygtowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinie kroimy

W kuchni wieczorem
Shoarma z kurczakiem 168

składniki   * 2 filety z kurczaka * 1-2 woreczki ryżu parboilad * 1 czerwona papryka * 30 dag pieczarek * 1 cebulka lub 2-3 cebulki dymki * przyprawa curry * pieprz cayenne * sól * olej sposób wykonania   Filety umyć, osuszyć, pokroić na paseczki. W misce do której włożymy pokrojonego fileta wymieszać 1/3 szklanki oleju z 3 łyżkami przyprawy curry, dodać kurczaka i dokładnie wymieszać(...)nieco oleju, wrzucić pieczarki, podsmażyć, dodać cebulkę i paprykę i na delikatnym ogniu podsmażać, aż wyparuje woda. Następnie dodać mięso, całość wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem cayenne i curry. Na talerzu ułożyć ryż, obok mięso z dodatkami i ulubioną surówkę

Mix smaku
Chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii 162

woreczek dzikiego ryżu 2 schaby z wieprzowiny mrożona mieszanka chińska z (marchewką, cebulą kiełkami fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, papryką, porem) przyprawy po 1 szczypcie: imbir, kurkuma, curry,  papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon,  2 łyżeczki sosu sojowego, sól i pieprz Cukinię myjemy i kroimy cieńcie plastry obieraczką do warzyw. Układamy na przemian(...)kratkę na talerzu. Cukinię solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. W tym czasie w odrobinie kurkumy i curry gotujemy ryż. Wieprzowinę kropimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską i zalewamy odrobiną wody, dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami wg uznania:  imbir, kurkuma, curry,  papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon

Bon Appetit Małgorzaty
Dorsz gotowany w mleku z ziołami na puree z dyni i ziemniaków 145

zniecheca do cieszenia sie jej smakiem.To bardzo prosty i szybki sposob na przygotowanie pysznego,dietetycznego dania. Delikatny szalwiowo-mietowy aksamitny smak dorsza swietnie uzupelnia  dyniowe puree z curry. Skladnik na 3 porcje: okolo 500 g dorsza (tuszka ze skora) 1 litr mleka swieze ziola.szalwia,mieta,tymianek,oregano 1 zabek czosnku sol,pieprz skladniki na puree: 300 g dyni 200g(...)ziemniakow 1/2 jablka 1 lyzka maslo sol,pieprz,1/2 lyzeczki curry Wykonanie: Rybe posolic,popieprzyc,wlozyc do garnka,zalac osolonym zimnym mlekiem.Dodac ziola.Calosc zagotowac,zestawic z ognia i po 8-mu minutach wyjac rybe. Obrana dynie i ziemniaki pokroic w kostke,dodac czosnek i ugotowac do miekkosci. Jablko obrac,usunac gniazdo nasienne,pokroic w kostke i po 10-ciu minutach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Por duszony w mleku kokosowym 161

wartosci odzywcze. Jest znakomity.Sprobuj,a sie sam przekonasz! Skladniki : 2 pory-bez gornych ,mocno zielonych czesci 1/3-1/2 szklanki mleka kokosowego sol,pieprz zielona natka pietruszki 1/3 lyzeczki czerwonej pasty curry imbir-opcjonalnie 1 lyzka masla ghee Wykonanie : odciac korzonki,bardzo dokladnie wyplukac ziemie,ktora zebrala sie pomiedzy liscmi,az do bialej czesci.Najlepiej przeciac go wzdluz na pol,az do bialego(...)krazki, a imbir w drobna kostke .Rozgrzac maslo na patelni,dolozyc imbir i pokrojonego pora. Przesmazyc kilka minut do momentu ,az por straci objetosc wlac mleko kokosowe,dodac paste curry i pogotowac kilka chwil.Jak lekko mleko zgestnieje zdjac patelnie z ognia. Dodac soli, pieprzu,posiekana zielona pietruszke i podawac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Żółta sałatka z kurczakiem 325

ugotowanego ryżu 350 g piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy ½ puszki ananasa 4 łyżki majonezu sok z ½ cytryny 3 łyżki soku z ananasa 1 żółta papryka 2 łyżki oleju curry przyprawa do złocistego kurczaka sól biały pieprz Dzisiaj sałatka dla wielbicieli żółtego koloru :). Prosta w wykonaniu, lekko słodkawa i przepyszna sałatka dla każdego. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę(...)Posypać delikatnie curry i przyprawą do złocistego kurczaka. Polać 2 łyżkami oleju i dobrze wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę do zamarynowania. Po tym czasie kurczaka przełożyć na patelnię i podsmażyć (nie dolewając większej ilości oleju - ta z marynaty wystarczy). Należy zwrócić uwagę, żeby nie trzymać zbyt długo kurczaka na ogniu, żeby go nie przesuszyć. Odstawić

Świat Domowej Kuchni
Filet z mango w ostro – słodkiej glazurze 182

zachwyt wśród domowników! Tak było i tym razem! Połączyłam delikatny filet z indyka ze słodkim , a jednocześnie lekko kwaskowatym , świeżym owocem mango . Niesamowitego smaku i aromatu dodała marynata z curry , chili i pasty kokosowej. Sałatka ze smażonych ziemniaczków , rukoli i pomidorków koktajlowych to taka kropka nad I , która sprawiła , że danie nie tylko rewelacyjnie smakowało , ale i wyglądało iście królewsko(...)porcje ) * filet z indyka – ok. 350 g * świeże mango – 100 g * pasta kokosowa – 2 łyżki * jogurt naturalny – 2 łyżki * trawa cytrynowa – 2 szt * curry – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka * pieprz mielony – 1 szczypta * papryka chili ( świeża ) – 1 szt * olej rzepakowy – 150 ml SAŁATKA : * ziemniaki – 150 g * pomidory koktajlowe

Ostra na Słodko
Tajska zupa krewetkowa TOM YUM GUN 139

zapewnia słoność wywaru, podkreślając inne smaki. Ten, kto nie chce bawić się w samodzielne dobieranie przypraw, może skorzystać z gotowej pasty do dań kuchni tajskiej. Ja użyłam zielonej pasty curry  mającej w składzie: chili, trawę cytrynowa, czosnek, szalotkę, galangal, kmin, limonkę kaffir. Składniki: 500g dużych krewetek 1 łyżka oleju arachidowego 1, 5 litra wody 2 łyżki zielonej pasty curry(...)pokrojone w paski warzywa: szalotkę , papryczki chili, imbir,  paprykę żółtą i zielona,  cukinie i fasolkę szparagowa- smażymy kolejne 5 minut. Następnie dolewamy szklankę wody, dodajemy pastę curry,  doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszamy. Dolewamy resztę wody i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut. Zupę przyprawiamy cukrem, sosem rybnym, sokiem z limonki

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z kukurydzy 143

Jeśli lubicie słodki smak kukurydzy, zaostrzony nieco pastą curry, która poza smakiem podkreśla też kolor kukurydzy, to z pewnością ta zupa przypadnie Wam do gustu. Aromatyczna, wyrazista w smaku, sycąca, a do tego bardzo łatwa w przygotowaniu. Zdecydowanie polecam!  Składniki: 400g kukurydzy z puszki 1 cebula  2 ząbki czosnku 200g mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry(...)pietruszka, szczypiorek, które dodają smażonej na niej cebulce ciekawego aromatu. Do cebuli dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy mieszając około 2 minuty. Następnie dodajemy odsączone ziarna kukurydzy i pastę curry. Wszystko razem smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut, aż kukurydza będzie miękka. Dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Jak topinambur zmienił się w pietruszkę. I zupa krem 179

znakomita, a i C. zajadał się z apetytem, choć normalnie nie jest największym fanem kremów. Tutaj słodko-winne jabłko wspaniale uzupełnia smak pietruszki, który przestaje być taki... Pietruszkowy . Odrobina curry zaostrza zupę, a grillowane, soczyste plasterki jabłek cudnie zgrywają się z chrupiącymi pestkami dyni. Muszę powiedzieć, że od teraz będzie to jedna z moich ulubionych zup - idealnie rozgrzewająca, z charakterem(...)jabłkiem Składniki: (na 4 porcje) 2 łyżki masła 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 650 g pietruszki 1 jabłko 1 l bulionu sól pieprz dodatkowo: 1 jabłko 2 łyżeczki curry w proszku 20 g pestek z dyni Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pietruszkę i jabłko obrać, pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MÓJ KURCZAK TIKKA MASALA 135

wszystkich indyjskich przypraw, to kurczak przyrządzony w tej sposób bardzo mi smakuje. Same mięso jest soczyste i aromatyczne no i ten sos... mmm.. pomidorowo-jogurtowy, pachnący papryką, curry, kolendrą ...  Jak widzicie z nazwie napisałam "Mój kurczak tikka masala", gdyż zdaję sobie sprawę, że przepis odbiega od oryginału i podanie takiego "niekompletnego" przepisu pewnie zaraz wywołałby burzę nieprzyjemnych komentarzy(...)łyżki jogurtu greckiego 2 cebule puszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym 2 łyżki śmietanki kremówki 2 ząbki czosnku 2 małe papryczki chilii słodka papryka cukier ostra papryka curry kolendra świeżo mielony pieprz sól olej Wykonanie: Przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z curry, ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą i kolendrą. Pierś kroimy na spore kawałki, obtaczamy w marynacie. Chowamy

Walijskie Pichcenie
Chińskie warzywa z kurczakiem i smażonym ryżem 210

warzyw, jednakże po krótkim zastanowieniu postanowiłam zobaczyć, ile ta cała chińska kuchnia jest warta. Do warzywek oczywiście mięsożernie dodamy kurczaka, a dla urozmaicenia do całości przyrządzimy smażony ryż z curry. Składniki: - 1 opakowanie chińskich warzyw na patelnię - 2 piersi z kurczaka - 2 szklanki ryżu sypkiego - olej / oliwa  - curry - jarzynka czy tam inna vegeta - przyprawa do gyrosa - czerwona słodka papryka(...)żeby nie zrobił się przypadkiem brązowy, bo wtedy to już będzie po ptokach. W trakcie smażenia wsypujemy ok. dwóch łyżeczek jarzynki i tak ze dwie łyżki curry, żeby zaczął ładnie tą przyprawą pachnieć. Gdy jest już podsmażony, zalewamy go wodą, dla dwóch szklanek ryżu musimy użyć czterech szklanek wody, powinna od razu nam się zabarwić: W takim stanie pozostawimy nasz

Kulinarne zapędy Kokosa
Kurczak po turecku z ryżem. 221

turecku z ryżem. 2 piersi z kurczaka lub 1 cały kurczak 1 pomarańcza 2 jabłka 1 cebula 1 garść rodzynek 1 garść orzechów włoskich 1 łyżka maggi 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki sól, pieprz olej Mięso podzielić na mniejsze części ,oprószyć solą ,pieprzem ,papryką i curry ,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Mięso obłożyć kawałkami cebuli i owoców ,posypać(...)kiszonym ogórkiem . Duet naprawdę interesujący . Ryż z ogórkiem kiszonym. 1 szklanka ryżu   1-2 ogórki kiszone 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego lub maggi 1 łyżeczka curry sól, pieprz Ryż ugotować na sypko .Przepłukać ,osączyć ,wsypać na patelnię z  rozgrzanym olejem ,dodać wszystkie przyprawy i drobno posiekane ogórki .Dobrze wymieszać. Ryż powinien być dosyć pikantny .Świetnie harmonizuje

Kulinarny karnet Christophera
Kaszanka w towarzystwie grzybów leśnych. 143

najróżniejsze, nawet borowiki więc trzeba korzystać z okazji. Składniki. 1 płat ciasta francuskiego. 1/2 kg grzybów leśnych 2 łyżki masła 1/2 jajka 30 dag kaszanki 3 cebule 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz 3 łyżki oleju Wykonanie. Z ciasta francuskiego upiec rurki o długości 5-6 cm i średnicy 3 cm. Folię Alu posmarować olejem.  Płat ciasta francuskiego podzielić(...)stop.15  min, do ładnego zrumienienia. Oczyszczone grzyby ,pokroić w dosyć duże kawałki i udusić na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Cebule pokroić w kostkę i przesmażyć  dodając curry. Kaszankę rozdrobnić i przesmażyć. Na talerz wyłożyć cebulę z curry, na niej postawić rurkę z ciasta francuskiego i wypełnić kaszanką. Obok ułożyć uduszone grzyby. Rada. Aby upiec rurki wykorzystałem matę

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak na batatach pod chmurką z mango 189

Chicken sweet potatoes under a cloud of mango Potrawa jest lekko pikantna ,ale delikatna. Smak curry świetnie komponuje z mango. Składniki. 2 udka z kurczaka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki przyprawy Kucharek 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 batat 1 mango duże 1 białko sól morska pieprz kajeński Wykonanie. Udka z kurczaka, wytrybować, pokroić na kawałki. Zrobić marynatę(...)curry, przyprawy do dań Kucharek, posiekanego czosnku i oleju. Do marynaty włożyć  kawałki kurczaka, wymieszać, odstawić do lodówki na 0,5 godziny. Mango (duże, gotowe do jedzenia ) pokroić w kostkę i z połowy za pomocą blendera zrobić puree, dodać szczyptę pieprzu kajeńskiego. Resztę odłożyć. Batat pokroić w cienkie plastry i ułożyć warstwami w natłuszczonej formie. Posypać warstwy solą morską

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania