przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików Ryż: 200g ryżu – 2 woreczki 1 łyżeczka soli 1 łyżka curry 1 łyżka masła Warzywa: 1 opakowanie ulubionej mrożonki warzywnej (u mnie mieszanka azjatycka) Dodatkowo: olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę odciśniętą z mleka(...)mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** W międzyczasie gotujemy ryż w wodzie z dodatkiem soli i curry, według przepisu na opakowaniu *** *** Do podsmażonych klopsików dodajemy mrożone warzywa *** *** Całość smażymy ciągle mieszając przez około 3-4 minuty *** *** Dodajemy ugotowany i odsączony z wody ryż oraz masło *** *** Wszystko mieszamy
Blog z Apetytempapryka – u mnie zielona 2 łyżki miodu 3-4 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu sojowego około 1/3 szklanki wody 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz, papryka ostra (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kurczaka myjemy i dokładnie wycieramy papierowymi ręcznikami. Kroimy w dość małą kosteczkę, na patelni rozgrzewamy porcję oleju i rzucamy kawałki(...)mięsa. Mięso smażymy z każdej strony na złoty kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, curry oraz kurkumą. Mięso po usmażeniu zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w paseczki paprykę. W międzyczasie przygotowujemy sos, w misce mieszamy miód, musztardę, ocet oraz sos sojowy. Gdy papryka zmięknie to przekładamy do niej mięso i polewamy sosem
Gotuj z Prezesempół większej 1 marchew 1 cebula pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 100ml bulionu warzywnego lub wody 150ml śmietanki 30% pół pęczka koperku Przyprawy do sosu: sól, pieprz, curry olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę lub bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Cukinie ścieramy na tarce o dużych(...)całość podsmażamy przez kilka minut często mieszając *** *** Następnie całość zalewamy bulionem lub wodą i zagotowujemy *** *** Dolewamy śmietankę, mieszamy *** *** Całość ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą curry (wsypałam około pół łyżeczki) *** Do sosu dokładamy usmażone klopsiki i całość zagotowujemy *** *** Dodajemy koperek i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Delikatnie mieszamy i dusimy wszystko na małym ogniu
Blog z Apetytemproste i szybkie danie, polecam. Na głębokiej patelni roztopić olej kokosowy. Cebulę, czosnek obrać i pokroić drobno, wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć na małym ogniu aż cebulka zmięknie. Dodać curry, sos sojowy, vegetę, potarty oczyszczony imbir, suszone listki kolendry, wymieszać i chwilkę podsmażyć. Piersi kurze pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Delikatnie posolić, ale uważajcie sos sojowy jest
Kuchnia Pokoleńwegetariańskie kotlety z kalafiora i ciecierzycy Składniki: 1 niezbyt duży kalafior, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 puszka ugotowanej ciecierzycy, 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, łyżka proszku curry, łyżka posiekanej natki pietruszki, olej, sól. Jak zrobić wegetariańskie placki z kalafiora i ciecierzycy? Kalafior podziel na różyczki, gotuj w osolonej wodzie aż zmięknie, ale pozostanie lekko twardawy, odcedź, przełóż(...)miski. Cebulę posiekaj, przesmaż na odrobinie oleju, pod koniec dodaj posiekany czosnek, przełóż do kalafiora. Dodaj także odsączoną ciecierzycę, wbij jajka, wsyp mąkę, proszek curry. Dodaj też natkę i dopraw solą. Masę najpierw dokładnie wymieszaj, następnie rozgnieć nieco tłuczkiem do ziemniaków. Gotowa masa na kotlety. Wykładaj łyżką na rozgrzany olej, smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor, po zdjęciu
Kulinarna Polskaziemniaki – 1 korzeń pietruszki – 3 ząbki czosnku – 1 cm korzenia imbiru – 1 cebula – sok z 1 pomarańczy – ¾ l bulionu warzywnego – ½ łyżeczki curry – sól, pieprz – pestki dyni do posypania – kawałek selera Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion warzywny i wsyp pokrojone warzywa. Gotuj na średnim ogniu przez około(...)minut, aż warzywa zmiękną. Wlej sok z pomarańczy. Garnek z zupą ściągnij z ognia przypraw do smaku solą, pieprzem oraz curry w proszku. Zmiksuj blenderem ręcznym aż uzyskasz gładki krem. Ponownie podgrzej zupę i posyp prażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Wiem o czym teraz myślisz – puree z marchewki ?! Zaufaj mi, nic bardziej mylnego. Ta wegańska kremowa zupa marchewkowa
Zdrowy Styl JoannySkładniki: 500 g piersi z kurczaka 400 g obranej dyni 150 g pieczarek 1 mała cebula 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku 20 g obranego świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 200 g ryżu Sposób wykonania: Ryż gotujemy(...)sypko w osolonej wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy poszatkowaną drobno cebulę, czosnek, imbir oraz curry, kurkumę, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu. Smażymy mieszając do momenty aż cebula będzie szklista. Następnie na patelnię wrzucamy mięso pokrojone w kostkę, smażymy do momentu aż się zetnie. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną
Qchnia po prostuszaszłyki “sezamki” z kurczaka Składniki: Kilogram mięsa z udek z kurczaka – ewentualnie piersi, wówczas jednak szaszłyki mogą wyjść nieco suche, 3 ząbki czosnku, łyżka proszku curry, 3 łyżki sosu sojowego, płaska łyżeczka soli, ziarna sezamu, 4 łyżki oleju, będziesz potrzebować też patyczków na szaszłyki. Składniki na 5-6 dużych szaszłyków. Jak zrobić szaszłyki “sezamki(...)szerokości około 1 cm, przełóż do miski. Czosnek drobno posiekaj, dodaj płaską łyżeczkę soli, rozetrzyj przy pomocy noża lub widelca na pastę, dodaj do mięsa. Dodaj również proszek curry, sos sojowy i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby mięso się zamarynowało. Zamarynowane miso nabij na patyczki do szaszłyków, każdego obtocz w ziarnach sezamu i spłaszcz
Kulinarna Polskamoim stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: pół główki sałaty lodowej jedna podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy konserwowej puszka ananasa 2 duże łodygi selera naciowego 1 łyżeczka przyprawy curry 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego sól i pieprz do smaku olej/oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na oleju, doprawiamy do smaku(...)ananasa kroimy w drobną kostkę, selera w cienkie paseczki. Sałatę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Do miski dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawę curry, majonez, jogurt, sól oraz pieprz. Mieszamy aż wszystkie składniki się z sobą połączą. Gotową sałatkę przekładamy do mniejszej miski i możemy podawać od razu lub odstawić do lodówki
Blog kulinarny S9.PLprzyspiesza pracę! Przepis na kalafior pieczony w panierce Składniki główka kalafiora około pół szklanki mleka roślinnego* około pół szklanki bułki tartej przyprawy: sól , pieprz , zioła prowansalskie , papryka ostra , wędzona , curry 3-4 łyżki oleju lub oliwy (30-40 g) *nieweganie mogą użyć krowiego Czas przygotowania: 10 minut + 30 min pieczenia Ilość porcji: 4 porcje Przygotowanie Kalafior myjemy i kroimy(...)mniejsze różyczki. Do jednej miski wlewamy mleko, do drugiej wsypujemy bułkę tartą wraz z dużą ilością przypraw (u mnie łyżeczka soli , papryki ostrej , papryki wędzonej , szczypta curry ). Różyczki zanurzamy w mleku , a następnie obtaczamy w panierce i układamy na blaszce . Każdą z różyczek porządnie spryskujemy olejem lub skraplamy . Im mocniej skroplone tym smaczniejsze Pieczemy w 200 stopniach przez
WegePrzepisjuż przed jedzeniem wymieszamy ryż z potrawką z kurczaka. około 500 g piersi kurczaka 100 g suszonych moreli masło klarowane do smażenia 200 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki curry mielona papryka słodka przyprawa ognista lub chilli posiekana natka pietruszki lub kolendra sól, pieprz Morele opłukujemy pod bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem. Następnie kroimy na paseczki. Oczyszczone mięso kroimy w małą kostkę(...)około 1/3 szkl. wody i gotujemy przez około 4-5 minut. Następnie dodajemy podsmażone mięso. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż do odparowania wody. Wówczas dodajemy śmietankę. Wsypujemy curry oraz szczyptę chilli. Smażymy chwilę, aż do zgęstnienia sosu. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane posiekaną natką lub kolendrą. Źródło
Smaki Na TalerzuSkładniki: 500 g fileta z indyka lub kurczaka 400 g selera naciowego 200 g żurawiny 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Mięso pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Doprawić kurkumą i odrobiną curry (aby uzyskać ładny żółty kolor). Żurawinę namoczyć przez 10 minut
KuchniaWeDwoje.plpotrzebne: – 700 g batatów – 1 por – 2 marchewki – 1 pietruszka – 2 cebule – 5 ząbków czosnku – 1 łyżeczka kurkumy – 2 łyżeczki curry – sól – 500 ml mleczka kokosowego z puszki – 500 ml bulionu – natka pietruszki do posypania Mleczko kokosowe umieszczamy w lodówce na 24 godziny przed wykonaniem zupy. Warzywa obieramy(...)garnek na ogniu i wrzucamy bataty, marchew i pietruszkę. Gotujemy przez około 20 minut. Następni dodajemy pokrojoną cebulę, pora i ząbki czosnku. Gotujemy kolejne 10 minut. Przyprawiamy solą, kurkumą, curry i wlewamy mleczko kokosowe. Mieszamy zawartość garnka. Gotujemy kolejne 5 minut. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy zupę. Rozlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Szybka i smaczna zupa . Naprawdę
Zdrowy Styl Joannypierś z kurczaka – 400 g 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki 1 por – jasna część 1 łyżeczka masła klarowanego sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, szczypta mielonej przyprawy curry 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 l bulionu 2 łyżki śmietanki 30 % do podania: posiekany koperek lub natka PRZYGOTOWANIE: Mięso dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Piersi kurczaka oczyszczam(...)siekam w cienkie talarki. W garnku o pojemności 2-2,5 l rozgrzewam łyżeczkę masła klarowanego. Podsmażam na nim pokrojonego pora oraz kawałki kurczaka. Dodaję przyprawy: majeranek, papryki i curry. Gdy mięso zmieni kolor na jasny dodaję włoszczyznę (oprócz ziemniaków), liść i ziele angielskie. Wlewam bulion. Zupę gotuję kilkanaście minut na średnim ogniu. Po około 10 minutach wrzucam pokrojone
Zasmakuj Kuchnisoczewicą Składniki 4 szklanki bulionu warzywnego (1 litr) pół szklanki soczewicy czerwonej (90 g) 1/3 szklanki śmietanki wegańskiej * (80 ml) 4 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego (100 g) łyżeczka curry pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka tymianku kilka kropel maggi lub sosu sojowego (opcjonalnie) *nieweganie mogą wykorzystać tradycyjną śmietankę 18 lub 30% Czas przygotowania: 10 min + 20 minut(...)porcje po około 300 ml Przygotowanie Bulion zagotowujemy, a następnie dodajemy soczewicę i gotujemy 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie dodajemy śmietankę , koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: curry , paprykę ostrą i słodką , tymianek oraz opcjonalnie maggi lub sos sojowy . Całość dobrze mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą lub pieprzem . Podajemy na ciepło, dodatkowo można ozdobić łyżką śmietany lub gęstego
WegePrzepisSałatka z kurczakiem, winogronami i migdałami - przepis na 5 porcji Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: 2 filety z piersi kurczaka, 400g winogron, sałatę lodową, 80g płatków migdałowych, 2 łyżeczki curry, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1-2 łyżki majonezu, łyżeczkę oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. 2. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj(...)curry, solą i pieprzem. 3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż mięso, po czym zdejmij je z patelni i odstaw do ostudzenia. 4. Winogrona przekrój na pół i usuń pestki (możesz też od razu kupić odmianę bezpestkową i oszczędzić sobie trochę zabawy z owocami). 5. Sałatę pokrój w kostkę. 6. Jogurt wymieszaj z majonezem, dopraw solą i pieprzem. 7. Do miski
Z notatnika dietetykaSkładniki (dla 4-6 osób): 1 większy kalafior (ok.1,5 kg), ok.250 gram ryżu, ok.250 gram marchewki, 3-4 łyżeczki przyprawy curry, Sól, Pietruszka, 3 ząbki czosnku, Łyżka masła i 2 łyżki oliwy, Pieprz cayenne, ½ szklanki wody, parmezan Przygotowanie: Kalafior po umyciu dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy na gotującą się lekko posolona wodę. Marchewkę kroimy na plasterki i również(...)ryżu, kalafiora i marchewki to ok. 10 minut. Ryż i kalafior przedkładamy do większego garnka. W rondelku rozpuszczamy mało z doatkiem oliwy i dodajemy posiekany drobno czosnek i curry a następnie ugotowaną marchewkę. Po chwili dodajemy pół szklanki wody i posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewamy ok. 2-3 minut na wolnym ogniu. Po czym łączymy z ryżem i kalafiorem. Parmezanem posypujemy
rozgotowanagram makaronu, u mnie świderki 1 duży por 1 cebula 2 ząbki czosnku ok 75 gram serka topionego śmietankowego ok 250 ml śmietany 12 lub 18 % 1 łyżeczka przyprawy curry pół pęczka świeżej natki pietruszki sól, pieprz olej/oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy curry i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę
Blog kulinarny S9.PLjednogarnkowy. Polecam! Składniki: 1 słoik ciecierzycy 500 g 600 g filetu z indyka 1 cukinia 300 ml mleka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1/3 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. W garnku rozgrzać tłuszcz, podsmażyć mięso. W między czasie pokroić w półplasterki(...)cebulę, cukinię i posiekać czosnek. Do mięsie wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać cukinie razem z czosnkiem, chwilę razem przesmażyć. Wlać mleko kokosowe, dodać kurkumę, curry i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusimy do miękkości mięsa. Na sam koniec dodajemy ciecierzycę i dusimy jeszcze przez 5 minut. Smacznego
magiczna kuchnia Kasicebula, 2-3 ogórki gruntowe, mała czerwona papryka, garść posiekanych orzechów lub pestek (u mnie orzechy laskowe) , kilka czubatych łyżek majonezu i jogurtu greckiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, słodka papryka Drobno posiekać cebulę, pozostałe warzywa i nektarynki pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki sałatki, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Facebook Instagram Twitter ENGLISH: 100 g of cooked rice(...)Persian cucmbers, 1 small red bell pepper, a handful of chopped nuts or seeds, few heaping tbsp of mayo and Greek yoghurt, seasonings to taste: salt, pepper, curry, sweet paprika Finely chop the onion and dice vegetables and fruits. Combine all the ingredients, season well to taste and toss everything together. Facebook Instagram Twitter
Lekcje w kuchni