Curry to jedna z moich ulubionych przypraw. Zimowa, ogórkowa zaprawa z tą właśnie przyprawą jest warta polecenia i wypróbowania. Żółte ogóreczki zabarwione curry prezentują się całkiem fajnie a smakują wybornie. 1 litr wody 2 łyżki soli 1 łyżka cukru 3 płaskie łyżeczki curry 1/2 szklanki octu 10% 1-2 liście selery 1 cebula pokrojona w piórka
Jadło i czytadłoUwielbiam dania z curry. Tym razem połączyłam szynkę wieprzową z cukinią, pieczarkami i żółtą papryką. Świetny jednogarnkowy obiadek. 1 kg szynki wieprzowej Przyprawa do wieprzowiny 1 cukinia (zielona) 1 cebula 1 żółta papryka 7 pieczarek 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka curry Sól do smaku Olej do smażenia 1 szklanka wody Szynkę(...)podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Również przekładamy do szynki. Podlewamy wodą i doprawiamy pieprzem, solą, słodką oraz ostrą papryką oraz curry. Dusimy około 60 minut na wolnym ogniu. Smacznego
VioletoweKucharzenieUwielbiam jednogarnkowe potrawy, są proste w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne. Dzisiaj proponuję curry z dyni i kurczaka, pyszne danie jesienne z moim ulubionym warzywem, na które właśnie mamy sezon. Składniki: 300 g filetów z kurczaka 500 g dyni hokaido (bez pestek i skóry) garśść liści świeżego szpinaku 3 papryczki chili 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki(...)gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego (niesłodzonego 450 g) sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła do smażenia (może być też olej) 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania : Filety z kurczaka pokroić w cienkie paseczki, dynię w kostkę, cebulę w piórka. W dużym rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kawałki kurczaka. Dorzucić
Gosia gotujeSkładniki: -250g piersi z kurczaka -cebula -dwie łyżeczki przyprawy curry -łyżeczka curcumy (opcjonalnie, poprawia głównie wygląd) -sól, pieprz -150g jogurtu naturalnego lub śmietany -łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Pierś kurczaka kroimy na kawałki o dowolnej wielkości, dorzucamy do cebuli i smażymy na średnim ogniu 10-15 minut, aż kurczak(...)będzie surowy. Dosypujemy curry i inne przyprawy i smażymy jeszcze chwile, uważamy by nie smażyć zbyt długo bo przesmażone mięso z kurczaka robi się twarde, suche i nieapetyczne. Zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy jogurt cały czas mieszając. Stawiamy z powrotem na ogniu i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Jeśli potrawa jest dla nas mało pikantna możemy dodatkowo dodać chili
Tanie przepisy studenckieZimno, ciemno, jesiennie. Tak więc dzisiejsze danie jest równie jesienne. Wspaniała kiszona kapusta zasmażana z jabłkami o smaku curry. Podajemy ją zawsze z pyzami ziemniaczanymi. Zobaczcie i potem wypróbujcie. Jesienne przysmaki, czyli kapusta kiszona z pyzami (4 osoby) Składniki: 1 puszka kapusty kiszonej na winie (kupicie ją w Lidlu) 1 duże winne jabłko 1 duża cebula oliwa z oliwek(...)przyprawa curry, kmin rzymski, kolendra mielona, pieprz, ostra papryka, majeranek, kurkuma Kapustę wrzucamy do rondla razem z pokrojonym w płatki jabłkiem. Podlewamy wodą i dusimy. W tym czasie podsmażamy cebulę na oliwie na złoty kolor. Dodajemy do kapusty razem z przyprawami, najwięcej wsypujemy curry. Całość dusimy, aż jabłka rozpadną się całkowicie. Potrwa to ok. 1 godziny. Na samym końcu kapustę
vegetaniemleczko kokosowe) 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 garść orzechów włoskich i pestek z dyni oliwa z oliwek garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, kolendra, imbir, curry, kozieradka, pieprz, ostra papryka Ryż basmati gotujemy według receptury na opakowaniu. W standardzie jest to jedna miarka ryżu na sześć miarek wody. Wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy(...)czasie kiedy gotujemy groszek z soczewicą kroimy paprykę. Na dużą rozgrzaną patelnię wsypujemy przyprawy : po pół łyżeczki garam masala, kardamonu, imbiru, mielonej kolendry, kminu rzymskiego, curry, kozieradki. Prażymy delikatnie z uwagą, aby nie spalić, dodajemy nieco oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią paprykę i lekko przesmażamy oraz dodajemy całą passatę. W tym czasie mamy już prawie gotowy groszek i soczewicę
vegetaniewymaga długiego gotowania - miękki jest już po ok. 10 minutach - dlatego świetnie nadaje się do przygotowania szybkich dań. Swoje patisony udusiłem w pomidorach z puszki. Dodałem paprykę mieloną i curry, dzięki czemu potrawa nabrała nieco charakteru kuchni indyjskiej. Składniki (dla 2 osób): 2 średniej wielkości patisony 1 puszka siekanych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka curry 1 łyżka mielonej słodkiej(...)dodać drobno posiekany czosnek, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę soli, kumin i gotować 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Gdy patison będzie miękki, dodać pomidory z puszki, paprykę i curry i dusić jeszcze 5 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku oraz dodać bazylię i oregano. Podawać gorące, przyzdobione świeżymi listkami bazylii
W SMAKjesienne dni. Dobrze przyprawiona ma niezapomniany smak i świetnie rozgrzewa. Jest też tania - za kilogram cebuli cukrowej trzeba zapłacić jedynie 2 zł. Dodanie do zupy imbiru i pasty curry zapobiega wzdęciom i innym sensacjom żołądkowym, które zwykle towarzyszą jedzeniu smażonej czy duszonej cebuli. Krem z cebuli można podać z grzankami lub z natką pietruszki. Składniki (na średni garnek(...)cukrowej 1 główka czosnku włoszczyzna 8 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1 łyżka masła klarowanego 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka żółtej pasty curry 330 ml śmietany 30 proc. szczypta gałki muszkatołowej pieprz sól Sposób przygotowania: Włoszczyznę umyć, włożyć do garnka i zalać tylko taką ilością wody, by ją przykryła. Doprowadzić do wrzenia, dodać
W SMAKpotrawkę robię od lat i chyba nigdy mi się nie znudzi. Zwykle przyprawiam ją bardziej "po polsku", tym razem jednak zdecydowałem się na azjatycki smak - dodałem curry, anyż, trawę cytrynową, cynamon, chilli i wino ryżowe. Składniki (dla 4 osób): 4 piersi kurczaka 250 g brązowych pieczarek 400 g dyni piżmowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)masła 2 szklanki bulionu 1 pęd trawy cytrynowej 1 gniazdko anyżu 1 cm kory cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 20 g mielonego curry szczypta chilli 50 ml wina ryżowego (Shao Xing) sól Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Piersi
W SMAKsądziłam, że kiedykolwiek połączę tak słodki smak, jakim cechuje się banan, z cebulą, curry i ostrą papryką. Postanowiłam jednak zaryzykować i muszę przyznać, że opłaciło się. Zupa wyszła pyszna, ale uwaga – bardzo pikantna. Zupa daje na długo uczucie sytości, a dodatkowo jest bogata w magnez, fosfor i potas:) Potrzebujemy (składniki na 3 porcje): 7 bananów 2 cebule(...)wywaru warzywnego 1,5 łyżki curry (uwaga na mieszanki z glutaminianem sodu) 1/2 łyżki ostrej papryki 200 g jogurtu naturalnego Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni z odrobiną oleju. Zalewamy wywarem, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w plastry banany, paprykę, curry, gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy jogurt uprzednio wymieszany z odrobiną zupy, blendujemy. Podajemy gorące
Powiedz dietom nieefektowna potrawa, dla wielbicieli orientalnych smaków. Składniki (3 porcje): 400 g filetów białej ryby (np. mintaj, dorsz) 400 g fasolki szparagowej, pokrojonej 1,5 łyżeczki pasty curry (u mnie zielona) łyżeczka mielonej kurkumy łyżka oleju 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny, starty imbir Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy(...)garnku mieszamy 3 łyżki wody z pastą curry, dodajemy mleko kokosowe, olej i kurkumę. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy fasolkę szparagową. Do garnka z curry dodajemy sól, cukier i sok z cytryny. Następnie wkładamy pokrojoną na 3-4 cm kawałki rybę. Gotujemy ok. 6 minut, co jakiś czas delikatnie przewracając rybę. Wykładamy
Powiedz dietom niesosie słodko-kwaśnym . Kiedyś bardzo często jadałam kurczaka z ananasem, ale znudził mi się i tak naprawdę to zraziłam się do mięsa z owocami. Myślę, że taki kurczak curry może być również podany jako danie obiadowe np. z ryżem. Składniki: pierś z kurczaka opakowanie suszonych śliwek (100 gramów) 2 łyżki curry 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego(...)mnie - jogurt) Kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i kroimy w plasterki, a następnie w kawałki Przekładamy do miseczki i dosypujemy curry - dokładnie mieszamy Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy mieszając, aż mięso będzie gotowe Śliwki kroimy w kawałki Gdy mięso będzie gotowe, dokładamy (cały czas smażąc) śliwki oraz jogurt naturalny i trzymamy na ogniu ok. 2 minut (nie dłużej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzygotowanie to sama przyjemność. W kuchni unosi się wspaniały zapach imbiru, chili, curry połączony z różnokolorowymi paprykami oraz marchewką.To właśnie te aromaty i kolory przenoszą nas w całkiem inny kulinarny świat. Chakalaka bardzo dobrze pasuje do pieczonych mięs, można podawać na ciepło lub na zimno.Odkryłam ten przysmak podczas oglądania programu Siby Mtongana "Siba's table" i od tego(...)przepis: składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g imbiru 2 zielone papryczki chili (pozbywamy się pestek i siekamy na drobno) 2 łyżki curry 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 marchewki 2 łyżki sosu pomidorowego 1 x pomidory w puszce
noteskulinarnyfigadrobiowego pół puszki mleka kokosowego (200 ml) 2 łyżki tahini (tahiny) – pasty sezamowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana np. chili lub czosnkiem) 2 łyżeczki curry w proszku sól morska świeżo mielony pieprz do podania: dowolne ziarna, krewetki, jogurt naturalny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 słodkie ziemniaki - ok. 1 kg przed obraniem(...)warzywnego lub drobiowego pół puszki mleka kokosowego (200 ml) 2 łyżki tahini (tahiny) - pasty sezamowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana np. chili lub czosnkiem) 2 łyżeczki curry w proszku sól morska świeżo mielony pieprz do podania: dowolne ziarna, krewetki, jogurt naturalny'; document.write(" "); Cebulę, czosnki oraz imbir obieramy i wraz z całą chili kroimy w cienkie plasterki (razem
Poezja smaku