curry powstało na bazie klasycznego curry indyjskiego, które jest mieszanką cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. Do tego dodajemy warzywa, które według mnie zawsze w curry sprawdzają się świetnie: soczewicę, oraz marchewkę, ale tym razem żółtą - choć to warzywo raczej z naszego rejonu geograficznego
Milion Smakówquinoy 1 duża pierś z kurczaka, lub mała podwójna 1 marchew garść suszonych grzybów mun kawałek pora (około 10 cm) 150 ml mleka kokosowego 3 łyżki zielonej pasty curry BG 2 łyżki oleju kokosowego sól szczypiorek Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez 15 minut, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Por i marchew, kroimy w plastry przesmażamy na oleju(...)mleko kokosowe i dusimy (w trakcie duszenia dolewamy po trochu wody, żeby sos za bardzo nie odparował) gdy warzywa są jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę curry, mieszamy dokładnie i dusimy, aż kurczak się zetnie, ale nie za długo, żeby go nie przesuszyć. W razie potrzeby dosalamy, lub dodajemy więcej pasty curry (ja lubię ostre, więc zawsze
Quinoa Raz!kurczaka z dynią i ziemniakami. Tę potrawkę robiłam w tamtym roku, ale w innej wersji. Czegoś mi w niej brakowało. Teraz postanowiłam dodać do niej jeszcze ziemniaki, marchewkę, curry i czosnek. Wyszło pyszne, sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe. Polecam serdecznie! POTRAWKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ I ZIEMNIAKAMI. Składniki: 350 g miąższu dyni hokkaido(...)piersi z kurczaka 1 marchewka 450 g ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 - 400 ml gorącego bulionu słodka papryka ostra papryka sól pieprz czarny curry 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju Sposób przyrządzania: Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Piersi
Zakątek rozkoszy kulinarnychkultury ,gorących przypraw.Bardzo polecam to danie,jest jak Ja,słodka,lekko cierpka i pikantna:)))) 35dag.sznycli ze schabu 1 mango 1 papryczka chilli kokos oliwa sól pieprz curry liść laurowy 3 łyżki soku z cytryny 200ml.mleczka kokosowego 250 ml. bulionu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy .Kroimy wszerz na połówki.Na patelni rozgrzewamy oliwę,obsmażamy mięso równomiernie,solimy(...)pieprzymy,posypujemy curry i zdejmujemy z ognia.Mango obieramy ze skóry i kroimy w równej grubości plasterki.Teraz zabieramy się za sos:mango i liść laurowy podsmażamy na tym samym tłuszczu co smażyliśmy mięso,mieszając od czasu do czasu.Skrapiamy obficie sokiem z cytryny,dodajemy 1 łyżkę curry,wiórki kokosowe,dokładnie mieszamy i zasmażamy.Podlewamy bulionem i mleczkiem kokosowym.Gotujemy 2 min.Przyprawiamy,dodajemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTajskie smaki bardzo przypadły nam gustu. Połączenie trawy cytrynowej, chilli, imbiru, limonki, kolendry i mleka kokosowego poznaliśmy już przy okazji robienia błyskawicznej i wegańskiej Curry laksy wg. przepisu Gordona Ramsay’a , i która to bardzo trafiła w nasze kubki smakowe. Dzisiejsza laksa jest dość podobna smakiem, ale robi się ją z całego kurczaka. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pikantna (więc(...)przy długotrwałym stosowaniu powoduje niedobór witaminy B1, więc należy uzupełniać dietę w tę witaminę. Imbir natomiast jest świetny przy przeziębieniach, łagodzi mdłości, bóle miesiączkowe, ułatwia trawienie, poprawia koncentrację. Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym to idealne danie na chłodne i deszczowe dni. Poprawi nam nastrój, rozgrzeje i rozprawi się z przeziębieniem. Składniki laksy: (6 porcji) 1 kurczak (najlepiej zagrodowy
Moja Delicjaodrobinie oleju, krótko pogotować i zmiksować. Pyszna, niskokaloryczna zupa gotowa! Najczęściej szybkie zupy krem przygotowuję z cukinii, dyni, marchewki, brokuła, pora, kukurydzy. Takie proste zupy przyprawiam świeżym imbirem, curry, chilli, kolendrą, czosnkiem, gałką muszkatołową, ziołami. Do ugotowania zupy użyłam cukinii ze skórką, dlatego ma intensywnie zielony kolor. Składniki: 2 niewielkie zielone cukinie (o łącznej wadze 70 dkg) 1 cebula(...)łyżeczka przyprawy curry 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1 łyżka oleju lub masła sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Olej rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę i dusić kilka minut. Następnie dodać obraną i drobno pokrojoną cukinię. Można pozostawić trochę skórki na cukinii, wtedy zupa będzie intensywnie zielona. Wlać bulion i gotować
Codziennik Kuchennyprawdziwie jajeczny smak i zapach tofucznicy odpowiada czarna sól, która wbrew nazwie jest różowa i ma bardzo intensywny zapach. Głębi smaku (lekko mięsnego) dodają płatki drożdżowe. Kurkuma i curry barwią potrawę na ładny żółty kolor i dodają smaku. Żeby usmażyć naprawdę smaczną tofucznicę należy użyć czarnej soli i płatków drożdżowych. Zdaję sobie sprawę, że nie można ich kupić w osiedlowym(...)porcja dla 1 osoby): 100 g tofu naturalnego 1 dymka ze szczypiorkiem 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych 1/4 łyżeczki czarnej soli (Kala Namak) 1/8 łyżeczki kurkumy w proszku 1/8 łyżeczki curry 1/3 szkl. wody 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Tofu rozgnieść widelcem na niewielkie kawałki. Pokroić dymkę, część szczypiorku pozostawić (do dekoracji), a resztę podsmażyć na oleju. Dodać tofu, płatki drożdżowe
Codziennik Kuchennypiersi kurczaka 200 g ryżu 150 g papryki czerwonej 50 g cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 limonka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pasty curry, zielonej lub czerwonej 1 łyżeczka trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku Szczypiorek Sól Pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry, skrop niewielką ilością soku z limonki, dopraw(...)curry, solą, pieprzem, polej oliwą z oliwek i odstaw. W garnku zagotuj litr bulionu warzywnego i wlej mleko kokosowe. Dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj startą skórkę z limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut
ale Pyszniepojawiło się wiele kuszących przepisów na zupy kremy z dyni. Tak mnie nęciły, że sama zabrałam się do roboty :) Zwykle robiłam zupę na bazie dyni, ziemniaków i dużej ilości curry, która jest pyszna, ale tym razem miałam ochotę coś zmienić i kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go wypróbować. Krem wyszedł wyśmienity, bardzo gęsty, syty i aromatyczny, czyli taki(...)nieduży korzeń pietruszki 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1-1,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kurkumy pieprz i sól Dynię, pietruszkę, marchewki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać do mniej więcej połowy objętości warzyw wodą
Simply Foodsosie . Mąż z kolei uwielbia rybę na słodko-kwaśno . Jako, że przepisów na rybę mam jednak mnóstwo to trzeba poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i próbować czegoś nowego. Połączenie curry, jabłek i ryby wydawało mi się bardzo kuszące. Nie myliłam się. Ryba wyszła rewelacyjna w smaku. Ze względy na rewelacyjny sos, jaki powstaje podczas duszenia ryby szczególnie polecam danie podawać(...)ryżem. Składniki: 50 dag filetów rybnych 1 duże kwaśno jabłko 1 cebula 2 szklanki bulionu 2 łyżeczki curry 1/2 cytryny łyżka mąki sól, pieprz 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Rybę skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Solimy z każdej strony. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy mąkę, curry mieszamy. Wlewamy bulion. Dokładamy starte na tarce jabłko. Wkładamy rybę. Dusimy
Pobite gary Barbaryprzyrządzony kurczak jest obłędny w smaku. Jogurtowy posmak kurczaka z smakiem curry i ostrej czerwonej papryki jest strzałem w dziesiątkę. Takie kąski kurczaka możemy również podać na osobnym półmisku jako przekąska! 500 g fileta z kurczaka 330 ml jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki 3 ząbki czosnku Sól Dodatkowo: 6 placków(...)jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu Oliwa z oliwek Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa. Jogurt naturalny mieszamy z curry, ostra papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do niego kawałki kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie smażymy kurczaka na oliwie z oliwek. Staramy się aby na mięsie
VioletoweKucharzenieciekawą odmianą na świątecznym stole i z pewnością zdobędzie kubeczki smakowe gości. Jeśli lubicie te ryby i ciekawe połączenia, to jest to przepis dla Was! Ogromnie polecam! :) Śledź w curry Potrzebujesz: 2 płaty śledzia z solanki 1/2 średniej wielkości cebuli 3/4 łyżeczki curry w proszku 2 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. 2. Cebulę pokrój(...)małe piórka lub bardzo cienkie półplasterki. 3. Wymieszaj majonez z przyprawą curry i cebulę. 4. Śledzia przykryj powstałym sosem i wstaw do lodówki na 15min. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanapiersi z kurczaka 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cukinia 1 czerwona papryka 500 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy(...)kurczaka z każdej strony- ok 3 minuty. Odstawiamy do miseczki. Na patelnie wrzucamy warzywa i smażymy 3 minuty( można dodać odrobinę oleju), zalewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy kurczaka, zieloną pastę curry i mieszamy. Wszystko gotujemy ok 10-15 minut lub do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem ryżowym, dekorujemy kolendrą. Uwaga pasta green curry konokwan zawiera chili 25%, trawę
KuchcikoweLoveZawsze się śmiałam, ze moją ulubioną rybą jest śledź. Śledzie kocham pod każdą postacią, szczególnie do gustu przypadły mi śledzie curry . Kiedy jednak przeczytałam, jak ważne jest spożywanie ryby dla naszego organizmu to postanowiłam nieco nadrobić zaległości. Ryba zapiekana z warzywami okazała się strzałem w "10-tkę". Kiedyś robiłam podobną rybę , tyle że z ziemniakami i warzywami z mrożonki- będę(...)ciężko. Wszyscy obiadem byli zachwyceni. Do tego przepisy na pewno będę bardzo często wracać. Składniki: 50 dag filetów z ryby kawałek selera duża marchew duża pietruszka por sól, pieprz curry 3 łyżki masła 10 dag żółtego sera natka pietruszki Sposób przygotowania: Rybę kroimy na mniejsze kawałki. Solimy z każdej strony. Pietruszkę, marchew, seler obieramy ze skórki i kroimy w cienkie
Pobite gary Barbaryłatwość przyrządzania. To prawda, podtrzymuję tę kwestię i przedstawiam przepis na zupę krem z marchewki. Ma ona piękny pomarańczowy kolor, ponadto słodycz marchewki miesza się z orientalnym smakiem curry z czego wychodzi super duet. Pycha :) Składniki: (inspiracja:" Zakątek Smakosza ") 600 g marchewki 2 średnie cebule 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli 1 litr bulionu(...)umytą marchewkę pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać trochę tłuszczu, wrzucić do niego warzywa i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać curry, słodką paprykę i chilli, wymieszać . Całość zalać bulionem i gotować, aż marchewki będą miękkie, następnie zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło z pieczywem, grzankami
Simply Food