kurczaka robiłam już niejednokrotnie. Zawsze smakuje rewelacyjnie i jest to moja z ulubionych wersji. Banan (nie wyczuwalny) nadaje daniu słodkiego posmaku, który zrównoważony został intensywnym oraz pikantnym aromatem curry. (2 lub 3 małe porcje) 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy) 1 banan 1 cebula 3/4 szklanki bulionu (użyłam warzywnego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki curry słodka i ostra(...)chwilkę podsmażyć (lekko zarumienić) i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem około 5-7 minut. Banana pokroić w pół plasterki i z odrobiną wody poddusić na osobnej patelni. Dodać koncentrat, curry, a następnie wymieszać i ponownie doprawić paprykami w proszku. Chwilkę podsmażyć i połączyć z mięsem. Całość poddusić dodatkowo przez 5 minut (bez przykrycia, aby zgęstniało). Podawać z uprzednio ugotowanym ryżem
Di gotujeczerwonej soczewicy Wydrukuj przepis Porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 350g czerwonej soczewicy 2-3 czerwone cebule 1 puszka pomidorów 1 puszka mleczka kokosowego 2 łyżki czerwonej pasty curry (ostrość według upodobania) 650ml wody sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju do smażenia Wykonanie: 1 W garnku rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulę pokrojoną w kostkę(...)cebula się zeszkli, dodaj pastę curry i smaż kolejne kilka minut. 3 Wlej puszkę pomidorów, wodę oraz wsyp przepłukaną soczewice. Gotuj przez około 20-25 minut. Gdyby soczewica wypiła całą wodę, zanim danie będzie gotowe, dolej po prostu kolejne 100ml. 4 Gdy soczewica będzie już rozgotowana, wlej mleczko kokosowe i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj
Blendmankuskusem i warzywami – czyli czymś na kształt libańskiej sałatki tabbouleh , którą bardzo często zjadam w sezonie letnim! Danie jest niesamowicie smaczne, szybkie do zrobienia, a dzięki dodatkowi przyprawy curry i kurkumy – bardzo aromatyczne! Jest świetnym pomysłem na obiad albo np.imprezowe danie. Wielbiciele mięs śmiało mogą pokusić się o dodatnie np. kawałków kurczaka, indyka czy też innego delikatnego mięsa(...)porcje ) * bakłażan – 1 szt * kuskus – ok. 1 szkl * papryka czerwona -1 szt * marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki * sól, pieprz, curry, kurkuma * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Umytego bakłażana rozcinamy na pół, a następnie wydrążamy delikatnie miąższ ( tworząc miseczkę) i posypujemy solą – odstawiamy na ok. 20 minut, by sól usunęła goryczkę
Ostra na Słodkolepszego i bardziej wyrazistego nabiera smaku. Problem w tym, że szybko znika w naszych brzuszkach i wtedy nie ma czasu na "przegryzienie" się :) Ciekawy smak zawdzięcza połączeniu curry, pieprz cayenne i ketchupu - a reszta jej składników przypomina nieco meksykański styl :) Składniki: 2 woreczki brązowego ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli 1 żółta papryka 150 g. szynki(...)łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta soli Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (około 35-40 minut). W międzyczasie kroimy paprykę oraz szynkę w kostkę. Po ugotowaniu ryżu przesypujemy go z woreczków do miski i mieszamy go z odsączoną z zalewy fasolą i kukurydzą. Dodajemy paprykę, szynkę
Taste TherapyZnów podjęłam wyzwanie i ugotowałam kurczaka w curry SKŁADNIKI: 0,5 KG PIERSI Z KURCZAKA 2-3 CEBULE POKROJONE W PIÓRKA plus jedna cebula pokrojona w kostkę którą będziemy smażyć oddzielnie z nasionami(...)SZKLANEK WODY 2 ŁYŻKI MIELONEJ KOLENDRY 1.5 ŁYŻKI CHILI PUDER 0,5 TURMERIC 0.5 PIEPRZU 0,5-1 ŁYŻKI GARAM MASALA 1 ŁYŻKA NASION MUSZTARDY SÓL 5 LIŚCI CURRY SPOSÓB: Na patelnie dodajemy olej i podgrzewamy ,dodajemy pokrojoną cebulę,czosnek ząbki przekrojone na pół,i starkowany imbir . Mieszamy wszytko dokładnie cebula musi zbrązowieć dodajemy trochę soli. Wszystkie nasze przyprawy
Viola cooks with passionrazem chciałabym podzielić się z Wami przepisem zainspirowanym daniem szefa kuchni Rafała Targosza, pierogi w takim wydaniu, podane z borowikami w kremowym sosie z dodatkiem kurkumy i curry są moim zdaniem naprawdę rewelacyjne w smaku. Jest to niezwykle delikatne i wyszukane połączenie smakowe. Przygotowałam ten przepis wiosną dla magazynu kulinarnego Owernii Le Petit Gourmet (artykuł poświęcony kuchni polskiej), nie był(...)warzywnego lub drobiowego z kostki (najlepiej bio) 1 łyżka soku z cytryny 15 cl śmietany 36% lub kremówki ½ łyżeczki cukru 1 szczypta gałki muszkatołowej 3 szczypty kurkumy 3 szczypty curry Sól, pieprz Drobny szczypiorek (opcjonalnie) Dynię obierz, usuń pestki i skórę, pokrój w kostkę i ugotuj na parze do miękkości, osącz i ostudź. Ugnieć ugotowaną dynię widelcem, dodaj parmezan, dopraw
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaChciałabym polecić bardzo smaczny przepis na zapiekaną karkóweczkę,pachnącą curry i majerankiem,kruchą i mięciutką z liściem rukoli dla smaczku.Zapraszam. 70dag.karkówki b/k 3 ząbki czosnku sól pieprz curry majeranek 1 cytryna 1 szkl.jogurtu naturalnego olej keczup mały słoik majonezu starty żółty ser rukola ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Karkówkę myjemy i osuszamy,tniemy na kotlety.nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą,pieprzem,curry i majerankiem.Cytryn
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodaję przepis na sałatkę z ciecierzycą i zielonym jabłkiem. Ta lekka i prosta w przygotowaniu sałatka to prawdziwa eksplozja smaków. W jednej miseczce znajduje się zielone jabłuszko, ciecierzyca przyprawiona curry, cynamon, świeży ogórek, orzechy włoskie i czosnek. Brzmi wybuchowo? Radzę spróbować! Będziecie zachwyceni. Sałatka jest syta, zdrowa i po prostu przepyszna. Ciecierzyca w przyprawach smakuje jak gyros, a ten smak(...)rukolą) 1 ogórek 2 zielone jabłka 3/4 szklanki orzechów włoskich ciecierzyca w przyprawach: 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżka curry 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżki czosnku 1/4 łyżki soli sos: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki curry sól, pieprz do smaku Przygotowanie
two broke sistersDziś Kalafior na obiadek z curry i czosnkiem smażony na masełku klarowanym wyraźniejszy w smaku niż ten z wody, banalny w przygotowaniu składniki: - kalafior - 2 łyżki masła klarowanego - dwa ząbki czosnku - łyżeczka curry - koperek pokrojony i posypany na kalafior Krok 1 Kalafior różyczki przekładamy do garnka z wodą i wsypujemy 1 łyżeczkę soli gotujemy(...)był półtwardy czyli al-dente. Krok 2 Przecedzamy kalafior.Masło wkładamy na patelnie i wsypujemy curry .Wkładamy kalafior i smażymy.Dodajemy starty czosnek i dalej smażymy na rumiany kolorek. Dodajemy starty czosnek, smażymy jeszcze przez chwile i przekładamy na talerz.Posypujemy pokrojonym drobno koperkiem.Kalafior wyśmienicie smakuje
Różowa kuchniaPróbowaliście kiedyś ogórki z curry? A z curry, papryką i natką z selera? U mnie, swego czasu robiło się ich po kilkadziedziesiąt słoików na zimę i wszystko było zjedzone. A najczęściej jedliśmy je do obiadu zamiast surówki. Składniki na sałatkę: 4 kg ogórków pokrojonych w paski (w skórce) 0,5 kg cebuli (w talarki) 4 duże papryki (w słupki(...)zalać sałatkę. Zostawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zalewę i przygotować drugą. Składniki na zalewę octową: 3 szklanki octu 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ziela 1 łyżeczka gorczycy Sposób przygotowania: Zalewę ugotować i zalać wcześniej odsączone ogórki. Sałatkę wymieszać i zalać do słoików. Uzupełnić zalewą octową. Pasteryzować
Cukiernia Pychotkijajkiem z foremki, gdy przestygnie minutę lub dwie. Można też użyć foremki z silikonu, wówczas nie trzeba wcześniej smarować jej olejem. POMYSŁ NR 3: Kanapka kapitańska z boczkiem i curry Składniki : 1 kromka ciemnego pieczywa 1 pomidor 1 mały banan 1 plaster boczku wędzonego 1 jajko 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny Sól, pieprz do smaku Szczypta curry Przygotowanie(...)ofercie marki Kaminiarz ), wrzucić na rozgrzaną patelnię, podpiec na złoto. Dodać pokrojonego w plasterki banana i pomidory. Przesmażyć, aż odparuje sok z pomidora. Doprawić do smaku pieprzem, solą, curry i sokiem z cytryny. Usmażyć z jajka jajecznicę. Chleb podpiec w tosterze na złoto. Nałożyć jajecznicę, następnie na górę 1-2 łyżki masy z pomidora. Dodać odrobinę świeżego pieprzu. Podawać
Tradycyjna Kuchniaszybka w przygotowaniu, a mój połówek stwierdził, że jedna z lepszych jaką zrobiłam. A jest to bardzo duży komplement, bo jest on moim największym krytykiem Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci wszystkich fanów egzotycznych smaków. Pyszna, pikantna i szybka w przygotowaniu, idealna na szybki obiad(...)English Pikantna zupa tajska z makaronem (4 porcje) Składniki: 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki świeżego imbiru, posiekanego 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (opcjonalnie) 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 garść posiekanej kolendry 2 czerwone papryczki chilli, z grubsza posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego) 1 limonki, starta skórka i sok 1 czerwona papryka, z grubsza posiekana
karmelowyŚwietnie danie na cieplejsze dni:) Ciepły kurczak podany na chłodnej, aromatycznej sałatce curry. Mało pracy a efekt bardzo ciekawy. 2 filety z kurczaka 1 woreczek ryżu 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 korniszony 1-2 łyżeczki curry 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Ryż(...)gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paprykę i korniszony kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Mieszamy wraz z ryżem, dodajemy kukurydzę, pietruszkę, curry i jogurt grecki. Chłodzimy. 2. Filety z kurczaka kroimy w paski, obsypujemy solą, pieprzem i paprykami, podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 3. Na talerzu układamy sałatkę, na nią gorącego kurczaka. posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Nie wiem na czym polega fenomen curry, ale jestem pewna że jest to danie pełne smaku, koloru i aromatu. Curry … Przeczytaj cały artykuł Post Zielone, tajskie curry pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerbardzo prosty, ale naprawdę warto spróbować. SKŁADNIKI 1 Woreczek kaszy orkiszowej 2 garści rukoli 8-10pomidorów koktajlowej 10-15 czarnych oliwek pół czerwonej papryki olej rzepakowy sól, curry, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy PRZYGOTOWANIE Krok 1. Kaszę gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką ziół, szczyptą curry, i łyżeczką oleju rzepakowego. Czas gotowania podany(...)Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec robię dip: 5 łyżeczek oleju rzepakowego, 3 łyżeczki przegotowanej wody, szczypta soli, curry, ziół prowansalskich, kwasku cytrynowego (można dodać sok z świeżo wyciśniętej cytryny lub ocet jabłkowy). Próbuję
Zdrowo i kolorowo