curry - 8456 przepisów (strona:115/564)

Sałatka na ciepło z czerwonym ryżem, szpinakiem i kurczakiem 159

ryżu i dużo kolorowych warzyw. Zamiast czerwonego ryżu można użyć ryżu brązowego, mieszanki z dzikim ryżem, albo grubej kaszy np. pęczaku. Wszystko to lekko pikantne z dodatkiem pachnącej mieszanki curry... Ostatnio to zdecydowanie moje ulubione danie na wynos! Składniki: 100 g czerwonego ryżu (można zastąpić ryżem brązowym, pęczakiem, komosą ryżową) 150 g piersi kurczaka (jedna mała pierś lub pół(...)większej) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 nieduża czerwona cebula 1 spora garść młodego szpinaku 1 płaska łyżeczka mieszanki curry 1 ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, ostra papryka (do smaku) Przygotowanie: Czerwony ryż opłukać, zalać 1 szklanką wody i gotować przez 20 minut. Na koniec dosolić do smaku. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, lekko posolić

Kulinarne Inspiracje
Rendang z wołowiny 168

dość dawna na blogu nie było przepisu na curry w związku z czym postanowiłam to nadrobić i dziś zapraszam na pyszne indonezyjskie curry z wołowiny - rendang . Obecnie serwuje się to danie w wielu krajach Azji południowo - wschodniej, swoje początki miało w Zachodniej Sumatrze, gdzie przygotowywano je na ważne uroczystości. Sekretem tego dania jest jego powolne gotowanie w aromatycznej mieszance przypraw(...)innych przypraw. Przygotowanie dania jest dość czasochłonne, jednak efekt końcowy jest rewelacyjny - powstaje bardzo aromatyczne, intensywne i danie o złożonym smaku. Polecam wszystkim fanom kuchni azjatyckiej i dan typu curry. Przepis na wołowinę randang zaczerpnęłam ze strony RasaMalaysia . Składniki :  700g wołowiny (gulaszowej) 5-6 szalotek (w zależności od wielkości) kawałek imbiru (okolu 3-4 centymetrów) 5-6 ząbków czosnku

Codzienne Gotowanie
Kurczak pieczony w jogurcie z czosnkiem 164

Szybki obiad, który sam się robi. Jogurt nadaje mięsu kruchości a imbir, czosnek i curry podkręca smak. 3 ćwiartki z kurczaka Przyprawa do mięsa 1 łyżeczka imbiru 2 łyżki suszonego lubczyku 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka curry 3 ząbki czosnku Ćwiartki z kurczaka myjemy, dzielimy na części. Przyprawiamy je dokładnie przyprawą do mięsa, imbirem i suszonym(...)lubczykiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Jogurt mieszamy z majonezem, curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewamy nim mięso. Odstawiam do lodówki na 40 minut. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 190*C (funkcja termoobiegu). Pod koniec możemy mięso odkryć aby ładnie się przyrumieniło. Dekorujemy natką pietruszki i pomidorkami

VioletoweKucharzenie
Indyk curry 190

Bardzo smaczny i nieskomplikowany obiad. Pasta curry to doskonała i aromatyczna marynata do mięs. Składniki 2 podudzia indycze 1 czerwona papryka kawałek pora pasta curry firmy Proeco Polska 1. Mięso nacieramy pastą curry i wstawiamy do lodówki na godzinę. 2. Paprykę … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Soczewica curry z groszkiem, marchewką, batatem i cukinią 164

Soczewica curry z groszkiem, marchewką, batatem i cukinią Składniki: - ryż jaśminowy                                         - 1 ½ łyżeczka curry - 30g czerwonej soczewicy(...)minut - Dodać mleko kokosowe, gotować przez 2 minuty - Ryż wymieszać z odrobiną oliwy i przełożyć na talerz używając małej miseczki, by nadać mu ładny kształt - Obok ryżu wyłożyć curry oraz miks sałat. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Jajka faszerowane z curry i imbirem 127

mija ten piękny wiosenny wielkanocny poniedziałek ? Jeśli nie macie jeszcze dość jajek to zostawiam was z przepisem na faszerowane jajka z curry i imbirem.    8 jajek kawałeczek imbiru 3 lub 4 łyżeczki jogurtu naturalnego sól, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka curry kiełki brokułów    Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i dzielimy na  połówki. Żółtka przekładamy do miseczki(...)ścieramy imbir (1 łyżeczka), solimy, dodajemy curry, łyżeczkę pieprzu cytrynowego i jogurt naturalny. Rozgniatamy widelcem i mieszamy do momentu aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Faszerujemy jajka. Na koniec dekorujemy  kiełkami brokułów, rzodkiewką i posypujemy pieprzem cytrynowym

noteskulinarnyfiga
Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem curry, porem i kluskami śląskimi 201

łyżeczki oleju 2 mniejsze filety z kurczaka (ok 350 g) 1 duży por bez zielonej końcówki (ok 150-200 g) pół szklanki wody 6 łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki curry 1 ząbek czosnku po ok pół łyżeczki: pieprzu i soli ziołowej, papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka masła 3 łyżki oleju do smażenia 50-70 g startego drobno żółtego sera(...)ugotowanych klusek śląskich (można pominąć) Przygotowanie: Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę średniej wielkości i przełóż na talerz lub do miseczki. Posyp curry i wymieszaj, aby przyprawa dobrze się rozprowadziła na każdym kawałeczku. Owiń folią spożywczą i odstaw na czas przygotowywania reszty składników. Kaszę jaglaną ugotuj na sypko wg porad w tym wpisie . Zostaw na palniku kilka minut

Anioszek w kuchni
Cielęcina w sosie curry 132

Szukacie pomysłu na wielkanocny obiad? Proponuję mięciutką cielęcinę w aromatycznym, ziołowym sosie curry. U nas z dodatkiem podsmażanych kopytek i brukselki - oczywiście możecie podać z ulubionymi dodatkami. SKŁADNIKI 1 kg cielęciny 2 łyżki oleju 3 łyżki masła sól pieprz   3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki słodkiej

Moje Kuchenne Rewelacje
Udka/podudzia w marynacie musztardowej-curry 208

Ostatnio zakochałam si ę w przyprawie curry. Dodaje ją dosłownie prawie do każdego dania (no może jeszcze nie dawałam jej do deserów :) Udka w marynacie musztardowej-curry to zawsze strzał w dziesiątkę. Polecam przepis :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Udka/podudzia w marynacie musztardowej-curry 208

Ostatnio zakochałam si ę w przyprawie curry. Dodaje ją dosłownie prawie do każdego dania (no może jeszcze nie dawałam jej do deserów :) Udka w marynacie musztardowej-curry to zawsze strzał w dziesiątkę. Polecam przepis :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Babka z kaszy kuskus z pieczarkami 167

kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać  lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają.  Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane.   Składniki(...)bardzo małych pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 jajka, 200 ml śmietany 18%, 150 g kaszy kuskus, 20 g tartego sera żółtego, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki, pieprz czarny do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki. Oprószamy solą i odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce ubijamy jajka

Moniki Smakołyki
Pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 158

piersi z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 500 g surowej słoniny 2-3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, curry (dokładna ilość w przepisie) 1 łyżka oleju do wywaru można dodać również warzywa (ja nie dodałam) WYKONANIE Łopatkę wieprzową, udka z kurczaka, piersi z kurczaka i słoninę umyć, włożyć do dużego(...)szklanki wywaru i dobrze wymieszać (najlepiej zmiksować). Pasztet nie może być za gęsty, bo w trakcie zagotowywania (czy też konserwacji) jeszcze zgęstnieje. Następnie doprawić solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i curry. U mnie była to duża ilość pieprzu i soli, ponad 2 łyżki majeranku, łyżka tymianku i łyżeczka curry.  Po doprawieniu pasztetu dobrze go wymieszać i przełożyć do słoików

Passions hobbies life
Krem z batatów z masłem orzechowym 156

eksperyment uważam za udany. Zupa ze słodkim batatem i masłem orzechowym domagała się aby użyć wyrazistych w smaku przypraw, stąd znalazły się w niej kumin, kolendra, pieprz kajeński, curry, świeży imbir oraz plasterki papryczki chili. Zupa doskonale rozgrzewa od środka i zapewnia uczucie sytości. Do tego, jak większość zup kremów, jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu.  Składniki(...)marchewki 2 szalotki 3 ząbki czosnku 2  łyżki oleju 1,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki masła orzechowego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki świeżo tartego imbiru sól pieprz Do podania: orzeszki ziemne listki świeżej kolendry papryczka chili sok z limonki Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Indyk w curry 138

takie smaki , a Wy ? Jeśli tak to wypróbujecie ten przepis. Składniki: 600 g filetu indyka 1 duża cebula 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki gram masala 2 łyżeczki carry 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka koncentratu 200 ml pasty pomidorowej 1 puszka mleczka kokosowego 5 pomidorków koktajlowych 2 czubate łyżki jogurtu gęstego(...)łyżki oleju kokosowego  1 łyżeczka cukry Dodatkowo: natka pietruszki Indyka pokroić w kostkę, posolić dodać carry, garam masala i jogurtu, wymieszać odstawić do lodówki na 30 minut. W między czasie cebulę pokroić w kostkę i  zeszklić wraz z przeciśniętym przez praskę czosnek. Następnie dodać pastę carry i koncentrat pomidorowy, smażyć kilka minut. Kolejno dodać starty imbir smażyć razem

Delicious Titbits