Ogórki w Azjatyckich smakach z curry, kurkumą do słoików na zimę Składniki: 2,5 ogórków Dodatki do słoików: (pojemność 400 ml) 1 mała łyżeczka białej gorczycy 2 ziarenka czarnego pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego Zalewa: 1200 ml przegotowanej wody 250 ml octu 10 % 300 g białego cukru 2 łyżki stołowe miodu 2 łyżki soli 3 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka(...)ogórki w formie sałatki oraz jako przegryzka w formie łódeczek. Jeżeli ktoś lubi smaki Azji to przepis w sam raz dla niego, ogórki są mega aromatyczne z powodu curry i kurkumy. Polecam
W Moim Magicznym DomuCześć! Dziś chłodniejszy dzień więc zapraszam na curry z kalafiorem, zieloną i żółtą cukinią. Ostatnio uzależniłam się od cukinii. Cieszę się, że fala upałów już za nami i można delektować się takimi daniami jak moje ukochane curry! Składniki (3 – 4 porcje) 1/2 dużej główki kalafiora 1 średnia zielona cukinia 1 średnia żółta cukinia 1 średnia cebula(...)około 10 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Około 5 – 7 minut przed końcem gotowania – dodaj cukinię zieloną i żółtą. Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą
Moja pasja smakupieczona, grillowana lub smażona kiełbasa typu bratwurst (różni się w smaku od naszych białych kiełbasek sposobem doprawienia i zmielenia mięsa) polana wyrazistym sosem pomidorowym, a następnie posypana curry. Całość podawana jest z frytkami lub bułką. Dzisiaj mam dla Was swoją wersję, która jest zbliżona do tego, co miałam okazję zjeść. Równie dobrze smakuje podana do pieczonych frytek(...)Składniki na 2 porcje: 300-400g kiełbasek typu bratwurst Sos: 300ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub trochę mniej, do smaku) Sól do smaku szczypta cukru Przyprawa curry – ilość wg uznania Przygotowanie: Na blaszce od piekarnika wyłożyłam papier do pieczenia. Na niej ułożyłam kiełbaski, które wstawiłam do pieczenia w 180 stopniach ok. 20-25 minut do lekkiego
Fabryka pomysłówsezonowe warzywa i nie może zabraknąć fasolki szparagowej. Ja wiem, że Polacy kochają ją z bułką tartą, ale czasem warto pokusić się o trochę nowości w naszych kuchniach. Curry i kurkuma mają zbawienny wpływ na nasz organizm i warto często z nich korzystać. A więc zapraszam na pyszny obiad w pół godziny!. Składniki dla 4 osób: - 1 kg fasolki szparagowej(...)łyżeczki curry - 2 łyżeczki kurkumy - sól - olej rzepakowy lub kokosowy - 4 jaja - zielona natka pietruszki Dobrej jakości przyprawy i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl 1. Z fasoli należy odciąć końcówki po obu stronach. Gotujemy ją w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 15 do 20 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja użyłam oleju kokosowego, który dodał potrawie orientalnego smaku
Apetyczna babeczkawięc zrobiłam i dzielę się z Wami. Cukinię możemy wykorzystać do sałatek, podawać do dań kuchni indyjskiej lub jako ciepły dodatek. Na pewno jest aromatyczna, bo mamy tutaj połączenie curry, kminu rzymskiego, cynamonu i limonki. Z przepisu wychodzi cztery półlitrowe słoiki. Polecam i zachęcam do próbowania :-) Składniki: 2,25 kg cukinii nie możne być duża 50 ml soli do przetworów(...)łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (nasiona) 175 ml cukru 1/8 łyżeczki cynamonu mielonego 340 ml octu spirytusowego 10% 640 ml wody 75 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki 1. Cukinię myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem, odcinamy końcówki i kroimy w plastry tak około 2-3 milimetry. W dużej misce układamy warstwami cukinię, każdą warstwę posypujemy solą. Tak ułożone
kruche babeczkiprzetwory z ogórków. W tym roku obrodziły w pełni więc czuję, że za niedługo będę ich miała serdecznie dość . Póki co się nie zrażam i zaprawiam:) Ogórki w curry robiłam już w zeszłym roku i wyszły bardzo dobre. Idealne do mięska czy jako przegryzka na imprezę:) Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu(...)łyżki soli 1 litr wody 3 łyżki curry 2 cebule świeże liście selera gorczyca Przygotowanie 1.W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem,solą, curry i pokrojoną w piórka cebulą. Zalewę pozostawiamy do wystygnięcia. 2. Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na 4 części. 3. Do słoików dajemy ogórki, po liściu selera i po parę ziarenek gorczycy. Zalewamy dobrze
la cucharaMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 150 g makaronu fusilli, średnia cukinia, pojedyncza pierś kurczaka, 80 ml śmietany 30%, sól, pieprz, 1/2 łyżeczka curry + szczypta dodatkowo, 1/2 łyżeczki bazylii, łyżeczka + 2 łyżeczki oleju, łyżka masła. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroję w kostkę, mieszam z łyżeczką oliwy, solą(...)łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki bazylii. Cukinię kroję w kostkę, podsmażam z dodatkiem soli i pieprzu na maśle z dodatkiem dwóch łyżeczek oliwy (do momentu aż lekko się zarumieni). Kiedy cukinia będzie miękka, dodaję kurczaka, smażę kolejne 3 minuty (często mieszam). Po tym czasie wlewam śmietanę, zagotowuję. Na koniec dodaję ugotowany makaron, szczyptę curry, mieszam i podgrzewam. W razie potrzeby
JejKuchniaEkspresowa zupa idealna na kolację. Zupa krem z marchewki i batatów, doprawiona ostrym curry i zabielona mleczkiem kokosowym. Gęsta, sycąca i kolorowa. Warto sięgnąć po słodkie, pomarańczowe ziemniaki, gdyż mają znacznie więcej wartości odżywczych niż tradycyjne. Są bogactwem witamin z grupy B, witaminy C, E oraz wapnia, fosforu, żelaza, jodu. W połączeniu z marchewką tworzą nie tylko smaczne danie(...)zdrowo - więc jest :) Polecam! Krem z marchewki i batatów Składniki na 4 porcje: 4 marchewki 2 nieduże bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 600ml bulionu warzywnego łyżeczka czerwonej pasty curry pół szklanki mleczka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, suszona kolendra Dodatkowo: prażone pestki słonecznika i dyni Wykonanie: Marchewkę i bataty obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki. Cebulę kroimy
Smak mojej kuchniobiad można przygotować na dwa dni, będzie idealny, jeszcze lepszy na kolejny dzień! Jest w nim fasolka szparagowa, oprócz ciecierzycy i ziemniaków ostra papryka w proszku, nieco mieszanki curry i dla koloru kapusta pak choi. Skusicie się na taki letni obiad? Gulasz z ziemniakami, fasolką szparagową i ciecierzycą / 2 porcje Składniki: 200 g młodych ziemniaków 400 ml pomidorów pelati(...)puszce 2 ząbki czosnku 2 garście żółtej fasolki szparagowej 1/4 szklanki ciecierzycy z puszki 1/2 łyżeczki mieszanki curry 2 szczypty ostrej papryki w proszku 2 listki kapusty pak choi sól do smaku 4 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki myjemy. Usuwamy delikatnie skórkę. Dzielimy na ćwiartki. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy na pół
Moja smaczna kuchniaSoczewicę wszyscy w domu uwielbiamy i robię z niej “różne różności” Dziś proponuję soczewicę czerwoną z curry, którą najczęściej jadamy albo z ugotowanym ryżem i ogóreczkiem kiszonym lub korniszonem albo z brokułowym quichem . Można ją zabrać do pracy czy szkoły albo skonsumować na miejscu w domu Potrawa z soczewicy czerwonej z imbirem, pomidorami i marchewką Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest(...)Będzie pysznie Składniki: 2 szklanki* surowej czerwonej soczewicy (~350 g) 1 duża marchewka 1 cebula 2 cm korzenia imbiru (może być mniej) lub 1 łyżka pasty imbirowej 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 puszka pomidorów 5 szklanek wody 2-3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka oleju lub oliwy sól Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy
Lamarida.plBonduelle – połowa średniej cukinii – ser feta lub ser kozi – szpinak liście – 1 jajko – 2 łyżki śmietany 12% – 2 ząbki czosnku – przyprawy: kurkuma, curry, sól, pieprz cayenne Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy sos: Łączymy w misce jajko, śmietanę, ser i czosnek. Doprawiamy curry i kurkumą. 2. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy(...)pieprzem cayenne, solą, kurkumą i curry. Podsmażamy na patelni. 3. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy chwilę szpinak. 4. Ciasto rozkładamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta. Wylewamy przygotowany wcześniej sos na ciasto, a następnie układamy pokrojoną w plasterki cukinię i kurczaka. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st
PodwójnaporcjaRybne curry to pomysł chwili. Zakupiłam mrożoną rybę, mintaja, część usmażyłam od razu a część została i trzeba było wykorzystać ją do innego dania. Tak powstało curry, trochę przypraw i składników kuchni indyjskiej i danie gotowe, zapraszam i polecam. Szybko i smacznie. Pomidorowe rybne curry. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWyrazista pasta curry, słodkawe bataty i mięciutkie mięso skąpane w kokosowej potrawce. Pyszne, orientalne danie obiadowe nie tylko dla osób dbających o dietę. Składniki: 1kg szynki wieprzowej 3 cebule 4 marchewki 500g batatów 2 papryki czerwone Kolendra lub natka pietruszki Czerwona pasta curry około 1 łyżeczki Sos sojowy 2 łyżki Puszka mleka kokosowego Sól, czarny pieprz Sposób przygotowania(...)plasterki, paprykę i bataty w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażamy razem 3-4 minuty. Po tym czasie zalewamy dwoma szklankami wody (lub bulionu) oraz dodajemy pastę curry. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Serwujemy z posiekana kolendra lub natka pietruszki
Pyry na GazWitajcie. Kolejny pomysł na obiad z użyciem makaronu i fileta z kurczaka! W smaku idealne, delikatne, z nutą curry! W sam raz na smaczny i szybki obiad ! Składniki: 1 połowa fileta z kurczaka 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 połowa cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 3/4 szklanki śmietany 30% 0,5 łyżeczki mąki pszennej 1 pełna łyżeczka(...)przyprawy curry 1 mała puszka kukurydzy sól pieprz pół łyżeczki natki pietruszki Lubella makaron penne (rurki) Przygotowanie: Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w małe kawałki. Doprawimy przyprawą do kurczaka, odrobiną soli i pierzu i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Gotuj z Mąkąjaglanej. Połączone razem zawsze tworzą fajne i smaczne danie. Dziś przygotowałam dla Was pyszne, chrupiące kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej inspirowane moimi ukochanymi smakami Indii – z dodatkiem curry i kminu rzymskiego. Niesamowicie aromatyczne! Świetnie smakują np. z sosem z pieczonych pomidorów albo papryki. Są idealnym pomysłem na obiad! Są bezglutenowe , w związku z czym bez obaw mogą(...)szkl * bułka tarta bezglutenowa – 2-3 łyżki * maka ryżowa – 1 czubata łyżka ( dostępna TU ) * masło – 3 łyżki * czosnek -2 ząbki * cebula – 1 szt * sól, pieprz, curry, kmin rzymski – do smaku ( dostępne TU ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajmy curry i kmin rzymski, wrzucamy ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną- mieszamy
Ostra na Słodko