curry - 8956 przepisów (strona:106/598)

Indyjska rozgrzewająca zupa z soczewicą 119

sklarowanym maśle np. ghee. W polskich realiach można je zastąpić zwykłym masłem. Dziś proponuję gęstą,   sycącą i aromatyczną zupę ugotowaną na bazie soczewicy rozgrzewających przypraw takich jak curry i imbir z dodatkiem mleczka kokosowego. Ostrość zupy można regulować, dodając większą lub mniejszą ilość pieprzu cayenne . Polecam! Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 litr domowego bulionu warzywnego lub rosołu(...)szklanka mleczka kokosowego 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 świeża papryczka –pieprz Cayenne 2 łyżki masła ghee 1 liść laurowy 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach Szczypta chili do smaku Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili wsypać curry i mielony imbir

Wanilia i Kardamon
Prosta zupa krem z dyni 108

zupa na jesień  Prosta zupa krem z dyni - Cztery Fajery Krem z dyni z mlekiem kokosowym swój niesamowity smak zawdzięcza przyprawom. Rozgrzewający imbir, kremowe mleko kokosowe, tajska pasta curry i aromatyczny kumin w połączeniu z dynią tworzą wspaniałą mieszankę smaków. Jest to dokładnie taka zupa dyniowa, jaką najbardziej lubimy. Odpowiednio pikantna, aromatyczna i łatwa do zrobienia. Chcecie, aby tajska(...)hokkaido albo dynia piżmowa lub muskat o wadze około 1,5 kg 3 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku, 1 łyżka stołowa czerwonej pasty curry, ale jeśli lubicie łagodniejsze smaki wystarczy 1 łyżeczka od herbaty około 1 litra bulionu warzywnego 1 małą puszka - około 160 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka mielonego kumin  1 łyżeczka

Cztery Fajery
Tajska zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym. Pyszna i rozgrzewająca. PRZEPIS 266

tajską Składniki: 4 ząbki czosnku, 3-centymetrowy kawałek imbiru, 2 średnie marchewki, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 2 pojedyncze piersi z kurczaka, puszka mleka kokosowego, sos sojowy, łyżka proszku curry lub tyle samo czerwonej pasty curry, 1 pomidor, świeża pietruszka lub kolendra, sok z połowy cytryny, sól, olej, 100 gramów makarony ryżowego. Zrób tak: imbir i czosnek najpierw drobno posiekaj(...)imbir, wymieszaj, dodaj też posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w słupki. Smaż wszystko często mieszając około 3 minut, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne dwie minuty, dopraw curry, wymieszaj, zalej wodą do wysokości 3/4 garnka i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Następnie do zupy dodaj kurczaka pokrojonego w cienkie płatki, wlej mleko kokosowe, wetrzyj pomidora w taki

Kulinarna Polska
Babeczki jajeczno cukiniowe z ziołami pod serową pierzynką 116

przepisów, które gdzieś znajduję, ale jeśli tak to trochę po swojemu kombinuje. Przepis sprawdziłam, nieco urozmaiciłam, dokładniej opisałam i rodzince na spróbowanie podałam. Babeczki smakowały, a dzięki mieszance ziół, curry fajny smak miały. Na ciepło idealne, ale jako drugie śniadanie do pracy, czy szkoły będzą genialne. Pracy zbytnio nie wymagają, tylko trzeba zrobić więcej, bo szybko znikają. Składniki(...)startej cukinii na grubych oczkach, 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (zielona pietruszka, koperek, szczypiorek, mięta, lubczyk) sól do smaku (na czubek łyżeczki), pieprz czarny świeżo mielony do smaku, przyprawy curry, na czubek łyżeczki, ponadto: pomidorki koktajlowe i zielona pietruszka do dekoracji.       Przygotowanie: Foremki na babeczki wykładamy papierem do pieczenia pociętych na kwadraty. Rada: można użyć

Moniki Smakołyki
Śledzie w przyprawie curry, z cebulą i ogórkiem konserwowym 105

stronie Kwestia Smaku  zaciekawił mnie sposób na śledzia z przyprawą curry, cebulką i ogórkiem konserwowym więc nie czekając zbyt długo również takie śledzie przygotowałam. Nie za bardzo lubię takie śledzie tylko moczone, więc najpierw przygotowałam śledzie tak jak zawsze - mocząc je w wodzie z octem, który lekko je zamarynował. Resztę zrobiłam zgodnie z przepisem :) Składniki: 250 g filetów śledziowych(...)filety) 1 szklanka wody 1/3 szklanki octu Dodatkowo: 1 szalotka lub 1/4 dużej cebuli 1/2 szklanki pokrojonych ogórków konserwowych 1/2 łyżeczki przyprawy curry 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru 1/3 szklanki oleju Przygotowanie: Filety śledziowe pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Wodę wymieszać z octem i zalać pokrojone śledzie. Moczyć około 3 godziny aż śledzie zbieleją

Kocham..lubię..gotuję..
Francuskie babeczki z nadzieniem cukiniowo grzybowym 95

borowiki), 1 niewielka cukinia ok. 350 g, 1 kopiasta łyżka masła klarowanego, 1 duża biała cebula, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry, kilka plasterków żółtego sera, pęczek zielonej pietruszki, 1 jajko do posmarowania ciasta. Przygotowanie: Przygotowujemy silikonowe foremki do pieczenia babeczek. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w drobną kostkę , a cukinię(...)kroimy w cienkie słupki lub trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebulę, dodajemy grzyby i całość smażymy. Doprawiamy, solą, pieprzem, curry, dokładamy cukinię i całość smażymy (krótko) do odparowania wody. Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nastawiamy na ok. 210°C. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o wymiarach ok. 12/12cm

Moniki Smakołyki
Cukinia faszerowana mięsem z kurczaka, papryką i komosą ryżową 153

pewno jeszcze pojedziemy. Dzisiaj mam dla Was przepis na faszerowaną cukinię mięsem z kurczaka, papryką, komosą ryżową i natką pietruszki. Do tego starty ser grana padano, słodka papryka, troszkę curry i wyszło baaardzo smacznie :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 3 średnie cukinie 1 szklanka komosy ryżowej 2 filety z kurczaka 1 papryka czerwona pęczek natki(...)pietruszki 1 łyżeczka słodkie papryki 1/2 łyżeczki curry sól ser grana padano lub strata mozzarella olej rzepakowy do smażenia 1. Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Filety kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka. 2. Cukinie myjemy, przekrawamy na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy środek. Ja trochę środka zostawiłam, pokroiłam w drobną kostkę i dodałam

kruche babeczki
Saag Aloo - Indyjskie pyszności 115

Indiach taka. Poczytajcie i wypróbujcie. Składniki: 500 g szpinaku (mrożony brykiet) 500 g ziemniaków 2 marchewki (średniej wielkości) 1/2 papryki słodkiej 1 mała cebula 4 ząbki czosnku pasta curry Tikka masala 2 łyżki Bombay Sandwich spread (ostra pasta z kolendry) sos chili 1 mała łyżeczka cuminu (kmin rzymski) 1 mała łyżeczka kurkumy sos sojowy pieprz Zaczynamy od ziemniaków(...)zawsze gotujemy ziemniaki osobno a to dlatego, że pasta curry jest dość kwaśna i utrudnia dogotowanie ziemniaków podobnie jak kapusta kiszona w kapuśniaku. Resztę składników gotujemy razem. Startujemy od prażenia pasty curry z łyżeczką kminu rzymskiego. Do rozgrzanego woka wrzucamy dwie duże łyżki pasty Tikka masala (my używamy Pataks) i małą łyżeczkę kminu rzymskiego. Wok nie powinien być bardzo mocno

vegetanie
CURRY Z ZIEMNIAKAMI 144

Szybkie i proste do przygotowania curry z ziemniakami. Świeże i rozgrzewające. W pięknym słonecznym kolorze. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości w mleku kokosowym z przyprawami. Dzięki temu przechodzą smakiem przypraw i nabierają orientalnego aromatu. Jeśli chcemy i lubimy, na 5 minut przed końcem gotowania możemy dodać pokrojony na kawałki filet z dorsza lub odsączoną ciecierzycę(...)ząbki czosnku 1 łyżka tartego imbiru 500 g ziemniaków 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, 2 łyżki przyprawy curry w proszku 2/3 szklanki bulionu warzywnego lub wody 250 ml mleczka kokosowego sok z ćwiartki limonki WYKONANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy opłukujemy

cool and minty
Kurczak w marchewkowym sosie curry 73

znów filet z kurczaka w pysznym, rozgrzewającym sosie z dodatkiem marchewki i aromatycznych przypraw. Dzięki curry i kurkumie sos ma piękny żółty kolor. Nawet największy niejadek skusi się na ten obiad.  Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1  marchewka, 1  cebula, 250 ml bulionu, 2-3 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 1 łyżeczka curry(...)tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli. Wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 4 minuty.     Dodać kurczaka, zalać gorącym bulionem, dodać przyprawy: kurkumę i curry i całość zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, wymieszać, podgrzać i gotowe. Podawać z ryżem, na talerzu posypać natką pietruszki. Smacznego

Moja kraina smaków
Morelowe “curry” z kurczakiem 184

Morelowe “curry” z kurczakiem to przepis, który nie wiele ma wspólnego z oryginalną wizją curry, ale swego czasu dość często pojawiał się u mnie w domu i jest naprawdę bardzo smaczny. Ciekawy pomysł na coś innego :) Pamiętajcie jednak by użyć tylko bardzo dojrzałych (i obranych) moreli by danie nie zrobiło się kwaśne. Jeśli nie [...] Artykuł Morelowe “curry

Pogotujmy.pl
Pieczony kurczak z curry 141

wiadomo, co zrobić na obiad, to pada na kurczaka. Jakaś nowa kombinacja przypraw lub ciekawa marynata i już mamy coś nowego. Tym razem była to przyprawa curry. Składniki: 6 udek z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżka curry 3 ząbki czosnku 4 gałązki świeżego tymianku 4 gałązki świeżego oregano olej Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, wysuszyć, natrzeć przyprawą(...)kurczaka i curry. Schować do lodówki najlepiej na całą noc. 2. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać trochę oleju, posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem, na wierzch położyć gałązki świeżych ziół. Przykryć folią aluminiową lub pokrywą. 3. Piec w 200 st. C przez 60-70 minut. Pod koniec można zdjąć pokrywę/ folię, by mięso lekko się przyrumieniło. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Delikatne curry z kurczakiem i warzywami 113

Kolejny obiad dla moich gości. Delikatne curry, mięsko i warzywa. Wystarczy pół godziny i danie gotowe. Smacznego. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Pora umyć, przeciąć wzdłuż. Następnie w cienkie piórka. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i pora. Smażyć około 1 minuty. Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania