Zapraszam na pyszne i aromatyczne śledzie z sosem curry oraz kaparami. Świetnie smakują jako przystawka z chlebkiem. Śledzie z porem w sosie curry będą również pyszne na kolację. Polecam Składniki: 200 g solonych filetów śledziowych + 1 szkl mleka do moczenia śledzi 1 mały por (tylko biała część) 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka kaparów 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka curry sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Najpierw pozbawiamy śledzie nadmiaru soli-zalewamy je mlekiem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie lekko przepłukujemy je wodą. Śledzie kroimy w małe kawałki i przekładamy do miski. Por oraz szczypiorek myjemy i osuszamy. Por kroimy w cienkie krążki i przelewamy na sicie gorącą wodą, dokładnie
słodkie i nie tylko historie kulinarneŚledzie z curry , kaparami i majonezem, czyli śledzie po duńsku . Można podawać z ciemnym chlebem, z gorącymi ziemniakami w mundurkach, lub jako zakąskę. Można podać z jajkami na twardo. 6 – 8 filetów śledzi solonych*, sos: 3 łyżki posiekanej cebuli, 3 łyżki posiekanych kaparów, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych, 100 ml gęstej śmietany(...)majonezu, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka keczupu, Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć. Pokroić w równej wielkości, nieduże kawałki. Śmietanę, majonez wymieszać z curry. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Ułożyć śledzie na półmisku i polać je sosem, albo śledzie wymieszać z sosem, przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na kilka
królestwo garówpuszce 400ml 7,87 zł Dodaj do koszyka Targroch – Olej kokosowy rafinowany 500 ml 10,09 zł Dodaj do koszyka Cock Czerwona Pasta Curry 50g 3,24 zł Dodaj do koszyka Bulion Warzywny BIO 66g 4,62 zł Dodaj do koszyka Bulion Drobiowy BIO 66g 5,08 zł Dodaj(...)się jako szybkie danie w ciągu tygodnia. 2 szt. Batatów ((dużych)) 2 szt. Marchewki 1 szt. Cebuli 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego 1 łyżeczka Koncentratu Chili 1 łyżka Czerwonej Pasty Curry 1 szklanka Mleczka Kokosowego 3 szklanki Domowego bulionu lub z ekologicznej kostki 1 łyżeczka Oleju Kokosowego 1 szt. Limonki 50 g. Orzechów nerkowca Natka kolendry Cebulę pokrój w drobną kostkę
Oslov.Świąteczny stół nie może obyć się bez śledzi. I w tym roku proponuję je podać w nieco egzotycznym wydaniu na słodko-ostrą nutę, sos curry idealnie komponuje się ze śledziami, a słodki ananas dodaje smaku, zielony marynowany pieprz ostrości. Spróbujcie, na pewno posmakują J SKŁADNIKI: 5 filetów śledzi z oleju 4 plastry ananasa (z puszki) 1 mała cebula(...)jogurtu naturalnego greckiego 3 łyżki majonezu 1,5 łyżeczki curry 1 łyżeczka płynnego miodu wielokwiatowego 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu Sposób przygotowania: Śledzie osaczyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, pokroić na paseczki, przełożyć do salaterki. Cebulę obrać , pokroić w piórka, ananasa osączyć z zalewy pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodać do śledzi. Jogurt wymieszać z majonezem, miodem
Wanilia i KardamonBardzo pożywna, aromatyczna zapiekanka na bazie makaronu, soczystego, pachnącego curry kurczaka i bukietu wiosennych warzyw, z wyraźnym akcentem sosu czosnkowego to świetna propozycja na błyskawiczny, łatwy w przygotowaniu, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g makaronu mini rurki 5 warzyw 700g fileta z kurczaka 500g brokuł 450g mrożonych warzyw na patelnię 200 żółtego sera 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy garść posiekanego tymianku(...)śmietany 30% 2 jajka 4 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. 2. Fileta pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, kurkumą, przyprawą curry i świeżym tymiankiem. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie
Szalona Kuchnia Ewelinyprzepisie możecie zastąpić go świeżą lub suszoną papryczką chili. Koniecznie dodajcie jeszcze suszone pomidory, które wzbogacą smak pasty naturalnym umami. Dodajcie jeszcze podsmażoną cebulkę, czosnek, kumin i curry. Możecie też poeksperymentować z innymi przyprawami. Pamiętajcie, że poza właściwościami zapachowo-smakowymi, przyprawy działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Idealnie jeśli posmarujcie taką pastą zdrowe, pełnoziarniste pieczywo, tu odsyłam(...)pieczonej dyni (przepis) 1 duża cebula 5 suszonych pomidorów z oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżeczki sosu Sambal Oelek 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka curry sól pieprz Przygotowanie: Soczewicę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Pomidory drobno
Smakowity Blog Kulinarnynudzi. Chcecie się przenieść do kuchni orientu to zapraszam. 1 pierś z kurczaka sól, pieprz, papryka czerwona olej kokosowy 2 cm imbiru świeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku curry indyjskie 1 mango 1 papryczka chili 300 ml mleczka kokosowego 1 kawałek papryki czerwonej 1 woreczek ryżu długoziarnistego szczypior, kolendra Dwie łyżki oleju kokosowego rozpuszczam i studzę. Pierś z kurczaka(...)minut. Na tej samej patelni od oleju przesmażam na odrobione oleju cebulę poszatkowaną, imbir starty na tarce, czosnek sprasowany. Dodaję pierś z kurczaka i dalej smażę. Dodaję curry według uznania i chwile smażę razem, na końcu wlewam mleczko kokosowe, dodaję papryki pokrojone, obrane i pokrojone mango i duszę razem pięć minut. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Curry podaję
wesoła kuchniarozgrzewkę a skoro przepis znalazł się w książce o pudełkach to faktycznie jest to dobra zupa do podgrzania w pracy. Szybka zupa soczewicowa z dynia, mleczkiem kokosowym i curry 1 szkl. czerwonej soczewicy 750 ml wody 400 ml mleczka kokosowego (ja użyłam 65 ml kremu z kokosa zawierającego 99% ekstraktu kokosa) 1 łyżka czerwonej pasty curry (może być też inny(...)kostkę, marchewka starta na tarce i seler naciowy pokrojona w plasterki) drobno posiekane zioła do posypania, u mnie szczypior i natka pietruszki Soczewicę zalewamy wodą, mleczkiem kokosowym, dodajemy pastę curry, lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż soczewica zacznie się rozpadać. Dolewamy przecier, wrzucamy warzywa. Gotujemy ok 10-15 minut. Warzywa nie powinny się rozgotować. Zupę podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryniej i przerabianie na rzeźby ani mi było w głowie. I tak z jednej połowy powstała zupa kokosowa , a z drugiej - lekko ostrawa, dobrze doprawiona zupa z soczewica i curry. Jeśli mój supermarket zechce mnie jeszcze cokolwiek innego podarować, to zabiorę bez fochów i wykorzystam na pewno... Składniki: (na około 6 porcji) 2 łyżki oliwy 1 spora cebula, drobno(...)posiekana 1 łyżka łagodnego curry w proszku (pomimo, że mieszanka jest w miarę łagodna jest mocno wyczuwalna w gotowej zupie = jeśli ktoś nie przepada lepiej dodać mniej) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 650g oczyszczonej i pokrojonej w kostkę dyni kostka rosołowa warzywna sól i pieprz biały, do smaku W sporym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż na niewielkim ogniu
Lejdi of the houseWegańskie kotlety z pieczonej dyni (lub batata), ryżu i soczewicy. Doprawione curry, kurkumą oraz odrobiną cynamonu chili w proszku. Podane w bułce z pysznymi sosami i świeżymi warzywami. Dobrze smakują także z sosem grzybowym, czy mizerią lub jako dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszy. Zarówno ryż jak i soczewica, w momencie przygotowywania kotletów powinny być dobrze odparowane i ostudzone. Dynia(...)suchego ryżu (1 woreczek) 1 szklanka puree z upieczonej dyni (300 g) lub batatów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki PRZYPRAWY: 1 łyżeczka curry w proszku i kurkumy, szczypta chili i cynamonu, sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki mąki (zwykłej pszennej / kukurydzianej / z ciecierzycy ) + 1 łyżka do obtoczenia olej do smażenia DO PODANIA
cool and mintyTOFU – 31 zł i GUNG (krewetki) – 39 zł PLA DORADA ( 47 zł) , czyli cała smażona dorada w słodkim sosie chilli, podana z jaśminowym ryżem KANG LUANG, czyli żółte curry z mlekiem kokosowym, warzywami, które jest dostępne w wersji GAI – 34 zł , GUNG (krewetki) – 45 zł i PED (kaczka) – 42 zł. Curry podawane jest z dodatkiem ryżu jaśminowego. Warto(...)wspomnieć, że pasty curry przygotowywane są tu na miejscu. Do wyboru są trzy rodzaje: czerwone (ostre), zielone (średnie) i żółte (łagodne). Jak wiadomo, na deser zawsze jest miejsce, więc mimo, iż pękamy w szwach zamawiamy: Perły z tapioką z mlekiem kokosowym i granatem (18 zł) STICKY RICE MANGO ( 19 zł), czyli Świeże mango z ryżem i mlekiem kokosowym
Kulinarne przygody Gatitymnie ryż wygrywa. Składniki: 100 g szynki pokrojonej w paski 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1/2 niedużej dyni 1 łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka śmietany przyprawy - sól, curry, czosnek granulowany, papryka olej kokosowy woda Przygotowanie: pokrój cebulę i czosnek w piórka lub kostkę i podsmaż na łyżeczce oleju dodaj(...)dopraw do smaku - smaż przez ok 10-15 min marchew i dynię pokrój w kostkę i dodaj do szynki - podsmaż ok 5-10 min dodaj wodę oraz pastę curry tak, aby pokryła warzywa i mięso i duś przez ok 30 min pod sam koniec dodaj śmietanę Smacznego
Gotowanie z pasjąLubicie czarnuszkę? ja kocham, w pieczywie ale nie tylko. Nigella ma niesamowity smak i zapach, niby orientalny ale jednak swojski. Jak się okazało idealnie komponuje się z przyprawą curry i cebulą. Przepis na te pierożki podpatrzyłam w książce Ani Włodarczyk "Retro kuchnia" ale farsz do nich zmieniłam nieco. Dla mnie genialne były solo, Małżon stwierdził, że z jakimś sosikiem(...)były by lepsze a tak naprawdę sprawdzą się wspaniale jako paszteciki do barszczu na święta. Pieczone pierogi z nadzieniem curry z czarnuszką ciasto: po 250 g twarogu i mąki pszennej 125 g zimnego masła łyżeczka soli farsz: 1,5 cebuli, pokrojonej w piórka + podobna ilość podartych na paseczki boczniaków (ok 100 g) 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka nasion
Dzieje kuchennej WiewióryPierś kurczaka pieczona z cukinią, to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Robiłam wiele jego wersji. Pierś kurczaka przyprawiam papryką, curry, chili, ziołami. Używam również innych warzyw, w zależności od pór roku są to: szparagi, fasola, papryka, pomidory, marchew, dynia, buraczki, cukinia, kalafior, brukselka, młoda kapusta. Czasem kurczaka wymieniam na łososia, ale nie polecam do tego przepisu indyka, będzie(...)jogurt z ziołami. Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka 2 cukinie 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 czerwona papryczka chili (opcjonalnie) 1 łyżeczka mieszanki curry 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1,5-2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie: Pierś kurczaka przekroić wzdłuż, a następnie w poprzek na pół. Dodać pokrojony drobno czosnek, chili, mieszankę curry
Codziennik Kuchenny