curry - 8956 przepisów (strona:100/598)

Co na lunch do pracy? 75

pieczone z tego przepisu Zestaw II Bezglutenowe babeczki wytrawne z warzywami i tofu kiszone warzywa po ormiańsku koktajl dyniowo-pomarańczowy Zestaw III tarta wytrawna z tofu gotowana komosa ryżowa curry z czerwonej soczewicy kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska Zestaw IV sałata zielona lub mix sałat pomarańczowy dressing z pastą miso krakersy owsiane podane z humusem i pokrojonymi suszonymi pomidorami Bezglutenowe(...)babeczki wytrawne z warzywami i tofu Zestaw V tarta wytrawna z tofu i warzywami gotowana komosa ryżowa curry z czerwonej soczewicy kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska Zestaw VI kanapka z domowego chleba lub chrupiącej bułki sos paprykowy lub domowy sos salsa kotleciki z selera tzw. seleryba Zestaw VII sałatka z kaszy bulgur oliwki sałatka z pora i ciecierzycy kimchi, czyli

Lamarida.pl
Diabelska zupa 87

opakowanie makaronu ryżowego ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        2 łyżki curry ·        ½ łyżeczki papryki ostrej ·        ½ łyżeczki papryki słodkiej Sposób przygotowania: 1.    Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę(...)Doprawiamy jedną łyżką przyprawy curry oraz solą. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu mięso przekładamy do garnka z wywarem rosołowym. 2.    Mieszankę warzyw chińskich podsmażamy na rozgrzanym oleju, solimy i również przekładamy do garnka. 3.    Pora kroimy w drobno kostkę, podsmażamy i łączymy z warzywami. 4.    Wszystko razem gotujemy 15 minut, następnie wlewamy

Kulinarna Chwila
Sałatka z jajkiem i groszkiem. 100

wykonywać przez cały rok, ponieważ jest smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Sałatka wypełniona jajkiem , groszkiem , soczystą pomarańczą , czosnkiem , cebulą , natką pietruszki i szczypiorkiem z dodatkiem jogurtu greckiego i curry. Proste ale pyszne smaki sałatki sprawiają, że jest ona lubiana przez najmłodszych członków rodziny. Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać(...)fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 6 jajek – 200 g mrożonego groszku – 1 duża pomarańcza – sól, pieprz – 1 łyżka curry – 150 g jogurty greckiego – szczypiorek – natka pietruszki – 1 czerwona cebula Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na ćwiartki. Mrożony groszek gotujemy na parze. Pomarańczę obieramy ze skórki

Zdrowy Styl Joanny
Najlepsze dania jednogarnkowe 79

pomidorach Gnocchi bolognese Gulasz z indyka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron Boeuf Strogonow Szakszuka z batatem Chilli con carne Krewetki w sosie pomidorowym z fetą Łosoś ze szpinakiem Szybkie curry z krewetkami Curry z kalafiorem i marchewką Chili z fasoli expresowe Makaron bolognese jednogarnkowy Gnocchi puttanesca Chilli con carne z dynią i kalafiorem Risotto z krewetkami Karkówka duszona Krewetki w maśle(...)czosnkowym Fasolka po bretońsku Curry z kalafiora Pad thai z kurczakiem Pikantna szakszuka z ziemniakami Makaron z pieczarkami i bakłażanem Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Zupa o smaku lasagne Boeuf bourguignon Boeuf Strogonow Krewetki w sosie pomidorowym z wódką Polędwiczki z szynką parmeńską Wołowina duszona w ciemnym piwie Małże w pikantnym sosie z białym winem Zupa rybna z owocami

nietylkopasta.pl
Poznaj się na tłuszczach – olej rzepakowy 96

prawdą! Wracając do przepisu to ugotowałam jambalaya na zielono. Dodałam groszek, pora i zieloną pietruszkę. Doprawiłam danie świeżym imbirem, czosnkiem, chili i kolendrą. Znajdziecie w nim również sporo curry i kajeńskiego pieprzu. Jest to danie na ostro, które zawsze można dostosować do swoich kubków smakowych. My lubimy bardzo ostro! Olej rzepakowy jest olejem o neutralnym smaku. Smażone w nim zioła(...)ryżu basmati kostka warzywna, ekologiczna 1 duży por 250 g zielonego groszku, mrożonego 5 cm świeżego imbiru 1 czosnek solo 1 czerwone chili 2 – 3 łyżeczki curry w proszku ½ – 1 łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 łyżki świeżej kolendry, drobno pokrojonej 4 łyżki oleju rzepakowego 250 g krewetek, gotowanych bez skorupki 300 g szynki 3 łyżki natki pietruszki, pokrojonej Sałatka

codojedzenia
Pulpeciki w sosie kokosowo-orzechowym z warzywami 78

250g pieczarek, 2 łyżki masła orzechowego 100%, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżki masła klarowanego, 250ml mleka kokosowego z kartonika (polecam z firmy Real Thai), 200ml wody, łyżeczka curry, pół łyżeczki kurkumy. Sposób przygotowania Najpierw pokrój pieczarki i pora w plasterki. Następnie mięso mielone wymieszaj z jajkiem, posiekaną natką pietruszki i kaszą manną. Dodaj majeranek, szczyptę soli i pieprzu(...)małe pulpeciki. Później na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło klarowane. Krótko przesmaż pokrojone warzywa. Następnie dodaj pulpeciki i zalej wszystko mlekiem kokosowym oraz wodą. Dodaj masło orzechowe, curry i kurkumę. Dokładnie wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez 5 minut aby odparował nadmiar wody. Gotowe danie możesz podać

Natka Pietruszki
Kurczak z kapustą pekińską – lekkie danie na obiad z azjatycką nutą 113

azjatycką nutą: Makaron z warzywami po azjatycku (wege i fit) Makaron noodle z kurczakiem i warzywami Kurczak po chińsku – obiad po chińsku Szybki kurczak w sosie śmietanowym z curry Kurczak curry z brzoskwiniami Szybki kurczak curry z warzywami Artykuł Kurczak z kapustą pekińską – lekkie danie na obiad z azjatycką nutą pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Indyk w kulinarnych tradycjach świata 104

indyka 2 ząbki czosnku 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki przyprawy sambal oelek 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/4 łyżeczki curry 2 łyżki oleju z orzechów arachidowych 1/2 szklanki orzeszków arachidowych (bez dodatku soli) uprażonych na suchej patelni 2 łyżki czerwonej pasty curry 3/4 szklanki mleczka kokosowego 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego(...)Taką mieszanką nasmaruj mięso i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed przystąpieniem do smażenia mięsa przygotuj sos satay. Orzeszki zmiksuj w blenderze wraz z pastą curry. W małym rondelku podgrzej mleczko kokosowe, dodaj orzechy i bulion, po czym gotuj przez około 3 minuty. Dosyp łyżkę cukru i dodaj sok z limonki. Dokładnie wymieszaj. Szaszłyki upiecz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z łososiem z warzywami 86

łososiem z warzywami jest aromatyczna, gęsta i pyszna – idealna na styczniowy rozgrzewający, jednogarnkowy obiad. Zupa z mlekiem kokosowym, z kawałkami wędzonego łososia, groszkiem, kukurydzą i marchewką zupę doprawiłam curry, dałam imbir, dla smaku też sos rybny i sojowy, możemy też dodać krewetki lub małże to co akurat mamy. Można dodać do zupy kawałki podsmażonego boczku jak w przepisie na Chowder(...)szalotka 2 małe marchewki 1 duży pomidor ½ szklanki zielonego groszku z puszki ½ szklanki kukurydzy z puszki 1 łyżeczka -starty korzeń imbiru 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka czerwonego curry 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 1 szklanka o poj. 250 ml mleka kokosowego kolendra lub natka pietruszki bulion warzywny sok z limonki Łososia kroimy w kostkę, marchewkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa Króla Artura 115

Zupa Króla Artura Rozgrzewająca zupa w sam raz na zimne dni z dodatkiem mięsa oraz aromatyczną przyprawa curry. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        1 cebula ·        ½ kg pieczarek ·        2 papryki czerwone(...)konserwowego ·        1 łyżka mąki pszennej ·        ½ szklanki śmietany 12 % ·        3 łyżki przyprawy curry   ·        Sól ·        pieprz ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Ziemniaki

Kulinarna Chwila
Półki na przyprawy – ważny element każdej kuchni 67

Bazylia, oregano, imbir, majeranek, curry i wiele innych przypraw na dobre zagościło w polskich kuchniach. Sposobem na utrzymanie w nich porządku, ale też na ładne wyeksponowanie są półki na przyprawy. Warto znaleźć tak, która będzie zarówno praktyczna, jak i estetyczna. Dzięki temu stanie się prawdziwą ozdobą naszej kuchni. Jak przechowywać przyprawy? Przechowywanie przypraw w otwartych torebkach to częsty błąd jaki(...)Nawet w zwykłym markecie możemy dziś kupić takie, które do niedawna były rzadko stosowane, a tym samym mało dostępne: szafran, cubrzyca, czosnek niedźwiedzi, kardamon, kumin czy garam masala i curry (mieszanki). Oczywiście nie rozstaliśmy się z tymi, które znaliśmy: majerankiem, imbirem mielonym, goździkami (całymi i mielonymi), oregano czy pieprzem. Dodatkowo wiele przypraw i dodatków do jedzenia możemy kupić dziś nieco

Żyję by jeść
Aloo gobi 73

Aloo gobi, czyli kalafior z ziemniakami w curry. Kiedyś wydawało mi się śmieszne nazywanie potraw, pomijając język polski. Czym jednak dłużej siedzę w kuchni, tym bardziej jest to dla mnie naturalne. Jeżeli macie już dość gotowanego kalafiora i gotowanych ziemniaków z koperkiem, polecam właśnie tę potrawę. I jeszcze mała rada: jeżeli ją nieco bardziej spieczecie będzie lepsza, ja nawet lubię(...)niej gęsty jogurt naturalny. I nie przesadźcie z imbirem, jest pikantny. Chyba, że lubicie na ostro, to nie krępujcie się. Składniki: 1 średni kalafior 5 większych ziemniaków pół łyżeczki curry szczypta chili w proszku szczypta imbiru w proszku 1/3 szklanki wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól natka (przepis na 2 porcje) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Kalafiora dzielimy

Kardamonovy
Curry z kurczakiem i kalafiorem 66

mówić, ale priorytetem dla Ciebie, powinno być raczej szybkie nakarmienie mnie, a nie zdjęcie. Tak wyglądają często nasze rozmowy na temat żarcia. Ja, że zdjęcie, on, że głodny. Curry robi się bardzo szybko i jest przepyszne. Zjedliśmy je z  chlebkami naan . Idealne, nawet chyba bardziej nam spasowały niż jakiś tam ąę ryż. Chociaż z ąę też byłoby(...)Składniki: 1 duża pierś kurczaka pół kalafiora 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 chili pół szklanki wody mała puszka mleka kokosowego pół łyżeczki curry pół łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonego imbiru szczypta cynamonu sól olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, plasterki

Kardamonovy
Curry z fasolki szparagowej i ziemniaków 66

wolę. Wy zróbcie, jak uważacie, możecie nawet zostawić więcej płynu. Upierdliwie polecam jednak przyjarać. Składniki: 2 duże garści fasolki szparagowej (ja użyłam żółtej) 5 większych ziemniaków 1 łyżeczka curry 1/4 łyżeczki chili w proszku 1/4 łyżeczki imbiru w proszku pół szklanki wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól (przepis na 2 porcje) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w bardzo grube plastry. Fasolkę(...)myjemy i odcinamy twarde końcówki. Na dużą patelnie wlewamy olej i wrzucamy curry, imbir i chili, które smażymy na małym ogniu jakieś 10 sekund. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i fasolkę, wlewamy wodę, solimy, gotujemy pod przykryciem. Gotujemy około 10 minut, do miękkości ziemniaków i fasolki. Pod koniec gotowania polecam ściągnąć pokrywkę i na maksa zredukować płyn. Tę potrawę podałam

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania