potrawą, ale wiele osób może zaskoczyć. Zaskakujcie więc. Składniki: 3 średnie buraki 250 ml mleka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku pół łyżeczki startego imbiru pół łyżeczki curry 1 łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki sól olej rzepakowy (można użyć kokosowego) (przepis na 2-3 porcje) Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy(...)kroimy w dowolne mniejsze kawałki (ja pokroiłam je w grube słupki). Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, obsmażamy je to zeszklenia, dodajemy imbir i curry, smażymy 30 sekund. Do cebuli dokładamy buraki i mleko kokosowe, doprawiamy solą, gotujemy jakieś 2 minuty. Posypujemy natką. Podajemy z ryżem. Artykuł Buraki z curry i mlekiem kokosowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyinną wegańską przekąskę, na seler z suszonymi pomidorami, kaparami i musztardą francuską . Składniki: 1 duży bakłażan 1 większa cebula pół pęczka koperku garść obranych migdałów 1 płaska łyżeczka curry sól pieprz 100 ml oleju lnianego lub oliwy extra virgin olej rzepakowy Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, grillujemy na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju rzepakowego(...)miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i sparzamy na sitku. Migdały prażymy na suchej patelni, kroimy w mniejsze kawałki. Do bakłażanów dodajemy cebulę, migdały, olej lniany/oliwę, a także curry i poszatkowany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Artykuł Bakłażan a’la śledzie z curry pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyportalu kulinarnym Przepisy.pl . To on był inspiracją do przygotowania dzisiejszego dania. Występujący w nim batat postanowiłam zamienić na dynię, którą akurat miałam w domu. Klopsiki doprawione są curry oraz kminem rzymskim. Ciekawy jest również dodatek płatków migdałowych - zagęszczają one masę pulpecików, ale też dodają im wartości odżywczych. Aby było bardziej fit, upiekłam pulpeciki w piekarniku i na końcu(...)pestek), u mnie Hokkaido - niecała połowa dyni, ok. 400 g ze skórką 1 łyżeczka oliwy sól i pieprz 70 g kukurydzy z puszki - 3 łyżki 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 50 g płatków migdałów garść szczypiorku lub natki pietruszki 1 jajko 100 g bułki tartej + do obtoczenia na makaron i sos: 400 g makaronu penne
Chilli Czosnek i OliwaSmaczna i pożywna sałatka z kurczakiem w przyprawie curry z dodatkiem ananasa i ryżu. Idealna na r óżne okazje,do pracy,na kolację czy spotkania z przyjaciółmi.Napewno będzie smakować. Składniki: 1 torebka ryżu 4 jajka 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy puszka ananasa 2 łyżeczki przyprawy curry 4 łyżki majonezu sól i pieprz olej do smażenia Ryż gotujemy(...)osolonej wodzie,studzimy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę,mieszamy z przyprawą curry,smażymy na oleju do miękkości. Kukurydzę i ananasa osączamy na sitku. Jajka gotujemy na twardo,kroimy w kostkę. Do zimnego ryżu dodajemy kurczaka,kukurydzę,jajka oraz ananasa pokrojonego na mniejsze części. Mieszamy z majonezem,doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego
Przepisy mojej mamyBakłażan z Paneer w ostrym Curry. Czym jest i skąd pochodzi Paneer ❓To świeży, kremowy i zwykle niesolony ser, w przeszłości wytwarzany z mleka bawolego, chociaż obecnie najczęściej to mieszanka tego i krowiego mleka. Jest szeroko stosowany w północnych Indiach, Pakistanie, Afganistanie, Nepalu i Bangladeszu, a jego łagodność i wchłanialność sprawia, że można go łączyć z mocniejszymi smakami. Dlaczego Indie(...)były poprzednikami współczesnego Paneera. Istotnie, czasami zapisywane jako „panir”, słowo to pochodzi od „peynir”, ogólnego określenia sera w językach perskim i tureckim. Zapraszam na Bakłażana z Paneer w ostrym Curry. 👥 – 4 ⏰ 30-40 minut 🇮🇳 – Indie ✅ Składniki ✅ 2 bakłażany ✅ 1 łyżka kminu rzymskiego ✅ 1 łyżka kolendry ✅ 1 łyżka kurkumy ✅ 2 łyżeczki cukru ✅ 100 ml koncetratu pomidorowego ✅ 1 chili drobno
RafalCookSycący gulasz z łososiem w roli głównej. Zrobiłam go na bazie mleczka kokosowego z pastą curry czerwoną. Podałam ze zdrowym makaronem gryczanym. Zapach który unosi się jest obłędny. Nie oderwiecie się od talerza. składniki: 200 g makaronu gryczanego 1 cukinia mała 1/3 brokuła 1 papryka czerwona 1/2 papryczki chili 200 g pieczarek 200 g tofu wędzonego(...)czerwonej pasty curry 1 limonka sól, pieprz 300 g łososia świeżego filet natka pietruszki olej kokosowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 400 ml mleczka kokosowego Makaron gotuję według instrukcji opakowania. W woku na oleju kokosowym przesmażam drobno pokrojoną cebulę czosnek,starty imbir. Dodaję pokrojone pieczarki, chwilę smażę, dodaję pokrojoną paprykę, pastę curry. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję
wesoła kuchniarazie do końca się nie zapowiada. Może listopad da nam troszkę słoneczka jeszcze. U mnie propozycja obiadowa. Kotleciki siekane z indyka z oliwkami, papryką, bazylią i curry. Wyszły pyszne, bardzo smakują dzieciom. Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na około 14 kotlecików: około 400 g filetu z indyka (może być kurczak) 1/2 mniejszej czerwonej papryki kilkanaście zielonych oliwek kilkanaście(...)listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka M 2 łyżki majonezu 4 łyżki mąki 1/2 łyżeczki curry sól pieprz olej do smażenia 1. Mięso z indyka kroimy w drobniutką kosteczkę. Przekładamy do większej miski. Tak samo w drobniutką kosteczkę kroimy cebulę,paprykę i oliwki. Bazylię siekamy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystko dodajemy do mięsa. 2. Teraz wbijamy
kruche babeczkiZupa tajska. Zupa tajska - klasyczny i prosty przepis. Pyszny przepis na szybką zupę tajską z kurczakiem i mleczkiem kokosowym. Zupa z dodatkiem tajskiego czerwonego curry, czerwonej cebuli i pomidorków koktajlowych, doprawiona kolendrą i sosem sojowym. Ta zupa tajska jest niewiarygodnie łatwa do ugotowania i można ją przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakuje z kurczakiem albo z krewetkami(...)trawy cytrynowej i grzyby. Zupę tajską najlepiej podawać z ryżem albo z makaronem. Zupa tajska- składniki: 2 łyżki oleju lub masła klarowanego 1-1 1/2 łyżki tajskiej, czerwonej pasty curry 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka ok. 300 g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę 2 liście limonki kaffir (mogą być suszone) 400ml mleczka kokosowego 1 litr lekkiego bulionu
Moja Książka Kucharskaszybko przygotować taki makaron. Potrzeba dosłownie kilka składników. Przeczytaj przepis na: Tajska zupa z kurczakiem Składniki pojedyncza pierś z kurczaka 2 dymki olej do smażenia 1/2 łyżeczki pasty curry garść orzeszków ziemnych (niesolonych) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego makaron ryżowy 2 jajka świeża kolendra kiełki fasoli mung Sprawdź przepis na: Polędwiczka po indyjsku Błyskawiczne Pad Thai(...)kurczakiem – przepis Na patelni (najlepiej na woku), na oleju przesmażamy przez kilka sekund pastę curry. Następnie dodajemy drobno pokrojoną jedną dymkę. Kiedy cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Możecie go zastąpić np. tofu, albo krewetkami. W czasie kiedy kurczak będzie się nam smażył, przygotowujemy makaron ryżowy. Najlepiej przygotować go według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj wymaga on krótkiego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zjemy na bieżąco robię różne przetwory na zimę. Do naszych ulubionych należy sałatka z cukinii w kurkumie . Dzisiaj zrobiłam cukinie marynowaną z papryką w zalewie octowej z dodatkiem przyprawy curry. Do przygotowania tych przetworów najlepsza jest cukinia młoda, niezbyt duża, która nie ma wykształconych jeszcze ziaren, a ponadto nie musimy jej obierać ze skórki. Cukinie marynowaną z papryką do słoików(...)kopru z baldachimem 3 łyżeczki gorczycy Zalewa: 3 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki curry (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cukinii marynowanej z papryką do słoików: Cukinie umyć, osuszyć, pokroić w grubsze plastry lub półplasterki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski. Do umytych
Danka Pichcikurczaka - są chrupiące na zewnątrz i mają piękny złoty kolor. W środku są soczyste, miękkie i delikatne. Stripsy - chrupiące i delikatne paski kurczaka o smaku curry. Stripsy panierowane w Panko, dzięki czemu kurczak ma niesamowicie chrupiącą skórkę. Kawałki kurczaka marynowane w paście sezamowej, żółtym curry, doprawione sosem Worcestershire, solą morską i pieprzem. Soczyste w środku i bardzo(...)ulepszajcie :) Chrupiące stripsy z kurczaka. Stripsy - składniki i przyprawy: 500g filetu z kurczaka, pokrojonego w paski 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżeczka pasty Tahihi 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku, starty (ewentualnie) można zamarynować. Następnie: 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Panko do panierowania olej do smażenia Stripsy
Moja Książka KucharskaIdealne na kanapki! Idealne z dużych ogórków- nawet lekko już przerośniętych. Co nam trzeba? Używamy szklanki 220ml 3 kg ogórków 1 szklanka octu 5 szklanek wody 2 łyżeczki curry 3 łyżeczki musztardy sarepskiej gorczyca (po 1 łyżeczce na słoik) pieprz czarny ziarnisty -po 4-5 kuleczek na słoik ziele angielskie – po 2-3 kuleczki na słoik liść laurowy(...)listku na słoik 2 łyżki soli 1,5 szklanki cukru Robimy! W garnku gotujemy wodę wraz z cukrem, solą, curry i musztardą i octem. Ogórki obieramy ze skórki (jak brzydka) lub w ładnej skórce zostawiamy, kroimy wzdłuż na dość cienkie plasterki. Do wyparzonych, czystych słoików wrzucamy gorczycę, pieprz, ziele i listek, a następnie dość ciasno upychamy pokrojone w plastry
Latosiowydomniesamowitym kremowym sosie z garam masala, czosnkiem, imbirem, kurkumą, chili, kolendrą i kuminem. Podobnie jak kurczak Tikka Masala, Butter Chicken jest jednym z najpopularniejszych curry w każdej indyjskiej restauracji na całym świecie. Ten przepis na maślanego kurczaka jest niesamowicie łatwy do wykonania. Kawałki kurczaka są delikatne i soczyste, a to dzięki cudownie przyprawionej marynacie jogurtowej. Dodatek(...)kremowej śmietany nadaje sosowi curry jedwabiście gładką i bogatą konsystencję. Butter Chicken. Jak zrobić kurczaka po hindusku - oto prosty przepis na Butter Chicken, który z powodzeniem możesz przygotować w domu. Ten maślany kurczak jest o wiele łagodniejszy w porównaniu do innych indyjskich curry z kurczakiem, co sprawia, że uwielbiają go także dzieci. Pamiętaj, że możesz dodać tyle
Moja Książka KucharskaOgórki w zalewie curry to kolejna moja propozycja na zamknięcie ogórków w słoikach. Idealny dodatek do obiadu, grilla, kanapek czy jako przekąska imprezowa. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Ogórki są pyszne, chrupiące i aromatyczne a wręcz uzależniają, przyznam, że jak otworzę słoik to potrafię sama go opróżnić :) Składniki: * 2,5 kg ogórków gruntowych * 1 litr wody * 300 g cukru(...)octu spirytusowego 10% * 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej * 2 łyżki przyprawy curry (użyłam Skworcu ) * po pół łyżeczki gorczycy białej w ziarnach do słoika (użyłam Skworcu ) * po 3 ziarenka pieprzu czarnego do słoika (użyłam Skworcu ) * po 1 ziarenku ziela angielskiego do słoika * po 1 liściu laurowym do słoika (słoiki moje miały pojemność 500 ml) Wykonanie: Każdy słoik dokładnie
Zrób to smacznieDzień dobry :-) Jeśli jesteście fanami fasolki szparagowej, to polecam Wam taką zapiekaną z przyprawą curry, bułką tartą i mozzarellą. Jest naprawdę pyszna. U mnie dwa kolory, ale jak macie tylko żółtą, albo tylko zieloną to spokojnie możecie zrobić jeden rodzaj. Można taką fasolkę potraktować jako dodatek do obiadu. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: około(...)fasolki szparagowej natka pietruszki starta mozzarella bułka tatra (ilość wedle uznania) 2 płaskie łyżeczki przyprawy curry 2 łyżki masła 1. Z fasolki obcinamy końcówki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i jeszcze gorącą przekładamy do naczynia żaroodpornego. 2. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy z fasolką. 3. Bułkę tartą mieszamy z curry, dodajemy do fasolki i delikatnie mieszamy, żeby połączyła
kruche babeczki