curry - 8956 przepisów (strona:101/598)

Buraki z curry i mlekiem kokosowym 66

potrawą, ale wiele osób może zaskoczyć. Zaskakujcie więc. Składniki: 3 średnie buraki 250 ml mleka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku pół łyżeczki startego imbiru pół łyżeczki curry 1 łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki sól olej rzepakowy (można użyć kokosowego) (przepis na 2-3 porcje) Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po tym czasie obieramy(...)kroimy w dowolne mniejsze kawałki (ja pokroiłam je w grube słupki). Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, obsmażamy je to zeszklenia, dodajemy imbir i curry, smażymy 30 sekund. Do cebuli dokładamy buraki i mleko kokosowe, doprawiamy solą, gotujemy jakieś 2 minuty. Posypujemy natką. Podajemy z ryżem. Artykuł Buraki z curry i mlekiem kokosowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Bakłażan a’la śledzie z curry 74

inną wegańską przekąskę, na seler z suszonymi pomidorami, kaparami i musztardą francuską . Składniki: 1 duży bakłażan 1 większa cebula pół pęczka koperku garść obranych migdałów 1 płaska łyżeczka curry sól pieprz 100 ml oleju lnianego lub oliwy extra virgin olej rzepakowy Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki o grubości około 1 cm, grillujemy na patelni grillowej na niewielkiej ilości oleju rzepakowego(...)miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę i sparzamy na sitku. Migdały prażymy na suchej patelni, kroimy w mniejsze kawałki. Do bakłażanów dodajemy cebulę, migdały, olej lniany/oliwę, a także curry i poszatkowany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.   Artykuł Bakłażan a’la śledzie z curry pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
DYNIA - przepisy na 5 prostych dań i pomysł na makaron z pulpecikami dyniowymi z piekarnika 99

portalu kulinarnym Przepisy.pl . To on był inspiracją do przygotowania dzisiejszego dania.   Występujący w nim batat postanowiłam zamienić na dynię, którą akurat miałam w domu. Klopsiki doprawione są curry oraz kminem rzymskim. Ciekawy jest również dodatek płatków migdałowych - zagęszczają one masę pulpecików, ale też dodają im wartości odżywczych. Aby było bardziej fit, upiekłam pulpeciki w piekarniku i na końcu(...)pestek), u mnie Hokkaido - niecała połowa dyni, ok. 400 g ze skórką 1 łyżeczka oliwy sól i pieprz 70 g kukurydzy z puszki - 3 łyżki  1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 50 g płatków migdałów garść szczypiorku lub natki pietruszki  1 jajko 100 g bułki tartej + do obtoczenia na makaron i sos: 400 g makaronu penne

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka ryżowa z ananasem i kurczakiem curry 105

Smaczna i pożywna sałatka z kurczakiem w przyprawie curry z dodatkiem ananasa i ryżu. Idealna na r óżne okazje,do pracy,na kolację czy spotkania z przyjaciółmi.Napewno będzie smakować. Składniki: 1 torebka ryżu 4 jajka 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy puszka ananasa 2 łyżeczki przyprawy curry 4 łyżki majonezu sól i pieprz olej do smażenia Ryż gotujemy(...)osolonej wodzie,studzimy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę,mieszamy z przyprawą curry,smażymy na oleju do miękkości. Kukurydzę i ananasa osączamy na sitku. Jajka gotujemy na twardo,kroimy w kostkę. Do zimnego ryżu dodajemy kurczaka,kukurydzę,jajka oraz ananasa pokrojonego na mniejsze części. Mieszamy z majonezem,doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Bakłażan z Paneer w ostrym Curry Faceta w Kuchni 99

Bakłażan z Paneer w ostrym Curry. Czym jest i skąd pochodzi Paneer ❓To świeży, kremowy i zwykle niesolony ser, w przeszłości wytwarzany z mleka bawolego, chociaż obecnie najczęściej to mieszanka tego i krowiego mleka. Jest szeroko stosowany w północnych Indiach, Pakistanie, Afganistanie, Nepalu i Bangladeszu, a jego łagodność i wchłanialność sprawia, że można go łączyć z mocniejszymi smakami. Dlaczego Indie(...)były poprzednikami współczesnego Paneera. Istotnie, czasami zapisywane jako „panir”, słowo to pochodzi od „peynir”, ogólnego określenia sera w językach perskim i tureckim. Zapraszam na Bakłażana z Paneer w ostrym Curry. 👥 – 4 ⏰ 30-40 minut 🇮🇳 – Indie ✅ Składniki ✅ 2 bakłażany ✅ 1 łyżka kminu rzymskiego ✅ 1 łyżka kolendry ✅ 1 łyżka kurkumy ✅ 2 łyżeczki cukru ✅ 100 ml koncetratu pomidorowego ✅ 1 chili drobno

RafalCook
Gulasz z łososiem i makaronem gryczanym 134

Sycący gulasz z łososiem w roli głównej. Zrobiłam go na bazie mleczka kokosowego z pastą curry czerwoną. Podałam ze zdrowym makaronem gryczanym. Zapach który unosi się jest obłędny. Nie oderwiecie się od talerza.       składniki: 200 g makaronu gryczanego  1 cukinia mała 1/3 brokuła 1 papryka czerwona 1/2 papryczki chili 200 g pieczarek 200 g tofu wędzonego(...)czerwonej pasty curry 1 limonka sól, pieprz 300 g łososia świeżego filet natka pietruszki olej kokosowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 400 ml mleczka kokosowego   Makaron gotuję według instrukcji opakowania. W woku na oleju kokosowym przesmażam drobno pokrojoną cebulę czosnek,starty imbir. Dodaję pokrojone pieczarki, chwilę smażę, dodaję pokrojoną paprykę, pastę curry. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję

wesoła kuchnia
Kotleciki siekane z indyka z oliwką, papryką, bazylią i curry 99

razie do końca się nie zapowiada. Może listopad da nam troszkę słoneczka jeszcze. U mnie propozycja obiadowa. Kotleciki siekane z indyka z oliwkami, papryką, bazylią i curry. Wyszły pyszne, bardzo smakują dzieciom. Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na około 14 kotlecików: około 400 g filetu z indyka (może być kurczak) 1/2 mniejszej czerwonej papryki kilkanaście zielonych oliwek kilkanaście(...)listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka M 2 łyżki majonezu 4 łyżki mąki 1/2 łyżeczki curry sól pieprz olej do smażenia 1. Mięso z indyka kroimy w drobniutką kosteczkę. Przekładamy do większej miski. Tak samo w drobniutką kosteczkę kroimy cebulę,paprykę i oliwki. Bazylię siekamy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystko dodajemy do mięsa. 2. Teraz wbijamy

kruche babeczki
ZUPA TAJSKA 93

Zupa tajska. Zupa tajska - klasyczny i prosty przepis.      Pyszny przepis na szybką zupę tajską z kurczakiem i mleczkiem kokosowym. Zupa z dodatkiem tajskiego czerwonego curry, czerwonej cebuli i pomidorków koktajlowych, doprawiona kolendrą i sosem sojowym. Ta zupa tajska jest niewiarygodnie łatwa do ugotowania i można ją przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakuje z kurczakiem albo z krewetkami(...)trawy cytrynowej i grzyby. Zupę tajską najlepiej podawać z ryżem albo z makaronem. Zupa tajska- składniki: 2 łyżki oleju lub masła klarowanego 1-1 1/2 łyżki tajskiej, czerwonej pasty curry 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka ok. 300 g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę 2 liście limonki kaffir (mogą być suszone) 400ml mleczka kokosowego 1 litr lekkiego bulionu

Moja Książka Kucharska
Błyskawiczne Pad Thai z kurczakiem 159

szybko przygotować taki makaron. Potrzeba dosłownie kilka składników. Przeczytaj przepis na: Tajska zupa z kurczakiem Składniki pojedyncza pierś z kurczaka 2 dymki olej do smażenia 1/2 łyżeczki pasty curry garść orzeszków ziemnych (niesolonych) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego makaron ryżowy 2 jajka świeża kolendra kiełki fasoli mung Sprawdź przepis na: Polędwiczka po indyjsku Błyskawiczne Pad Thai(...)kurczakiem – przepis Na patelni (najlepiej na woku), na oleju przesmażamy przez kilka sekund pastę curry. Następnie dodajemy drobno pokrojoną jedną dymkę. Kiedy cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Możecie go zastąpić np. tofu, albo krewetkami. W czasie kiedy kurczak będzie się nam smażył, przygotowujemy makaron ryżowy. Najlepiej przygotować go według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj wymaga on krótkiego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukinia marynowana z papryką do słoików 99

zjemy na bieżąco robię różne przetwory na zimę. Do naszych ulubionych należy sałatka z cukinii w kurkumie . Dzisiaj zrobiłam cukinie marynowaną z papryką w zalewie octowej z dodatkiem przyprawy curry. Do przygotowania tych przetworów najlepsza jest cukinia młoda, niezbyt duża, która nie ma wykształconych jeszcze ziaren, a ponadto nie musimy jej obierać ze skórki. Cukinie marynowaną z papryką do słoików(...)kopru z baldachimem 3 łyżeczki gorczycy Zalewa: 3 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki curry (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cukinii marynowanej z papryką do słoików: Cukinie umyć, osuszyć, pokroić w grubsze plastry lub półplasterki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w paski. Do umytych

Danka Pichci
STRIPSY Z KURCZAKA 114

kurczaka - są chrupiące na zewnątrz i mają piękny złoty kolor. W środku są soczyste, miękkie i delikatne.       Stripsy - chrupiące i delikatne paski kurczaka o smaku curry. Stripsy panierowane w Panko, dzięki czemu kurczak ma niesamowicie chrupiącą skórkę. Kawałki kurczaka marynowane w paście sezamowej, żółtym curry, doprawione sosem Worcestershire, solą morską i pieprzem. Soczyste w środku i bardzo(...)ulepszajcie :)  Chrupiące stripsy z kurczaka. Stripsy - składniki i przyprawy: 500g filetu z kurczaka, pokrojonego w paski 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżeczka pasty Tahihi 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 1 ząbek czosnku, starty (ewentualnie) można zamarynować. Następnie: 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej  Panko do panierowania olej do smażenia Stripsy

Moja Książka Kucharska
Pikle z curry i nutą musztardy 106

Idealne na kanapki! Idealne z dużych ogórków- nawet lekko już przerośniętych. Co nam trzeba? Używamy szklanki 220ml 3 kg ogórków 1 szklanka octu 5 szklanek wody 2 łyżeczki curry 3 łyżeczki musztardy sarepskiej gorczyca (po 1 łyżeczce na słoik) pieprz czarny ziarnisty -po 4-5 kuleczek na słoik ziele angielskie – po 2-3 kuleczki na słoik liść laurowy(...)listku na słoik 2 łyżki soli 1,5 szklanki cukru   Robimy! W garnku gotujemy wodę wraz z cukrem, solą, curry i musztardą i octem. Ogórki obieramy ze skórki (jak brzydka) lub w ładnej skórce zostawiamy, kroimy wzdłuż na dość cienkie plasterki. Do wyparzonych, czystych słoików wrzucamy gorczycę, pieprz, ziele i listek, a następnie dość ciasno upychamy pokrojone w plastry

Latosiowydom
BUTTER CHICKEN (maślany kurczak) 100

niesamowitym kremowym sosie z garam masala, czosnkiem, imbirem, kurkumą, chili, kolendrą i kuminem.       Podobnie jak kurczak Tikka Masala, Butter Chicken jest jednym z najpopularniejszych curry w każdej indyjskiej restauracji na całym świecie. Ten przepis na maślanego kurczaka jest niesamowicie łatwy do wykonania. Kawałki kurczaka są delikatne i soczyste, a to dzięki cudownie przyprawionej marynacie jogurtowej. Dodatek(...)kremowej śmietany nadaje sosowi curry jedwabiście gładką i bogatą konsystencję. Butter Chicken. Jak zrobić kurczaka po hindusku - oto prosty przepis na Butter Chicken, który z powodzeniem możesz przygotować w domu.      Ten maślany kurczak jest o wiele łagodniejszy w porównaniu do innych indyjskich curry z kurczakiem, co sprawia, że uwielbiają go także dzieci. Pamiętaj, że możesz dodać tyle

Moja Książka Kucharska
OGÓRKI W ZALEWIE CURRY 98

Ogórki w zalewie curry to kolejna moja propozycja na zamknięcie ogórków w słoikach. Idealny dodatek do obiadu, grilla, kanapek czy jako przekąska imprezowa. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Ogórki są pyszne, chrupiące i aromatyczne a wręcz uzależniają, przyznam, że jak otworzę słoik to potrafię sama go opróżnić :) Składniki: * 2,5 kg ogórków gruntowych * 1 litr wody * 300 g cukru(...)octu spirytusowego 10% * 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej * 2 łyżki przyprawy curry (użyłam  Skworcu ) * po pół łyżeczki gorczycy białej w ziarnach do słoika (użyłam  Skworcu ) * po 3 ziarenka pieprzu czarnego do słoika (użyłam  Skworcu ) * po 1 ziarenku ziela angielskiego do słoika * po 1 liściu laurowym do słoika (słoiki moje miały pojemność 500 ml) Wykonanie: Każdy słoik dokładnie

Zrób to smacznie
Fasolka szparagowa zapiekana z curry, bułką tartą i mozzarellą 109

Dzień dobry :-) Jeśli jesteście fanami fasolki szparagowej, to polecam Wam taką zapiekaną z przyprawą curry, bułką tartą i mozzarellą. Jest naprawdę pyszna. U mnie dwa kolory, ale jak macie tylko żółtą, albo tylko zieloną to spokojnie możecie zrobić jeden rodzaj. Można taką fasolkę potraktować jako dodatek do obiadu. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: około(...)fasolki szparagowej natka pietruszki starta mozzarella bułka tatra (ilość wedle uznania) 2 płaskie łyżeczki przyprawy curry 2 łyżki masła 1. Z fasolki obcinamy końcówki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i jeszcze gorącą przekładamy do naczynia żaroodpornego.  2. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy z fasolką. 3. Bułkę tartą mieszamy z curry, dodajemy do fasolki i delikatnie mieszamy, żeby połączyła

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania