Szybkie i proste do przygotowania curry z ziemniakami. Świeże i rozgrzewające. W pięknym słonecznym kolorze. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości w mleku kokosowym z przyprawami. Dzięki temu przechodzą smakiem przypraw i nabierają orientalnego aromatu. Jeśli chcemy i lubimy, na 5 minut przed końcem gotowania możemy dodać pokrojony na kawałki filet z dorsza lub odsączoną ciecierzycę(...)ząbki czosnku 1 łyżka tartego imbiru 500 g ziemniaków 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku, 2 łyżki przyprawy curry w proszku 2/3 szklanki bulionu warzywnego lub wody 250 ml mleczka kokosowego sok z ćwiartki limonki WYKONANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy opłukujemy
cool and mintyznów filet z kurczaka w pysznym, rozgrzewającym sosie z dodatkiem marchewki i aromatycznych przypraw. Dzięki curry i kurkumie sos ma piękny żółty kolor. Nawet największy niejadek skusi się na ten obiad. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 250 ml bulionu, 2-3 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 1 łyżeczka curry(...)tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli. Wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 4 minuty. Dodać kurczaka, zalać gorącym bulionem, dodać przyprawy: kurkumę i curry i całość zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, wymieszać, podgrzać i gotowe. Podawać z ryżem, na talerzu posypać natką pietruszki. Smacznego
Moja kraina smakówMorelowe “curry” z kurczakiem to przepis, który nie wiele ma wspólnego z oryginalną wizją curry, ale swego czasu dość często pojawiał się u mnie w domu i jest naprawdę bardzo smaczny. Ciekawy pomysł na coś innego :) Pamiętajcie jednak by użyć tylko bardzo dojrzałych (i obranych) moreli by danie nie zrobiło się kwaśne. Jeśli nie [...] Artykuł Morelowe “curry
Pogotujmy.plwiadomo, co zrobić na obiad, to pada na kurczaka. Jakaś nowa kombinacja przypraw lub ciekawa marynata i już mamy coś nowego. Tym razem była to przyprawa curry. Składniki: 6 udek z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżka curry 3 ząbki czosnku 4 gałązki świeżego tymianku 4 gałązki świeżego oregano olej Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, wysuszyć, natrzeć przyprawą(...)kurczaka i curry. Schować do lodówki najlepiej na całą noc. 2. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać trochę oleju, posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem, na wierzch położyć gałązki świeżych ziół. Przykryć folią aluminiową lub pokrywą. 3. Piec w 200 st. C przez 60-70 minut. Pod koniec można zdjąć pokrywę/ folię, by mięso lekko się przyrumieniło. Smacznego
Kuchnia domowa AniKolejny obiad dla moich gości. Delikatne curry, mięsko i warzywa. Wystarczy pół godziny i danie gotowe. Smacznego. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Pora umyć, przeciąć wzdłuż. Następnie w cienkie piórka. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i pora. Smażyć około 1 minuty. Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką
Kuchnia PokoleńSkładniki: 500 g polędwiczki wieprzowej 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 i 1/2 łyżki żółtej pasty curry 1 i 1/2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy limonki 1 łyżeczka kurkumy sól kolendra ryż jaśminowy Sposób wykonania: W garnku zagotowujemy mleczko kokosowe z dodatkiem poszatkowanego drobno czosnku oraz pasty curry. Gotujemy
Qchnia po prostuSkładniki: 4 ćwiartki z kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki żółtej pasty curry 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól 4 łyżeczki masła 4 łyżek oleju Sposób wykonania: Mięso kurczaka wkładamy do miski. Jogurt łączymy z pastą curry, zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, papryką i solą. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso. Mieszamy aby każdy kawałek był równomiernie
Qchnia po prostuużywana kuchni krajów Afryki Północnej. Jej wersja w proszku to mieszanka pieprzu cayenne, wędzonego chili, kminku, kolendry, mięty i cynamonu, która wzbogaci smak zup i gulaszu z warzyw. Czerwone Curry kojarzy się ze smakiem Tajlandii. Jest to mieszanka papryki, imbiru, galangalu, kolendry, cayenne i trawy cytrynowej. Krem z batatów Składniki: 4 bataty opakowanie przyprawy sypkiej Harissa Knorr 2 pory(...)łyżką śmietany, kawałkami smażonego pora, kilkoma kroplami oleju z pestek dyni oraz cząstkami cytryny. Gulasz z warzyw Składniki na 5 osób: 400 g ciecierzycy z puszki opakowanie przyprawy curry np. czerwone curry Knorr 200 g zielonego mrożonego groszku 200 g dyni pokrojonej w kostkę 200 g ziemniaków 200 g marchewki puszka pomidorów np. pelati 4 szalotki 5 cm kawałek
Ugotowane pozamiataneTaki sos na bazie jogurtu z dodatkiem majonezu, świeżym koprem i przyprawą curry sprawdzi się idealnie do kanapek z wędliną, domowych zapiekanek, białych mięs (szczególnie kurczaka), do soczystego mięsa z grilla. Dziś grillowana pierś z kurczaka podana była z opiekanymi ziemniakami ziołowymi, mizerią oraz takim właśnie sosem – strzał w dziesiątkę! SKŁADNIKI: 6 czubatych łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego płaska(...)łyżka majonezu sól, pieprz do smaku spora szczypta przyprawy mielonej curry mały pęczek posiekanego koperku PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie składniki, dodaję posiekany koper i przyprawy. Podaję
Zasmakuj Kuchniwyczułam w niej smaku wieprzowiny ani ostryg. Nie mniej jednak była dość smaczna i pożywna. Jej największym atutem było jajo z woka, przepyszne. Ja na danie główne zamawiam CZERWONE CURRY do wyboru kurczak (28zł) lub z krewetkami (31zł), wybieram krewetki. Curry podane jest z bakłażanem, pędami bambusa i na osobnym talerzyku z ryżem jaśminowym. To curry było pyszne, krewetki
SMYKWKUCHNIJeśli byliście w Tajlandii napiszcie coś o Waszych przeżyciach, może macie jakieś przydatne informacje lub ciekawe historie do opowiedzenia. Dzisiaj taka nasza mała wariacja na temat tajskiego zielonego curry. Składniki : 1 duża marchewka 1 brokuł 1/2 opakowania świeżego szpinaku 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 kapusty pak choi 1 puszka mleka kokosowego 3 łyżki pasty(...)Thai Green Curry (Blue Dragon) olej kukurydziany lub sezamowy Akcję gotowania zaczynamy od pokrojenia warzyw. Najpierw marchewka, pietruszka i cebula. Do woka wlewamy trochę oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej wrzucamy marchewkę, pietruszkę i cebulę. Przesmażamy warzywa, aż cebula się zeszkli. Teraz wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy szpinak, pokrojoną kapustę pak choi i pokrojony brokuł. Teraz też
vegetaniesmakuje. Idealna potrawa na obiad czy lunch do pracy albo na domową imprezę. Polecam Innymi przykładami pożywnego, sycącego i niedrogiego dania z prostych składników są zupa ziemniaczana z soczewicą , curry z czerwonej soczewicy , zupa dyniowa z soczewicą , chilli sin carne . Składniki: 2 szklanki (480 ml) suchych połówek grochu 3 szklanki (720 ml) wody 2 liście laurowe 2 niewielkie ziemniaki(...)duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 cm korzenia imbiru grubości kciuka 4 łodygi selera naciowego 2 niewielkie marchewki przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku sól i pieprz czarny mielony (do smaku) 1 szklanka (240 ml) dobrej passaty pomidorowej (bez dodatku cukru) 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego (lub więcej do smaku) 1 szklanka (240 ml) wody
Lamarida.plchili, imbiru i sporej ilości świeżej kolendry. Łatwy i wypróbowany przepis na chrupiącą i ognistą fasolkę szparagową w absolutnie fantastycznym słodko-kwaśnym sosie , doprawionym pastą curry, octem ryżowym, sosem sojowym oraz miodem. Wyśmienita nie tylko jako samodzielne i lekkie danie na obiad albo kolację. Fasolka świetnie wypada podana z makaronem ryżowym oraz wołowiną albo kurczakiem marynowanym(...)Polecam. Fasolka szparagowa z brukselką po Tajsku - wypróbowany, pyszny przepis. Oto składniki na fasolkę szparagową po Tajsku: 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej Hortex ok. 500g brukselki 1 łyżeczka pasty curry ok. 2 cm kawałek imbiru 4 ząbki czosnku 1/2 - 1 cała papryczka chili 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka sosu rybnego (ew. można zastąpić jasnym sojowym) 1 płaska łyżka miodu
Moja Książka Kucharska