sposób. Ta poradnik który inspiruje jak prosto i łatwo wnieść trochę egzotyki w naszych domach. Zapraszam i polecam, a poniżej zdradzę Wam dwa przepisy z książki. Coco curry z dynią hokkaido. Składniki: - 4 szklanki dyni hokkaido pokrojonej w kostkę - 5 łyżek oleju - 1 szklanka drobno pokrojonej cebuli - 1 łyżeczka czarnej gorczycuy - 2 łyżeczki drobno pokrojonego czosnku - 2 łyżeczki(...)świeżego pokrojonego imbiru -3 łyżki curry - 1 i 1/ szklanki pokrojonych pomidorów - 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego - 1 szklanka wody - garść posiekanej kolendry - 1 szklanka uprażonych orzechów nerkowca Przygotowanie: 1. Dynię wymieszaj z olejem, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz na złoto w piekarniku rozgrzanym do 200 C. 2. W większym garnku rozgrzej olej
Apetyczna babeczkakilka rewelacyjnych przepisów, które czkają na publikację. Jednym z nich jest pyszne danie obiadowe :) Gulasz z warzywami i mięsem z kurczaka podany z ryżem z curry i kurkumą :) Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI GULASZ -2 ćwiartki z kurczaka -1 średnia cebula -pół kostki rosołowej grzybowej -150g mieszanki warzyw na patelnie -500 ml wody -pieprz do smaku(...)kilka łyżek oleju -posiekana natka pietruszki około 2 łyżki RYŻ -400g ryżu -1 cebula -1 marchewka -1 ząbek czosnku -łyżka masła -sól, trochę pieprzu -2 łyżeczki curry -1,5 łyżeczki kurkumy -woda do podlewania ryżu Ćwiartki z kurczaka gotujemy, następnie obieramy z mięsa. Mięso kroimy na małe kawałki. Do garnka dajemy posiekaną cebulę, 0,5 kostki rosołowej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusałatka to z pewnością gratka dla fanów tradycyjnego kurczaka podanego w towarzystwie słodkich owoców. Rewelacyjny smak sałatki podkreśla dodatek wyrazistej, aromatycznej, uznawanej za najzdrowszą przyprawę świata - mieszanki curry. Składniki: 500g fileta z kurczaka 1 żółty melon 500g bezpestkowych winogron 1 puszka brzoskwiń 200g ryżu 2 szklanki mleka sok z połowy limonki 2 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki curry(...)łyżki klarowanego masła sól świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle i wystudzić. 2. Melon obrać, przekroić na połowę, oczyścić z pestek i włókien, a miąższ pokroić w kostkę. Winogrona umyć, przekroić na pół
Szalona Kuchnia EwelinySmaczna, lekka kurczakowa sałatka na bazie dzikiego ryżu, świeżej papryki, ogórka oraz niezwykle aromatycznej mieszanki curry i garści świeżej natki. Składniki: 400g fileta z kurczaka 1 zielony ogórek 1 żółta papryka 1 puszka kukurydzy 100g dzikiego ryżu 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżeczki curry przyprawa do kurczaka 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta z kurczaka umyć(...)kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć kurczaka na klarowanym maśle. 2.Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem curry. 3. Kukurydzę odsączyć z zalewy, natkę drobno posiekać, a obranego ogórka i papryką pokroić w kostkę. 4. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia EwelinyZdrowa, pieczona ryba, pachąca orientalnym curry! Składniki: 3-4 kawałki filetów miruny ze skórą pieprz kolorowy świeżo mielony, curry Przygotowanie: Rybę posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz curry - tylko tyle, aby ryba nabrała ładnego koloru. Układamy na blasze, na papierze dopieczenia skórą do dołu. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniu przez ok 25minut
Lena Gotujedanie szybkie w przygotowaniu, smaczne i dietetyczne. Doskonale nadaje się na obiad, lunch czy kolację. Pierś indyka jest mięsem o mało wyrazistym smaku, charakteru dodadzą jej przyprawy - curry, papryka i pieprz. Mięso warto obłożyć warzywami, które upieką się wraz z nim. Wyrazistym dodatkiem smakowym do warzyw i mięsa jest sos bazyliowy. Składniki: 500 g piersi indyka 4 marchewki(...)szkl. różyczek z brokuła 1 szkl. różyczek kalafiora do posypania indyka: curry w proszku, papryka mielona słodka lub wędzona, sól, pieprz czarny mielony Sos bazyliowy: 1 szklanka listków bazylii 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka mozzarelli 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie sosu bazyliowego: Zmiksować składniki na gładki
Codziennik KuchennyZdrowa, pieczona ryba, pachąca orientalnym curry! Składniki: 3-4 kawałki filetów miruny ze skórą pieprz kolorowy świeżo mielony, curry Przygotowanie: Rybę posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz curry - tylko tyle, aby ryba nabrała ładnego koloru. Układamy na blasze, na papierze dopieczenia skórą do dołu. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniu przez ok 25minut
Lena GotujeKurczak w smacznej i ciut orientalnej wariacji- w delikatnej marynacie curry. Soczyste mango oraz czerwona papryka, które stanowią elementy dodatkowe, dodają nie tylko słonecznego koloru, ale i bardzo ciekawie komponują się z orientalnym smakiem kurczaka. Całość najlepiej pasuje w duecie z ryżem. 2 porcje: * pierś z kurczaka- około 250 g * cebula- 1 mniejsza sztuka * papryka czerwona- 1 mniejsza sztuka * mango(...)woda- 1 szklanka * mąka kukurydziana- 1 łyżeczka * przyprawa curry- 1 łyżeczka * sól, pieprz, ostra papryka- do smaku * sezam, natka pietruszki- do posypania * olej ryżowy- do smażenia Mięso pokroić w większą kostkę, doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką oraz curry i odstawić na 30 min. do zamarynowania. W międzyczasie paprykę oraz mango pokroić w cienkie słupki, a cebulę w piórka. Na rozgrzanym
Kraina Miodem PłynącaSzybka w przygotowaniu, idealna na imprezę lub drugie śniadanie bardzo aromatyczna sałatka z kurczakiem, mocno wyczuwalną mieszanką przypraw curry, delikatnie słodkimi rodzynkami, brzoskwiniami oraz zdrowymi świeżymi warzywami. Składniki: 450g fileta z kurczaka 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka brzoskwiń 300g pekińskiej kapusty 2 marchewki 100g rodzynek 80g łuskanego słonecznika sól pieprz masło klarowane(...)łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki pikantnego ketchupu sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. 2. Poszatkowaną kapustę pekińską wymieszać z marchewką startą na tarce o małych oczkach, lekko posolić. 3. Kukurydzę
Szalona Kuchnia EwelinyPrzepis podpatrzony u Laury . Chciałam jakoś inaczej przygotować pierś z kurczaka, miałam puszkę mleczka kokosowego i warzywa w domu więc padło na green curry. Nam smakowało, a Wam polecam spróbować. Składniki : * 2 ugotowane torebki ryżu * podwójna pierś z kurczaka * 2 papryki - u mnie czerwone * 300g zielonej fasolki szparagowej * 2 cebule czerwone * puszka mleczka kokosowego(...)łyżki oleju * 2 łyżeczki pasty green curry Przygotowanie : Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce oleju. Dodać pastę curry i wymieszać. Wlać mleczko kokosowe i poddusić żeby mleczko trochę odparowało. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i przesmażyć. Dodać papryki. Poddusić. Dodać fasolkę i wymieszać. Do warzyw dodać kurczaka i całość wymieszać i zagotować
Magiczne Życie MartyPieczone frytki z selera i batatów to odchudzona i smaczna alternatywa dla tradycyjnych frytek smażonych w głębokim oleju. Do przygotowania takiej przekąski potrzeba niewielkiej ilości oliwy oraz przypraw: curry, słodkiej i ostrej papryki. Przepis pochodzi z trzeciej części książeczki Natur House ” Gotuj zdrowo i ze smakiem.” składniki na 2 porcje 1 spory seler 1 słodki ziemniak(...)batat ) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej przepis Obranego i umytego batata oraz selera kroimy w słupki jak na frytki, a następnie wrzucamy do dużej miski. Do małej miseczki wlewamy oliwę, dodajemy curry oraz słodką i ostrą paprykę, wszystko dokładnie razem mieszamy. Pokrojone warzywa starannie łaczymy dłonią z mieszanką
Smakowite DaniaBardzo aromatyczny, wyrazisty w smaku gulasz z drobiowych żołądków z dodatkiem kolorowych papryk, pieczarek i marchewki oraz mocno wyczuwalnym smakiem mieszanki przypraw curry to świetna propozycja dania jednogarnkowego. Składniki: 1kg drobiowych żołądków 2 cebule 2 ząbki czosnku 200g kolorowej papryki 100g pieczarek 100g marchewki 400g passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu drobiowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka(...)ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 2 łyżki masła 4 łyżki natki z pietruszki sól pieprz Wykonanie: 1. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a wyczyszczone i umyte pieczarki w plasterki. Cebulę, czosnek drobno posiekać i przesmażyć na maśle, dodać marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, paprykę, pieczarki, podlać bulionem
Szalona Kuchnia EwelinyOstry, wyrazisty w smaku, bardzo aromatyczny, pachnący cynamonem, curry i świeżym imbirem filet z kurczaka prosto z Indii to moja propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej. Składniki: 500g fileta z kurczaka 1 czerwona cebula 4 ząbki czosnku 30g świeżego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki curry 2 łyżki octu winnego 1 puszka pomidorów bez skórki 125g(...)tarce o drobnych oczkach imbir. Wszystko wymieszać i smażyć do momentu aż cebula i czosnek się zeszklą, następnie dodać ocet winny, śmietanę, przecier pomidorowy, pomidory z puszki, cynamon, curry, ostrą paprykę, pokruszoną w dłoniach kostkę rosołową oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu zredukowania sosu. 3. Kolendrę posiekać, orzechy
Szalona Kuchnia EwelinySałatka dla tych, którzy lubią połączenie kurczaka z nutą słodkości oraz intensywnym smakiem aromatycznej mieszanki curry. Składniki: 350g fileta z kurczaka 100g brązowego ryżu 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 2 duże pomarańcze 100g bursztynowych rodzynek 3 łyżki majonezu 1/2 pęczka natki z pietruszki 1 łyżeczka tymianku 2-3 łyżeczki curry sól pieprz oliwa Wykonanie: 1. Filet(...)kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie z dodatkiem tymianku i curry. Doprawić solą i pieprzem. 2. Ananasy i pomarańcze pokroić w kostkę i posiekać natkę. 3. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. 4. Rodzynki zalać sokiem z ananasów i pozostawić aż napęcznieją. 5. Filet, ananasy, pomarańcze, natkę, rodzynki, ryż, odsączoną kukurydzę dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia EwelinyFarfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem Na dziś danie wegetariańskie z kuchni fusion, prawdziwy mariaż kuchni włoskiej z kuchnią indyjską. Jest to odważne połączenie, gdyż jak wszyscy wiemy piękna i kusząca dynia wzrokiem jest mało wyrazista w smaku, powodem czego jest poświecenie jej większej uwagi. W roli głównej dynia Hokkaido(...)masła 1 garść startego parmezanu 1 garść mrożonego młodego groszku sól i pieprz 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta kurkumy 1 szczypta mielonej kolendry 1,5 łyżeczki przyprawy Tikka Curry sredniopikantna (dostępna w TESCO) 150 ml mleka 100 ml słodkiej śmietanki Wykonanie: Dynię obrać ze skóry, pokroić na małe części, opłukać, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać jedną przekrojoną
Wino Francja Kuchnia