curry - 8456 przepisów (strona:94/564)

Tofu z warzywami i ryżem 65

szybkie i smaczne danie, które sprosta oczekiwaniom wegetarian lub osób, które obecnie są na diecie bezmięsnej czy za mięsem nie przepadają. Dzięki dodatkowi czosnku, sosu sojowego oraz odrobiny curry danie ma delikatny, azjatycki smak. Jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy, dodajcie do składników chili, która podbije smak dania. Tofu z warzywami i ryżem możecie przygotować z cukinią i papryką(...)Czas gotowania: 30 minut Składniki 180 g tofu naturalnego 2 ząbki czosnku średnia cebula czerwona papryka połowa średniej cukinii 100 g ryżu łyżeczka cukru 3 łyżki sosu sojowego łyżeczka curry pół łyżeczki imbiru sól i pieprz do smaku olej do smażenia kolendra/natka do posypania Przepis 1 Tofu kroimy w kostkę, czosnek i cebulę drobno siekamy. Paprykę i cukinię kroimy

Kuchnia Bazylii
Kurczak curry 335

Dzień dobry :-) Pyszny kurczak curry z marchewką i czerwoną papryką. Nam smakuje bardzo :-) Danie robi się szybko, idealnie pasuje do ryżu. Lubicie takie dania? Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 większa czerwona papryka 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego 1 cebula 1 większa marchewka 2-3 ząbki czosnku 5 łyżek śmietanki(...)myjemy, kroimy w paski, tak samo paprykę. Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę. 2. Na oliwie szklimy cebulę, dorzucamy kurczaka, marchewkę, czosnek i paprykę. Podsmażamy, dodajemy pastę curry i chwilkę podsmażamy. 3. Mleczko w puszce mieszamy i wlewamy na patelnię. Gotujemy do momentu, aż się nam trochę zredukuje. Dodajemy śmietankę, i chwilkę gotujemy. Podajemy z ryżem :-) Smacznego

kruche babeczki
Tajfun o smaku curry 149

Tajfun o smaku curry Takiej zupy z pewnością nie jedliście, a do sporządzenia jej wystarczy zaledwie 30 minut. Mieszanka aromatycznych przypraw wykorzystanych do nadania jej smaku sprawi, że ktokolwiek posmakuje, poprosi o dokładkę. Składniki: ·        ½ kg ziemniaków ·        ½ fileta z kurczaka ·        1 opakowanie mrożonej(...)łyżka mąki pszennej ·        ½ szklanki śmietany 18% ·          ½ łyżeczka kurkumy ·        ½ łyżeczka curry ·        Sól ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą i prużymy na rozgrzanym

Kulinarna Chwila
PROJEKT ŚNIADANIE: Jajka z warzywami na indyjską nutę 85

śniadanie mogłoby się nie kończyć :) To danie smakuje najlepiej właśnie w długie i niekoniecznie jasne poranki, kiedy słoneczne żółtka rozświetlają talerze trochę bardziej, niż zawsze, przy ciepłym aromacie curry i mielonego pieprzu. Pyszne i proste nie tylko na niedzielę! Jajka z warzywami na indyjską nutę Potrzebujesz: 1/2 cukinii 1/3 czerwonej papryki 3 garści szpinaku baby 2 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżka wody 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki pieprzu sól do smaku 3 jajka Sposób przyrządzenia: 1. Cukinię pokrój w półplasterki, a paprykę w paseczki. 2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojone warzywa al dente. 3. Dodaj szpinak, przyprawy i podlej wodą - duś do momentu, aż szpinak zwiędnie. 4. Warzywa dokładnie wymieszaj i uformuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kokosowy krem z kalafiora 93

bardzo łatwą do zrobienia. Kokos z kalafiorem tworzy bardzo smakowita parę, która idealnie się ze sobą łączy. Na blogu znajdziecie kulinarne inspiracje z wykorzystaniem "mleka" kokosowego: chłodnik kokosowo-jabłkowy curry z ciecierzycą i kurczakiem keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera curry z kurczakiem zupa tajska tajska zupa z kurczakiem pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim   kurczak w mleku kokosowym

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z selera, imbiru i curry z prażonymi jabłkami i chipsami z selera 80

Selerowa zupa krem z imbirem i curry jest pyszna i delikatna w smaku. Dodatek smażonych jabłek i chipsów z selera dodaje jej charakteru i bogatszego smaku. W przepisie pod koniec miksowania dodaję do zupy jogurt naturalny. Jeżeli chcemy aby danie było wegańskie jogurt możemy pominąć a krem lekko zakwasić sokiem z cytryny lub zastąpić jogurt mlekiem kokosowym i dodać soku(...)cytryny. Składniki ZUPA 300 g selera korzeniowego 150 g selera naciowego 30 g szalotki 10 g imbiru świeżego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka curry w proszku 150 ml białego wina 300 ml gorącej wody 100 ml jogurtu naturalnego (w wegańskiej wersji jogurt zastępujemy 100 ml mleka kokosowego i odrobiną soku z cytryny) szczypta szafranu sól pieprz CHIPSY

Tajemnice Smaku
Ryż smażony z kurczakiem i warzywami (po chińsku) 129

przygotujecie w niecałe 30 minut. Smażony ryż wraz z dodatkiem piersi kurczaka oraz warzyw (marchewki, pora, papryki, cukinii i czosnku). Aby danie nabrało nieco orientalnego smaku należy je przyprawić curry, kurkumą, papryką słodką oraz...cynamonem. Tak, tak - dodatek tych przypraw sprawia, że danie z wyglądu i w smaku przypomina chińską kuchnie. Szczerze polecam.  Składniki na 4 porcje: 1 duża(...)najmniej 0,5 kg) 1 marchewka 1 żółta papryka 1/2 czerwonej papryki 1 cukinia 2 ząbki czosnku 2 jajka 250 g ugotowanego (na sypko) ryżu  2 płaskie łyżeczki curry 2 płaskie łyżeczki kurkumy 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej 2 płaskie łyżeczki cynamonu sól, pieprz do smaku odrobina oleju do dekoracji posiekany szczypiorek Uwaga: składniki smażymy na dużym ogniu

Ugotować
Kurczak curry 101

Kurczak curry to jeden z pyszniejszych przepisów kuchni indyjskiej. Zobacz jak w prosty sposób przygotować to smaczne danie. To idealne kawałki piersi z kurczaka w aksamitnym sosie curry z warzywami. Polecam! - świetny pomysł na obiad - dokładny przepis i wiele porad - kilka pomysłów na podanie kurczaka curry

AniaGotuje.pl
Curry z kurczakiem i soczewicą 72

zarówno dla dorosłych jak i maluchów. Mój prawie dwuletni wnuczek zajadał się aż mu się uszy trzęsły. Można zrobić bez krewetek. Pałki kurze umyć osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, curry i papryką ostrą w proszku. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka. Na patelnię wlać wodę i dalej gotować mięso około 5 minut. Podczas gotowania mięso odwrócić. Następnie wlać mleczko

Kuchnia Pokoleń
Czerwone curry z tofu i zielonymi warzywami 110

Magda Nic tak nie rozgrzewa jak miska gorącego, parującego, pikantnego curry. Takie pachnące danie, czekające w dom po zimnym spacerze, to prawdziwa gratka. Zanurzmy widelce w skąpane w aromatycznym sosie chrupiące brokuły, fasolkę a zęby w miękkie, delikatne tofu, nasycone bogatym smakiem sosu. Na pewno nie jest to nudne danie, jego złożony smak zmienia się z każdym kęsem. Składniki(...)porcje): opakowanie tofu pół szklanki mrożonego groszku 6 średniej wielkości różyczek brokuła 3 garści zielonej fasolki szparagowej 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry puszka mleczka kokosowego 200ml bulionu warzywnego 1/3 czerwonej papryczki chili 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju połowa limonki do skropienia – opcjonalnie   Cebulę obieramy i kroimy w średnie pióra

Smaczna Strona
Laksa aromatyczna zupa z curry 136

Moja wersja  azjatyckiej zupy laska zawiera polecaną przez ze mnie we wcześniejszych przepisach z  pastę curry Cosmovedy. Możecie też taką pastę wykonać sami. makaron z czerwonej fasoli adzuki - 1 opakowanie ( lub dowolnego) pasta curry - 1 łyżka tofu - 1 opakowanie opcjonalnie: dorsz lub krewetki lub pierś z kurczaka - 400 g ok 1,5 l. bulionu warzywnego czosnek - 2 ząbki(...)olej - 2 łyżki marchewka - 1 szt. pasta chili sambal- 1 łyżeczka Ugotować makaron 7 minut. Tofu pokroić dość dużą kostkę i zrumienić. Do garnka wlać olej i dodać pastę curry, utarty czosnek i starty imbir. Wlać ok 1,5 litra pokrojoną w plasterki marchewkę. Zagotować. Po 10 minutach włożyć wcześniej podsmażone tofu, pociętą w kostkę rybę, krewetki lub pierś

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania