curry - 8956 przepisów (strona:108/598)

Schabowe w sosie własnym 111

schabik w sosie własnym z dodatkiem puree ziemniaczanego i ogórka kiszonego super smakuje. Jest to pyszne danie na różne uroczystości.Polecam Składniki: 3 plastry schabu bez kości 1 łyżeczka curry sól, pieprz 1 marchewka 1 cebulka 1 łyżka oleju sos:1,5 szkl wody 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej 1/2 szkl mleka 2 łyżki mąki kukurydzianej(...)Przygotowanie: Plastry schabu delikatnie rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem i curry. Wkładamy do woreczka i na 1 godzinę do lodówki.Cebulę kroimy w piórka a marchewkę w plasterki. Na oleju obsmażamy plastry schabu a następnie przekładamy do garnka z gorącą wodą (1,5 szklanki). Dodajemy cebulę, marchew i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu przez ok 45 minut. Gotowy sos zagęszczamy mąką

słodkie i nie tylko historie kulinarne
BRUKSELKA CURRY 148

porcje : 600g brukselki 400ml mleczka kokosowego light z puszki 400ml wywaru warzywnego 2cm kawałek świeżego imbiru 1 mała biała cebula (może być z zieloną częścią) 2 łyżeczki curry sól, biały pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny plasterki cytryny i świeżo siekana kolendra do przybrania Brukselkę dokładnie opłukać i oczyścić. Małe główki pozostawić w całości, większe przekroić na pół(...)zetrzeć na tarce. W rondelku z grubym dnem rozgrzać mleko kokosowe, dodać imbir i cebulę, gotować na małym ogniu przez jakąś minutę. Energicznie mieszając (najlepiej użyć trzepaczki) dodać curry i wywar warzywny, ponownie doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się płynu wrzucić przygotowaną wcześniej brukselkę i gotować 10-12 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem

Dietolog
Curry z kalafiora 129

Zebrałam je dla Was w jedną kategorię i dostęp do wszystkich znajdziecie w głównym menu w kategorii „ KUCHNIA INDYJSKA” . A dziś mam dla Was przepis na pyszne curry do którego przygotowania użyłam pasty Patak’s tikka masala. Pasta dostępna jest obecnie na rynku w dwóch rodzajach opakowań – w tradycyjnym słoiczku w którym znajdziecie pastę(...)tygodnia możecie szukać naan i pappadums marki Pata’s w sieci Auchan. Pappadums są gotowe do jedzenia, pyszne i chrupiące, a chlebki naan wystarczy krótko podgrzać w piekarniku. CURRY Z KALAFIORA PRZYGOTOWANIE: 40 minut ILOŚĆ PORCJI: 5-6 SKŁADNIKI: – 1 kalafior – 4-5 ziemniaków – 1 opakowanie Patak’s Paste Pots Tikka Masala (w kartoniku znajdziecie

nietylkopasta.pl
Zupa kokosowa z tofu i ciecierzycą 107

nieco bardziej orientalne klimaty. Będzie aromatycznie, pikantnie i kokosowo. A bohaterem będzie zupa kokosowa z warzywami i tofu. Kremowa, aksamitna, wyrazista. Zupa przygotowana jest na bazie żółtej pasty curry, co poza przyjemnym lekko pikantnym smakiem, nadaje jej także uroczego koloru :)  Zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu.  Jest to propozycja doskonała na zimową porę, ponieważ cudownie rozgrzewa(...)minut Czerwona cebula Ząbek czosnku Pół czerwonej papryki Dwie garści jarmużu Pół kostki tofu wędzonego Szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ze słoika) 3/4 puszki mleczka kokosowego dobrej jakości Żółta pasta curry Bulion warzywny Przyprawy: imbir, kumin, kurkuma, płatki chili W rondlu na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem, przyprawami i pastą curry (ilość pasty dostosować do pożądanego stopnia ostrości, u mnie były

HealthyCreations
Orientalny gulasz wołowy z batatem 131

Orientalny gulasz wołowy z batatem, podlewany sokiem ananasowym oraz doprawiony curry, imbirem, szczyptą chili i sosem sojowym. Sycący i rozgrzewający… Idealnie komponuje się podany z ryżem. Inspiracją do przygotowania tego dania był przepis Matta Prestona na potrawkę z jagnięciny. Danie zmodyfikowałam i wyszedł pyszny i oryginalny w smaku gulasz. Polecam Składniki: 1 kg mięsa wołowego 1 mały batat(...)ananasowego 1 szklanka mięsnego bulionu 1 i 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka curry w proszku szczypta chili 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub brązowego) 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju pieprz sól (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso wołowe pokroić w większą kostkę i oprószyć mąką, nadmiar

Oryginalny smak
Śledzie z porem w sosie curry 142

Zapraszam na pyszne i aromatyczne śledzie z sosem curry oraz kaparami. Świetnie smakują jako przystawka z chlebkiem. Śledzie z porem w sosie curry będą również pyszne na kolację. Polecam Składniki: 200 g solonych filetów śledziowych + 1 szkl mleka do moczenia śledzi 1 mały por (tylko biała część) 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka kaparów 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka curry sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Najpierw pozbawiamy śledzie nadmiaru soli-zalewamy je mlekiem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie lekko przepłukujemy je wodą. Śledzie kroimy w małe kawałki i przekładamy do miski. Por oraz szczypiorek myjemy i osuszamy. Por kroimy w cienkie krążki i przelewamy na sicie gorącą wodą, dokładnie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Śledzie z curry, śledzie po duńsku 330

Śledzie z curry , kaparami i majonezem, czyli śledzie po duńsku . Można podawać z ciemnym chlebem, z gorącymi ziemniakami w mundurkach, lub jako zakąskę. Można podać z jajkami na twardo. 6 – 8 filetów śledzi solonych*, sos: 3 łyżki posiekanej cebuli, 3 łyżki posiekanych kaparów, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanych ogórków konserwowych, 100 ml gęstej śmietany(...)majonezu, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka keczupu, Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć. Pokroić w równej wielkości, nieduże kawałki. Śmietanę, majonez wymieszać z curry. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Ułożyć śledzie na półmisku i polać je sosem, albo śledzie wymieszać z sosem, przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na kilka

królestwo garów
Tajski krem z batatów 171

puszce 400ml 7,87  zł Dodaj do koszyka Targroch – Olej kokosowy rafinowany 500 ml 10,09  zł Dodaj do koszyka Cock Czerwona Pasta Curry 50g 3,24  zł Dodaj do koszyka Bulion Warzywny BIO 66g 4,62  zł Dodaj do koszyka Bulion Drobiowy BIO 66g 5,08  zł Dodaj(...)się jako szybkie danie w ciągu tygodnia. 2 szt. Batatów ((dużych)) 2 szt. Marchewki 1 szt. Cebuli 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego 1 łyżeczka Koncentratu Chili 1 łyżka Czerwonej Pasty Curry 1 szklanka Mleczka Kokosowego 3 szklanki Domowego bulionu lub z ekologicznej kostki 1 łyżeczka Oleju Kokosowego 1 szt. Limonki 50 g. Orzechów nerkowca Natka kolendry Cebulę pokrój w drobną kostkę

Oslov.
Śledzie w sosie curry z zielonym pieprzem 174

Świąteczny stół nie może obyć się bez śledzi. I w tym roku proponuję je podać w nieco egzotycznym wydaniu na słodko-ostrą nutę, sos curry idealnie komponuje się ze śledziami, a słodki   ananas dodaje smaku, zielony marynowany pieprz ostrości. Spróbujcie, na pewno posmakują J SKŁADNIKI: 5 filetów śledzi z oleju 4 plastry ananasa (z puszki) 1 mała cebula(...)jogurtu naturalnego greckiego 3 łyżki majonezu 1,5 łyżeczki curry 1 łyżeczka płynnego miodu wielokwiatowego 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu Sposób przygotowania: Śledzie osaczyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, pokroić na paseczki, przełożyć do salaterki.  Cebulę obrać , pokroić w piórka, ananasa osączyć z zalewy pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodać do śledzi. Jogurt wymieszać z majonezem, miodem

Wanilia i Kardamon
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, bukietem warzyw i nutą czosnku 204

Bardzo pożywna, aromatyczna zapiekanka na bazie makaronu, soczystego, pachnącego curry kurczaka i bukietu wiosennych warzyw, z wyraźnym akcentem sosu czosnkowego to świetna propozycja na błyskawiczny, łatwy w przygotowaniu, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g makaronu mini rurki 5 warzyw 700g fileta z kurczaka 500g brokuł 450g mrożonych warzyw na patelnię 200 żółtego sera 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy garść posiekanego tymianku(...)śmietany 30% 2 jajka 4 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. 2. Fileta pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, kurkumą, przyprawą curry i świeżym tymiankiem. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie

Szalona Kuchnia Eweliny
Pasta z dyni i czerwonej soczewicy 183

przepisie możecie zastąpić go świeżą lub suszoną papryczką chili. Koniecznie dodajcie jeszcze suszone pomidory, które wzbogacą smak pasty naturalnym umami. Dodajcie jeszcze podsmażoną cebulkę, czosnek, kumin i curry. Możecie też poeksperymentować z innymi przyprawami. Pamiętajcie, że poza właściwościami zapachowo-smakowymi, przyprawy działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Idealnie jeśli posmarujcie taką pastą zdrowe, pełnoziarniste pieczywo,  tu  odsyłam(...)pieczonej dyni  (przepis) 1 duża cebula 5 suszonych pomidorów z oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżeczki sosu Sambal Oelek 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka curry sól pieprz Przygotowanie: Soczewicę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Pomidory drobno

Smakowity Blog Kulinarny
Curry indyjskie z mango 190

nudzi. Chcecie się przenieść do kuchni orientu to zapraszam. 1 pierś z kurczaka sól, pieprz, papryka czerwona olej kokosowy 2 cm imbiru świeżego 1 cebula 2 ząbki czosnku curry indyjskie 1 mango 1 papryczka chili 300 ml mleczka kokosowego 1 kawałek papryki czerwonej 1 woreczek ryżu długoziarnistego  szczypior, kolendra Dwie łyżki oleju kokosowego rozpuszczam i studzę. Pierś z kurczaka(...)minut. Na tej samej patelni od oleju przesmażam na odrobione oleju cebulę poszatkowaną, imbir starty na tarce, czosnek sprasowany. Dodaję pierś  z kurczaka i dalej smażę. Dodaję curry według uznania i chwile smażę razem, na końcu wlewam mleczko kokosowe, dodaję papryki pokrojone, obrane i pokrojone mango i duszę razem pięć minut. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Curry podaję

wesoła kuchnia
Szybka zupa soczewicowa z dynia, mleczkiem kokosowym i curry czyli Zupowy Wtorek odc.105 149

rozgrzewkę a skoro przepis znalazł się w książce o pudełkach to faktycznie jest to dobra zupa do podgrzania w pracy. Szybka zupa soczewicowa z dynia, mleczkiem kokosowym i curry 1 szkl. czerwonej soczewicy 750 ml wody 400 ml mleczka kokosowego (ja użyłam 65 ml kremu z kokosa zawierającego 99% ekstraktu kokosa) 1 łyżka czerwonej pasty curry (może być też inny(...)kostkę, marchewka starta na tarce i seler naciowy pokrojona w plasterki) drobno posiekane zioła do posypania, u mnie szczypior i natka pietruszki Soczewicę zalewamy wodą, mleczkiem kokosowym, dodajemy pastę curry, lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż soczewica zacznie się rozpadać. Dolewamy przecier, wrzucamy warzywa. Gotujemy ok 10-15 minut. Warzywa nie powinny się rozgotować. Zupę podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Królowa jesieni w natarciu, czyli zupa dyniowa z curry... 146

niej i przerabianie na rzeźby ani mi było w głowie. I tak z jednej połowy powstała zupa kokosowa , a z drugiej - lekko ostrawa, dobrze doprawiona zupa z soczewica i curry. Jeśli mój supermarket zechce mnie jeszcze cokolwiek innego podarować, to zabiorę bez fochów i wykorzystam na pewno...  Składniki: (na około 6 porcji) 2 łyżki oliwy 1 spora cebula, drobno(...)posiekana 1 łyżka łagodnego curry w proszku (pomimo, że mieszanka jest w miarę łagodna  jest mocno wyczuwalna w gotowej zupie = jeśli ktoś nie przepada lepiej dodać mniej) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 650g oczyszczonej i pokrojonej w kostkę dyni kostka rosołowa warzywna sól i pieprz biały, do smaku W sporym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż na niewielkim ogniu

Lejdi of the house

Proponowane wyszukiwania