się prezentowała na naszym imprezowym stole. Na blogu znajdziecie również inne smakowite sałatkowe przepisy: Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą(...)plastrów świeżego ananasa 1 duża pierś z kurczaka 3 łodygi selera naciowego ziarenka z połowy granata 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok z cytryny 1/2 łyżeczki curry sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pierś oprószamy solą i pieprzem, smażymy z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu. Odstawiamy do wystygnięcia. W szklance mieszamy curry, majonez, jogurt, sok z cytryny
Kulinarne przygody Gatityrisotto o którym będzie mowa w innym poście. Ostatnio jemy cały czas ryż przez moje eksperymenty z risotto. Dlaczego? Dowiecie się kiedy indziej. Teraz czas na indyka :) Składniki na curry z indykiem (3 - 4 porcje): 400 - 450 g piersi z indyka cebula 3/4 krojonych pomidorów w puszce mleczko kokosowe 400 ml świeży imbir (około 1 cm) sól pieprz kurkuma curry(...)chili Mięso oczyścić, pokroić i delikatnie rozbić. Indyka zamarynować w soli, pieprzu, kurkumie, curry, chili i pokrojonym drobno imbirze oraz łyżce oliwy. Ja marynowałam go przez 11 godzin, bo tak wyszło przez pracę. Wy nie musicie oczywiście marynować go aż tak długo, ale mięso nabierze smaku po godzinie, dwóch, trzech. Nie oczekujcie zjawiskowych rezultatów po 15 minutach. Pokroić cebulę
Karola gotujewody lub smażonymi na złoto albo z bułeczką, w której maczamy powstały sos z aromatyczną cebulką z dodatkiem konserwowych warzyw, np. ogórków czy papryki. Pomysł z dodaniem szczypty curry i soku z cytryny powstał dzięki słynnej wątróbce wieprzowej po bawarsku (można dodać także ząbek czosnku). Podobną wątróbkę drobiową można spotkać w kuchni żydowskiej (moczonej uprzednio w mleku i obtoczonej(...)przepisie mąki. Składniki: 1 kg wątróbki drobiowej oczyszczonej z błonek 3 średnie cebule pokrojone w piórka 2 łyżki musztardy sól, świeżo zmielony pieprz, szczypta słodkiej papryki i curry kilka kropel soku z cytryny olej do smażenia Przygotowanie: na rozgrzanym oleju delikatnie szklimy cebulę, dodajemy wątróbkę; przyprawiamy pieprzem, słodką papryką i curry (sól na koniec); gdy po kilku minutach wątróbka
Zasmakuj KuchniObiad z piekarnika z sosem miętowym. Zapiekany kalafior z nutą curry i do tego bataty. Lekko, zdrowo i pysznie za razem. 1/2 kalafiora 1 batat 1 papryka żółta 70 g kabanosów sól, pieprz przyprawa grecka 1 garść szpinaku baby 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka curry sos: 1/2 szklanki jogurtu greckiego sól pieprz 1/2 szklanki listków mięty Batata obieram i kroję(...)miski, polewam oliwą, posypuję solą, przyprawą grecką, pieprzem. Całość dokładnie mieszam w marynacie. Warzywa przekładam na blaszkę na papier do pieczenia. Kalafiora zostawiam jeszcze w misce i dodaję curry. Wykładam też na blaszkę. Dodaję pokrojone kabanosy na kawałki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Kalafiora można w między czasie przewrócić
wesoła kuchniajest smaczny i zrobi go każdy. :) Dzięki skorupce, którą tworzy przypieczona mąką kukurydziana tworzy się smaczna panierka. Kurczak jest soczysty i czuć sezam, który z połączeniem z curry nadaje dość oryginalnego smaku. Warzywa, które są zamrożone a potem podczas pieczenia puszczają soki tworzą smaczny sos, który można zagęścić lub nie i polać ziemniaki. Ja osobiście wolę(...)zajadać. Polecam z bukietem surówek :) Składniki: 6 ćwiartek z kurczaka ( podzielone na udka i pałki ) 1 łyżka soli himalajskiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki sezamu 2 łyżki curry 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki kukurydzianej 400 gram mrożonych warzyw (brokuł, marchew, kalafior) Sposób przygotowania: 1. Kurczaka dokładnie umyć. Oprószyć solą, curry i pieprzem. Następnie posypać sezamem
Kuchnia Paulettesekologiczna, a że jestem fanką zup dyniowych, to oczywiście nie mogło takiej zabraknąć na pożegnanie dyniowego sezonu. Tym razem zupa jest na bazie pasty curry własnoręcznie przygotowanej. Właściwie to gdyby dodać mleko kokosowe zamiast zwykłej śmietanki, można by ją nazwać tajską. Miłośnicy takich zup na pewno docenią jej walory smakowe. Ja poza smakiem(...)uwielbiam jej właściwości rozgrzewające. Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – 1/2 śmietanki 30% – 3 łyżki oliwy – sól, pieprz do smaku – czarny sezam do posypania – listki bazylii do dekoracji Wykonanie: – Na rozgrzanej oliwie przesmażyć pastę
To co kochamJuż zapachniało wiosną, a tu znowu śnieg i zimno. Proponuję więc smacznego i rozgrzewającągo kurczaka w sosie curry z ananasem i morelami podanego z ryżem. Składniki na 2 porcje: • 2 udka kurczaka • 2 szalotki • 4 kółka ananasa • 8 sztuk moreli suszonych • 3/4 szklanki bulionu warzywnego • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry • 1 puszka mleka(...)Wykonanie: • Szalotkę i morele pokroić na paseczki, ananasa w ósemki i przesmażyć wszystko na maśle. • Dodać udka, zalać bulionem, zagotować i dołożyć pastę curry. • Wlać mleko kokosowe i gotować całość 30 minut na wolnym ogniu. • Na koniec doprawić przyprawami i kolendrą. • Podawać z ryżem jaśminowym. Przepis pochodzi
To co kochamMakaronowe sałatki zawsze wszystkim smakują, szczególnie z dodatkiem mięsa. Kurczak o smaku curry i kukurydza razem z makaronem doskonale się uzupełniają. Szybka sałatka dla gości zapowiadających się w ostatniej chwili. Składniki: • 250 g makaronu w kształcie ryżu • 2 piersi kurczaka • 1 puszka kukurydzy • 3 łyżki majonezu • 2 łyżeczki curry • sól, pieprz do smaku(...)smażenia Wykonanie: • Makaron ugotować w wodzie z solą, odcedzić i przepłukać w zimnej wodzie. • Kurczaka pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, przyprawą curry i usmażyć na rozgrzanym oleju. • Makaron wymieszać z usmażonym kurczakiem, kukurydzą i majonezem. • Posypać natką pietruszki
To co kochamZaczyna się czas, kiedy będziemy przyrządzać dania sycące i rozgrzewające. Taka jest też moja zupa rozgrzewająca z pieczarkami i makaronem ryżowym, o smaku curry. Składniki: • 4 marchewki • 1 pietruszka • 2 cebule • po 3 liście laurowe i szałwii, kilka igiełek rozmarynu • 2 łyżeczki przyprawy curry • sól, pieprz do smaku • 3 kostki rosołowe warzywne(...)ziół. • Zupę po ugotowaniu zmiksować na gładki krem, po uprzednim wyjęciu liści laurowych. • Następnie dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawić curry i gotować w kremie 10 minut. • Na koniec wrzucić na 2 minuty makaron ryżowy nitki. • Doprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki
To co kochamgęsta zupa i to najlepiej z orientalną nutą, która przywodzi na myśl cieplejsze zakątki naszego globu ;) Mam dziś dla Was zatem gęstą zupę z kalafiora z quinoą, kuminem i curry. W dodatku jest ona mało pracochłonna i szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 mały kalafior 1 litr bulionu warzywnego pół cebuli 1 łyżka oleju kokosowego(...)curry kumin pieprz sól świeża pietruszka, lub kolendra Wykonanie: Cebule kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju kokosowym. Kalafior myjemy i dzielimy na małe kawałki, wrzucamy do wywaru warzywnego, razem z podsmażoną cebulką i gotujemy pod przykryciem do miękkości, a następnie blendujemy na krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dolewamy trochę wody, dodajemy quinoę, doprawiamy solą, pieprzem, świeżo utartym kuminem
Quinoa Raz!się je robi i smakują wybornie. Ja użyłam gotowych placków tortilli, szybciej i prościej. Piersi z kurczaka pokroić na podłużne cienkie paski. Doprawić solą, papryką słodką i czerwoną pastą curry. Wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić kawłki kurczaka. Smażych dosłownie chwilkę, co jakiś czas mieszając. Takie cienkie kawałki mięska smażą sie błyskawicznie. Najprościej to posmakować i wiadomo
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 szalotka Natka pietruszki 2 łyżki pasty curry 250 ml mleka kokosowego 50 ml wody przyprawy:1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/3 lyżeczki chilli, 1/3lyżeczki bazyli, 1/3 łyżeczki imbiru,może być świeży PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wkladam łyżkę oleju kokosowego a następnie wkładam mięso mielone z indyka. Smażę. Następnie(...)obieram szalotkę i drobno kroję. Dodaję do mięsa. Doprawiam. Zalewam mleczkiem kokosowym. Duszę ok 3 min następnie dodaję pastę curry. Mieszam i dalej duszę. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. Curry podaję z ryżem lub krążkami tortilli
Gotowanie Patkipismo. Sama nie odważyłabym się nazwać tego gulaszem, to po prostu smaczne i sycące danie jednogarnkowe, przypomina nieco nasze pieczone ziemniaki, ale jest szybsze do przygotowania, ponadto dodatek curry dodaje mu orientalnego smaku. Szybko, pożywnie i pysznie - na takie chłodne wieczory w sam raz! składniki: 800 g ziemniaków 100 g wędzonego boczku 2-3 kiełbaski myśliwskie 1 duża cebula(...)łyżki oliwy 500 ml bulionu ząbek czosnku łyżka mąki pszennej sól, pieprz curry w proszku Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w plasterki, cebulę w piórka, obrane ziemniaki w grubą kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię (lub rondel), wrzucić boczek, smażyć mieszając aż tłuszcz się wytopi, w razie potrzeby dolać oliwę. Do boczku dodać cebulę, posypać lekko curry, gdy cebula się zeszkli dosypać
6nieboKiedy zobaczyłam ten przepis, od razu przypadł mi do gustu – cebula z dodatkiem curry i to w formie smażonych placuszków? To musi być pyszne. I jest :) Placuszki podałam na obiad, z sosem i klopsikami, ale chyba nawet bardziej smakowały mi w towarzystwie chutney mango . Przepis znalazłam na blogu Moje Małe Czarowanie i tylko nieznacznie dopasowałam go do swoich potrzeb(...)pominęłam imbir i drobniej posiekałam cebulę).. Składniki: 3 średnie cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki ćwierć łyżeczki mielonych nasion kolendry 2 jaja 5 łyżek wody 1/2 łyżeczki soli pieprz olej do smażenia Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę
Trzeci talerzCzerwona papryka – 100 g Czerwona cebula – 50 g Imbir – 20 g Papryczka chilli – 1 szt. Limonka – 1 szt. Sos sojowy – 1 łyżka Pasta curry, zielona lub czerwona – 1 łyżka Czosnek – 2 ząbki Trawa cytrynowa Cynamon Sól Pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Dynię obierz, oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój(...)piórka, czerwoną paprykę pokrój w paski. Krewetki umyj i oczyść. W miseczce wymieszaj krewetki z oliwą z oliwek, sokiem z połowy limonki, łyżką pasty curry i dopraw solą, pieprzem. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj pokrojoną cebulę, czerwoną paprykę, dynię i smaż około 5 minut. Następnie wlej do garnka litr bulionu warzywnego i zagotuj. Dodaj
ale Pysznie