curry - 8456 przepisów (strona:105/564)

Zupa krem z marchewki II 119

marchewki robiłam już dwukrotnie w wersji ze słodką papryką i z czerwoną soczewicą . Tym razem do zrobienia zupy użyłam większej ilości warzyw i doprawiłam ją aromatyczną kurkumą i curry.  Składniki: 1 duża cebula 1 mały por 1 duży ząbek czosnku 600 g marchewki 300 g ziemniaków 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka kurkumy 1,5 łyżeczki curry(...)podsmażyć. Do garnka wrzucić marchewkę, ziemniaki i pietruszkę, wymieszać i smażyć przez kilka minut. Całość zalać bulionem i gotować ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić kurkumą oraz curry i zblendować na krem. Podawać na ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany i np. pestek winogron lub grzanek

Simply Food
Papryka na zimę w zalewie curry 165

Bardzo lubię mieszać tradycyjne przepisy z orientalnymi, dlatego właśnie zaryzykowałam i pozmieniałam przepis i stworzyłam kolorową paprykę z przyprawą curry.  Papryka jest chrupiąca z posmakiem curry, bardzo fajna jako dodatek do obiadu ale także na śniadanie do przegryzienia. Ostatnio wykorzystałam ją nawet do sałatki gdzie też się sprawdziła. Składniki: 2.5 kg kolorowej papryki 2 cebule gorczyca liście selera (jeden(...)słoik 500 ml) Zalewa: 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1 czubata łyżka curry  1,5 łyżki soli 2 pełne szklanki cukru Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i części zielone. Kroimy w kostkę. Na dnie każdego 500 ml słoika dajemy jeden liść selera, krążek - plaster cebuli, około 1/2 gorczycy. Ciasno do słoików wkładamy paprykę. Składniki na zalewę

W Moim Magicznym Domu
Kuchnia azjatycka w restauracji – łatwiej niż myślisz 135

egzotyką. W związku z tym będą one raczej oczekiwały ogólnego wrażenia „azjatyckości”, a nie konkretnej potrawy. Najlepszym przykładem dania, które można zaserwować w restauracjach o różnych profilach jest curry. Jego bazą są dwa składniki – pasta curry, czyli mieszanina przypraw nadająca wyjątkowy smak, a także mleczko kokosowe, które jest bazą sosu. Reszta jest sprawą dowolną i zależy tylko od fantazji szefa(...)kuchni. Serwując curry oferuje się klientom danie o orientalnym charakterze, ale jednocześnie – dodając powszechnie używane w Polsce składniki – potrawa nie będzie całkowitym zaskoczeniem i może przypaść do gustu nawet osobie, która nie zna azjatyckich smaków, a może nawet za nimi nie przepada. Kuchnia azjatycka w restauracji – szansa i wyzwanie Coraz większa popularność kuchni azjatyckiej nie jest raczej chwilową modą. Polacy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i słodkiej papryki! 140

dyni Hokkaido - 3 słodkie czerwone papryki - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek syropu klonowego - 10 łyżek oliwy z oliwek - mielona kolendra - cynamon - kilka szczypt kardamonu i chili - 1 łyżeczka curry - 2-3 kromki chleba Do wykonania zupy polecam Wam użyć dynię Hokkaido bądź dynię piżmową.  Dynię kroimy na grube plastry usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. Myjemy kawałki pod bieżącą wodą(...)garnka, wraz z miąższem z pieczonej dyni. Dodajemy obrany z łupin pieczony czosnek. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym, tak aby płynu było 5 cm ponad warzywa. Masę zagotowujemy, dodajemy curry, kardamon i trzy łyżki oliwy z oliwek. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zupę zagotowujemy na małym ogniu, doprawiamy solą, chili, możesz też dodać łyżkę miodu

SMYKWKUCHNI
Kotlety z SOCZEWICY z sosem MARCHEWKOWYM 139

kotletów pyszny sos marchewkowy! Bardzo prosty, ale pyszny i przyciągający obiad // KOTLETY – składniki: 150 g soczewicy czerwonej 300 ml wody 40 g płatków jaglanych 1 cebula sól, pieprz, curry, majeranek, sos sojowy bułka tarta tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Soczewicę zalej gorącą wodą i gotuj do czasu wsiąknięcia wody. Następnie przykryj i odstaw do wystudzenia. Cebulę drobno posiekaj(...)tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu. SOS – składniki: 1 marchewka (średniej wielkości) 1 mały pomidor ok. 200 ml wody 3 łyżki mleczka kokosowego (80%) 1 łyżka sezamu sól, curry Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki i zalej wodą. Dodaj też obranego i pokrojonego na mniejsze części pomidora. Całość zagotuj. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sezam oraz przyprawy (sól

Via Gusto
NALEŚNIKI CURRY 162

Pyszne naleśniki o smaku Curry to idealna propozycja wytrawych naleśników .  Naleśniki można faszerować dowolnymi słonymi nadzieniami.  Idealnie smakują również z domowymi sosami np. czosnkowym czy ostrym.  Składniki na 8 sztuk: 1.5 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej 1. 5 szklanki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 2 jajka 2 szklanki mąki Sól i pieprz do smaku 2 łyżki curry(...)łyżka czosnku granulowanego   PRZYGOTOWANIE:  Do miski wbijam jajka a następnie dodaję szczyptę soli. Dokładnie ubijam. Dodaję przyprawy w tym curry a następnie dodaję mleko, olej i wodę na koniec dodaję mąkę.  Ubijam mikserem na wysokich obrotach do połączenia składników. Rozgrzewam patelnię. Za pomocą łyżki wazowej nabieram porcję i wylewam na patelnię. Smażę naleśniki na rumiano

Gotowanie Patki
Grillowany kurczak curry i sałatki 156

Słońce nas dzisiaj rozpieszczało, wiec się grillować chciało. Kurczak w marynacie curry leżakował, a następnie na grillu wylądował. Młode ziemniaczki również się grillowały, a dla smaku świeży lubczyk, pieprz i sól pozapraszały. Kurczak stwierdził, że same ziemniaki to za mało i coś by jeszcze się przydało. Ziemniaki sałatkę z świeżych warzyw zaproponowały, bo ochłodzenia i kolorów chciały. Kurczak, jednak nowych(...)nawet o smak zwycięstwa nie rywalizowały. Jedna i druga była kolorowa, jedna i druga w smaku była wyjątkowa. Składniki: 1  duży kurczak,   marynata: 3 łyżki sosu curry Winiary, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka octu winnego, 1 płaska łyżka soli, składniki na sałatkę grillowaną: 1 mała cukinia

Moniki Smakołyki
Kalafiorowe curry z cukinią 167

Kocham curry i ku mojej wielkiej radości Miśka też pokochała, po o ile naszą miłością największą są makarony to latem przerzucamy się na lżejszy ryż. Jak się również można domyślić, to dzisiejsze jest na tyle łagodne, że dzieci też spokojnie mogą jeść, i na tyle szybkie do zrobienia, że podczas gotowania ryżu robi się reszta. Składniki na 4 porcje(...)średnie cukinie około pół kg kalafiora podzielonego na małe różyczki 1 duża cebula pęczek natki pietruszki puszka 400 ml mleka kokosowego łyżeczka zielonej pasty curry płaska łyżeczka kuminu 2 ząbki czosnku łyżeczka soli Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i zeszklij drobno posiekaną cebulę (2-3 minuty smażenia), dodaj przyprawy (sól na samym końcu), wymieszaj

greenscarf
Wi-Taj czyli wietnamsko – tajska podróż przez smaki 179

której zakochałam się już wcześniej na Nocnym Markecie w wykonaniu Viet Street Foodu, bardzo podobne danie czyli Bun Bo Nam Bo. Do tego wybraliśmy również zielone curry z wołowiną, czyli najostrzejsze wydanie dostępne w karcie oraz kaczkę z ryżem jaśminowym. Wszystkie dania główne trzymały bardzo dobry poziom, dlatego ciężko polecić jedno konkretne. Odwiedzając Wi-Taj na pewno każdy znajdzie(...)siebie idealne danie główne – zarówno fani bardzo ostrego curry, orientalnie przyrządzonej kaczki, jak i szukający letniej, lekkiej wersji dania Bun Cha, czyli makaronu podanego ze słodko – kwaśnym bulionem i sałatą z ziołami. Kaczka z ryżem jaśminowym i zielone curry z wołowiną Wi-Taj jest idealnym połączeniem kuchni wietnamskiej oraz tajskiej, co zdecydowanie wyróżnia ten lokal na mapie tajskich

Taste and Cook
Okrągła cukinia faszerowana ryżem z kurkami 176

całego nadzienia to pikantny beszamelowy sos kokosowy który łączy ryż grzybami. Nadzienie jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Jesten pewna, że posmakuje każdemu. Pikanterii dodaje mu dodatek pasty curry. Kto woli cukinie z mięsem, na przepis zapraszam: tutaj ,  tutaj . Składniki: 4 okrągłe lub tradycyjne cukinie 3/4 szklanki ryżu (najlepiej arborio) bulion 300 g kurek 1 cebula(...)gęstego mleka kokosowego 1 czubata łyżka mąki (krupczatki) 1 czubata łyżka masła 150-200 ml wody sól, pieprz 2 łyżeczki czerwonej pasty curry tymianek, koperek/ ilość wg uznania 4 łyżki startego parmezanu Skladniki na dip w dowolnej ilości: jogurt grecki ząbek czosnku sól, pieprz koperek Wykonanie: cukinię przeciąć w poprzek na równe połówki. Obciąć ogonek i ewentualnie delikatnie podciąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórki w Azjatyckich smakach z curry i kurkumą 311

Ogórki w Azjatyckich smakach z curry, kurkumą do słoików na zimę Składniki: 2,5 ogórków Dodatki do słoików: (pojemność 400 ml) 1 mała łyżeczka białej gorczycy 2 ziarenka czarnego pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego Zalewa: 1200 ml przegotowanej wody 250 ml octu 10 % 300 g białego cukru 2 łyżki stołowe miodu 2 łyżki soli 3 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka(...)ogórki w formie sałatki oraz jako przegryzka w formie łódeczek. Jeżeli ktoś lubi smaki Azji to przepis w sam raz dla niego, ogórki są mega aromatyczne z powodu curry i kurkumy. Polecam

W Moim Magicznym Domu
Curry z kalafiorem, zieloną i żółtą cukinią 155

Cześć! Dziś chłodniejszy dzień więc zapraszam na curry z kalafiorem, zieloną i żółtą cukinią. Ostatnio uzależniłam się od cukinii. Cieszę się, że fala upałów już za nami i można delektować się takimi daniami jak moje ukochane curry! Składniki (3 – 4 porcje) 1/2 dużej główki kalafiora 1 średnia zielona cukinia 1 średnia żółta cukinia 1 średnia cebula(...)około 10 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Około 5 – 7 minut przed końcem gotowania – dodaj cukinię zieloną i żółtą. Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą

Moja pasja smaku
Currywurst 213

pieczona, grillowana lub smażona kiełbasa typu bratwurst (różni się w smaku od naszych białych kiełbasek sposobem doprawienia i zmielenia mięsa) polana wyrazistym sosem pomidorowym,  a następnie posypana curry. Całość podawana jest z frytkami lub bułką.  Dzisiaj mam dla Was swoją wersję, która jest zbliżona do tego, co miałam okazję zjeść. Równie dobrze smakuje podana do pieczonych frytek(...)Składniki na 2 porcje: 300-400g kiełbasek typu bratwurst Sos: 300ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub trochę mniej, do smaku) Sól do smaku szczypta cukru Przyprawa curry – ilość wg uznania Przygotowanie: Na blaszce od piekarnika wyłożyłam papier do pieczenia. Na niej ułożyłam kiełbaski, które wstawiłam do pieczenia w 180 stopniach ok. 20-25 minut do lekkiego

Fabryka pomysłów
Fasolka szparagowa z curry i kurkumą w 30 minut 167

sezonowe warzywa i nie może zabraknąć fasolki szparagowej. Ja wiem, że Polacy kochają ją z bułką tartą, ale czasem warto pokusić się o trochę nowości w naszych kuchniach. Curry i kurkuma mają zbawienny wpływ na nasz organizm i warto często z nich korzystać. A więc zapraszam na pyszny obiad w pół godziny!. Składniki dla 4 osób: - 1 kg fasolki szparagowej(...)łyżeczki curry - 2 łyżeczki kurkumy - sól - olej rzepakowy lub kokosowy - 4 jaja - zielona natka pietruszki Dobrej jakości przyprawy i dodatki znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl 1. Z fasoli należy odciąć końcówki po obu stronach. Gotujemy ją w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 15 do 20 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja użyłam oleju kokosowego, który dodał potrawie orientalnego smaku

Apetyczna babeczka
Cukinia marynowana w zalewie curry 339

więc zrobiłam i dzielę się z Wami. Cukinię możemy wykorzystać do sałatek, podawać do dań kuchni indyjskiej lub jako ciepły dodatek. Na pewno jest aromatyczna, bo mamy tutaj połączenie curry, kminu rzymskiego, cynamonu i limonki. Z przepisu wychodzi cztery półlitrowe słoiki. Polecam i zachęcam do próbowania :-) Składniki: 2,25 kg cukinii nie możne być duża 50 ml soli do przetworów(...)łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (nasiona) 175 ml cukru 1/8 łyżeczki cynamonu mielonego 340 ml octu spirytusowego 10% 640 ml wody 75 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki 1. Cukinię myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem, odcinamy końcówki i kroimy w plastry tak około 2-3 milimetry. W dużej misce układamy warstwami cukinię, każdą warstwę posypujemy solą. Tak ułożone

kruche babeczki