marchewki robiłam już dwukrotnie w wersji ze słodką papryką i z czerwoną soczewicą . Tym razem do zrobienia zupy użyłam większej ilości warzyw i doprawiłam ją aromatyczną kurkumą i curry. Składniki: 1 duża cebula 1 mały por 1 duży ząbek czosnku 600 g marchewki 300 g ziemniaków 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka kurkumy 1,5 łyżeczki curry(...)podsmażyć. Do garnka wrzucić marchewkę, ziemniaki i pietruszkę, wymieszać i smażyć przez kilka minut. Całość zalać bulionem i gotować ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić kurkumą oraz curry i zblendować na krem. Podawać na ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany i np. pestek winogron lub grzanek
Simply FoodBardzo lubię mieszać tradycyjne przepisy z orientalnymi, dlatego właśnie zaryzykowałam i pozmieniałam przepis i stworzyłam kolorową paprykę z przyprawą curry. Papryka jest chrupiąca z posmakiem curry, bardzo fajna jako dodatek do obiadu ale także na śniadanie do przegryzienia. Ostatnio wykorzystałam ją nawet do sałatki gdzie też się sprawdziła. Składniki: 2.5 kg kolorowej papryki 2 cebule gorczyca liście selera (jeden(...)słoik 500 ml) Zalewa: 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1 czubata łyżka curry 1,5 łyżki soli 2 pełne szklanki cukru Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i części zielone. Kroimy w kostkę. Na dnie każdego 500 ml słoika dajemy jeden liść selera, krążek - plaster cebuli, około 1/2 gorczycy. Ciasno do słoików wkładamy paprykę. Składniki na zalewę
W Moim Magicznym Domuegzotyką. W związku z tym będą one raczej oczekiwały ogólnego wrażenia „azjatyckości”, a nie konkretnej potrawy. Najlepszym przykładem dania, które można zaserwować w restauracjach o różnych profilach jest curry. Jego bazą są dwa składniki – pasta curry, czyli mieszanina przypraw nadająca wyjątkowy smak, a także mleczko kokosowe, które jest bazą sosu. Reszta jest sprawą dowolną i zależy tylko od fantazji szefa(...)kuchni. Serwując curry oferuje się klientom danie o orientalnym charakterze, ale jednocześnie – dodając powszechnie używane w Polsce składniki – potrawa nie będzie całkowitym zaskoczeniem i może przypaść do gustu nawet osobie, która nie zna azjatyckich smaków, a może nawet za nimi nie przepada. Kuchnia azjatycka w restauracji – szansa i wyzwanie Coraz większa popularność kuchni azjatyckiej nie jest raczej chwilową modą. Polacy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedyni Hokkaido - 3 słodkie czerwone papryki - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek syropu klonowego - 10 łyżek oliwy z oliwek - mielona kolendra - cynamon - kilka szczypt kardamonu i chili - 1 łyżeczka curry - 2-3 kromki chleba Do wykonania zupy polecam Wam użyć dynię Hokkaido bądź dynię piżmową. Dynię kroimy na grube plastry usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. Myjemy kawałki pod bieżącą wodą(...)garnka, wraz z miąższem z pieczonej dyni. Dodajemy obrany z łupin pieczony czosnek. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym, tak aby płynu było 5 cm ponad warzywa. Masę zagotowujemy, dodajemy curry, kardamon i trzy łyżki oliwy z oliwek. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zupę zagotowujemy na małym ogniu, doprawiamy solą, chili, możesz też dodać łyżkę miodu
SMYKWKUCHNIkotletów pyszny sos marchewkowy! Bardzo prosty, ale pyszny i przyciągający obiad // KOTLETY – składniki: 150 g soczewicy czerwonej 300 ml wody 40 g płatków jaglanych 1 cebula sól, pieprz, curry, majeranek, sos sojowy bułka tarta tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Soczewicę zalej gorącą wodą i gotuj do czasu wsiąknięcia wody. Następnie przykryj i odstaw do wystudzenia. Cebulę drobno posiekaj(...)tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu. SOS – składniki: 1 marchewka (średniej wielkości) 1 mały pomidor ok. 200 ml wody 3 łyżki mleczka kokosowego (80%) 1 łyżka sezamu sól, curry Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki i zalej wodą. Dodaj też obranego i pokrojonego na mniejsze części pomidora. Całość zagotuj. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sezam oraz przyprawy (sól
Via GustoPyszne naleśniki o smaku Curry to idealna propozycja wytrawych naleśników . Naleśniki można faszerować dowolnymi słonymi nadzieniami. Idealnie smakują również z domowymi sosami np. czosnkowym czy ostrym. Składniki na 8 sztuk: 1.5 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej 1. 5 szklanki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 2 jajka 2 szklanki mąki Sól i pieprz do smaku 2 łyżki curry(...)łyżka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE: Do miski wbijam jajka a następnie dodaję szczyptę soli. Dokładnie ubijam. Dodaję przyprawy w tym curry a następnie dodaję mleko, olej i wodę na koniec dodaję mąkę. Ubijam mikserem na wysokich obrotach do połączenia składników. Rozgrzewam patelnię. Za pomocą łyżki wazowej nabieram porcję i wylewam na patelnię. Smażę naleśniki na rumiano
Gotowanie PatkiSłońce nas dzisiaj rozpieszczało, wiec się grillować chciało. Kurczak w marynacie curry leżakował, a następnie na grillu wylądował. Młode ziemniaczki również się grillowały, a dla smaku świeży lubczyk, pieprz i sól pozapraszały. Kurczak stwierdził, że same ziemniaki to za mało i coś by jeszcze się przydało. Ziemniaki sałatkę z świeżych warzyw zaproponowały, bo ochłodzenia i kolorów chciały. Kurczak, jednak nowych(...)nawet o smak zwycięstwa nie rywalizowały. Jedna i druga była kolorowa, jedna i druga w smaku była wyjątkowa. Składniki: 1 duży kurczak, marynata: 3 łyżki sosu curry Winiary, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka octu winnego, 1 płaska łyżka soli, składniki na sałatkę grillowaną: 1 mała cukinia
Moniki SmakołykiKocham curry i ku mojej wielkiej radości Miśka też pokochała, po o ile naszą miłością największą są makarony to latem przerzucamy się na lżejszy ryż. Jak się również można domyślić, to dzisiejsze jest na tyle łagodne, że dzieci też spokojnie mogą jeść, i na tyle szybkie do zrobienia, że podczas gotowania ryżu robi się reszta. Składniki na 4 porcje(...)średnie cukinie około pół kg kalafiora podzielonego na małe różyczki 1 duża cebula pęczek natki pietruszki puszka 400 ml mleka kokosowego łyżeczka zielonej pasty curry płaska łyżeczka kuminu 2 ząbki czosnku łyżeczka soli Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i zeszklij drobno posiekaną cebulę (2-3 minuty smażenia), dodaj przyprawy (sól na samym końcu), wymieszaj
greenscarfktórej zakochałam się już wcześniej na Nocnym Markecie w wykonaniu Viet Street Foodu, bardzo podobne danie czyli Bun Bo Nam Bo. Do tego wybraliśmy również zielone curry z wołowiną, czyli najostrzejsze wydanie dostępne w karcie oraz kaczkę z ryżem jaśminowym. Wszystkie dania główne trzymały bardzo dobry poziom, dlatego ciężko polecić jedno konkretne. Odwiedzając Wi-Taj na pewno każdy znajdzie(...)siebie idealne danie główne – zarówno fani bardzo ostrego curry, orientalnie przyrządzonej kaczki, jak i szukający letniej, lekkiej wersji dania Bun Cha, czyli makaronu podanego ze słodko – kwaśnym bulionem i sałatą z ziołami. Kaczka z ryżem jaśminowym i zielone curry z wołowiną Wi-Taj jest idealnym połączeniem kuchni wietnamskiej oraz tajskiej, co zdecydowanie wyróżnia ten lokal na mapie tajskich
Taste and Cookcałego nadzienia to pikantny beszamelowy sos kokosowy który łączy ryż grzybami. Nadzienie jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Jesten pewna, że posmakuje każdemu. Pikanterii dodaje mu dodatek pasty curry. Kto woli cukinie z mięsem, na przepis zapraszam: tutaj , tutaj . Składniki: 4 okrągłe lub tradycyjne cukinie 3/4 szklanki ryżu (najlepiej arborio) bulion 300 g kurek 1 cebula(...)gęstego mleka kokosowego 1 czubata łyżka mąki (krupczatki) 1 czubata łyżka masła 150-200 ml wody sól, pieprz 2 łyżeczki czerwonej pasty curry tymianek, koperek/ ilość wg uznania 4 łyżki startego parmezanu Skladniki na dip w dowolnej ilości: jogurt grecki ząbek czosnku sól, pieprz koperek Wykonanie: cukinię przeciąć w poprzek na równe połówki. Obciąć ogonek i ewentualnie delikatnie podciąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ogórki w Azjatyckich smakach z curry, kurkumą do słoików na zimę Składniki: 2,5 ogórków Dodatki do słoików: (pojemność 400 ml) 1 mała łyżeczka białej gorczycy 2 ziarenka czarnego pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego Zalewa: 1200 ml przegotowanej wody 250 ml octu 10 % 300 g białego cukru 2 łyżki stołowe miodu 2 łyżki soli 3 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka(...)ogórki w formie sałatki oraz jako przegryzka w formie łódeczek. Jeżeli ktoś lubi smaki Azji to przepis w sam raz dla niego, ogórki są mega aromatyczne z powodu curry i kurkumy. Polecam
W Moim Magicznym DomuCześć! Dziś chłodniejszy dzień więc zapraszam na curry z kalafiorem, zieloną i żółtą cukinią. Ostatnio uzależniłam się od cukinii. Cieszę się, że fala upałów już za nami i można delektować się takimi daniami jak moje ukochane curry! Składniki (3 – 4 porcje) 1/2 dużej główki kalafiora 1 średnia zielona cukinia 1 średnia żółta cukinia 1 średnia cebula(...)około 10 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Około 5 – 7 minut przed końcem gotowania – dodaj cukinię zieloną i żółtą. Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą
Moja pasja smakupieczona, grillowana lub smażona kiełbasa typu bratwurst (różni się w smaku od naszych białych kiełbasek sposobem doprawienia i zmielenia mięsa) polana wyrazistym sosem pomidorowym, a następnie posypana curry. Całość podawana jest z frytkami lub bułką. Dzisiaj mam dla Was swoją wersję, która jest zbliżona do tego, co miałam okazję zjeść. Równie dobrze smakuje podana do pieczonych frytek(...)Składniki na 2 porcje: 300-400g kiełbasek typu bratwurst Sos: 300ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub trochę mniej, do smaku) Sól do smaku szczypta cukru Przyprawa curry – ilość wg uznania Przygotowanie: Na blaszce od piekarnika wyłożyłam papier do pieczenia. Na niej ułożyłam kiełbaski, które wstawiłam do pieczenia w 180 stopniach ok. 20-25 minut do lekkiego
Fabryka pomysłówsezonowe warzywa i nie może zabraknąć fasolki szparagowej. Ja wiem, że Polacy kochają ją z bułką tartą, ale czasem warto pokusić się o trochę nowości w naszych kuchniach. Curry i kurkuma mają zbawienny wpływ na nasz organizm i warto często z nich korzystać. A więc zapraszam na pyszny obiad w pół godziny!. Składniki dla 4 osób: - 1 kg fasolki szparagowej(...)łyżeczki curry - 2 łyżeczki kurkumy - sól - olej rzepakowy lub kokosowy - 4 jaja - zielona natka pietruszki Dobrej jakości przyprawy i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl 1. Z fasoli należy odciąć końcówki po obu stronach. Gotujemy ją w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 15 do 20 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, ja użyłam oleju kokosowego, który dodał potrawie orientalnego smaku
Apetyczna babeczkawięc zrobiłam i dzielę się z Wami. Cukinię możemy wykorzystać do sałatek, podawać do dań kuchni indyjskiej lub jako ciepły dodatek. Na pewno jest aromatyczna, bo mamy tutaj połączenie curry, kminu rzymskiego, cynamonu i limonki. Z przepisu wychodzi cztery półlitrowe słoiki. Polecam i zachęcam do próbowania :-) Składniki: 2,25 kg cukinii nie możne być duża 50 ml soli do przetworów(...)łyżeczki curry w proszku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (nasiona) 175 ml cukru 1/8 łyżeczki cynamonu mielonego 340 ml octu spirytusowego 10% 640 ml wody 75 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki 1. Cukinię myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem, odcinamy końcówki i kroimy w plastry tak około 2-3 milimetry. W dużej misce układamy warstwami cukinię, każdą warstwę posypujemy solą. Tak ułożone
kruche babeczki