curry - 8456 przepisów (strona:105/564)

Pierogi z pieca w dwóch nadzieniach i sosem koperkowo- czosnkowym 155

Pyszne chrupiące ciepłe pierożki z pieca w dwóch smakach: ze szpinakiem i serem feta oraz kurczakiem w curry, żółtym serem i suszonymi pomidorami, a to wszystko polane ciepłym sosem koperkowo- czosnkowym  Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki (np. pełnoziarnistej) 1 jajko 25 g świeżych drożdży  250 ml mleka 2 łyżki stopionego masła 1 mała łyżeczka soli 1 mała(...)łyżeczka cukru Farsz z kurczakiem: 400 g piersi 150 g żółtego sera 5 suszonych pomidorów 1/2 liścia pory  curry, pieprz, sól , ostra papryka Farsz z szpinakiem: ok. 200 gr szpinaku - może być mrożony 1/2 ząbku czosnku sól 50-100 g sera feta  Sos: 1 słoiczek sosu Łowicz sos uniwersalny biały 1-2 ząbki czosnku suszony bądź świeży koperek

W Moim Magicznym Domu
Kotleciki Orientalne 132

Kotleciki - idealne na obiad . Nie masz pomysłu ? Masz już dość tradycyjnych mielonych? Dziś przedstawiam przepis na kotleciki orientalne z wieprzowiną ,marchewką , pasta curry oraz imbirem .  Podaję je z kaszą kuskus , ryżem czy makaronem.  Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK: Kotlety 800 g mięsa mielonego z indyka lub szynki 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)tartego imbiru 2 jajka 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki pasty curry 1 łyżka przyprawy curry sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka koperku świeżego Dodatkowo olej do smażenia np rzepakowy bułka tarta do panierki PRZYGOTOWANIE:  Marchew myję, obieram i trę na grubych oczkach na tarce. Imbir obieram i trę na małych

Gotowanie Patki
Sałatka weselna z porem i ananasem 1128

mojego bratanka. Była rewelacyjna, pyszna. Zrobiła ją mama panny młodej. Dziękuje Asiu, bardzo bardzo. Przygotowanie klopsików – mięso z kurczaka zmielić, dodać soli, pieprzu. Do masy dodać bułkę tartą, curry, potarty i wyciśnięty sok z imbiru i jajko. Uformować małe okrągłe klopsiki. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec klopsiki na blaszce 15 minut. Przygotowanie sałatki – ananasa i mandarynki(...)odcedzić. Pora pokroić w cienie paseczki. Groszek odcedzić. Do dużej miski wrzucić pora, kawałki ananasa, mandarynki,groszek i zimne klopsiki. Wymieszać. Przygotowanie sosu – do majonezu dodać curry, wymieszać. Majonezu dodać tyle żeby wszystkie składniki się połączyły. doprawić sałatkę do smaku solą i białym pieprzem. Sałatka jest rewelacyjna, polecam

Kuchnia Pokoleń
Kapusta curry – dieta dr Dąbrowskiej 192

Polska kapusta w orientalnej odsłonie czyli o smaku curry. Ma bardzo ciekawy smak, jest doskonałym sycącym daniem na diecie. Składniki: – 1/2 małej białej kapusty – 1 cebula – 1/2 łyżeczki curry w proszku – sól, pieprz do smaku – 1 łyżeczka majeranku   Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na suchej(...)patelni, podlać wodą i poddusić. – Kapustę pokroić w kostkę, dodać do cebuli, podlać odrobiną wody. – Dodać sól, pieprz, curry, majeranek i dusić pod przykryciem ok. 20 minut

To co kocham
Bania woniajonco Tajlandiom (Dynia pachnąca Tajlandią) 149

jeszcze dugo 9 . Ta zupa je tak prosto do zrobiynia, że nawet kuchołrze ze dwōma lewymi rynkami bydōm 10 umieli jōm narychtować 11 . Doł 12 żech sam zielōnoł pasta curry, kero je typowoł dlo tajskyj kuchni. We składzie moł 13 kans 14 trołwy citrōłnowyj 15 , liście ze limōnki kafir i połra inkszych 16 składnikōw. Szło 17 by sie jōm narychtowac(...)nawet marketach, idzie jōm trefić 23 . Co potrza? jedna małoł bania hokkaido 3-4 marchwie puszka mlyka kokosowego 1-1,5 litra wody 1 cebula 2 łeżki zielōnyj pasty curry sōl i pieprz płatki mandli 24 do posucia po wiyrchu trocha masła klarowanego Na maśle klarowanym zeszklijcie pokrōnoł 25 cebula, a potyn wciepcie 26 do tego pokrajane byle jak marchwie

Chop w kuchni
Zupa krem z marchewki II 118

marchewki robiłam już dwukrotnie w wersji ze słodką papryką i z czerwoną soczewicą . Tym razem do zrobienia zupy użyłam większej ilości warzyw i doprawiłam ją aromatyczną kurkumą i curry.  Składniki: 1 duża cebula 1 mały por 1 duży ząbek czosnku 600 g marchewki 300 g ziemniaków 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka kurkumy 1,5 łyżeczki curry(...)podsmażyć. Do garnka wrzucić marchewkę, ziemniaki i pietruszkę, wymieszać i smażyć przez kilka minut. Całość zalać bulionem i gotować ok. 20-25 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić kurkumą oraz curry i zblendować na krem. Podawać na ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany i np. pestek winogron lub grzanek

Simply Food
Papryka na zimę w zalewie curry 161

Bardzo lubię mieszać tradycyjne przepisy z orientalnymi, dlatego właśnie zaryzykowałam i pozmieniałam przepis i stworzyłam kolorową paprykę z przyprawą curry.  Papryka jest chrupiąca z posmakiem curry, bardzo fajna jako dodatek do obiadu ale także na śniadanie do przegryzienia. Ostatnio wykorzystałam ją nawet do sałatki gdzie też się sprawdziła. Składniki: 2.5 kg kolorowej papryki 2 cebule gorczyca liście selera (jeden(...)słoik 500 ml) Zalewa: 7 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1 czubata łyżka curry  1,5 łyżki soli 2 pełne szklanki cukru Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i części zielone. Kroimy w kostkę. Na dnie każdego 500 ml słoika dajemy jeden liść selera, krążek - plaster cebuli, około 1/2 gorczycy. Ciasno do słoików wkładamy paprykę. Składniki na zalewę

W Moim Magicznym Domu
Kuchnia azjatycka w restauracji – łatwiej niż myślisz 133

egzotyką. W związku z tym będą one raczej oczekiwały ogólnego wrażenia „azjatyckości”, a nie konkretnej potrawy. Najlepszym przykładem dania, które można zaserwować w restauracjach o różnych profilach jest curry. Jego bazą są dwa składniki – pasta curry, czyli mieszanina przypraw nadająca wyjątkowy smak, a także mleczko kokosowe, które jest bazą sosu. Reszta jest sprawą dowolną i zależy tylko od fantazji szefa(...)kuchni. Serwując curry oferuje się klientom danie o orientalnym charakterze, ale jednocześnie – dodając powszechnie używane w Polsce składniki – potrawa nie będzie całkowitym zaskoczeniem i może przypaść do gustu nawet osobie, która nie zna azjatyckich smaków, a może nawet za nimi nie przepada. Kuchnia azjatycka w restauracji – szansa i wyzwanie Coraz większa popularność kuchni azjatyckiej nie jest raczej chwilową modą. Polacy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i słodkiej papryki! 138

dyni Hokkaido - 3 słodkie czerwone papryki - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek syropu klonowego - 10 łyżek oliwy z oliwek - mielona kolendra - cynamon - kilka szczypt kardamonu i chili - 1 łyżeczka curry - 2-3 kromki chleba Do wykonania zupy polecam Wam użyć dynię Hokkaido bądź dynię piżmową.  Dynię kroimy na grube plastry usuwamy gniazda nasienne. Skórkę zostawiamy. Myjemy kawałki pod bieżącą wodą(...)garnka, wraz z miąższem z pieczonej dyni. Dodajemy obrany z łupin pieczony czosnek. Zalewamy wodą lub bulionem warzywnym, tak aby płynu było 5 cm ponad warzywa. Masę zagotowujemy, dodajemy curry, kardamon i trzy łyżki oliwy z oliwek. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zupę zagotowujemy na małym ogniu, doprawiamy solą, chili, możesz też dodać łyżkę miodu

SMYKWKUCHNI
Kotlety z SOCZEWICY z sosem MARCHEWKOWYM 137

kotletów pyszny sos marchewkowy! Bardzo prosty, ale pyszny i przyciągający obiad // KOTLETY – składniki: 150 g soczewicy czerwonej 300 ml wody 40 g płatków jaglanych 1 cebula sól, pieprz, curry, majeranek, sos sojowy bułka tarta tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Soczewicę zalej gorącą wodą i gotuj do czasu wsiąknięcia wody. Następnie przykryj i odstaw do wystudzenia. Cebulę drobno posiekaj(...)tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu. SOS – składniki: 1 marchewka (średniej wielkości) 1 mały pomidor ok. 200 ml wody 3 łyżki mleczka kokosowego (80%) 1 łyżka sezamu sól, curry Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki i zalej wodą. Dodaj też obranego i pokrojonego na mniejsze części pomidora. Całość zagotuj. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sezam oraz przyprawy (sól

Via Gusto
NALEŚNIKI CURRY 159

Pyszne naleśniki o smaku Curry to idealna propozycja wytrawych naleśników .  Naleśniki można faszerować dowolnymi słonymi nadzieniami.  Idealnie smakują również z domowymi sosami np. czosnkowym czy ostrym.  Składniki na 8 sztuk: 1.5 szklanki wody mineralnej lekko gazowanej 1. 5 szklanki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 2 jajka 2 szklanki mąki Sól i pieprz do smaku 2 łyżki curry(...)łyżka czosnku granulowanego   PRZYGOTOWANIE:  Do miski wbijam jajka a następnie dodaję szczyptę soli. Dokładnie ubijam. Dodaję przyprawy w tym curry a następnie dodaję mleko, olej i wodę na koniec dodaję mąkę.  Ubijam mikserem na wysokich obrotach do połączenia składników. Rozgrzewam patelnię. Za pomocą łyżki wazowej nabieram porcję i wylewam na patelnię. Smażę naleśniki na rumiano

Gotowanie Patki
Grillowany kurczak curry i sałatki 153

Słońce nas dzisiaj rozpieszczało, wiec się grillować chciało. Kurczak w marynacie curry leżakował, a następnie na grillu wylądował. Młode ziemniaczki również się grillowały, a dla smaku świeży lubczyk, pieprz i sól pozapraszały. Kurczak stwierdził, że same ziemniaki to za mało i coś by jeszcze się przydało. Ziemniaki sałatkę z świeżych warzyw zaproponowały, bo ochłodzenia i kolorów chciały. Kurczak, jednak nowych(...)nawet o smak zwycięstwa nie rywalizowały. Jedna i druga była kolorowa, jedna i druga w smaku była wyjątkowa. Składniki: 1  duży kurczak,   marynata: 3 łyżki sosu curry Winiary, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka octu winnego, 1 płaska łyżka soli, składniki na sałatkę grillowaną: 1 mała cukinia

Moniki Smakołyki
Kalafiorowe curry z cukinią 163

Kocham curry i ku mojej wielkiej radości Miśka też pokochała, po o ile naszą miłością największą są makarony to latem przerzucamy się na lżejszy ryż. Jak się również można domyślić, to dzisiejsze jest na tyle łagodne, że dzieci też spokojnie mogą jeść, i na tyle szybkie do zrobienia, że podczas gotowania ryżu robi się reszta. Składniki na 4 porcje(...)średnie cukinie około pół kg kalafiora podzielonego na małe różyczki 1 duża cebula pęczek natki pietruszki puszka 400 ml mleka kokosowego łyżeczka zielonej pasty curry płaska łyżeczka kuminu 2 ząbki czosnku łyżeczka soli Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i zeszklij drobno posiekaną cebulę (2-3 minuty smażenia), dodaj przyprawy (sól na samym końcu), wymieszaj

greenscarf
Wi-Taj czyli wietnamsko – tajska podróż przez smaki 175

której zakochałam się już wcześniej na Nocnym Markecie w wykonaniu Viet Street Foodu, bardzo podobne danie czyli Bun Bo Nam Bo. Do tego wybraliśmy również zielone curry z wołowiną, czyli najostrzejsze wydanie dostępne w karcie oraz kaczkę z ryżem jaśminowym. Wszystkie dania główne trzymały bardzo dobry poziom, dlatego ciężko polecić jedno konkretne. Odwiedzając Wi-Taj na pewno każdy znajdzie(...)siebie idealne danie główne – zarówno fani bardzo ostrego curry, orientalnie przyrządzonej kaczki, jak i szukający letniej, lekkiej wersji dania Bun Cha, czyli makaronu podanego ze słodko – kwaśnym bulionem i sałatą z ziołami. Kaczka z ryżem jaśminowym i zielone curry z wołowiną Wi-Taj jest idealnym połączeniem kuchni wietnamskiej oraz tajskiej, co zdecydowanie wyróżnia ten lokal na mapie tajskich

Taste and Cook
Okrągła cukinia faszerowana ryżem z kurkami 168

całego nadzienia to pikantny beszamelowy sos kokosowy który łączy ryż grzybami. Nadzienie jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Jesten pewna, że posmakuje każdemu. Pikanterii dodaje mu dodatek pasty curry. Kto woli cukinie z mięsem, na przepis zapraszam: tutaj ,  tutaj . Składniki: 4 okrągłe lub tradycyjne cukinie 3/4 szklanki ryżu (najlepiej arborio) bulion 300 g kurek 1 cebula(...)gęstego mleka kokosowego 1 czubata łyżka mąki (krupczatki) 1 czubata łyżka masła 150-200 ml wody sól, pieprz 2 łyżeczki czerwonej pasty curry tymianek, koperek/ ilość wg uznania 4 łyżki startego parmezanu Skladniki na dip w dowolnej ilości: jogurt grecki ząbek czosnku sól, pieprz koperek Wykonanie: cukinię przeciąć w poprzek na równe połówki. Obciąć ogonek i ewentualnie delikatnie podciąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania