gulasz, ni to curry. Tak naprawdę wrzuciłam do garnka to, co akurat miałam w lodówce i szafkach. Powstało ciepłe, rozgrzewające, typowo jesienne danie jednogarnkowe. W sam raz na pogodę taką jak dzisiaj. Składniki: ok 500 g dyni 4 - 6 liści jarmużu 400 g pomidorów lub przecieru pomidorowego 100 g cukinii 150 g zielonej soczewicy 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku(...)łyżka czerwonej pasty curry sól, pieprz woda lub bulion warzywny odrobina oleju lub oliwy Wykonanie: Cebulę szklimy w garnku na odrobinie tłuszczu. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i pastę curry. Podsmażamy przez około minutę uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, cukinię oraz odlewamy przecier pomidorowy (lub pokrojone pomidory, bez skórki). Dolewamy bulion lub wodę
Sto kolorów kuchniREALLY SPICY. Coconut milk brings a little bit of sweetness to it. I hope You will engoy it :) Składniki na zupę Khao Soi Gai: 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 szklanki azjatyckiego bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 250ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1 pierś z kurczaka, pocięta(...)resztę mleczka kokosowego, sos sojowy, sos rybny i wsypujemy cukier. Gotujemy ok. 15 minut. 3. Na minutę przed końcem wyciskamy sok z połowy limonki. Gotowe! ~~~ Ingredients: 1 Tbsp red curry paste 2 cups chicken broth 1/2 teaspoon ground turmeric 2 chillies 1 Tbsp soy sauce 1 Tbsp fish sauce 250ml coconut milk (small can) 1 chicken breast, cut into small
Tajskie smakiPiotrek dzisiaj działał w kuchni i przygotował zupę gulaszową, tym razem z dodatkiem wołowych klopsików. W lodówce było też sporo papryki i warzyw, pasta curry tandori, postanowił to wszystko wykorzystać do gęstej zupy gulaszowej. Bo zupa gulaszowa to jedna z jego ulubionych zup, on generalnie lubi pikantne, gęste zupy, które zastępują dwa dania. Bo ta dzisiejsza zupa gulaszowa z wołowymi(...)wołowego, 3 łyżki bułki tartej chili w młynku Kotani 1 jajko sól do smaku 1 łyżka oleju z czosnkiem, pomidorami i bazylią, 1 marchewka kawałek selera 2 łyżeczki pasty curry Tandori, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 papryki kolorowe, 1 litr wody, 3 ziemniaki, pieprz czarny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe mielimy, doprawiamy chili i solą, dodajemy jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięsem z kurczaka nadaje ten potrawie wspaniały smak i niezwykły aromat. Składniki - 6 udek z kurczaka - 10 dag suszonych śliwek - 1 szklanka soku winogronowego lub białego wina - 3 łyżeczki curry - mąka - sól, pieprz - olej Wykonanie Z udek zdjąć skórę, mięso oprószyć łyżeczką curry, solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Śliwki zalać sosem winogronowym. Udka panierować w mące(...)wymieszanej z 2 łyżeczkami curry. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kurczaka z obu stron. Wlać sok, w którym moczyły się śliwki. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie dodać śliwki, dusić do miękkości. Sos powstały podczas duszenia przetrzeć przez sito. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam
Świat Smakunaczynia, w której się ją przygotowuje. Można je również przyrządzić w zwykłym garnku. Jego podstawę stanowi mięso (jagnięce, baranina, drób) i warzywa. Tradycyjne Tajin podaje się z kuskusem . 2. Curry to przyprawa rodem z Indii . Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka . Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań(...)pomidorów i sałatek . Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje wypieki zyskają wyjatkowy smak i aromat, który z pewnością docenią wszyscy domownicy. 4. Skład TIKKA MASALA : kolendra, czosnek, pomidory, kumin, skórka cytrynowa, sól. Zestaw takich przypraw
Słodkości i nie tylkomożecie skomponować swoją własną mieszankę garam masala. Danie wyszło pysznie i ostro J A propos ostrości, to danie przysporzyło mi sporo śmiechu. Do przygotowania potrawy użyłam czerwonej pasty curry firmy Thai Heritage . Gdy dodałam ją do smażącego się kurczaka, w kuchni wydzielił się zapach niczym po rozpyleniu gazu pieprzowego. Niestety w tym czasie odwiedziły mnie koleżanki, które również dopadł(...)mój kulinarny atak J Ciężko było rozmawiać podczas ciągłego kaszlenia i psikania. Dodam, że nawet woda nie pomagała… Mimo wszystko miałyśmy ubaw J Reasumując strzeżcie się pasty curry !!! Następnym razem użyję jej już po dodaniu mleka kokosowego (może nie wydzieli się wtedy ta ostrość z pasty) albo zakupie jakąś inną, mniej zabójczą J Kurczak tikka masala Składniki
Mania GotowaniaKolejne danie na obiad w kuchni azjatyckiej to kurczak w mleczku kokosowym z curry z dodatkiem sezamu. Przepyszne połączenie smaków i aromatów. Polecam jako jedno z wielu dań kuchni azjatyckiej. składniki: - pierś z kurczaka - połowa puszki mleczka kokosowego - sezam - 2 ząbki czosnku - ocet ryżowy słodki - sos sojowy jasny - curry - łyżka mąki kukurydzianej - łyżka tajskiej pasty kokosowej (bardzo ważny(...)składnik) Kurczaka mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, octem, curry, smażymy w rozgrzanym woku, dodajemy resztę składników, zalewamy mleczkiem kokosowym , dusimy około 5-6 minut, zagęszczamy mąką kukurydzianą, posypujemy sezamem. Gotowe
SMYKWKUCHNIokazji trwajacego Ziemniaczanego tygodnia postanowilam zrobic gesta i bardzo kremowa zupe z ziemniakow. By nie byla to taka zwykla, zmiksowana mieszanka ziemniakow z innym warzywami doprawilam ja moim ulubionym curry. Zlocista przyprawa nadala slonecznego koloru mojej zupie, co bardzo kontrastowalo z szaruga za oknem. skladniki: 400g ziemniakow 200g marchewki 100g pora 1 cebula 1 lyzeczka curry 800ml bulionu spl, pieprz(...)smazenia pszenne piecztywo na grzanki Wykonanie: Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w duza kostke. Na lyzce oliwy i lyzce masla podsmazamy cebule i ziemniaki. Dodajemy lyzeczke curry. W osobnym garnku gotujemy w bulione marchewke i por. Po 15 minutach dodajemy podsmazone ziemniaki z cebula i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny byc miekkie. Za pomoca
Przysmaki Karolkimorza nie muszę nikogo przekonywać :) Dzisiaj ekspresowy obiad :). Zanim ryż ugotujemy - obiad będzie gotowy. Zaczynamy : Składniki: 2 łyzki oleju szczypiorek 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 150 ml bulionu kurczakowego 4 kaffir liście ok 400 gr łososia ok 250 gr krewetek 1 łyżka sosu rybnego 2 łyzki sosu sojowego ryż, natka pietruszki(...)kolendry Wykonanie: Na rozgrzanym oleju smażymy szczypiorek I imbir ok 1 min. Dodajemy paste curry. ( Pamiętajmy że pasta curry jest ostra- jak dodamy za dużo możemy nie zjeść :) ) Smażymy 1 minutę Dodajemy bullion kurczakowy, kaffir liście, mleko kokosowe. Trzymamy ok 1 min do połączenia składników. Dodajemy łososia. Trzymamy od momentu zagotowania ok 2-3 min.Teraz dodajemy krewetki
Smaki EdytyCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} * około 700g szynki wieprzowej, ładny kawałek bez tłuszczu * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól, czarny pieprz mielony * czerwona mielona wędzona papryka * curry * szczypta imbiru, cynamony, gałki muszkatołowej * łyżeczka mieszanki przypraw do mięsa wieprzowego * opcjonalnie można dodać kurkumy i przyprawy gyros lub kebab Przygotowanie : Normal 0 21 false false false(...)mięso skruszało. Wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć aż mięso się zetnie. Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą. Ilość zależna od gustu, ja dodawałam po solidnej łyżeczce papryki węgierskiej, curry oraz przyprawy do mięsa wieprzowego.Dodać do mięsa i dusić na małym ogniu około 40 minut. Aż kawałki mięsa będą miękkie. Ja podałam z ryżem, który gotowałam z curry
Magiczne Życie Martykupne, wiemy, co w nich się znajduje, a przede wszyskim, dostosowujemy ich smak do własnego gustu. Poniższa pasta ma bardzo łagodny smak. Oczywiście, można dodatkami go zmienić, np. dodając curry czy paprykę. PASTA Z KURCZAKA DO KANAPEK. /przepis własny, by nie marnować jedzenia;/ 200g ugotowanego kurczaka 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu szczypta curry łyżka koperku suszonego sól, pieprz Kurczaka(...)rozdrabniam na kawałki, dodaję jogurt, majonez, curry i koperek, miksuję blenderem. W trakcie miksowania próbuję, ewentualnie doprawiam solą i pieprzem. Taka łagodna pasta idealnie smakuje z zielonym ogórkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiTestowałam dziś przepis na tajską zupę, tradycyjnie wprowadziłam własne modyfikacje (m.in. zrezygnowałam z bulionu w kostce na rzecz imbiru i curry;). Główne składniki można by rzecz, że prawdziwie polskie (wieprzowinka, pieczarki) ale tajemnica orientalnego smaku ukryta w przyprawach. Zupa faktycznie przepyszna! Tajska zupa Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka) 500 g pieczarek(...)ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kolendry gałązki świeżej kolendry szczypior sos sojowy curry mielony imbir pieprz sól 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g brązowego makaronu Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry bądź jeżeli są mniejsze, przekroić na pół. Mięso pokroić w paski, doprawić roztartymi ziarnami kolendry, pieprzem, imbirem i curry, zrumienić na rozgrzanej oliwie, przełożyć do garnka. Na patelni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaznajomymi. Był to strzał w 10, gdyż cieszyły się ogromną popularnością ze względu na ich chrupkość. Ten efekt można osiągnąć dzięki obtoczeniu kawałków kurczaka w gęstym cieście naleśnikowym doprawionym curry, papryką w proszku i granulowanym czosnkiem oraz panierce z płatków kukurydzianych. Składniki na 2 pełne talerze: 1 kg piersi z kurczaka 1,5 szklanki mąki Ok. ¾ szklanki mleka(...)łyżeczka curry Ok. ¾ -1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 jajka Mąka do panierki Płatki kukurydziane Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w paski o długości mniej więcej 3-4 cm. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Z mąki, jajek, mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić
Fabryka pomysłówalbo nie. Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki tartej lub zrobić wersję bez panierowania) z dodatkiem pikantnego sosu z warzyw doprawionego bazylią, oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości. Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj(...)proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry, bazylii i oregano Szczypta cukru Sól Pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Filety ryby rozmrozić. W oddzielnych miseczkach przygotować mąkę i panko (bułkę tartą). Jajka wbić do trzeciej miski. Dodać do niej
Fabryka pomysłów