Serowe ślimaczki z curry dziś występują jako przekąska na ciepło. Połączenie ciasta francuskiego z serami, wędlinami, sosami wszelakimi i przyprawami to sprawdzona i szybka przekąska. Ślimaczki świetnie smakują także w wersji na słodko, np. z twarogiem i rodzynkami, posypane cukrem trzcinowym, posmarowane dżemem lub konfiturą ulubioną. Do tego to szybki i bardzo prosty sposób na deser lub przekąskę. SKŁADNIKI: opakowanie(...)ciasta francuskiego 230 g 6 plastrów żółtego sera 3 łyżeczki ketchupu, koncentratu pomidorowego lub passaty przyprawy sypkie: bazylia, curry PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto rozkładam na blacie, smaruję ketchupem, posypuję ziołami i układam plastry sera. Zwijam jak roladę. Kroję w plastry. Ślimaczki serowe piekę na środkowej półce piekarnika przez
Zasmakuj KuchniBardzo pożywny, pachnący wyjątkowo, smakujący orientalnie. Składniki: 3 filety z kurczaka lub 2 filety z indyka – lepszy indyk – jest mniej suchy 1 cebula 1 marchewka 1 łyżka curry 1 łyżeczka kurkumy 2 ząbki czosnku 1 puszka mleka kokosowego szczypta chilli suszonego, lub 1/2 świeżego chilli drobno posiekanego sól pieprz 1 szczypta kminu rzymskiego Filet z kurczaka kroimy(...)kostkę i marynujemy w curry, kurkumie, soli i kminie. Odstawiamy na 30 minut. Na głębokiej patelni rozgrzewany odrobinę oleju i na nim dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilę smażymy, dodajemy zamarynowanego fileta i dusimy. Dolewamy mleko kokosowe i gotujemy razem przez 20 minut. Dodajemy sól, pieprz. Podajemy z ugotowanym ryżem
MojaQchnia.plmogę szczerze polecić. Rybę pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Odstawić. Rozgrzać olej i obsmażyć na niej cebulkę. Jak cebulka jest już miękka dodać posiekany czosnek. Dodać curry i smażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki, dodać masło orzechowe, paprykę szparagową, imbir, paprykę słodką, chili. Gotować 5 minut. Dodać rybę i gotować jeszcze 3-5 minut. Pilnować żeby ryba
Kuchnia Pokoleńwywaru warzywnego lub 200 ml wody plus kostka warzywna 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kolendry olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz do smaku Wykonanie: Cebule kroimy w drobna kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy drobno pokrojony imbir i czosnek oraz przyprawy: kurkumę, kolendrę, kumin(...)curry. Całość smażymy chwilę. Ziemniaki i kalafior kroimy na mniejsze części. Marchewkę w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli z przyprawami dodajemy ziemniaki, kalafior, soczewice, marchewkę, pomidory, mleko kokosowe, wywar warzywny. Gotujemy około 15/20 minut aż warzywa zmiękną
MohiellaIndyk w sosie curry to jedno z moich ulubionych dań – jest pyszny oraz bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, w dodatku jakoś nie potrafi mi się znudzić. Spróbujcie sami, zwłaszcza jeśli wyraziste smaki są Wam niestraszne! Lista zakupów 400 g piersi indyka 2 cebule 4 średnie ząbki czosnku 100 g ryżu 8–9 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy (ważne(...)pomidory suszone na słońcu nie wydobędą tak dobrze smaku naszego dania!) 400 g śmietany 18% 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki oleju lub oliwy do smażenia kurczaka Przygotowujemy składniki: obieramy i tniemy cebulę oraz czosnek, pomidory oraz kurczaka kroimy w kostkę. W dużej patelni podsmażamy indyka
Proste-przepisy.ploctu balsamicznego 250 g czerwonej cebuli 1,5 łyżeczki soli 1 szklanka cukru 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka gorczycy w proszku lub musztardy 2 łyżeczki curry Opis przygotowania: Zaczynamy od obrania pomidorów. Aby szybciej i łatwiej je obrać należy każdy pomidor naciąć na krzyż, umieścić je w garnku i zalać wrzątkiem. Następnie po około 5 minutach wylewamy(...)połowę. Następnie do garnka dodajemy cukier i gotujemy, aż relisz nabierze konsystencji gęstego sosu. Swoją konsystencją powinien przypominać ketchup. Pod koniec gotowania doprawiamy musztardą, papryką w proszku oraz curry. Relish można przechowywać w lodówce przez ok. 1 tydzień lub gorący wlać do wyparzonych słoików i zapasteryzować. Artykuł Relisz pomidorowy pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnejest znacznie powszechniejsze w Polsce, w papier ryżowy. Sajgonki z kurczakiem - przepis na 16 sztuk Do przygotowania sajgonek będziesz potrzebować: 200g piersi z kurczaka, 20g żółtej pasty curry, 10ml sosu sojowego, opakowanie cienkiego makaronu ryżowego, miks sałat, ogórka, paprykę, kiełki soi, 15ml oleju sezamowego, papier ryżowy (16szt.), pieprz, łyżkę oleju rzepakowego. 1. Makaron ryżowy zalej wodą i zostaw(...)minut. 2. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na połowę. 3. Pastę curry wymieszaj z sosem sojowym i pieprzem. 4. Przygotowaną pastą posmaruj kurczaka. 5. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż kurczaka z każdej strony, przestudź go i pokrój w poprzek w cienkie paseczki. 6. Makaron osącz. W garnku zagotuj wodę i gotuj makaron przez minutę, po czym ponownie go osącz
Z notatnika dietetykapotrzebować: 4 papryki, 150g kaszy kuskus, marchewkę, 1,5 szklanki bulionu, ząbek czosnku, łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki natki pietruszki, kilka listków bazylii, łyżeczkę masła, łyżeczkę maki, sól, pieprz, curry. 1. Czosnek posiekaj. Warto posiekać go kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Papryki umyj, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż. 3. Kuskus posól(...)rondelku rozpuść łyżeczkę masła, dosyp czubatą łyżeczką mąki i dokładnie wymieszaj rózgą. 11. Zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny ) i dopraw do smaku pieprzem oraz curry. 12. Powstałym sosem polej upieczone papryki. Tak przygotowana papryka sama w sobie może stanowić pełne danie obiadowe, ewentualnie z dodatkiem jakieś dobrej surówki 😉 W takim przypadku podane składniki starczą
Z notatnika dietetykaprzepis z wykorzystaniem ciecierzycy - tak dla odmiany 😁 Pasztet z ciecierzycy - przepis Do przygotowania pasztety będziesz potrzebować: 240g ciecierzycy z puszki, cebulę, pora, marchewkę, ząbek czosnku, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę curry, pół łyżeczki kuminu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 50g słonecznika, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Cebulę, czosnek i pora siekaj. Warto zrobić to chwilę(...)móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku i cebuli. 2. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 3. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć rozdrobnione warzywa, dodaj paprykę, kumin i curry, wymieszaj i przesmaż. 4. Po chwili dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody, po czym wszystko dokładnie wymieszaj i po chwili wyłącz gaz. 5. Na suchej patelni upraż ziarna
Z notatnika dietetykabazie jogurtu i majonezu z dodatkiem curry, ketchupu i przypraw. Aromatyczny, szybki sos, który dodasz do wszelakich potraw z drobiu, np. nuggetsów, szaszłyków, aromatycznych warzyw z grilla, kanapek z wędliną lub serem. Do sosu możecie wrzucić przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, świeżo posiekane zioła, np. bazylię, kolendrę, koperek lub natkę, dodać łyżkę pasty ajwar (pasta z pieczonych bakłażanów i papryki(...)Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 370 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki ketchupu sól, pieprz, papryka słodka, oregano, zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki sypkiej przyprawy curry PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam rózgą kuchenną wszystkie składniki, przyprawiam do smaku. Podaję. Smacznego
Zasmakuj Kuchnidrobnego makaronu tzw. ryżowego 1 średniej wielkości papryka czerwona 1 puszka kukurydzy konserwowej 5/6 plastrów ananasa z zalewy 300 gramów fileta z kurczaka 4/5 łyżek majonezu 2 łyżeczki przyprawy curry sól szczypta sproszkowanego chili 3 łyżki soku/zalewy z ananasa 2 łyżki oleju Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Ananasa, paprykę i kurczaka kroimy w małą kosteczkę. Kurczaka(...)smażymy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy curry, chili, i solą. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę dalej krótko przesmażamy. Pozostawiamy do wystudzenia. Majonez mieszamy z sokiem/zalewą z ananasa. Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły na minimum 1 godzinę Smacznego
Andzia Pichcipytali czy coś jeszcze zostało .. Polecam ! składniki na 4 osoby 4 udka z kurczaka , tak zwane L , mogą być też ćwiartki 1 łyżka przyprawy tandorii 1 łyżeczka przyprawy curry , żółte , łagodne 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki gęstego jogurtu kilka kawałków masła sól , ostra papryka do smaku Udka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem(...)nacinamy od strony skóry , dość głęboko , prawie do kości . W miseczce mieszamy jogurt z przyprawami : tandorii , curry , cytryną, miodem , granulowanym czosnkiem solą i ostrą papryką do smaku . Tą masę wcieramy w mięso , dokładnie całe nią pokrywając . Odstawiamy na około 2 godziny , a najlepiej na całą noc . Tak spreparowane udka , układamy na blaszce do pieczenia i obkładamy kawałkami masła . Pieczemy
Ogrodnik w podróżyProsta i dość szybka do przygotowania sałatka. Pachnąca przyprawą curry, którą osobiście bardzo w sałatkach lubię. Kurczaka można podsmażyć, tak jak ja to zrobiłam, albo ugotować i dopiero potem pokroić w drobną kosteczkę. Sałatka jest dość prosta, zwyczajna, choć smaczna – nie ma się więc co dłużej rozpisywać;) 2 pojedyncze piersi kurczaka puszka ananasa puszka kukurydzy ok. 200 g żółtego(...)sera (u mnie cheddar i gouda) pęczek natki pietruszki przyprawa gyros Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu sok z połowy cytryny curry sól, pieprz Umyte i pozbawione błonek piersi kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą kebab/gyros i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanej patelni. Kukurydzę oraz ananasa osączamy
Smaki Na Talerzu