Dietetyczny indyk z warzywami to danie, dla tych wszystkich osób które są aktualnie na diecie, albo po prostu mają ochotę na zdrowe odżywianie. Porcja takiego dania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czosnku 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka chili 1,5 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka imbiru 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Sól i pieprz 1 łyżeczka curry 1/2 pora Ryż do podania Sposób przygotowania: Na początku mięso oczyszczamy z błon. Następnie kroimy mięso w paseczki, oprószam z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej(...)tego dodajemy również posiekany drobno czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażamy do zeszklenia. Następnie do mięsa an patelnię dodajemy sos sojowy oraz sos rybny. Następnie doprawiamy chili, imbirem, curry, gałką muszkatołową oraz cukrem. Całość dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy następnie wodę i przykrywamy pokrywką. Mięso powinno się dusić około godziny, aby było miękkie i aromatyczne. W tym czasie przygotowujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnecukinią i rzodkiewką 2 porcje: 250 g drobiowego mięsa mielonego 100 g kaszy bulgur 1 mała cukinia 1/2 pęczka rzodkiewek 200 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego natka pietruszki Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kuleczki. Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w kostkę, a rzodkiewki w ćwiartki. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu(...)zależności, jak bardzo al dente lubimy. Ja gotuję w trochę więcej niż 1,5 części, powiedzmy: 1,7 :) Na patelni rozgrzewamy mleko kokosowe – stałą część i wodę. Dodajemy curry i szczyptę soli. Mieszamy. Wykładamy kuleczki i gotujemy z każdej strony. Gdy białko mięsa się zetnie, dodajemy warzywa i przykrywamy patelnię. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Podajemy z ugotowaną
KucharzycaCurry z kurczakiem i kalafiorem zobaczyłam ostatnio na blogu Kardamonovy, a że ciągle ostatnio za mną chodzi kalafior w różnych wersjach, to byłam zmuszona wypróbować ten przepis (z małymi modyfikacjami), zwłaszcza jak na rynku Pani sprzedawała piękn The post Curry z kurczakiem i kalafiorem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCukinia w cieście curry – pyszna przekąska, którą uwielbiam równie mocno jak krążki cebulowe, na które przepis znajdziecie tutaj: Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym. Idealnie smakują z sosem czosnkowym lub sosem tysiąca wysp. Z jednej cuki The post Cukinia w cieście curry appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSałatka z gotowanym kurczakiem w sosie curry – to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Prosta i szybka w wykonaniu, a także bardzo kolorowa – cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie! Delikatny gotowany kurczak w połączeniu z kukur The post Sałatka z gotowanym kurczakiem w sosie curry appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSzybka zupa tajska na bazie zielonego curry. Takie zupy robię w ciemno w kilka minut. Wystarczy że mam pastę curry, tym razem w użyciu zielona, jakieś mięso, makaron i kilka przypraw. Egzotyczny, azjatycki, pyszny obiad gotowy w pół godziny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikchili czy ogórków z papryką, cebulą i imbirem . Składniki (na 9 słoików o pojemności 680 ml): 3 kg ogórków 40 dag cebuli łyżka soli 2 łyżeczki ulubionej mieszanki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżeczka ostrej papryki w proszku (można użyć też świeżej chili; na tę ilość ogórków użyłabym dwóch odmiany jalapeno lub trzech peperoncini) Zalewa(...)angielskie 6 ziaren jałowca gorczyca biała Ogórki dobrze umyć i pokroić wzdłuż. Wrzucić do dużej miski lub garnka. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dorzucić do ogórków. Warzywa posypać curry, paprykami w proszku i solą. Dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na przynajmniej 3 godziny. W tym czasie zagotować wszystkie składniki zalewy. Odstawić do ostudzenia. Nie musi być zimna
Weekendy w domu i ogrodzieDawno nie było nic z wolnowaru, dlatego uzupełniam błąd i podaje wam szybciutko przepis na curry, bo to chyba ostatnio najczęstsze danie jakie robię w wolnowarze. Tym razem curry jest z nutą karaibską, bo z ananasem. Robi się szybko, prosto i jest pyszne. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikMoje ulubione curry z kurczakiem, pieczarkami i brokułem to pomysł na szybki obiad w stylu orientalnym. Dobór warzyw możesz zmieniać wg własnego uznania i sezonu. W mojej lodówce zawsze czeka w pogotowiu maleńki słoiczek czerwonego curry, a ostatnio dołączyła pastą z tamaryndowca. Tamaryndowiec to wiele wartości zdrowotnych i kwaśny smak, idealny do dań z warzywami, niezastąpiony dodatek w kuchni azjatyckiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!taka zupa na obiad jak znalazł! Zupa na włoszczyźnie, z pomidorami, czerwoną soczewicą, ziemniakami i kawałkami piersi kurczaka. Syta, rozgrzewająca, taka domowa i smaczna. Doprawiona imbirem i przyprawą curry smakuje obłędnie. Nic dodać nic ująć! Jeśli chcecie dodajcie do niej posiekaną i przesmażoną razem z mięsem papryczkę chili, ja jednak – ze względu na to, że jest to zupa także(...)mojej Córci – zrezygnowałam z niej. Zupę podaję z koperkiem. Smacznego! SKŁADNIKI: 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego szczypta mielonego imbiru i przyprawy curry 1,250 ml bulionu lub wody 1 pojedyncza pierś kurczaka 3 marchewki 1 duża pietruszka ćwiartka selera 3 średnie ziemniaki 1 mały pęczek natki 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 kawałek pora (jasna część
Zasmakuj Kuchnimąka pszenna do oprószenia kotletów 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego 1 łyżka masła 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 ml śmietanki 30% lub 36% pół łyżeczki przyprawy curry sól i pieprz, papryka słodka do smaku pół pęczka koperku opcjonalnie mąka pszenna do zagęszczenia sosu (w 50 ml zimnej wody wymieszać 1 łyżeczkę mąki pszennej) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis(...)dusić przez ok. 3-4 minuty (aż szparagi będą ugotowane al dente – na półtwardo). Kolejno dodać z powrotem na patelnię podsmażone kawałki kurczaka. Dodać również śmietankę kremówkę, przyprawę curry oraz posiekany drobno koperek i całość dokładnie wymieszać. Ponownie przykryć patelnię pokrywką i dusić przez ok. 4 minuty aż szparagi całkowicie zmiękną. Po tym czasie odkryć patelnię i wedle uznania
Kulinarne PrzebojeJuż niedługo będziemy musieli pożegnać się na kilka miesięcy z dynią, więc to takie małe pożegnalne danie. Moja specjalność czyli curry, a połączyłam w nim wszystko to co kocham: bakłażany, soczewicę czerwoną, kolendrę. Gotowe w pół godzinki więc w sam raz na danie obiadowe w tygodniu. Składniki na 4 porcje: około 500 g dynki piżmowej obranej i pokrojonej w małą(...)maksymalnie). Na samym końcu dodaj kolendrę. Podawaj z ryżem i z kolendrą. Smacznego Artykuł Curry z dynią, bakłażanem i soczewicą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfLinsensuppe to niemiecka zupa soczewicowa. U mnie wzbogacona o przyprawę curry, która jest lubiana w Niemczech. Jedliście ją kiedyś? Jest bardzo sycąca, wegańska i smakuje naprawdę świetnie. Składniki: 200g czerwonej lub brązowej soczewicy 1 por 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 cebula 1/2 selera 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki przyprawy curry Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie
Czarnawisienkamaż nie przepada za takimi daniami. Woli nasze polskie dania. Ja natomiast bardzo lubię urozmaiconą kuchnię i nowe smaki. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną dymkę, potarty imbir, pastę curry, czerwone pesto, kurkumę, paprykę w słodką i wędzoną, Posiekany drobno czosnek. Chwilkę wszystko smażyć, musicie poczuć zapach przypraw. Pałki kurze przekroić wzdłuż i wyciąć kość. Pokroić na średniej wielkości kawałki
Kuchnia Pokoleń