Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} * około 700g szynki wieprzowej, ładny kawałek bez tłuszczu * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól, czarny pieprz mielony * czerwona mielona wędzona papryka * curry * szczypta imbiru, cynamony, gałki muszkatołowej * łyżeczka mieszanki przypraw do mięsa wieprzowego * opcjonalnie można dodać kurkumy i przyprawy gyros lub kebab Przygotowanie : Normal 0 21 false false false(...)mięso skruszało. Wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć aż mięso się zetnie. Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą. Ilość zależna od gustu, ja dodawałam po solidnej łyżeczce papryki węgierskiej, curry oraz przyprawy do mięsa wieprzowego.Dodać do mięsa i dusić na małym ogniu około 40 minut. Aż kawałki mięsa będą miękkie. Ja podałam z ryżem, który gotowałam z curry
Magiczne Życie Martykupne, wiemy, co w nich się znajduje, a przede wszyskim, dostosowujemy ich smak do własnego gustu. Poniższa pasta ma bardzo łagodny smak. Oczywiście, można dodatkami go zmienić, np. dodając curry czy paprykę. PASTA Z KURCZAKA DO KANAPEK. /przepis własny, by nie marnować jedzenia;/ 200g ugotowanego kurczaka 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu szczypta curry łyżka koperku suszonego sól, pieprz Kurczaka(...)rozdrabniam na kawałki, dodaję jogurt, majonez, curry i koperek, miksuję blenderem. W trakcie miksowania próbuję, ewentualnie doprawiam solą i pieprzem. Taka łagodna pasta idealnie smakuje z zielonym ogórkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiTestowałam dziś przepis na tajską zupę, tradycyjnie wprowadziłam własne modyfikacje (m.in. zrezygnowałam z bulionu w kostce na rzecz imbiru i curry;). Główne składniki można by rzecz, że prawdziwie polskie (wieprzowinka, pieczarki) ale tajemnica orientalnego smaku ukryta w przyprawach. Zupa faktycznie przepyszna! Tajska zupa Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka) 500 g pieczarek(...)ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kolendry gałązki świeżej kolendry szczypior sos sojowy curry mielony imbir pieprz sól 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g brązowego makaronu Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry bądź jeżeli są mniejsze, przekroić na pół. Mięso pokroić w paski, doprawić roztartymi ziarnami kolendry, pieprzem, imbirem i curry, zrumienić na rozgrzanej oliwie, przełożyć do garnka. Na patelni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaznajomymi. Był to strzał w 10, gdyż cieszyły się ogromną popularnością ze względu na ich chrupkość. Ten efekt można osiągnąć dzięki obtoczeniu kawałków kurczaka w gęstym cieście naleśnikowym doprawionym curry, papryką w proszku i granulowanym czosnkiem oraz panierce z płatków kukurydzianych. Składniki na 2 pełne talerze: 1 kg piersi z kurczaka 1,5 szklanki mąki Ok. ¾ szklanki mleka(...)łyżeczka curry Ok. ¾ -1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 jajka Mąka do panierki Płatki kukurydziane Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w paski o długości mniej więcej 3-4 cm. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Z mąki, jajek, mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić
Fabryka pomysłówalbo nie. Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki tartej lub zrobić wersję bez panierowania) z dodatkiem pikantnego sosu z warzyw doprawionego bazylią, oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości. Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj(...)proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry, bazylii i oregano Szczypta cukru Sól Pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Filety ryby rozmrozić. W oddzielnych miseczkach przygotować mąkę i panko (bułkę tartą). Jajka wbić do trzeciej miski. Dodać do niej
Fabryka pomysłówprzyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików Ryż: 200g ryżu – 2 woreczki 1 łyżeczka soli 1 łyżka curry 1 łyżka masła Warzywa: 1 opakowanie ulubionej mrożonki warzywnej (u mnie mieszanka azjatycka) Dodatkowo: olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę odciśniętą z mleka(...)mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** W międzyczasie gotujemy ryż w wodzie z dodatkiem soli i curry, według przepisu na opakowaniu *** *** Do podsmażonych klopsików dodajemy mrożone warzywa *** *** Całość smażymy ciągle mieszając przez około 3-4 minuty *** *** Dodajemy ugotowany i odsączony z wody ryż oraz masło *** *** Wszystko mieszamy
Blog z Apetytempapryka – u mnie zielona 2 łyżki miodu 3-4 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu sojowego około 1/3 szklanki wody 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz, papryka ostra (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kurczaka myjemy i dokładnie wycieramy papierowymi ręcznikami. Kroimy w dość małą kosteczkę, na patelni rozgrzewamy porcję oleju i rzucamy kawałki(...)mięsa. Mięso smażymy z każdej strony na złoty kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, curry oraz kurkumą. Mięso po usmażeniu zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w paseczki paprykę. W międzyczasie przygotowujemy sos, w misce mieszamy miód, musztardę, ocet oraz sos sojowy. Gdy papryka zmięknie to przekładamy do niej mięso i polewamy sosem
Gotuj z Prezesempół większej 1 marchew 1 cebula pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 100ml bulionu warzywnego lub wody 150ml śmietanki 30% pół pęczka koperku Przyprawy do sosu: sól, pieprz, curry olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę lub bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Cukinie ścieramy na tarce o dużych(...)całość podsmażamy przez kilka minut często mieszając *** *** Następnie całość zalewamy bulionem lub wodą i zagotowujemy *** *** Dolewamy śmietankę, mieszamy *** *** Całość ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą curry (wsypałam około pół łyżeczki) *** Do sosu dokładamy usmażone klopsiki i całość zagotowujemy *** *** Dodajemy koperek i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Delikatnie mieszamy i dusimy wszystko na małym ogniu
Blog z Apetytemproste i szybkie danie, polecam. Na głębokiej patelni roztopić olej kokosowy. Cebulę, czosnek obrać i pokroić drobno, wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć na małym ogniu aż cebulka zmięknie. Dodać curry, sos sojowy, vegetę, potarty oczyszczony imbir, suszone listki kolendry, wymieszać i chwilkę podsmażyć. Piersi kurze pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Delikatnie posolić, ale uważajcie sos sojowy jest
Kuchnia Pokoleńwegetariańskie kotlety z kalafiora i ciecierzycy Składniki: 1 niezbyt duży kalafior, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 puszka ugotowanej ciecierzycy, 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, łyżka proszku curry, łyżka posiekanej natki pietruszki, olej, sól. Jak zrobić wegetariańskie placki z kalafiora i ciecierzycy? Kalafior podziel na różyczki, gotuj w osolonej wodzie aż zmięknie, ale pozostanie lekko twardawy, odcedź, przełóż(...)miski. Cebulę posiekaj, przesmaż na odrobinie oleju, pod koniec dodaj posiekany czosnek, przełóż do kalafiora. Dodaj także odsączoną ciecierzycę, wbij jajka, wsyp mąkę, proszek curry. Dodaj też natkę i dopraw solą. Masę najpierw dokładnie wymieszaj, następnie rozgnieć nieco tłuczkiem do ziemniaków. Gotowa masa na kotlety. Wykładaj łyżką na rozgrzany olej, smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor, po zdjęciu
Kulinarna Polskaziemniaki – 1 korzeń pietruszki – 3 ząbki czosnku – 1 cm korzenia imbiru – 1 cebula – sok z 1 pomarańczy – ¾ l bulionu warzywnego – ½ łyżeczki curry – sól, pieprz – pestki dyni do posypania – kawałek selera Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion warzywny i wsyp pokrojone warzywa. Gotuj na średnim ogniu przez około(...)minut, aż warzywa zmiękną. Wlej sok z pomarańczy. Garnek z zupą ściągnij z ognia przypraw do smaku solą, pieprzem oraz curry w proszku. Zmiksuj blenderem ręcznym aż uzyskasz gładki krem. Ponownie podgrzej zupę i posyp prażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Wiem o czym teraz myślisz – puree z marchewki ?! Zaufaj mi, nic bardziej mylnego. Ta wegańska kremowa zupa marchewkowa
Zdrowy Styl JoannySkładniki: 500 g piersi z kurczaka 400 g obranej dyni 150 g pieczarek 1 mała cebula 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku 20 g obranego świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 200 g ryżu Sposób wykonania: Ryż gotujemy(...)sypko w osolonej wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy poszatkowaną drobno cebulę, czosnek, imbir oraz curry, kurkumę, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu. Smażymy mieszając do momenty aż cebula będzie szklista. Następnie na patelnię wrzucamy mięso pokrojone w kostkę, smażymy do momentu aż się zetnie. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną
Qchnia po prostuszaszłyki “sezamki” z kurczaka Składniki: Kilogram mięsa z udek z kurczaka – ewentualnie piersi, wówczas jednak szaszłyki mogą wyjść nieco suche, 3 ząbki czosnku, łyżka proszku curry, 3 łyżki sosu sojowego, płaska łyżeczka soli, ziarna sezamu, 4 łyżki oleju, będziesz potrzebować też patyczków na szaszłyki. Składniki na 5-6 dużych szaszłyków. Jak zrobić szaszłyki “sezamki(...)szerokości około 1 cm, przełóż do miski. Czosnek drobno posiekaj, dodaj płaską łyżeczkę soli, rozetrzyj przy pomocy noża lub widelca na pastę, dodaj do mięsa. Dodaj również proszek curry, sos sojowy i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby mięso się zamarynowało. Zamarynowane miso nabij na patyczki do szaszłyków, każdego obtocz w ziarnach sezamu i spłaszcz
Kulinarna Polska