curry - 8956 przepisów (strona:137/598)

C - Tajska zupa 201

Testowałam dziś przepis na tajską zupę, tradycyjnie wprowadziłam własne modyfikacje (m.in. zrezygnowałam z bulionu w kostce na rzecz imbiru i curry;).  Główne składniki można by rzecz, że prawdziwie polskie (wieprzowinka, pieczarki) ale tajemnica orientalnego smaku ukryta w przyprawach. Zupa faktycznie przepyszna! Tajska zupa Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka) 500 g pieczarek(...)ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kolendry gałązki świeżej kolendry szczypior sos sojowy curry mielony imbir pieprz sól 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g brązowego makaronu Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry bądź jeżeli są mniejsze, przekroić na pół. Mięso pokroić w paski, doprawić roztartymi ziarnami kolendry, pieprzem, imbirem i curry, zrumienić na rozgrzanej oliwie, przełożyć do garnka. Na patelni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chrupiące nuggetsy 377

znajomymi. Był to strzał w 10, gdyż cieszyły się ogromną popularnością ze względu na ich chrupkość. Ten efekt można osiągnąć dzięki obtoczeniu kawałków kurczaka w gęstym cieście naleśnikowym doprawionym curry, papryką w proszku i granulowanym czosnkiem oraz panierce z płatków kukurydzianych. Składniki na 2 pełne talerze: 1 kg piersi z kurczaka 1,5 szklanki mąki Ok. ¾ szklanki mleka(...)łyżeczka curry Ok. ¾ -1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 2 jajka Mąka do panierki Płatki kukurydziane Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w paski o długości mniej więcej 3-4 cm. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Z mąki, jajek, mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić

Fabryka pomysłów
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 251

albo nie. Moja dzisiejsza wersja występuje w panierce Panko (możecie też użyć bułki tartej lub zrobić wersję bez panierowania) z dodatkiem pikantnego sosu z warzyw doprawionego bazylią, oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości. Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj(...)proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry, bazylii i oregano Szczypta cukru Sól Pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Filety ryby rozmrozić. W oddzielnych miseczkach przygotować mąkę i panko (bułkę tartą). Jajka wbić do trzeciej miski. Dodać do niej

Fabryka pomysłów
Kremowe risotto z klopsikami – prosty i szybki przepis! 130

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia klopsików Ryż: 200g ryżu – 2 woreczki 1 łyżeczka soli 1 łyżka curry 1 łyżka masła Warzywa: 1 opakowanie ulubionej mrożonki warzywnej (u mnie mieszanka azjatycka) Dodatkowo: olej do smażenia       *** Do mielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę odciśniętą z mleka(...)mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano *** *** W międzyczasie gotujemy ryż w wodzie z dodatkiem soli i curry, według przepisu na opakowaniu *** *** Do podsmażonych klopsików dodajemy mrożone warzywa *** *** Całość smażymy ciągle mieszając przez około 3-4 minuty *** *** Dodajemy ugotowany i odsączony z wody ryż oraz masło *** *** Wszystko mieszamy

Blog z Apetytem
Filety z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym 109

papryka – u mnie zielona 2 łyżki miodu 3-4 łyżki ostrej musztardy  1 łyżka octu winnego 1 łyżka sosu sojowego około 1/3 szklanki wody 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz, papryka ostra (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Kurczaka myjemy i dokładnie wycieramy papierowymi ręcznikami. Kroimy w dość małą kosteczkę, na patelni rozgrzewamy porcję oleju i rzucamy kawałki(...)mięsa. Mięso smażymy z każdej strony na złoty kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, curry oraz kurkumą. Mięso po usmażeniu zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w paseczki paprykę. W międzyczasie przygotowujemy sos, w misce mieszamy miód, musztardę, ocet oraz sos sojowy. Gdy papryka zmięknie to przekładamy do niej mięso i polewamy sosem

Gotuj z Prezesem
Wakacyjne klopsiki w pysznym sosie 1033

pół większej 1 marchew 1 cebula pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 100ml bulionu warzywnego lub wody 150ml śmietanki 30% pół pęczka koperku Przyprawy do sosu: sól, pieprz, curry olej do smażenia       *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę lub bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Cukinie ścieramy na tarce o dużych(...)całość podsmażamy przez kilka minut często mieszając *** *** Następnie całość zalewamy bulionem lub wodą i zagotowujemy *** *** Dolewamy śmietankę, mieszamy *** *** Całość ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą curry (wsypałam około pół łyżeczki) *** Do sosu dokładamy usmażone klopsiki i całość zagotowujemy *** *** Dodajemy koperek i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Delikatnie mieszamy i dusimy wszystko na małym ogniu

Blog z Apetytem
Curry z kurczakiem, fasolką i warzywami 149

proste i szybkie danie, polecam. Na głębokiej patelni roztopić olej kokosowy. Cebulę, czosnek obrać i pokroić drobno, wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć na małym ogniu aż cebulka zmięknie. Dodać curry, sos sojowy, vegetę, potarty oczyszczony imbir, suszone listki kolendry, wymieszać i chwilkę podsmażyć. Piersi kurze pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Delikatnie posolić, ale uważajcie sos sojowy jest

Kuchnia Pokoleń
Wegetariańskie kotlety z kalafiora i ciecierzycy. Doskonałe prosto z patelni lub na zimno. PRZEPIS 127

wegetariańskie kotlety z kalafiora i ciecierzycy Składniki: 1 niezbyt duży kalafior, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 puszka ugotowanej ciecierzycy, 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, łyżka proszku curry, łyżka posiekanej natki pietruszki, olej, sól. Jak zrobić wegetariańskie placki z kalafiora i ciecierzycy? Kalafior podziel na różyczki, gotuj w osolonej wodzie aż zmięknie, ale pozostanie lekko twardawy, odcedź, przełóż(...)miski. Cebulę posiekaj, przesmaż na odrobinie oleju, pod koniec dodaj posiekany czosnek, przełóż do kalafiora. Dodaj także odsączoną ciecierzycę, wbij jajka, wsyp mąkę, proszek curry. Dodaj też natkę i dopraw solą. Masę najpierw dokładnie wymieszaj, następnie rozgnieć nieco tłuczkiem do ziemniaków. Gotowa masa na kotlety. Wykładaj łyżką na rozgrzany olej, smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor, po zdjęciu

Kulinarna Polska
Wegańska zupa krem marchewkowa 146

ziemniaki – 1 korzeń pietruszki – 3 ząbki czosnku – 1 cm korzenia imbiru – 1 cebula – sok z 1 pomarańczy – ¾ l bulionu warzywnego – ½ łyżeczki curry – sól, pieprz – pestki dyni do posypania – kawałek selera Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion warzywny i wsyp pokrojone warzywa. Gotuj na średnim ogniu przez około(...)minut, aż warzywa zmiękną. Wlej sok z pomarańczy. Garnek z zupą ściągnij z ognia przypraw do smaku solą, pieprzem oraz curry w proszku. Zmiksuj blenderem ręcznym aż uzyskasz gładki krem. Ponownie podgrzej zupę i posyp prażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Wiem o czym teraz myślisz – puree z marchewki ?! Zaufaj mi, nic bardziej mylnego. Ta wegańska kremowa zupa marchewkowa

Zdrowy Styl Joanny
Curry z kurczakiem, dynią i pieczarkami 131

Składniki: 500 g piersi z kurczaka 400 g obranej dyni 150 g pieczarek 1 mała cebula 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku 20 g obranego świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 200 g ryżu Sposób wykonania: Ryż gotujemy(...)sypko w osolonej wodzie i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy poszatkowaną drobno cebulę, czosnek, imbir oraz curry, kurkumę, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu. Smażymy mieszając do momenty aż cebula będzie szklista. Następnie na patelnię wrzucamy mięso pokrojone w kostkę, smażymy do momentu aż się zetnie. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną

Qchnia po prostu
Szaszłyki “sezamki” z kurczaka. Bardzo łatwe do zrobienia na patelni. PRZEPIS 147

szaszłyki “sezamki” z kurczaka Składniki: Kilogram mięsa z udek z kurczaka – ewentualnie piersi, wówczas jednak szaszłyki mogą wyjść nieco suche, 3 ząbki czosnku, łyżka proszku curry, 3 łyżki sosu sojowego, płaska łyżeczka soli, ziarna sezamu, 4 łyżki oleju, będziesz potrzebować też patyczków na szaszłyki. Składniki na 5-6 dużych szaszłyków. Jak zrobić szaszłyki “sezamki(...)szerokości około 1 cm, przełóż do miski. Czosnek drobno posiekaj, dodaj płaską łyżeczkę soli, rozetrzyj przy pomocy noża lub widelca na pastę, dodaj do mięsa. Dodaj również proszek curry, sos sojowy i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj, wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby mięso się zamarynowało. Zamarynowane miso nabij na patyczki do szaszłyków, każdego obtocz w ziarnach sezamu i spłaszcz

Kulinarna Polska
Sałatka kalifornijska 123

moim stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: pół główki sałaty lodowej jedna podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy konserwowej puszka ananasa 2 duże łodygi selera naciowego 1 łyżeczka przyprawy curry 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego sól i pieprz do smaku olej/oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na oleju, doprawiamy do smaku(...)ananasa kroimy w drobną kostkę, selera w cienkie paseczki. Sałatę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski. Do miski dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawę curry, majonez, jogurt, sól oraz pieprz. Mieszamy aż wszystkie składniki się z sobą połączą. Gotową sałatkę przekładamy do mniejszej miski i możemy podawać od razu lub odstawić do lodówki

Blog kulinarny S9.PL
Kalafior pieczony w panierce (wegański) 139

przyspiesza pracę! Przepis na kalafior pieczony w panierce Składniki główka kalafiora około pół szklanki mleka roślinnego* około pół szklanki bułki tartej przyprawy: sól , pieprz , zioła prowansalskie , papryka ostra , wędzona , curry 3-4 łyżki oleju lub oliwy (30-40 g) *nieweganie mogą użyć krowiego Czas przygotowania: 10 minut + 30 min pieczenia Ilość porcji: 4 porcje Przygotowanie Kalafior myjemy i kroimy(...)mniejsze różyczki. Do jednej miski wlewamy mleko, do drugiej wsypujemy bułkę tartą wraz z dużą ilością przypraw (u mnie łyżeczka soli , papryki ostrej , papryki wędzonej , szczypta curry ). Różyczki zanurzamy w mleku , a następnie obtaczamy w panierce i układamy na blaszce . Każdą z różyczek porządnie spryskujemy olejem lub skraplamy . Im mocniej skroplone tym smaczniejsze Pieczemy w 200 stopniach przez

WegePrzepis