curry - 8956 przepisów (strona:146/598)

ZUPA BANANOWA Z KURCZAKIEM 166

smak, który na pewno zaskakuje. A czy przypadnie do gustu?   Składniki: 1 cebula 2 papryczki chili 1 pierś z kurczaka 3 banany 1 marchewka 1/2 cukinii 1 łyżeczka curry puszka mleka kokosowego 1 l bulionu 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego banany pokrojone(...)chili drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli. Podsmażamy, przyprawiamy curry, papryką mieloną, pieprzem oraz solą, a następnie zawartość patelni przenosimy do garnka z kremem bananowy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Wrzucamy do zupy. Gotujemy ok. 10 min. Cukinię

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami 301

mała papryka zielona 1 mała papryka pomarańczowa 1 marchewka 1 mały por 150 g żółtej cukinii  kawałek kapusty pekińskiej 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu sojowego szczypta curry i kuminu świeża pietruszka i kolendra wg. uznania kolorowy pieprz, sól do smaku 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski i zamarynować w sosie teriyaki(...)Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić.  Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi ziołami

Ze smakiem i z pasją
domowe cebulaki z curry 180

miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy okrągłe placuszki. składniki na farsz: 500 g obranej cebuli 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz dodatkowo: jajko do smarowania brzegów ciasta wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Na Każdy przygotowany z ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Zupa kolonialna 145

Przepis podesłałam od mojej cioci. Obydwie uwielbiamy curry za jego pikantny smak i aromat. Ta zupa też jest lekko pikantna, aromatyczna. Polecam wypróbować! Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 1/2 szklanki posiekanej cebuli – 2 łodygi selera naciowego, posiekane – 1 marchewka, pokrojona w kostkę – 1/4 kostki masła – 1 1/2 łyżki mąki – 1 1/2 łyżeczki curry w proszku

Szybko Tanio Smacznie
Fasolowe curry 208

wychodzi, że faktycznie można nauczyć dzieciaka smaku (napiszę Wam recenzję książki, która pomogła mi wprowadzać nowe produkty w menu Niny i wypracować pewne zachowania, jeżeli chodzi o jedzenie). To curry Nina je 3 dzień z rzędu! Składniki na 6 porcji: 4 rodzaje strączków każdych po 100 g suchych, u mnie było to: 100 g Pięknego Jasia 100 g przerośniętej szparagówki(...)konsystencji. Wiadomo, im dłużej będzie gotować tym płyny bardziej odparują, i danie będzie bardziej gęste. Kwestia upodobań. Dopraw solą do smaku i dodaj posiekaną kolendrę. Smacznego!   Artykuł Fasolowe curry pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Chiński, żółty ryż z curry 361

Składniki: 1 szklanka białego ryżu; 1 średnia marchewka; 1 duża cebula; 1/2 pęczka szczypiorku; 1 papryczka chili; 1 jajo; 1/2 łyżki vegety; 1 czubata łyżka curry; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody, w której będzie gotowany vegetę (1/2 łyżki). Odcedzić. Cebulę pokroić(...)cebuli z chili dodać ugotowany ryż. Wymieszać i razem podsmażać, na średnim ogniu, przez około 5 minut. Do ryżu z cebulą i chili dodać startą marchewkę, posiekany szczypiorek, przyprawić curry, imbirem, solą i pieprzem, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać. Następnie na środku patelni z ryżem zrobić wolne miejsce, wbić w nie jajo i smażyć, aż się zetnie. Ścięte jajo

Gospodyni Miejska
Curry z dynią i jarmużem 223

takie jesienne dni jak już obecnie mamy nic tak nie smakuje, jak aksamitne curry. Namiętnie będe teraz uzywac dyni i jarmuży, bo mam go całkiem sporo z własnej uprawy, ale jarmuż śmiało możecie zastąpić w tym przepisie innym zielskiem, np. botwiną czy szpinakiem, a dynię cukinią a nawet batatami. Składniki na 4 porcje: około pół kilograma obranej (surowej) dyni(...)mieszając od czasu do czasu 10-15 minut, ale pilnuj żeby się dynia nie rozpadła. Dodaj mleko kokosowe, dopraw solą, doprowadź do wrzenia i gotowe! Smacznego!     Artykuł Curry z dynią i jarmużem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Patisony w zalewie curry 901

chyba nigdy nie miałam ich aż tyle i tak różnorodnych. Dzisiaj zatem, jako ostatnia w tym sezonie, kolejna propozycja na przetwory z patisonów: marynowane w całości w zalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli(...)Składniki: 1 kg niewielkich patisonów gałązki z liśćmi selera ziele angielskie gorczyca olej zalewa: 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu 2 łyżki przyprawy curry Patisony opłukać. Układać w umytych i wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wkładać niewielką gałązkę z liśćmi selera, kilka ziaren ziela angielskiego, po łyżeczce gorczycy i 2-3 łyżki oleju

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kuskus z warzywami z patelni 218

patelni. Przepis jest inspirowany książką Dieta Fit (opisywaną już na blogu). Kuskus z warzywami z patelni- składniki: piersi z kurczaka warzywa na patelnię (600g) kuskus (200g) sól pieprz przyprawa curry zioła prowansalskie olej Przepis na kuskus z warzywami z patelni Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy go ulubionymi przyprawami, w naszym wypadku to była sól, pieprz(...)curry. Podsmażamy go na patelni z niewielką ilością oleju. Jak kurczak będzie usmażony przekładamy go do miseczki, a następnie na patelni przesmażamy " warzywa na patelnię ". W międzyczasie wrzącą wodą zalewamy kaszę kuskus ok. 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy. Kaszę, kurczaka dodajemy do podsmażonych warzyw i całość smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy z sałatką z roszponki i kiełek rzodkiewki . Smacznego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KAFIR – EGZOTYCZNE LIŚCIE NIE TYLKO DO CURRY 240

Liście Kafir, zarówno świeże jak i suszone znajdą wiele zastosowań w naszym codziennym gotowaniu. Nie tylko w popularnym curry! Artykuł KAFIR – EGZOTYCZNE LIŚCIE NIE TYLKO DO CURRY pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
przetwory na zimę - ogórki w słodkiej zalewie curry 192

spiżarni kolejnymi przetworami :-) Były już tradycyjne ogórki kiszone , a także kiszone w wersji na zupę oraz ogórki francuskie . Dziś przyszła pora na nieco bardziej egzotyczne ogórki w słodkiej zalewie curry. składniki: 3 kg ogórków gruntowych liście selera (1-2 na słoik, w zależności od wielkości) liście pietruszki duża cebula składniki na zalewę: 1 litr wody 1/4 szklanki oleju 1 szklanka(...)octu 10% 1 szklanka cukru 2 łyżeczki przyprawy curry 3 łyżeczki soli wykonanie: Ogórki umyłam, obrałam ze skóry, a ponieważ były wyrośnięte pokroiłam wzdłuż na ćwiartki i pozbawiłam pestek. Wszystkie składniki zalewy zagotowałam. Na dnie wyparzonych słoików ułożyłam gruby plaster cebuli, dwa listki selera i kilka listków pietruszki. Ogórki ułożyłam w  pionowo, dość ciasno, zalałam zalewą niemal do pełna

babka w formie
Wołowina w curry z fasolką i kiełkami fasoli mung 171

Miękka, delikatna wołowina otoczona aromatycznym sosem curry z dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki(...)szalotka 2 łyżki masła curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra Wymienione przyprawy mieszamy ze sobą (po 1 łyżeczce z każdej), kmin rozgniatamy w moździerzu i łączymy z przyprawami. Wołowinę kroimy na kawałki, posypujemy połową przygotowanej mieszanki przypraw i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Szalotkę kroimy w pióra, fasolkę kroimy na mniejsze części. Masło rozgrzewamy na patelni

Gotowanie i blogowanie
Curry z kurczaka i batatów. 152

Chętnie posmakowałabym wszystkich dań Maćka z tego tygodnia. Wyobrażam sobie ich bogaty smak i zniewalający aromat. Jedno z nich, a mianowicie proste curry z kurczaka , zachęciło mnie do przyrządzenia podobnego dla mojej rodzinki. Przyznaję, że trochę improwizowałam z dostępnych w domu składników, ale efekt końcowy pozostaje w klimacie kuchni indyjskiej :) Podawałam z ryżem basmati oraz sosem jogurtowym z ogórkiem(...)miętą . Doskonale łagodził smak pikantnego curry. Zwłaszcza, że tym razem nie pożałowałam papryczki chili ;) Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 batat cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 3-4 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżeczka pasty imbirowej 2 łyżeczki chutney z papai 1/2 łyżeczki garam masali 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu  1/2 łyżeczki mielonej kolendry

zadanie-gotowanie
Wołowe kofty w curry 204

Dzisiaj kuchnia indyjska. Zapraszam na pyszne, akroamatyczne kofty w curry. Kofty to klosiki mięsne w kuchni Bliskiego Wschodu, Bałkanów i Azji Środkowej kuchni. Głównie wykorzystywane jest wo łow in a, b araniny , jagnięci na lub k urczak i łączone jest z miksem egzotycznych, korzennych przypraw. Kofty w Indiach są zwykle gotowane w pikantnym curry i spożywane z ryżem lub indyjskim

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kurczak w mleczku kokosowym z garam masalą 218

Masala, czyli mieszanka. Mieszanka przypraw, mieszanka zapachów i aromatów, mieszanka kolorów i dźwięków. Masali, którą w Polsce generalnie znamy, jako przyprawę, jest kilka rodzajów. Wyróżniamy: garam masalę, tandoori masalę, curry, pancz masalę, a także ćaj masalę, czyli aromatyczną mieszankę, używaną do herbaty. Garam masala, którą Aga użyła do kurczaka, to mieszanka zmielonych przypraw, które w kuchni weddyjskiej określane są, jako(...)masalą www.kuchniasmakow.blogspot,com Składniki: 5-6 udek kurczaka przyprawa do drobiu Sos: 2 cebule - obrać i pokroić w kostkę 1 puszka mleczka kokosowego sól, pieprz papryka ostra i słodka curry garam masala olej Udka panierujemy w przyprawie do drobiu. Podsmażamy na patelni. Składniki na sos mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy udka,  zalewamy je sosem i wkładamy do nagrzanego piekranika

Kuchnia smaków

Proponowane wyszukiwania