ogranicza, bawcie się smakami. 1 mango 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 por biała część 200 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty curry czerwonej papryczka chili 1 garść kiełków sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 kawałek imbiru świeżego olej do smażenia 1 pierś z kurczaka natka pietruszki Cebulę i czosnek drobno kroję. Kurczaka kroję(...)kostkę, przekładam do miski, dodaję pastę curry, imbir starty, sól, pieprz i odstawiam na godzinę do lodówki. Cebulę i czosnek przesmażam, dodaję por pokrojony, marchewkę kroję w talarki, paprykę w kostkę, batata w kostkę. Całość chwilę przesmażam i wlewam litr wody. Gotuję na wolnym ogniu. W woku przesmażam na oliwie kurczaka. Dodaję go do warzyw, na końcu dodaję też mango
wesoła kuchniaprzekonuje Składniki (na 2 duże porcje): torebka ryżu brązowego 3 łyżki czerwonej soczewicy 1 mała cebula połówka czerwonej papryki szklanka mrożonej, zielonej fasolki szparagowej 1,5 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki mielonego imbiru kawałek czerwonego chili, bez nasion sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Do podania: 2 jaja na twardo 3-4 łyżki jogurtu nasiona czarnuszki, do posypania(...)wrzucamy na niego cebulę – szklimy przez chwilę, od czasu do czasu mieszając, około 3-4 minuty. Do cebuli dodajemy chili, smażymy przez minutę,. po czym dodajemy przyprawy – curry oraz imbir, smażymy kolejną minutę. Wrzucamy paprykę czerwoną i smażymy, często mieszając, aż odrobinę zmięknie – 3-4 minuty. Do tego wrzucamy ryż z dodatkami, dokładnie mieszamy, aby składniki pokryły
Smaczna Stronaporcje) 2 łyżki oleju kokosowego (wersja wegańska), albo masła 1 cebula, obrana i pokrojona na cieniutkie półksiężyce 1 łyżeczka soli + ewentualnie odrobinę więcej, do smaku 1 1/2 łyżeczki łagodnego curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta mielonego chilli 2 x 400g puszki siekanych pomidorów 400g puszka mleka kokosowego ewentualnie posiekana świeża kolendra do podania(...)sporym garnku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebulę i 1/2 łyżeczki soli. Smaż na średnim ogniu , mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka - 10 minut. Wmieszaj curry, kolendrę, kumin i chilli, wymieszaj i smaż przez minutę (trzeba uważać, aby mieszanka się nie przypaliła). Dodaj pomidory, kolejne 1/2 łyżeczki soli i 2 szklanki wody (oryginalnie 3-4, ale ja wolę gęstsze
Lejdi of the houseuniwersalne połączenie, które sprawdza się przy każdej okazji. Z resztą, sami się o tym przekonacie. Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc Roladki z szynki z chrzanem Faszerowane jajka z curry Wiosenne jajka faszerowane Wielkanocna zupa chrzanowa Wielkanocny barszcz biały Wielkanocna sałatka Dziadka Zobacz też nowe przepisy Ciasta wielkanocne – 12 przepisów Roladki z szynki z chrzanem Faszerowane jajka z curry
okolicepalnika.plsoczewicą Składniki: 1/2 dyni hakkido (ok. 1,5 kg ) dwa średnie pomidory 1 pietruszka 2 średnie marchewki 1/2 małego pora 1 średnia cebula 1 płaska łyżka curry pół szklanki czerwonej soczewicy 1-1,5 litra wody sól, pieprz 1 łyżka oleju kolendra Przygotowanie: Pokrój dynie, marchewkę i pietruszkę w kostkę. Pora pokrój(...)czasie dodaj czerwoną soczewice i gotuj jeszcze 15-20 minut. W między czasie pokrój pomidory w kostkę i posiekaj kolendrę. Na koniec dodaj pomidory, curry oraz sól i pieprz do smaku. Zupę podawaj posypaną kolendrą. Smacznego
wegujemypush({}); Składniki 400 g fileta z kurczaka 150 g ryżu 1/2 pora 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli sól pieprz Zalewa: 400 ml wody 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka bazylii sól pieprz Przygotowanie: Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy papryką słodką, chilli, solą i pieprzem(...)naczynia żaroodpornego wsypujemy 150 g ryżu, na niego wykładamy pora, a później pokrojonego w kosteczkę i przyprawionego kurczaka. 400 ml wrzącej wody mieszamy z 3 łyżkami ketchupu, miodem, curry, bazylią i papryką słodką. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Powstałą zalewą zalewamy nasze składniki w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godzinę
Przepiski.plSkładniki: Skrzydełka 1 kg Jogurt naturalny 250 g Pieprz łyżeczka Sól łyżka Papryka słodka pełna łyżeczka Papryka ostra 1/2 łyżeczki Curry 1/2 łyżeczki Olej 2 łyżki Czosnek 2 ząbki Przygotowanie: Do miseczki przełożyć jogurt naturalny, sól, pieprz, papryki oraz curry i wszystko razem wymieszać. Dodać olej i czosnek i ponownie wymieszać. Skrzydełka umyć i osuszyć. Mięso wymieszać z marynatą
Kulinarne przygodyFilet z kurczaka z pieczarkami i brokułami z sosem czosnkowym. Składniki: 500 g fileta z kurczaka, łyżka przyprawy curry, duży brokuł, ok 200 g pieczarek., masło, jogurt naturalny, majonez, czosnek, sól, pieprz, oregano Przygotowanie: Filety z kurczaka rozklepujemy, posypujemy przyprawą curry. Smażymy na maśle na rumiany kolor, aż będzie będzie gotowe
Lena Gotujemniej, lub więcej ząbków, w zależności od upodobań, lub od sytuacji;) Polecam. 200 g ryżu 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu curry (około 1/2 łyżeczki, lub wg smaku) sól, pieprz Ryż gotujemy w osolonej wodzie według czasu podanego przez producenta. Odcedzamy, Studzimy. Ananasa kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. W garnuszku(...)łączymy ze sobą majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą w misce
Smaki Na Talerzukolorowo. Sałatka kuskus z warzywami Sałatka kuskus z warzywami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 szklanki suchego kuskus 1 szklanka wody lub bulionu 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 zielonego ogórka 1/2 małej czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki opcjonalnie garść czarnych oliwek oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz Wykonanie: Kaszkę zalewamy gorącą wodą(...)bulionem, dodajemy curry, mieszamy i przykrywamy. Odstawiamy na 15 minut. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a oliwki w plasterki, mieszamy z kaszką. Dodajemy olej, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatityskładnikiem jest kurkumina. To ona odpowiada za charakterystyczny smak i żółtą barwę przyprawy. Stosowana jest ona na szeroką skalę w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza indyjskiej. Jest m.in. jednym ze składników curry – znanej mieszanki przypraw. Właściwości prozdrowotne kurkumy Kurkuma była stosowana do celów leczniczych zarówno w tradycyjnej medycynie indyjskiej, jak i chińskiej. Przypisywano jej wiele pozytywnych właściwości, m.in. łagodzenie bólów menstruacyjnych oraz(...)zdrowego ruchu i zdrowego sposobu odżywiania. Jego przyjmowanie nie może także zastąpić konsultacji z lekarzem (w razie wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości). Kurkuma w kuchni Oprócz tego, że kurkuma jest składnikiem curry, dodaje się ją również do przyprawy garam masala, sosu Worcestershire, a nawet musztardy. Jako samodzielna przyprawa może być dodawana do ryżu, zup (np. marchewkowej), duszonych warzyw, pikantnych placków kukurydzianych. Można
Żyję by jeśćdziała to na ich korzyść;) 1 kg ziemniaków około 250 g gotowanego, mielonego mięsa (u mnie drobiowe, z rosołu) 160 g skrobi ziemniaczanej (w oryginale 250 g) 2 żółtka curry sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta masło Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mielone mięso, skrobię ziemniaczaną oraz żółtka(...)Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Mieszamy. Z ciasta formujemy niewielkie okrągłe kluseczki, lekko je spłaszczamy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Odcedzamy łyżką cedzakową. Podajemy polane zrumienioną bułką tartą z masłem
Smaki Na Talerzuhummus . Jest to pasta, do której możesz pokroić warzywa w słupki, upiec domowe bułki pszenne , podpłomyki lub bezglutenowe krakersy . Chcesz coś bardziej obiadowego? Pyszna jest zupa pomidorowa z ciecierzycą , curry z kalafiora oraz curry z cukinią . A może deser? Polecam Ci ciastka z ciecierzycy ! Pssst. Lubisz sałatki? Sprawdź również moje inne przepisy na sałatki , które opublikowałem na blogu. Artykuł Afrykańska
Blendmantakie gotowanie, ze składników które akurat mam w domu. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry 1 łyżka suszonego rozmarynu 100 g czerwonego ryżu 3 marynowane chili garść siemienia lnianego garść szczypiorku 1 łyżeczka soku z cytryny oliwa extra virgin sól (przepis na 3 porcje(...)jogurtu, sosu sojowego, czosnku, curry i rozmarynu robimy marynatę. Zalewamy nią piersi z kurczaka i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień pieczemy mięso w piekarniku w 180 stopniach (można je lekko skropić olejem rzepakowym), około 40 minut – zależy od grubości piersi. W międzyczasie gotujemy ryż, około 40 minut, do miękkości. Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę chili
KardamonovyKurczak po tajsku z pysznym sosem orzechowym który sama zrobiłam.Podany na kolorowej i pysznej sałacie. kurczak marynata: 1 pierś z kurczaka 2 łyżeczki pasty curry czerwonej 40 ml mleczka kokosowego 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sezamu czarnego sałatka: 2 sałaty rzymskie 1 mango 1/2 papryczki(...)ciemnego 1 łyżka soku z cytryny 50 ml mleczka kokosowego natka pietruszki Kurczak marynata: Pierś z kurczaka kroję na cienkie paski. Przekładam do miski, dodaję mleczko kokosowe, pastę curry,olej, sos sojowy, czosnek drobno posiekany i całość mieszam dokładnie. Odstawiam na noc do lodówki żeby mięso przeszło marynatą. Na drugi dzień nadziewam na patyczki do szaszłyków paski mięsa
wesoła kuchnia