źródło pełnowartoścowego białka oraz żródło witamin z grupy B, cynku magnezu i potasu. Niestety prez to że tak czesto przygotowywany może nam się znudzić. Dlatego proponuję aromatyczne i kremowe curry. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Składniki: 2 średniej wielkości cebule 4 ząbki czosnku 2cm imbiru przyprawy do madras curry (mielona kolendra, kmin rzymski, łyżeczka musztardy, szczypta cynamonu, kardamon, chilli
wysmienitygroszku (rozmrożony) 1 nieduża cebula (lub dwie szalotki) 1 mały pęczek koperku 1 duże jajko 1 łyżka masła + olej do smażenia 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1/2 łyżeczki curry w proszku sól morska, świeżo mielony pieprz Ryż gotujemy w osolonym wrzątku – zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (idealnie nadaje się ryż z poprzedniego dnia, jeśli ugotowaliśmy zbyt dużo(...)kawałeczki. Koperek drobno siekamy. Groszek rozmrażamy poprzez zalanie ciepłą wodą. W dużej misce łączymy ze sobą: ryż, łososia, podsmażoną cebulę, posiekany koperek oraz groszek. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, curry oraz po dużej szczypie soli i pieprzu. Mieszamy dłonią, aż składniki równomiernie się wymieszają. Formujemy ok. 12 kotlecików (możemy lepić owalne lub okrągłe – jak mielone) i obtaczamy w bułce
Poezja smakuchili lub innych. Składniki: (6 porcji) 1 op. świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g) 1 op. mieszanki chińskiej mrożonej (450 g) 1 jajko sezam (do posypania) przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka, chili, sos sojowy olej do smażenia Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mieszankę chińską i smażymy około 10 min., aż cała woda odparuje. Przyprawiamy według uznania solą, pieprzem(...)curry, papryką słodką oraz chili, sosem sojowym. Studzimy. Ciasto francuskie rozwijamy i obsypujemy mąką z dwóch stron. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (u mnie: około 48 x 36 cm). Placek kroimy na 6 prostokątów (u mnie: 16 x 18 cm) Na każdym prostokącie, wzdłuż krótszego boku, wykładamy po czubatej łyżce warzyw. Najpierw składamy boki ciasta
Kuchnia MagdaLenychili lub innych. Składniki: (6 porcji) 1 op. świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g) 1 op. mieszanki chińskiej mrożonej (450 g) 1 jajko sezam (do posypania) przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka, chili, sos sojowy olej do smażenia Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mieszankę chińską i smażymy około 10 min., aż cała woda odparuje. Przyprawiamy według uznania solą, pieprzem(...)curry, papryką słodką oraz chili, sosem sojowym. Studzimy. Ciasto francuskie rozwijamy i obsypujemy mąką z dwóch stron. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (u mnie: około 48 x 36 cm). Placek kroimy na 6 prostokątów (u mnie: 16 x 18 cm) Na każdym prostokącie, wzdłuż krótszego boku, wykładamy po czubatej łyżce warzyw. Najpierw składamy boki ciasta
Kuchnia MagdaLenyalign="aligncenter" width="1024"] Złote mleko[/caption] Zobacz inne przepisy z kurkumą: Gulasz Wieprzowy Z Kurkumą Szybki Kurczak Z Warzywami W Sosie Szybki Kurczak W Sosie Śmietanowym Z Curry Curry Z Kurczakiem I Warzywami Piersi Z Kurczaka Zapiekane Z Pieczarkami Artykuł Złote mleko – napój na poprawę odporności, przeciwwirusowy i antybakteryjny pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneBacktothebooknutrition.com Składniki: 200-300 g wędzonej ryby ½ szklanki kaszy orkiszowej 1 mała cukinia ½ czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku ½ szklanki tartego parmezanu 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki oleju Szczypta curry Szczypta kminu rzymskiego Sól Pieprz Dodatki: sałata, słodka cebula, pomidor, ogórek Bułki 31/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (około 450 g) 4 łyżeczki proszku do pieczenia 11/2 szklanki jogurtu (około(...)czosnek do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Cukinię zetrzyj na tarce dobrze odciśnij z wody, dodaj do masy rybnej razem z kaszą i parmezanem. Ponownie zmiksuj. Dopraw masę curry, kminem, solą i pieprzem. Krok 4 Wsyp płatki kukurydziane do woreczka i pokrusz np. przy pomocy wałka do ciasta. Wysyp do misy. Zwilż dłonie olejem, nabieraj masę rybną i formuj
Niedzielny kucharzryby ,przy tym nie stronicie od szybkich oraz aromatycznych dań, to serdecznie zapraszamy. Wszystko max 25 minut. Składniki: 2 szalotki 2 łyżki pasty tom kha 1 łyżeczka żółtej pasty curry 4 łyżki oleju sezamowego 1 kawałek pora 2 duże pomidory 500 g filetów halibuta 3 liście kaffiru 1 łyżeczka cukru palmowego 400 ml mleka kokosowego 1 łyżka mąki z tapioki(...)piórka pora, szklimy na oleju sezamowym (najlepiej użyć woka). Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, miąższ kroimy w ósemki. Do cebuli i pora dodajemy pomidory, liście kaffiru, pastę curry i tom kha. Smażymy kilka minut, dodajemy rybę, pokrywamy przyprawami. Wlewamy 2/3 mleka kokosowego, dodajemy cukier palmowy i suszoną kolendrę. Dusimy. W tym czasie w pozostałym mleku kokosowym rozrabiamy mąkę
R'n'G Kitchensprawia, że podczas degustacji nasze zmysły szaleją. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 2 puszki mandarynek – paczkę migdałów w płatkach (ok 100 g) – majonez lub majonez/jogurt – curry – odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt (lub majonez z jogurtem, zależy od Waszych preferencji), pieprz, curry i płatki migdałowe. Całość mieszamy
Szybko Tanio Smacznietrzeba ? dla dwóch osób 2 papryki 200 g piersi z kurczaka 200 g kaszy owsianej 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki 4 łyżki tarkowanego sera mozzarella przyprawy: curry, sól i pieprz czarny Robimy : Myjemy papryki, obieramy jak ktos nie lubi skórki I ładnie czapeczkę odcinamy z góry. Czyścimy środek z pestek Pierś z kurczaka myjemy drobno siekamy, opruszamy curry
Latosiowydommałe bataty - 2 szklanki lub więcej pokrojonej w kostkę dyni - opcjonalnie pół szklanki czerwonej soczewicy -1 puszka mleka kokosowego - 4 cm świeżego kłącza imbiru - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka curry - pół łyżeczki kurkumy - sól himalajska lub morska - sporo liści bazylii - sok z połowy małej cytryny - szczypta cynamonu - olej kokosowy do smażenia - groszek ptysiowy Brześć Imbir i czosnek zetrzyj(...)tarce do parmezanu. Cebulkę pokrój w piórka, a wszystkie warzywa w kostkę. Rozgrzej olej kokosowy w dużym rondlu i podsmaż czosnek, imbir i cebulkę, następnie dodaj kurkumę i curry. Po chwili wrzuć pomidory i warzywa. Dosmacz solą i wlej mleko kokosowe i około 2 szklanek wody. Ilość wody zależy od ilości warzyw. Gotuj około 15 minut. Wrzuć około 20 listków
Z Kuchni Do Kuchnićwierć główki kapusty pekińskiej, 1 por, garść suszonych grzybów mun, 2 marchewki, pół papryki czerwonej (jeśli lubisz pikantnie, użyj też chilli), 2 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, łyżeczka proszku curry, sos sojowy, płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub innej skrobi. Zrób tak: z kurczaka przygotuj kawałki na średniej wielkości kotlety, lekko rozbij je tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Panieruj(...)patelni rozgrzej olej, wrzuć najpierw czosnek z imbirem, następnie grzyby, a w kolejnym kroku wszystkie pozostałe warzywa. Smaż na dość dużym ogniu około 5 minut, bardzo często mieszkając, dopraw curry i sosem sojowym, mąkę rozrób w około 300 ml ciepłej wody, wlej do woka, od razu wszystko wymieszaj, a gdy sos zgęstnieje, wyłącz ogień. Dopraw solą jeśli trzeba. Na talerz
Kulinarna Polska