sama nazbierałam. Mięsożercy w gulaszu też znajdą coś dla siebie. 30 dkg karkówki 1 cebula 1 kawałek pora biała 1 papryka czerwona 2 marchewki 7 grzybów kani 1 łyżeczka curry 200 ml pasaty pomidorowej olej rzepakowy natka pietruszki tymianek, oregano świeże sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki majeranku Karkówkę kroję w małą kostkę. Na patelni na gorącym oleju(...)duszę około 30 minut. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebulę i por. Dodaję pokrojoną paprykę w paski, a marchewkę w kostkę. Wlewam pasatę pomidorową, dodaję curry, mięso,wlewam 500 ml wody, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną, tymianek, oregano i gotuję na wolnym ogniu jeszcze 30 minut. Na końcu dodaję majeranek. Grzyby kanie delikatnie myję kroję
wesoła kuchnialitr wywaru, 200ml jogurtu naturalnego, garść natki pietruszki, dwie garści makaronu jajeczna krajaneczka Lubella , 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 6 ziaren kulek jałowca, łyżeczka curry, sól, pieprz. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na duże kawałki. Na patelni stopić masło. Cebulę pokroić w kostkę, smażyć, aż się zeszkli. Dodać grzyby i smażyć ok 15 minut(...)cebulką. Gotować ok 20 minut pod przykryciem na małej mocy. Po tym czasie wrzucić surowy makaron i gotować ok 10 minut, aż zmięknie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Do śmietany dodać gorącą zupę, wymieszać. Całość przelać do zupy, zagotować. Doprawić posiekaną natką pietruszki
Słodki ZakątekSkładniki: kalafior 1 sztuka większy, przyprawa pikantna do kurczaka 1 łyżka, curry 1 łyżeczka, czosnek suszony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki Kalafior podzielić na różyczki, wsypać do większej miski i moczyć w zimnej wodzie z 10 minut, odlać wodę i jeszcze raz zalać i wypłukać, wylać(...)durszlak. Do miski (moja nadaje się do pieczenia w piekarniku) wsypać przyprawę do kurczaka pikantną, curry (kolor i smak), czosnek suszony, kucharka, pieprz ziołowy, wlać olej, przyprawę w płynie i dobrze wymieszać. Różyczki kalafiora włożyć do marynaty, wymieszać i zostawić na parę godzin. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, miskę z kalafiorem szczelnie przykryć srebrną folią (inne naczynie
W Mojej Kuchni Lubiędyni (po obraniu) 250 g ziemniaków ( 3 średnie) 300 g pomidorów (2 sztuki) lub ½ puszki pomidorów krojonych 3 szklanki bulionu (750 ml) cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku łyżeczka kurkumy 2 łyżki oliwy kwaśna śmietana Wykonanie: Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona i miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę. W garnku(...)Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić razem z cebulą. Następnie dodajemy dynię i ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwila mieszając przez ok 5 minut. Pod koniec dodać curry kurkumę. Gdy już podsmażymy, dodać gorący bulion i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok 10 minut. Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić
Pomysłowa kuchniadyni (wydrążonej i nieobranej ze skóry) sok z dwóch pomarańczy 200 g marchwi jedna cebula ząbek czosnku 100 ml mleka kokosowego łyżeczka kurkumy pół łyżeczki curry 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego łyżeczka nasion kolendry łyżeczka listków świeżego tymianku (może być również suszony) pół łyżeczki suszonego imbiru (lub świeżego startego na drobnej tarce) pół łyżeczki słodkiej papryki 2-3 gałązki natki pietruszki(...)oddzielamy od skóry za pomocą łyżki i również wkładamy do garnka. Wlewamy do tego wyciśnięty sok z pomarańczy, mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawy: imbir, pieprz kajeński, słodką paprykę, kurkumę, curry, rozgniecione nasiona kolendry oraz listki tymianku. Mieszamy, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 15 minut na niezbyt dużym ogniu. Po tym czasie blendujemy zupę na gładki krem. Jeśli zupa okaże
Analiza Smakuoleju rzepakowego, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 pęczki szczypiorku, 2 – 3 liście świeżego lubczyku, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 łyżeczka curry, szczypta suszonego chili jalapeno, 150 ml słodkiej śmietanki 30%, listki świeżej mięty, ser twardy np. parmezan, gana padano. Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka (na połowę, a następnie w plasterki(...)makaron. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebule z dodatkiem soli. Dodajemy grzyby, masło, smażymy do uzyskania złotego koloru. Następnie wlewamy sos sojowy, posiekane drobno liście lubczyku, curry i , dusimy pod przykryciem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. WAŻNE - 100 ml wody z odcedzonego makaronu zostawiamy. Kiedy grzyby będą gotowe dolewamy śmietanki, wlewamy gorącą wodę w której
Moniki Smakołykibrakuje To wdzięczne danie mięsne, które można jadać od rana do wieczora Jeśli chcecie ostrzejszą wersję śmiało dodajcie posiekaną ostrą papryczkę. Jeśli do mięsa i warzyw dodamy pastę curry i mleczko kokosowe powstanie aromatyczny kurczak curry, który równie dobrze komponuje się z jakimkolwiek ryżem, ba! zjadamy nawet z makaronem. Gotowe danie posypcie natką i parmezanem, będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna
Zasmakuj Kuchnifileta z kurczaka · Sól · Olej do smażenia · Przyprawa curry · 1 opakowanie brukselek · ½ szklanki śmietany 18 % · Makaron tagiltale Sposób przygotowania: 1. Brukselkę gotujemy(...)osolonej wodzie. 2. Makaron również gotujemy w osolonej wodzie. 3. Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 4. Doprawiamy solą oraz curry. 5. Podlewamy wodą i dodajemy ugotowaną brukselkę. 6. Na koniec wlewamy śmietanę i 2 minutki gotujemy. 7. Danie gotowe, podajemy z makaronem. 8. Smacznego
Kulinarna Chwilamięsem, warto wypróbować. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 100 g żurawiny · Curry · Puszka brzoskwiń Marynata: · 3 łyżki oleju · 3 łyżki soku z cytryny(...)czasie mięso układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 °c a marynatę zlewamy do rondelka. 4. Dodajemy sok z brzoskwiń, żurawinę oraz curry i gotujemy 5 minut. 5. Mięso po upieczeniu wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem i jeszcze zapiekamy 10 minut. 6. Po upieczeniu dekorujemy brzoskwiniami. 7. Danie gotowe
Kulinarna Chwilaząbki polskiego czosnku, 1 średnia cebula czerwona, 3 łyżki oliwy z oliwek, 200 g pomidorków koktajlowych, 400 g żółtych pomidorów mięsistych, 1 łyżka sosu sojowego, ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki przyprawy curry, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, ponadto: mielona słodka papryka wędzona, świeże listki mięty, świeże listki bazylii greckiej, ser grana padano lub parmezan. Przygotowanie: Cebulę(...)sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy na cienkie plastry. Pomidorki koktajlowe kroimy na połowę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim czosnek, cebulę. Dodajemy żółte pomidory, cukier, sos sojowy, curry, niewielką ilość soli. Dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż pomidory się rozpadną. W tym samym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Ważne: kiedy makaron będzie
Moniki Smakołykijajko L – 1 szkl ( lub 2 mniejsze ) * bułka tarta – 3-4 łyżki * maka pszenna – 1 czubata łyżka * masło – 3 łyżki * czosnek -2 ząbki * cebula – 1 szt * sól, pieprz, papryka, curry, kmin rzymski – do smaku Na odrobinie oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajmy paprykę, curry i kmin rzymski. Dodajemy do ugotowanej ciecierzycy i kaszy jaglanej. Dodajemy jajka, bułkę tartą
Ostra na Słodkoporcji 1 kg obranej i czyszczonej z pestek dyni 2 duże marchewki 1 cebula olej do smażenia 500 ml bulionu 250 ml mleka 1 łyżka miodu 2 łyżki curry szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego sól przepis Obraną, oczyszczoną z pestek i podzieloną na mniejsze części dynie kroimy w kostkę. Obraną marchew kroimy w plastry a cebulę siekamy(...)wszystko dusimy kilka minut często mieszając. Do podduszonych warzyw wlewamy bulion, całość mieszamy i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wlewamy mleko, dodajemy miód, wszystko doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, curry, pieprzem cytrynowym oraz solą. Całość mieszamy zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Gotową zupę podajemy ze śmietaną, grzankami, groszkiem ptysiowym lub solo. Artykuł
Smakowite Daniatowarzystwie pachnącego imbirem, cytrusową limonką oraz kokosem sosu to świetna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej. Składniki: 250g mrożonych krewetek 400ml mleczka kokosowego 200g groszku cukrowego 3 łyżki zielonej pasty curry 200g mini marchewki 400g pieczarek 1 limonka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku 3cm świeżego imbiru 2 łyżki masła 250g makaronu orkiszowego sól pieprz Wykonanie: 1. Pieczarki dokładnie(...)umyć i pokroić w ćwiartki, szczypiorek pokroić, a cebulę i czosnek drobno posiekać. 2. Na rozgrzanym maśle podsmażyć pieczarki, dodać cebulę z czosnkiem, mleko kokosowe, pastę curry, wyciśnięty sok i startą skórkę z limonki oraz starty na tarce imbir. Całość dokładnie wymieszać, a następnie zredukować aż sos zgęstnieje. 3. Do sosu dodać mini marchewki, umyty groszek cukrowy oraz krewetki. Całość
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczka kurkumy ( można pominąć) około 400 ml bulionu lub wody 200 ml mleka kokosowego sok z połówki limonki 1/2 łyżeczki płatków chili lub chili w proszku 1 łyżeczka curry w proszku sól i pieprz Do podania: Podprażone pestki dyni, słonecznika, posiekana natka pietruszki. Przygotowanie: Dynię obieram ze skóry, pozbawiam pestek i miąższu ( pestki można wykorzystać) kroję w kostkę. Do garnka(...)wlewam oliwę, dodaję pokrojoną dynię, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, przyprawy: curry, płatki chili, całość chwilę smażę. Dynię zalewam bulionem i gotuję na małym ogniu przez około 15 minut ( do czasu, aż dynia będzie miękka) Zupę blenduję na gładki krem, wlewam mleko kokosowe, sok z limonki i gotuję przez 3 minuty. Zupę podaję z pestkami słonecznika. Artykuł ZUPA DYNIOWA
KukuleczkiLidlu) 1 czerwona papryka 2 małe marchewki 1 biała papryka (możecie zastąpić inną dowolną papryką) 1 mała cukinia średnia cebula 2 łyżki ayvaru 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry olej do smażenia średniej wielkości por 1 łyżeczka oregano szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Przepis na gulasz z indyka z warzywami Cebulę kroimy w bardzo cienkie wiórka i przesmażamy(...)indyka i smażymy ok. 10 minut. Dodajemy następnie pokrojone w dużą kostkę papryki. Marchewkę i pora pokrojonego w półplasterki. Wszystko razem dusimy ok. 10 minut i dodajemy ayvar, pastę curry i pozostałe przyprawy. Mieszamy i dusimy całość jeszcze przez ok. 5-7 minut. Gulasz podajemy z dowolnymi dodatkami jakie lubimy – kaszą, ryżem czy ziemniakami. Smacznego! Artykuł Gulasz z indyka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!