śmietany 18 % · ½ szk. wody · Sól · ½ łyżki curry · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na mniejsze podłużne paski, doprawiamy przyprawą curry oraz solą i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Szaragi myjemy
Kulinarna ChwilaSkładniki: (na okolice 6 porcji) 1-2 łyżki oliwy 2 szklanki ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 cebula, posiekana 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku kostka bulionowa warzywna około 1 litra wody 1/2 szklanki czerwonej soczewicy duża garść (50g) umytego i oczyszczonego szpinaku W sporym garnku rozgrzej olej. Dorzuć warzywa i smaż kilka minut na niewielkim(...)ogniu, do czasu, aż zaczną mięknąć. Wsyp curry, przemieszaj, by warzywa były równomiernie pokryte, następnie dodaj soczewicę i dobrze wymieszaj. Wlej wodę - 1 litr (w miarę potrzeby możesz ewentualnie dodać więcej) i wkrusz kostkę rosołową. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut. Wsyp szpinak i dobrze wymieszaj, gotuj dodatkowe 5 minut. Zmiksuj blenderem. Podawaj z dobrym chlebem
Lejdi of the houseTofucznica to jedno z tych dań, które pokochałam od pierwszego spróbowania. Z dodatkiem suszonych pomidorów i curry to po prosty rewelacja. Świetna opcja dla osób, które nie przepadają za naturalnym smakiem tofu, gdyż rewelacyjnie przechodzi smakiem charakterystycznych dodatków. Składniki (2 porcje) -400 g naturalnego tofu -kilka suszonych pomidorów z oleju -1/4 małej cebuli -2 łyżki oleju od pomidorów(...)łyżeczki curry -sól, pieprz -rukola do podania Przygotowanie Tofu odsączyć i rozgnieść widelcem. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Dodać razem z tofu do cebuli. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć aż tofu stanie się miękkie. Podawać na ciepło na rukoli. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 388,9 kcal
Zielona Kuchniaworeczek ugotowanej kaszy gryczanej białej KUPIEC - spora ilość tartego parmezanu - ulubione przyprawy - jajo - ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - sól i pierz do smaku - ugotowany kalafior, różyczki - bułka tarta, curry i masło Ugotuj kalafiora, zostaw same różyczki, odstaw na bok. Głąba z kalafiora i np. resztki brokułu zetrzyj na tarce, wrzuć do miski razem z ugotowaną kaszą gryczaną, dodaj przyprawy(...)jajo, sól i pierz, parmezan. Wymieszaj dokładnie. Formuj kotlety i smaż je na złoto. Na drugiej patelni rozgrzej masło. Różyczki kalafiora ostrożnie wrzuć do miski , obtocz w curry i bułce tartej , zezłoć na maśle. Podawaj kalafiora i kotlety w towarzystwie pomidora i ogórka! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidahl z czerwoną soczewicą oczywiście znajdziecie również u mnie na blogu. Dodatek buraka, to moja mała wariacja na temat tego dania. Jeśli lubisz takie smaki, to koniecznie zobacz również curry z cukinią oraz curry z batatami . Z czym dal smakuje najlepiej? Tym razem u mnie był to ryż, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan oraz podpłomyki . Artykuł
Blendmanbazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 2 kulki mozzarelli – 1 pierś z kurczaka – słodka papryka w proszku oraz curry – 1 mała czerwona cebula do podania: świeża roszponka Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę(...)zostawiamy taki sos bez miksowania. Jeśli natomiast chcemy uzyskać gładki sos – zawartość garnka miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kurczaka kroimi w kostkę. doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Smażymy na oleju aż będzie gotowy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Roszponkę płukamy. Pizzę smarujemy sosem i układamy kurczaka, cebulę oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury
I LOVE LIFEszparagów zielonych 3 jajka 1 papryczka chili 2 garście roszponki 100 g łososia wędzonego 1/2 cebuli czerwonej 3 łyżki kukurydzy z puszki 100 g serka śmietankowego 1 łyżeczka curry 1 łyżka pulpy z mango dressing: 4 łyżki oleju z pestek winogrona 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu winnego białego 1 łyżeczka miodu sól, świeżo mielony pieprz Dressing: Składniki dressingu(...)masę jajeczną i wstawiam do piekarnika, piekę 20 minut. Patelnia musi mieć rączkę przystosowaną do piekarnika, a jeżeli nie ma to owijam ją folią aluminiową. Serek mieszam z przyprawą curry i pulpą mango. Jak omlet przestygnie smaruję go serkiem. Układam roszponkę, dodaję łososia wędzonego, chili, kukurydzę. Jajka gotuję na twardo i dodaję ćwiartki. Cebulę kroję w piórka. Polewam dressingiem
wesoła kuchniabloga Minimalistbaker.com Składniki: 1 główka kalafiora 1 cebula 1 łodyga selera lub mały kawałek korzeniowego 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku ½ szklanki soczewicy 2 marchewki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka wędzonej papryki ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub według uznania) 0,7 l passaty pomidorowej 2 łyżka masła Sól Pieprz Znasz już Warzywniak? Jeśli mieszkasz w Warszawie, kupisz tu wszystkie warzywa(...)warzyw passatę. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia. Zmiksuj zupę ręcznym robotem lub w blenderze. Dopraw do smaku solą i solidnie pieprzem, curry, wędzoną papryką i pieprzem kajeńskim. Dodaj łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu do każdej porcji. Smacznego! Spróbuj innych naszych przepisów na kremowe zupy: parmentier , czyli delikatną francuską zupę krem z ziemniaków
Niedzielny kucharzSkładniki: 250 g fileta z ulubionej ryby 1/2 pęczka szparagów 1 mała cukinia 1/2 pora 250 g boczniaków 200 g fasolki 200 g mrozonego groszku 25 g pasty zielone curry … Czytaj dalej Lekkie zielone curry
czarrna od kuchnijajko · 15 dag sera żółtego · 10 pomidorów koktajlowych · 1 łyżka curry · Sól · Pieprz · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Szaragi myjemy, obcinamy(...)wlewamy olej, rozgrzewamy i przekładamy szparagi, dodajemy pomidorki koktajlowe, prużymy 5 minut i odstawiamy na bok 2. Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą curry 3. Każdy kawałek mięsa owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut 180 ° C w rozgrzanym piekarniku 4. W tym czasie
Kulinarna Chwilapracy. Składniki: 100g mix sałat 100g kukurydzy w puszce 1 grejpfrut 1 czerwona papryka 80g orzechów nerkowca 300g fileta z indyka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka oleju kokosowego sól pieprz Dressing: 4 łyżki oleju arachidowego 3 łyżki soku z grejpfruta 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z indyka umyć(...)pokroić w paski, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, curry, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym. 2. Mix sałat umyć, osuszyć, a kukurydzę odsączyć z zalewy. 3. Grejpfrut pozbawić skóry, wyfiletować kawałki miąższu, a paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki. 4. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni. 5. Dressing: Do oleju arachidowego dodać
Szalona Kuchnia Ewelinypietruszka korzeń, 1 cebula czerwona, 1 cukinia, garść cienkich szparagów, garść pomidorków cherry, ok. 1 kg młodych średniej wielkości ziemniaków, garść świeżego szpinaku, olej rzepakowy, przyprawy: VEGETA NATUR z curry, VEGETA NATUR z koperkiem, pieprz czarny świeżo mielony, VEGETA NATUR przyprawa warzywna do potraw, grzyby: 4 grzyby portobello, 4 plastry salami, 4 plastry sera żółtego, kiełbaski: cienkie kiełbaski, plasterki kremowego(...)pietruszkę kroimy po skosie na plasterki, cebulę w grubsze piórka, a cukinię w większe kawałki (kostkę, plastry). Przekładamy je do miski, polewamy olejem rzepakowym, doprawiamy przyprawą Vegeta Natura z curry i całość dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy na folię aluminiową ułożonej w koszyku do grillowania. Rada: warzywa na fili można przełożyć na tackę aluminiową lub użyć foremki aluminiowej pełnej
Moniki Smakołyki