osób: 650g dyni (po obraniu i wydrążeniu pestek) 1 duża czerwona papryka 2 ząbki czosnku Garść natki pietruszki 1 łyżka domowej bulionetki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki curry Olej rzepakowy do smarowania dyni przed pieczeniem 600ml wody Do podania: Chipsy z boczku, groszek ptysiowy, śmietanka 30% Sposób przygotowania: Dynię obieramy, kroimy na mniejsze części, przekładamy na blaszkę(...)obrany czosnek. Wstawiamy do piekarnika (temp. 150ºC) na 30 minut. W tym czasie wodę gotujemy z domową bulionetką, dodajemy upieczone warzywa, doprawiamy do smaku solą, pieprzą i szczyptą curry. Wrzucamy garść zielonej pietruszki. Miksujemy na gładki krem. Na suchej patelni podgrzewamy plastry cienkiego boczku do zrumienienia. Gdy ostygną kruszymy lub podajemy w całości jako dodatek do zupy. Doskonale sprawdzi się
Kuchnia w czekoladzieDąbrowskiej Koktajl bananowy ze szpinakiem i kurkumą Koktajl bananowy ze szpinakiem i kurkumą Koktajl ze szpinakiem Zupa kalafiorowa z imbirem i kurkumą Curry z kalafiora Curry z młodych ziemniaków Złota owsianka wzmacniająca odporność Nocny chleb z kurkumą, marchewką i orzechami Słodkie bułeczki – przepis Kotlety z soczewicy i miąższu
Dorota Smakujedyni hokkaido lub piżmowej 1 mały korzeń selera 1 pietruszka 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 50 g masła 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki curry 150 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki pestki dyni do podania sól do smaku 2 l wody lub bulionu warzywnego Jak zrobić zupę kalafiorową z pieczoną(...)bulionem, gotować z dodatkiem masła pod przykryciem około 10 minut, po czym dodać pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora. Gotować około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną dynię, imbir, chili, curry, sok z cytryny i gotować jeszcze około 7 minut. Do zupy kalafiorowej dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i zagotować. Zupę najlepiej podawać z pestkami dyni. Zobacz również: purée
Kuchcik gotujeKurczak curry czyli kawałeczki kurczaka w charakterystycznym żółtym sosie, to kolejna propozycja na szybki i nie trudny w wykonaniu obiad. W oryginale przyrządzany na ostro, jednak moja wersja jest delikatna by mogły zjeść z nami dzieciaki. Starała Artykuł Kurczak curry pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!oliwek, 2 jajka, 40g żółtego sera typu gouda, 1/4 szklanki mleka, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chilli (lub więcej jeśli wolisz ostrzejsze danie), szczypta soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, szczypta suszonej bazylii. Sposób przygotowania Spód tarty Najpierw do miski wrzucamy mąkę. Następnie dodajemy posiekane masło, wodę, żółtko i sól. Zagniatamy ciasto i lepimy z niego kulę. Zawijamy kulę ciasta(...)koniec całość zalewamy masą jajeczno-serową. Gotową tartę posypujemy suszoną bazylią. Wstawiamy ponownie do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Smacznego! Spróbuj także: kurczak curry z cukinią, placuszki cukiniowo-marchewkowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Wytrawna tarta
Natka Pietruszkicebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka wody 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki curry 6 słoików 0,5 l na słoik;1 liść laurowy, kulka ziela i kilka kulek pieprzu PRZYGOTOWANIE : Wszystkie warzywa szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Cukinię(...)Następnie cukinię wyciskamy i dodajemy do drugiej miski z pozostałymi warzywami. Czosnek drobno kroimy i dodajemy do sałatki. Zalewa - do garnka dodajemy cukier, ocet, wodę, pieprz sypki i curry. Zalewę ogrzewamy, mieszamy aż cukier się rozpuści, zagotowujemy. Gorącą wlewamy do sałatki i mieszamy. Na dno każdego słoika wkładamy po liściu laurowym, zielu i kilku kulkach pieprzu. Nakładamy
Kulinarne Fantazje Mariolilekko słodkie przełamane pikanterią. Co nam trzeba? 4 kg ogórków- dużych, ale nie przerośniętych 4 łyżki soli 3 duże cebule 3 szklanki curku 1 szklanka octu 4 litry wody Curry 25 g 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka ostrej papryki łyżeczka chili 2 łyżki pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki gorczycy 2 łyżki posiekanego kopru (baldachimu) Robimy! Ogórki(...)uzupełnić ogórki do góry słoiczka dodajcie przegotowanej wody troszkę. Ogórki pasteryzujemy 7-10 minut. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Ogórkowe plasterki w pikantnym curry. first appeared on Latosiowy
Latosiowydomoctu jabłkowego 4 łyżki ciepłej wody ½ łyżeczki pieprzu cayenne, jeśli chcecie wersje pikantną sól, pieprz do smaku, ale ostrożnie, bo masło orzechowe jest słone, a cayenne ostry. 4. Dressing curry z tahini 60 g tahini jasnej (wymieszanej z olejem, który się oddziela w słoiczku) sok z połowy dużej cytryny 4 łyżki ciepłej wody 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)łyżeczka syropu klonowego (lub miodu) 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku ½ łyżeczki świeżego, tartego imbiru ½ łyżeczki mielonej kurkumy sól, pieprz do smaku. 5. Dressing bazyliowo – cytrynowy około 60 ml soku z cytryny 80 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki musztardy Dijon ½ łyżeczki miodu 10 dużych liści bazylii, bardzo drobno posiekanych sól, pieprz do smaku
ladykitchenmała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka korzeniowa 1 kawałek selera, gruby na 1 cm plaster 2 płaskie łyżeczki, mielonej kurkumy 1 łyżka curry 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1 l bulionu drobiowego lub cielęcego, może być z kostki jeśli nie masz innego 3 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki miodu lub brązowego cukru(...)słodkiej śmietanki sól, pieprz do smaku masło do smażenia Udka obmyj zimną wodą, osusz ręcznikiem i pozbaw gratisów, w formie różnych nadmiarowych piór, tłuszczy itp. Natrzyj curry, solą i czosnkiem do smaku. Odstaw na godzinę lub na całą noc do lodówki. Po tym czasie w garnku w którym będziesz przygotowywać potrawę, najlepiej takim z nieprzywierającą powłoką, obsmaż mięso na maśle
Ogrodnik w podróżyczerwona 1 ogórek zielony, tzw wąż 1/2 puszki kukurydzy 150-200 g szynki drobiowej około 150 g żółtego sera 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka curry sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji podanej na opakowaniu. Po odcedzeniu odstawiamy do przestudzenia. Oczyszczoną i pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę. Ogórka, szynkę oraz(...)żółty kroimy w kostkę podobnej wielkości co paprykę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Majonez mieszamy z jogurtem greckim. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Mieszamy z pozostałymi składnikami
Smaki Na Talerzukurczakiem. Wyszły naprawdę super. SKŁADNIKI: 5 bakłażanów 2 filety z kurczaka 1 papryka zielona 1 papryka żółta 3 cebule 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku chilli sól pieprz curry 280g brązowego ryżu słodka papryka zioła prowansalskie przyprawa do kurczaka 1/2 łyżeczki cynamonu 100g sera żółtego WYKONANIE: 1. Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż, każdego od środka nacinamy i posypujemy solą, pozostawiamy(...)piekarnika na około 20 minut 180* aby zmiękły. 3. Po podpieczeniu wyciągamy je z piekarnika, wydrążamy środek, tak aby nie uszkodzić skórki. 4. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem curry. 5. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy kurczaka na złoty kolor z dodatkiem przyprawy do kurczaka i papryki. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek oraz paprykę. Dusimy chwilę
Dziś Ja gotujepodczas zakupów do mojego koszyka powędrowały i w jakimś daniu wylądować miały. Uwielbiam to warzywo więc wiele pomysłów na nie miałam, tym razem pastą warzywna z marchewki, dyni i curry się zainspirowałam. To co w domu miałam, to wykorzystałam, i tak to z połączenia kilku składników łódeczki warzywne w piekarniku dryfowały, po czym na ucztę warzywną zapraszały. Składniki(...)małych podłużnych młodych cukinii ok. 1 kg, 125 g kaszy kuskus pełnoziarnistej, olej rzepakowy bazylia Kujawski , 1 słoiczek pasty warzywnej z marchewką, dynią i curry Wawrzyniec, 180 g, 2 cebule dymki ze szczypiorkiem, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: listki świeżej bazylii, łuskany prażony słonecznik, prażone orzechy laskowe. Przygotowanie: Cukinie myjemy, odcinamy końcówki
Moniki Smakołykiwykonałem w blenderze próżniowym Wartmann 😊 A co jeśli nie masz takiej funkcji? Nic się nie dzieje, możesz klasycznie zblendować zupę i ugotować w garnku. Lepiej dodać tabasco, czy pastę curry? Wszystko zależy co akurat masz w domu i czego smak lubisz bardziej. Jak dla mnie zarówno wersja z tabasco, jak i czerwoną pastą curry, to istna rozkosz dla podniebienia. Jeśli
Blendmanśmietany 18 % · ½ szk. wody · Sól · ½ łyżki curry · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na mniejsze podłużne paski, doprawiamy przyprawą curry oraz solą i prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Szaragi myjemy
Kulinarna ChwilaSkładniki: (na okolice 6 porcji) 1-2 łyżki oliwy 2 szklanki ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 cebula, posiekana 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku kostka bulionowa warzywna około 1 litra wody 1/2 szklanki czerwonej soczewicy duża garść (50g) umytego i oczyszczonego szpinaku W sporym garnku rozgrzej olej. Dorzuć warzywa i smaż kilka minut na niewielkim(...)ogniu, do czasu, aż zaczną mięknąć. Wsyp curry, przemieszaj, by warzywa były równomiernie pokryte, następnie dodaj soczewicę i dobrze wymieszaj. Wlej wodę - 1 litr (w miarę potrzeby możesz ewentualnie dodać więcej) i wkrusz kostkę rosołową. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 minut. Wsyp szpinak i dobrze wymieszaj, gotuj dodatkowe 5 minut. Zmiksuj blenderem. Podawaj z dobrym chlebem
Lejdi of the house