Składniki: 1 duża cebula ok 200 g dyni 1 żółta papryka 1 puszka ciecierzycy 1 puszka kukurydzy mały słoiczek ajvaru - przepis tutaj 1 puszka mleka kokosowego przyprawy - curry, sól, suszony imbir, suszony czosnek, łyżeczka żółtej pasty curry Przygotowanie: na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (może być bez) podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę dynię
Gotowanie z pasjąSkładniki: 150 g makaronu, mały brokuł, 100 ml śmietanki 30%, 100-125 ml wody + 1/2 kostki bulionowej, 100 g serka topionego, 10-15 dag startego sera żółtego, curry, pieprz, bazylia, sól (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki mąki + odrobina wody do zagęszczenia sosu (opcjonalnie). Przygotowanie: Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Brokuła dzielę na różyczki, opłukuję pod zimną wodą. Kostkę bulionową rozpuszczam(...)gorącej wodzie. Brokuła wkładam do małego garnka, zalewam bulionem i śmietanę, zagotowuję, gotuję około 2-3 minuty. Dodaję przyprawy - curry, pieprz i bazylię oraz pokrojony w kostkę ser topiony, gotuję na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. Następnie dodaję ser żółty, sos gotuję jeszcze przez chwilę do jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku i zagęszczam mąką
JejKuchniaduże marchewki średni korzeń selera 450 g groszku mrożonego lub świeżego 300 g ryżu jaśminowego 2 łyżeczki czosnku suszonego łyżeczka chili 2 łyżeczki majeranku 3 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka curry lub kurkumy łyżeczka mielonego kuminu (opcjonalnie) mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy Pieprz i sól (ilość według upodobań) łyżeczka ziół prowansalskich do posypania warzyw łyżeczka soli do wody(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami? Podudzia kurczaka posmarować niewielką ilością oliwy, natrzeć solą i oprószyć z każdej strony czosnkiem, pieprzem, papryką, chili, majerankiem, curry i kuminem. Mięso z wierzchu delikatnie nakłuć nożem, aby przyprawy dotarły pod skórę. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę lub nawet na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami
Kuchcik gotujemoże spokojnie wystąpić w roli zdrowego lanczu. Składniki: Krewetki surowe (mrożone) 2 puszki cieciorki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 ogórek szklarniowy 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka suszonego czosnku 4 łyżki oleju Sól do smaku Dresing 3 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki 1 awokado 1 szklanka jogurtu Sok z połowy cytryny Sól(...)Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysyp cieciorkę na sito, przepłucz pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Wysyp na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Posyp łyżką słodkiej papryki, łyżeczką curry, ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego, polej dwiema łyżkami oleju, posól do smaku. Wymieszaj, rozłóż równomiernie na blaszce, wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. W połowie pieczenia przemieszaj cieciorkę. Krok 2 Obierz krewetki
Niedzielny kucharzproporcjach 1:2) sól do smaku 2 łyżki skrobi kukurydzianej, albo ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 roztrzepane jajko 1 łyżka klarowanego masła 2 – 3 liście curry 2 – 3 suszone strączki chili 10 ząbków posiekanego czosnku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego kuminu Najpierw do kurczaka dodać wszystkie przyprawy z pierwszej części listy, wymieszać, odstawić(...)miski z marynującym się kurczakiem wsypać skrobię, mąkę, wlać jajko, wymieszać. Smażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Wyjąć z woka. Wylać olej, włozyć klarowane masło, przesmażyć na nim liście curry, suszone chili, posiekany czosnek, pieprz i kumin. Ponownie włożyć kurczaka, zamieszać, chwilę razem przesmażyć. Doskonałe z ryżem, chapati, albo samo
stajnia gołębie od kuchnizielona lub żółta ) marchewka mała 3 cebula średnia 2 czosnek 4 ząbki kasza manna 3/4 szklanki olej 1/3 szklanki 4 jajka koperek pęczek ( można zamienić na pietruszkę) curry łyżeczka słodka papryka 1/2 łyżeczki sól pieprz Przygotowanie: Cukinię zetrzeć do miski na tarce jarzynowej, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wycisnąć porządnie z nadmiaru wody. Zetrzeć marchewkę(...)dodać do cukinii. Na patelni podsmażyć pokrojony drobno czosnek i cebulę do miękkości. Dodać do miski z cukinią. Następnie dodać olej, jajka oraz kasze mannę. Doprawiamy papryką oraz curry. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku, posypujemy posiekanym koperkiem i całość mieszamy. Przekładamy do keksówki (25x12) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W formy
Swojskie jedzonkoKiedy zostało jeszcze trochę cukinii i pomidorów, a sosy już zwykłe są zrobione to czas na coś nowego. Ponieważ bardzo lubię curry i zawsze dodaję do sosów, no może prawie zawsze, ale jest to jedna z moich ulubionych przypraw, to pomyślałam dlaczego nie. I jak pomyślałam, tak zrobiłam i zamknęłam ten smak w słoikach. Kolejna odsłona przetworów, które są idealne(...)nieduża cukinia łyżeczka oleju 1 kg pomidorów pęczek bazylii 2 łyżeczki soli ziołowej - przepis tutaj 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 3 nieduże ząbki czosnku 2-3 łyżeczki curry Przygotowanie: na Thermomix do naczynia miksującego wkładamy cebulę ( świeży czosnek jeśli taki dajemy) i kroimy - czas 5 s /obr 5 dodajemy oliwę i podsmażamy - czas
Gotowanie z pasjąPieczone, zdrowe chrupki z ciecierzycy obsypane aromatyczną przyprawą curry, ostrą i słodką papryką oraz pachnącymi ziołami prowansalskimi są świetną alternatywą dla naszpikowanych konserwantami kupnych przekąsek. Składniki: 200g ciecierzycy 3 łyżki oleju 1 łyżeczki curry 1 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich sól Wykonanie: 1. Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na około 12 godzin. Następnie odcedzić
Szalona Kuchnia Ewelinyłopatki wieprzowej średnia biała cebula 3 ząbki czosnku 400 g mieszanki warzyw "po chińsku" 2 łyżki sosu rybnego 4 sojowego łyżeczka chili łyżeczka imbiru łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka curry 1,5 łyżki brązowego cukru 1,5 szklanki wody sól i pieprz ryż do podania Przepis 1 Mięso kroimy w paseczki i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej(...)zrumienienia. Następnie dodajemy na patelnie posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w pióra. Podsmażamy do zeszklenia. 2 Całość zalewamy sosem sojowym, sosem rybnym oraz dodajemy chili, imbir, gałkę muszkatołową, curry oraz cukier. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aby przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa. 3 Następnie całość podlewamy wodą (1,5 szklanki) oraz przykrywamy pokrywką. Mięso powinno się dusić około godziny, aby było
Kuchnia Bazyliiskładników, dostępnych w każdym sklepie, oraz idealne do mrożenia. Wspaniale smakuje z ryżem, chlebkami naan i może kleksem dobrego, greckiego jogurtu naturalnego. "Channa Masala is a really popular curry eaten all over India. It uses mainly store cupboard ingredients so is a great standby, and if you don't like chickpeas, or fancy a change, try it with(...)tyle wody, by powstały sos był tak gęsty, jak lubisz. Posól do smaku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kolejnych 15-20 minut. Umyj i posiekaj kolendrę, dodaj do curry, dobrze wymieszaj i podawaj. Kalorie: 550/porcję, łacznie z ryżem. Przechowywanie: Z podanych proporcji wychodzi sporo. Jeśli nie chcesz użyć wszystkiego na raz, możesz poporcjować i zamrozić danie, a przed użyciem
Lejdi of the housemoże być dodatkiem do dań obiadowych lub pieczonych mięs. Zobacz również inne moje przepisy na słodko-kwaśne przetwory: sałatka z ogórków na zimę , sałatki z cukinii i papryki , ogórki curry , m arynowane grzyby , cukinia w zalewie curry , diabelskie ogórki , pikantna sałatka z cukinii i papryki . Składniki na dwa 1-litrowe słoiki: 1 główka kapusty średniej wielkości (2 kg kapusty
Codziennik KuchennySkładniki: 3kg ogórków 0,5kg cebuli 2,5łyzki soli Zalewa: 3 szklanki octu 3 szklanki cukru 4 łyżeczki pieprzu mielonego 4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżeczki curry 4 łyżeczki gorczycy Wykonanie: 1. Ogórki umyć, wysuszyć i pokroić w słupki, a cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać, posolić i odstawić na 3-4 godziny, a najlepiej(...)całą noc. 2. Zalewa: Ocet z cukrem zagotować, dodać przyprawy: pieprz, ostrą papryką, curry, gorczycę i dokładnie wymieszać. 3. Do słoików powkładać ogórki z cebulą, zalać jeszcze ciepłą zalewą i pasteryzować około 10 minut. 4. Z porcji wychodzi około 8-9 słoików
Szalona Kuchnia Ewelinymango 1 mała cukinia ½ papryki czerwonej 400 g filetu z łososia bez skóry 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy curry sok wyciśnięty z ½ cytryny sól, pieprz Sos: 4 łyżki majonezu kieleckiego lekkiego ¼ pęczka koperku garść liści bazylii ¼ pęczka szczypioru 1 ząbek czosnku skórka otarta(...)papryką. Cukinie pokrój w krążki. Łososia pokrój w kostkę takiej samej wielkości jak mango. Zamarynuj rybę w sosie sojowym, oliwie z oliwek, przyprawie curry, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Odstaw na kilkanaście minut aby mięso się zamarynowało. W tym czasie wymieszaj majonez kielecki lekki z posiekanymi
kuron.com.pl