łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki duża szczypta płatków chilli 1 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki przyprawy curry sól, pieprz olej i masło do smażenia Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzać olej z masłem i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać obraną(...)wymieszać, zalać dwoma kubkami wody, dokładnie wymieszać i zagotować. Wlać krojone pomidory i koncentrat pomidorowy dodać przyprawy: kurkumę, słodką i ostrą paprykę, płatki chilli, kmin rzymski, przyprawę garam masala, curry, sól i pieprz. Przykryć i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 30-45 minut, lub do czasu aż soczewica i marchewka będą miękkie. W razie
Codzienne GotowanieTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 średnie kalafiory 2 1/2 szklanki śmietany 3 szklanki wody kostka rosołowa 2 łyżeczki curry w proszku 50 gram masła Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. W dużym garnku roztopić masło, dodać curry , wymieszać. Dodać kalafiora i smażyć 15-20 minut, co jakiś
kulinarnyswiatdomiodgrzać na drugi dzień w pracy. Składniki: 1 filet podwójny z kurczaka 1 cebula 2 woreczki ryżu ( po 100 gram) bulion ( tyle ile wchłonie ryż) ok. 0,5 litra curry sól masło Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle do momentu, aż się zeszkli. 2. Do cebuli wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy na złoty kolor. Doprawiamy(...)curry i solą. 3. Na patelnie do kurczaka i cebuli wsypujemy dwie torebki ryżu. Czekamy chwilkę, aż ryż się zrumieni i podlewamy delikatnie bulionem. ( można użyć odrobiny białego wina) 4. Mieszamy cały czas i dodajemy bulionu w momencie, aż poprzednia porcja będzie wchłonięta przez ryż. Postępujemy tak do momentu, aż ryż będzie al dente. Gotowe:) Hasta Luego
la cucharaznowu! Szybko & smacznie! SKŁADNIKI do zamarynowania: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soku z cytryny / limonki 2 łyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : 1 mała cukinia (pozbawiona gniazda nasiennego) 1 papryka 1 puszka mleczka kokosowego Sól, pieprz Kurczaka kroimy w paseczki, marynujemy około pół godziny. Podsmażamy(...)podsmażamy(na patelni po kurczaku) Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy 10 min. Po tym czasie dokladamy podsmażone piersi-gotujemy kolejne 10 min. Doprawiamy solą , pieprzem i curry. U mnie jak zwykle obiad w parze z kuskusem
Mamuśka wraca do formytahini (można pominąć ale podkręca smak) 1/3 pęczka natki pietruszki 4 łyżki oleju z dodatkiem chili 1 łyżka oliwy z oliwek Sól do smaku kmin rzymski do smaku szczypta curry do smaku szczypta kurkumy do smaku Sposób przygotowania pasty: Marchewki i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w słupki.. Papryki umyć, pokroić w strąki usuwając gniazda nasienne. Cebulę obrać(...)kielicha blendera przełożyć wszystkie upieczone warzywa, dodać suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki, wlać jedną łyżkę oliwy z oliwek, dodać łyżeczkę pasty tahini, doprawić kminem rzymskim, kurkumą, curry oraz solą do smaku . Całość zblendować na jednolitą masę gładką masę. Pastę podawać z pieczywem najlepiej razowym. Smacznego
Wanilia i Kardamonznowu! Szybko & smacznie! SKŁADNIKI do zamarynowania: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soku z cytryny / limonki 2 łyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : 1 mała cukinia (pozbawiona gniazda nasiennego) 1 papryka 1 puszka mleczka kokosowego Sól, pieprz Kurczaka kroimy w paseczki, marynujemy około pół godziny. Podsmażamy(...)podsmażamy(na patelni po kurczaku) Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy 10 min. Po tym czasie dokladamy podsmażone piersi-gotujemy kolejne 10 min. Doprawiamy solą , pieprzem i curry. U mnie jak zwykle obiad w parze z kuskusem
Mamuśka wraca do formySKŁADNIKI: • mieszanka sałat • filet z kurczaka • szynka parmeńska • oliwki • ser feta • pomidor • pieczywo • tymianek suszony • oliwa z oliwek • sól, pieprz, curry i ostra papryka • sos czosnkowy ( majonez mieszamy z jogurtem naturalnym w stosunku 1:2 dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą z pieprzem) PRZYGOTOWANIE: • Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką. Smażymy go na rozgrzanej oliwie
KUCHNIA POLSKAzielem angielskim. Do zupy poza tym będziemy potrzebowali: duża czerwona papryka 100g cienkiego ryżowego makaronu kilka pieczarek małą puszka kukurydzy 200ml mleka kokosowego łyżka ostrej pasty np. curry (lub można zrobić samemu) natka pietruszki cebula czerwona Jeżeli ostrą pastę chcemy zrobić sami, to potrzebujemy: łyżeczka papryki ostrej pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki przyprawy curry ząbek czosnku
Taste of imaginationKatharine Hepburn Dutch baby Składniki: (dla 2 osób) 2 jajka Puszka cieciorki Pomidorki koktajlowe Awokado Mieszanka sałat 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka papryki słodkiej ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego ½ łyżeczki curry (Do cieciorki możesz dodać dowolne przyprawy jakie lubisz) Dresing: Łyżka cytryny ½ łyżeczki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Wyciągnij jajka(...)Osusz ręcznikiem papierowym, pocierając nasionka, żeby pozbyć się skórki – bez niej cieciorka będzie bardziej chrupka. Wysyp na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrop olejem, dodaj przyprawy: paprykę, pieprz kajeński, curry i wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. Krok 2 Rozbij jajka. Oddziel żółtka od białek (żółtka przełóż ostrożnie do 2 oddzielnych naczyń, albo trzymaj w połówkach skorupek – łatwiej będzie
Niedzielny kucharzWyborne i smaczne danie na niedzielny obiad. Składniki: 50 dag mielonego mięsa indyczego 1 czerstwa bułka 1 biała cebula 4 łyżki płatków migdałowych 1 jajko 1 łyżeczka curry 2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki) ¾ szklanki śmietanki kremówki 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku cukier do smaku natka pietruszki Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i połączyć(...)cebulę, połowę płatków migdałowych i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać, formować kuleczki i obsmażyć na oleju złociście z każdej strony. Śmietanę wymieszać z mąka, rozprowadzić gorącym bulionem, zagotować, dodać curry i pozostałe płatki migdałowe. Do sosu przełożyć przygotowane frykadelki, posypać natką pietruszki i podawać z kaszą kuskus
Tradycyjna Kuchniadynia (ok.3 kg) 1 l warzywnego bulionu 3 duże ziemniaki 2 marchewki łyżka masła 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 100 g orzeszków ziemnych sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki(...)marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry, imbir oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40 min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Podawać z prażonymi orzechami ziemnymi lub słonecznikiem. Wartość odżywcza: Smacznego
The Slow Life Wifeśredniej wielkości marchewki bulion drobiowy w kostkach ( 4 kostki ) lub rosół , własnego wyrobu 2 l wody mały ,pęczek, świeżego koperku 50 ml ,słodkiej śmietanki 12% 1 płaska, łyżeczka ,przyprawy curry sól , pieprz do smaku Serduszka drobiowe , oczyszczamy z wszelkich ,zbędnych elementów i nadmiaru tłuszczyku . Porządnie płukamy na sitku , jeśli zrobimy to niedokładnie , zupa będzie miała szarawy kolor . Marchewkę obieramy , kroimy(...)serduszkami , zalewamy wodą , dodając kostki bulionowe ( lub rosół ,około 2 l ) . Gotujemy , na średnim ogniu , aż serduszka zmiękną . Dodajemy , pokrojone w kostkę ziemniaki i rozdzielony , na różyczki kalafior , doprawiamy curry , solą do smaku , gotujemy ,aż warzywa zmiękną . Na koniec wyłączamy gaz , dodajemy śmietankę , posypujemy świeżym , siekanym koperkiem, pieprzem i podajemy na gorąco . Zupa jest pyszna z kawałkiem, pieczywa czosnkowego Smacznego
Ogrodnik w podróżywięcej . Można je sobie opiec na kamiennej patelni nawet bez tłuszczu. Jak kto lubi... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 400g mielonej piersi z kurczaka lub indyka szczypta soli, curry i rozmarynu ząbek czosnku 2 łyżki oleju z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Dodać do miesa sól ,szczyptę curry (tylko odrobinkę), szczyptę rozmarynu i dokladnie wymieszać. Uformować 4 hamburgery ( ja pomagam
zielonacukinka