SKŁADNIKI: • mieszanka sałat • filet z kurczaka • szynka parmeńska • oliwki • ser feta • pomidor • pieczywo • tymianek suszony • oliwa z oliwek • sól, pieprz, curry i ostra papryka • sos czosnkowy ( majonez mieszamy z jogurtem naturalnym w stosunku 1:2 dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą z pieprzem) PRZYGOTOWANIE: • Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką. Smażymy go na rozgrzanej oliwie
KUCHNIA POLSKAzielem angielskim. Do zupy poza tym będziemy potrzebowali: duża czerwona papryka 100g cienkiego ryżowego makaronu kilka pieczarek małą puszka kukurydzy 200ml mleka kokosowego łyżka ostrej pasty np. curry (lub można zrobić samemu) natka pietruszki cebula czerwona Jeżeli ostrą pastę chcemy zrobić sami, to potrzebujemy: łyżeczka papryki ostrej pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki przyprawy curry ząbek czosnku
Taste of imaginationKatharine Hepburn Dutch baby Składniki: (dla 2 osób) 2 jajka Puszka cieciorki Pomidorki koktajlowe Awokado Mieszanka sałat 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka papryki słodkiej ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego ½ łyżeczki curry (Do cieciorki możesz dodać dowolne przyprawy jakie lubisz) Dresing: Łyżka cytryny ½ łyżeczki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Wyciągnij jajka(...)Osusz ręcznikiem papierowym, pocierając nasionka, żeby pozbyć się skórki – bez niej cieciorka będzie bardziej chrupka. Wysyp na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrop olejem, dodaj przyprawy: paprykę, pieprz kajeński, curry i wymieszaj. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. Krok 2 Rozbij jajka. Oddziel żółtka od białek (żółtka przełóż ostrożnie do 2 oddzielnych naczyń, albo trzymaj w połówkach skorupek – łatwiej będzie
Niedzielny kucharzWyborne i smaczne danie na niedzielny obiad. Składniki: 50 dag mielonego mięsa indyczego 1 czerstwa bułka 1 biała cebula 4 łyżki płatków migdałowych 1 jajko 1 łyżeczka curry 2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki) ¾ szklanki śmietanki kremówki 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku cukier do smaku natka pietruszki Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i połączyć(...)cebulę, połowę płatków migdałowych i przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać, formować kuleczki i obsmażyć na oleju złociście z każdej strony. Śmietanę wymieszać z mąka, rozprowadzić gorącym bulionem, zagotować, dodać curry i pozostałe płatki migdałowe. Do sosu przełożyć przygotowane frykadelki, posypać natką pietruszki i podawać z kaszą kuskus
Tradycyjna Kuchniadynia (ok.3 kg) 1 l warzywnego bulionu 3 duże ziemniaki 2 marchewki łyżka masła 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 100 g orzeszków ziemnych sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do garnka. Dodać obrany ze skóry i pokrojony w kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki(...)marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry, imbir oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40 min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Podawać z prażonymi orzechami ziemnymi lub słonecznikiem. Wartość odżywcza: Smacznego
The Slow Life Wifeśredniej wielkości marchewki bulion drobiowy w kostkach ( 4 kostki ) lub rosół , własnego wyrobu 2 l wody mały ,pęczek, świeżego koperku 50 ml ,słodkiej śmietanki 12% 1 płaska, łyżeczka ,przyprawy curry sól , pieprz do smaku Serduszka drobiowe , oczyszczamy z wszelkich ,zbędnych elementów i nadmiaru tłuszczyku . Porządnie płukamy na sitku , jeśli zrobimy to niedokładnie , zupa będzie miała szarawy kolor . Marchewkę obieramy , kroimy(...)serduszkami , zalewamy wodą , dodając kostki bulionowe ( lub rosół ,około 2 l ) . Gotujemy , na średnim ogniu , aż serduszka zmiękną . Dodajemy , pokrojone w kostkę ziemniaki i rozdzielony , na różyczki kalafior , doprawiamy curry , solą do smaku , gotujemy ,aż warzywa zmiękną . Na koniec wyłączamy gaz , dodajemy śmietankę , posypujemy świeżym , siekanym koperkiem, pieprzem i podajemy na gorąco . Zupa jest pyszna z kawałkiem, pieczywa czosnkowego Smacznego
Ogrodnik w podróżywięcej . Można je sobie opiec na kamiennej patelni nawet bez tłuszczu. Jak kto lubi... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 400g mielonej piersi z kurczaka lub indyka szczypta soli, curry i rozmarynu ząbek czosnku 2 łyżki oleju z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Dodać do miesa sól ,szczyptę curry (tylko odrobinkę), szczyptę rozmarynu i dokladnie wymieszać. Uformować 4 hamburgery ( ja pomagam
zielonacukinkailość białka soczewicy, która posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Składniki: 400g czerwonej soczewicy 2 czerwone papryki 3 cebule 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka curry 50g masła 400ml mleka kokosowego 3 cm startego imbiru 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli Wykonanie: 1. Soczewicę zalać świeżą wodą i dokładnie wypłukać, następnie odlać wodę(...)masło, dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie lekko zeszklić i dodać papryki pokrojone w kostkę, chwilę smażyć. Wlać 1,5 litra wody, dodać soczewicę, papryki mielone, curry, imbir, sól, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do miękkości soczewicy. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło. 3. Po tym czasie zblendować na gładki
Szalona Kuchnia Ewelinyszklanki zielonej soczewicy 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 3 suszone pomidory z zalewy olejowej 4 łyżki oleju z chili 1 łyżeczka majeranku Szczypta curry Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Soczewicę ugotować do miękkości, aż zacznie się rozpadać . Odcedzić dobrze z wody na sicie, wystudzić, łyżką(...)odparuje, doprawić solą i pieprzem do smaku, wystudzići wymieszać z soczewicą, dodać do farszu drobniutko posiekane suszone pomidory, doprawić majerankiem i szczyptą curry, wymieszać. Ciasto: Z mąki gorącej wody i jajka zagnieść miękkie, jednolite i gładkie ciasto, rozwałkować, wyciąć kółka, nadziać farszem, zlepić pierożki, gotować w osolonym wrzątku
Wanilia i Kardamonzobaczyliśmy groszek, to od pomyśleliśmy o zupie. Miało być tak zwyczajnie, wyszło jak to u nas…zwyczajnie na nasz sposób. Składniki 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka startego imbiru 300 g groszku cukrowego kilka grzybów mun 1 puszka mleka kokosowego 1,2 litra bulionu warzywnego 200 g krewetek koktajlowych 2 kapusty pak choi 2 jajka(...)dłużej niż na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Kapusty parzymy we wrzątku z dodatkiem cukru (najlepiej przekroić je na pół). W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Następnie dodajemy pastę curry, starty imbir, pokrojony na mniejsze kawałki groszek, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby mun. Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący bulion, krewetki i gotujemy przez
R'n'G KitchenSuper przekąska na ostatki. Składniki: 60 dag kiełbasy drobiowej wędzonej 10 dag sera wędzonego owczego ostrego przyprawa curry 10 dag szynkli drobiowej masło dobrze schłodzone Wykonanie: Kiełbasę pokroić na długość 15 cm i przekroić wzdłuż nie przecinając dolnej skórki. Następnie faszerować paskami sera, szynki i posypać curry. Następnie wzdłuż przekrojonej kiełbasy nałożyć masło i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić
Tradycyjna KuchniaSoczyste, miękkie, pachnące cynamonem, goździkami, świeżym imbirem, aromatyczną mieszanką przypraw curry i pieprzem cytrynowym pałki z kurczaka to świetny pomysł na obiad w wersji orientalnej. Składniki: 1kg pałek z kurczaka pieprz cytrynowy Marynata: 500ml wody 12 rozdrobnionych goździków 5cm startego imbiru 2 łyżki maggi 2 łyżki przyprawy do kurczaka 3 łyżki curry 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki oliwy z oliwek
Szalona Kuchnia EwelinySKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) -szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wsypuję surowy ryż, podsmażam ok. 2 minut, po czym(...)pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą do drobiu. Do podsmażonego kurczaka dodaję warzywa, duszę całość na niewielkim ogniu, aż jarzyny będą miękkie. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodaję przyprawy (curry,kurkumę, sól, pieprz), mieszam dokładnie. Na koniec łączę ugotowany ryż z usmażonym kurczakiem i warzywami
Dziś Ja gotuje