Indyjskim posiłkom zawsze towarzyszy chleb, który doskonale nadaje się do wybierania gęstych sosów curry oraz stanowi uzupełnienie pikantnych dań, jak również dodatek do zup.Różni się od dobrze znanego nam bochenka, i jest go wiele rodzajów. Ja swoją przygodę zaczęłam od najprostszego z możliwych czyli od przaśnych chlebków czapati. Robi się je bardzo szybko, w między czasie gotowania curry
greenscarfdodanie szczypty imbiru i chilli. Składniki -700 ml bulionu warzywnego -400 ml mleka -1 kalafior (ok 700 g) -2 średnie ziemniaki -1 średnia cebula -2 łyżki oleju -1 łyżka curry w proszku -1 duży ząbek czosnku -szczypiorek -sól Przygotowanie Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek posiekać na małe kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku(...)bulion, doprawić solą. Gotować przez ok. 45 minut, aż warzywa staną się tak miękkie, aż zaczną się rozpadać. Wlać mleko, zagotować jeszcze raz i zgasić ogień. Do zupy dodać curry i zmiksować całość blenderem na gładki krem. Udekorować szczypiorkiem. Smacznego
Zielona Kuchniasycący ;-) Składniki -15 dag makaronu (np. kolanek) -10 dag ryżu -20 dag kiełbasy -cebula -1/2 pora -2 łyżki oleju -strąk czerwonej papryki -40 dag fasoli z puszki -łyżeczka curry -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Ryż zalać 2 szklankami wody, oprószyć solą, gotować ok 20 minut często mieszając. Kiełbasę pokroić(...)sicie, przelać zimną wodą, osączyć. Olej rozgrzać na dużej patelni. Włożyć kiełbasę, obsmażyć. Dodać cebulę, por i paprykę, mieszając podsmażyć 4-5 minut. Wsypać ryż, makaron i fasolę, oprószyć curry, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać kilka minut na małym ogniu, często mieszając. Danie można podlać niewielką ilością bulionu. Podawać na gorąco zaraz po przygotowaniu. Źródło: 'Chwila
Zielona Kuchniajajko -1 szkl. ciepłej wody -2 łyżki oleju Farsz -ok 1 kg dyni -20 dag sera feta -3 ząbki czosnku -mały kawałek imbiru -po szczypcie soli, pieprzu, cukru, i curry Oraz -kwaśna śmietana -pestki dyni Przygotowanie Dynię myjemy, przekrawamy, i usuwamy gniazdo nasienne. Obieramy, miąższ kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Podsmażamy z dynią na oleju(...)następnie dusimy, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy solą, pieprzem, curry, cukrem oraz obranym i startym na tarce o małych oczkach imbirem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Fetę kroimy w kawałki. Mieszamy z dynią. Z mąki, 2 łyżek oleju, jajka i ok. szklanki ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy kółka. Na środek wykładamy porcje farszu. Brzegi
Zielona Kuchniasię. wyciągam z zamrażarki słońce i dostarczam organizmowi dawkę witamin. Od razu trochę lepiej. Tylko za długimi spacerami tęskno... Składniki: -1 kg dyni -2 jabłka -duża cebula -2 łyżeczki curry -1/2 łyżeczki ostrej papryki -5 szklanek bulionu warzywnego -3 łyżki masła -tortelini -opcjonalnie: kilka świeżych listków szałwi Przygotowanie Dynię pokroić na kawałki, usunąć włóknisty środek razem z pestkami. Miąższ(...)odkroić od skóry, pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać, grubo posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, mieszając zeszklić. Dodać kawałki dyni i jabłka. Oprószyć curry i ostrą papryką, wymieszać. Dusić na małym ogniu 3 minuty pod przykryciem. Zalać bulionem warzywnym, gotować na małym ogniu, aż dynia będzie się rozpadać (15-20 minut). Przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu
Zielona Kuchniahumor. Ale ostrzegam - na jednym talerzu się nie skończy! Składniki -6 dużych marchwi -3 łodygi selera naciowego -mały kawałek świeżego imbiru -2 cebule -ząbek czosnku -2 łyżki masła -łyzeczka curry -1/2 łyżeczki słodkiej papryki -1/2 łyżeczki ostrej papryki -2 l bulionu -1/2 szkl. jogurtu naturalnego - 1/2 pęczka szczypioru -sól, pieprz Przygotowanie Warzywa umyć i obrać. Pokroić. Czosnek(...)cebulę i imbir posiekać. Poddusić na rozgrzanym w garnku maśle. Dodać pokrojone wcześniej warzywa i podsmażyć ok 5 minut. Posypać curry i paprykami. Całość wymieszać. Do podsmażonych warzyw wlać bulion. Gotować ok. 20 minut aż marchew będzie miękka. Wszystko zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Szczypior drobno posiekać i wymieszać z jogurtem. Podawać z kleksem jogurtu. Smacznego
Zielona KuchniaNamiastka kuchni indyjskiej, choć z mąką pszenną. Bardzo smaczne, delikatne placuszki. Przyznam szczerze, ze sama wszystkie zjadłam! ;-) Składniki -1 kalafior -2 jajka -4 łyżki mąki -1 łyżeczka curry (łagodnej) -1 łyżeczka kurkumy -szczypta chilli -1 pęczek natki kolendry -1 pęczek natki pietruszki -sól -olej słonecznikowy do smażenia na sos -500ml jogurtu naturalnego -1 pęczek mięty(...)cytryny -sól Przygotowanie Kalafior ugotować do miękkości, pokroić w małe kawałki, wrzucić do miski. Dodać mąkę, jajka, posiekane zioła, curry, kurkumę oraz szczyptę chilli. Całość dokładnie wymieszać i dodać tyle wody, by powstało gęste ciasto (ja np. nie musiałam dodawać w ogóle). Posolić do smaku. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i sokiem z cytryny, posolić do smaku
Zielona Kuchniafasola mają dużą zawartość wapnia, dlatego sałatka ta będzie świetnym dodatkiem w diecie bezmlecznej. puszka ananasa puszka czerwonej fasoli kostka tofu (około 200 g)* 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka soli W miseczce mieszamy pół szklanki zalewy z ananasa z dwoma łyżkami majonezu, 2 łyżeczkami sproszkowanego curry oraz łyżeczką soli. Do tak powstałego sosu dodajemy tofu pokrojone
Dieta bez mlekazalać wrzątkiem) 250 ml rosołku warzywnego jedna czerwona i jedna żółta papryka 4 młode cebulki (takie ze szczypiorkiem) puszka kukurydzy 2 łyżki octu ryżowego łyżka przecieru pomidorowego łyżka pasty curry łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz garść pietruszki Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze jedzenie można dodać suszone lub świeże papryczki chili Przygotowanie: Kuskus wsypujemy do miski(...)spożywczą na 10 minut, aby kuskus namókł. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulkę kroimy w wąskie krążki, a kukurydzę odcedzamy. W celu przygotowanie dresingu ocet, przecier pomidorowy, pastę curry, sos sojowy i olej dokładnie mieszamy. Kuskus po 10 minutach odkrywamy. Na pewno nam się zbił więc trzeba go dokładnie wymieszać, aby znów był sypki. Następnie dodajemy dresing i dokładnie
KasiaiKrzysiu.plolej do smażenia 1 cebula 2 marchewki 1 czerwona i zielona papryka 1/4 główki białej, włoskiej lub pekińskiej kapusty ok. 250 g 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki przyprawy carry 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki tymianku suszonego i białego pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego sól, 1/2 szklanki wody Przygotowanie(...)obraną cebulę pokroić w kostkę, tak samo paprykę. Marchewkę i kapustę zetrzeć na tarce W dużym garbku rozgrzać olej i dodać czosnek i imbir - smażyć 30 sek. dodać carry i smażyć dalsze 15 sek. Dorzucić cebulę, marchewkę oraz papryki i dokładnie zamieszać. Smażyć 2-4 min. i dodać kapustę, znowu zamieszać i dodać pozostałe składniki oprócz groszku- gotować
Proste Potrawymarchew 1/4 papryki czerwonej szczypta chilli 3 ząbki czosnku łyżka oleju 400ml mleczka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej 3-4 łyżki soku z cytryny curry imbir kolendra sól pieprz WYKONANIE: 1. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, dodać soje. 2. Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, gdy zmiękną dodajemy paprykę(...)dodać marchewkę pokrojoną w talarki oraz trawę cytrynową pokrojoną jak najdrobniej. 4. Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. 5. Następnie dodać mleczko kokosowe, curry, imbir, kolendrę, sól pieprz oraz cytrynę
Dziś Ja gotujeSkładniki: udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, curry 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, woda 1 szklanka umyte i osuszone duże udka kurczaka podzielić na poduudzie i pałkę, odciąć nadmiar tłustej skóry do miski wsypać curry, przyprawę do kurczaka i dobrze natrzeć porcje mięsa, schować do lodówki najlepiej na całą
W Mojej Kuchni Lubiępłaskie łyżki startego parmezanu, 1 mała sałata rzymska mini oraz: płatki chili świeżo mielone, pieprz czarny świeżo mielony, olej rzepakowy, sól, szczypiorek, listki świeżej mięty, sos majonezowy: ziołowy i curry. Przygotowanie: Przygotowujemy wszystkie warzywa: myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, obieramy tylko cebule i kroimy. Cukinię kroimy po długości na cienkie plasterki za pomocą nożyka do warzyw. Cebule kroimy w krążki, powinny(...)podpiekamy z dwóch str. na grillu. Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, na ruszt dajemy ser scamorza, grillujemy tylko z jednej strony. Składamy cheeseburgery: Dolną część bułki smarujemy sosem curry, doprawiamy pieprzem, nakładamy cukinie, ser scamorza stroną grillowaną do dołu, na wierzch sera krążek mięsny, który dodatkowo posypujemy parmezanem. Następnie dodajemy grillowane warzywa (rozdzielone krążki cebuli białej i czerwonej, krążek
Moniki Smakołykidynią. Uwielbiam to warzywo za wszechstronne zastosowanie i wyśmienity smak. Świetnie tworzy kremowe zupy, jest idealnym dodatkiem do świeżo wyciskanego soku, ciasta lub potrawki. Dynia z dużą ilością curry i kremowym, delikatnie słodkim mlekiem kokosowym kreuje idealne danie na ocieplenie i umilenie tych chłodniejszych dni lata. Dorzucamy dużo białka (ciecierzyca), sporo kwasu foliowego (botwinka), by finalnie otrzymać pyszną, niby(...)składników. Składniki na 3 porcje: 1 szklanka suchej ciecierzycy, 1/2 małej dyni hokkaido, 1 mały burak, 1 cebula, pęk botwinki, 1 szklanka tłustego mleka kokosowego, 4 ząbki czosnku, sól, curry (po 1 łyżeczce), imbir, natka pietruszki, pieprz (po 1/2 łyżeczki). Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez 12 h. Następnie odcedzamy, przepłukujemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. W międzyczasie kroimy
Jeść, by żyć w zdrowiuredukcji kurczakowe cycuszki to podstawa-wiadomo to nie od dziś. Tak więc, żeby nie było tak monotonnie tym razem pierś curry! SKŁADNIKI 1 podwójna pierś Duży jogurt grecki, lub naturalny 3 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Mała cebula
Mamuśka wraca do formy