wyszło bardzo smaczne. Wieprzowina orientalna Składniki 40 dag chudej wieprzowiny bez kości puszka brzoskwiń 2 cebule 2 pomidory czerwona papryka różyczki brokułu pół szkl bulionu łyżeczka soku z cytryny curry chili marynowane cebulki Mięso, cebulę, paprykę, pomidory i brzoskwinie pokroić w paski. Na rozgrzany olej wrzucić mięso i smażyć na dużym ogniu około 3-4 minut. Dołożyć cebulę, gdy się(...)zeszkli zmniejszyć ogień, dodać curry i warzywa, delikatnie wymieszać. Wlać bulion, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 min. Cebulki osączyć i razem z brzoskwiniami i chili dodać do mięsa. Ewentualnie doprawić pod swoje kubki smakowe. Smacznego :). Artykuł Wieprzowina orientalna pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnianadzieniem i zrolować. Podawać z sosem. Pasta dyniowa z kurkumą i lubczykiem 50 dag dyni hokkaido szalotka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, curry sok z połowy cytryny lubczyk garść pestek dyni olej z pestek dyni Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pokrojoną szalotkę podsmażamy na łyżce masła, dodajemy dynię i dusimy do miękkości. Doprawiamy(...)zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, kurkumą i curry. Dodajemy sok z cytryny i posiekany lubczyk. Miksujemy na gładką masę, dodajemy resztę masła i uprażone, na suchej patelni pestki dyni. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy do pieczywa skropioną olejem z pestek dyni. Artykuł Naleśniki dyniowo-serowe i pasta dyniowa z kurkumą pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaodgrzać na drugi dzień w pracy. Składniki: 1 filet podwójny z kurczaka 1 cebula 2 woreczki ryżu ( po 100 gram) bulion ( tyle ile wchłonie ryż) ok. 0,5 litra curry sól masło Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle do momentu, aż się zeszkli. 2. Do cebuli wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy na złoty kolor. Doprawiamy(...)curry i solą. 3. Na patelnie do kurczaka i cebuli wsypujemy dwie torebki ryżu. Czekamy chwilkę, aż ryż się zrumieni i podlewamy delikatnie bulionem. ( można użyć odrobiny białego wina) 4. Mieszamy cały czas i dodajemy bulionu w momencie, aż poprzednia porcja będzie wchłonięta przez ryż. Postępujemy tak do momentu, aż ryż będzie al dente. Gotowe:) Hasta Luego
la cucharanimi to jak z winem. Im starsze tym lepsze, choć oczywiście bez przesady. Śmiało możecie użyć ich jako przystawki, przekąski lub pokroić w kostkę do sałatki. Dzięki curry i kurkumie nabierają oryginalnego smaku. Osobom lubiącym "na ostro" 😜 polecam dodać odrobinę chili do przygotowania zalewy ;) Składniki: 3 kg ogórków 3 większe marchewki Ząbek czosnku- po jednym na słoik Liść(...)słoik Gałązka kopru z baldachami- jedna na słoik Zalewa: 1,25 l wody 3½ szklanki cukru kryształu 3 szklanki octu 10% 1 płaska łyżka kurkumy 1 płaska łyżeczka curry 2 łyżki soli 2 łyżki gorczycy ½ opakowania czarnego, ziarnistego pieprzu 10 kulek ziela angielskiego Sposób przygotowania: Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w podłużne plastry ok 4mm. Na dno każdego słoika dajemy
Kuchnia w czekoladziepieczonymi różyczkami kalafiora oraz pesto brokułowym z dodatkiem suszonych pomidorów. Składniki: 1 kalafior pieprz, sól olej kokosowy papryka słodka (może być wędzona) czosnek granulowany szczypta ostrej papryki odrobina curry tymianek oliwa z oliwek pesto brokułowe suszone pomidory Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Ze środka kalafiora wycinamy ok 2 cm plastry- to będą nasze steki. Posypujemy solą i pieprzem(...)polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Robię to intuicyjnie, więc ciężko określić mi proporcje. Przyprawy dodaję tak, aby kalafior był dobrze nimi pokryty. Uważajcie na te ostre dodatki- curry i ostrą paprykę- ich na początku lepiej dodać mniej ;) Nie dodawajcie też zbyt dużo tymianku, jego nadmiar może nadać potrawie gorzki posmak. Przyprawione różyczki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem
Czerwona PorzeczkaSKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) -szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wsypuję surowy ryż, podsmażam ok. 2 minut, po czym(...)pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą do drobiu. Do podsmażonego kurczaka dodaję warzywa, duszę całość na niewielkim ogniu, aż jarzyny będą miękkie. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodaję przyprawy (curry,kurkumę, sól, pieprz), mieszam dokładnie. Na koniec łączę ugotowany ryż z usmażonym kurczakiem i warzywami
Dziś Ja gotujesię je błyskawicznie i pozostaje dużo wolnego czasu, który niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni. Składniki: – 2 piersi z kurczaka – 1 łyżka gotowej pasty curry zielone – 1 mała puszka mleka kokosowego – sól, pieprz do smaku – 2 średnie cukinie – 3 łyżki oliwy – małe opakowanie makaronu ryżowego nitki Wykonanie(...)oliwie podsmażyć pastę curry, dodać piersi kurczaka pokrojone w kostkę i przesmażyć. – Zalać mlekiem kokosowym, odparować trochę i doprawić solą i pieprzem. – Z cukinii wyciąć strugaczką do warzyw paski makaronu lub pokroić nożem. Zalać wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić. – Makaron ryżowy zalać wrzątkiem na 5 minut i odcedzić
To co kochamząbki czosnku 3 łyżeczki wędzonej papryki 3 czubate łyżki gęstej części z mleka koksowego 2 łyżeczki sezamu 1 łyżeczka maku 1 łyżeczka chilli 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy olej kokosowy/oliwa z oliwek do smażenia sól do smaku Przygotowanie (do 15 minut): - cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć delikatnie na oleju przez ok 1 minutę(...)Dosypać paprykę, chilli, curry i kurkumę. Podsmażać kolejną minutę. Na koniec dosypać sezam i mak, przemieszać chwilę na patelni. Dodać mleko kokosowe, wymieszać i zmniejszyć ogień. Pozostawić na delikatnym gotowaniu na czas krojenia cukinii. - cukinię przerobić w niteczki lub paseczki za pomocą julienne lub obieraczki - dokładne informacje tu <klik> - pokrojone warzywo dodać do sosu, gotować
Pora na pora i pomidoragryczanej (niepalonej) 100 g marchewki 1 cebula 300 ml gorącej wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 garście sezamu 1/3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) przyprawy i zioła – sól, pieprz, curry, bazylia, majeranek, czosnek granulowany, natka pietruszki bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia/pieczenia Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną i startą na grubych oczkach marchewkę daj do garnka. Zalej gorącą wodą(...)dodaj też sól, curry i majeranek. Gotuj do czasu wsiąknięcia wody (około 10 – 15 minut). Po ugotowaniu kaszę przykryj. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach i posól. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie mocno odciśnij ją z wody. Cebulę drobno posiekaj, możesz ją podsmażyć, ale nie jest to konieczne. Kaszę gryczaną i marchewkę wymieszaj z odciśniętą cukinią oraz cebulką
Via Gustotemu podczas formowania i smażenia kotleciki zachowają nadany kształt i nie będą się rozsypywały. Ja sama najczęściej przygotowuję je z ryżu który pozostał z obiadu i podaję z sosem curry, pomidorowym lub po prostu z mizerią. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej lekko rozgotowanego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka(...)Smażymy z obu stron na rumiano, na 0,5 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z mizerią / ulubioną surówką (np. coleslaw) / sosem pieczarkowym / warzywnym sosem curry
cool and mintyCurry, to szybkie danie, tylko pół godziny i efektowny obiad gotowy 🙂 Przepis bierze udział w wydarzeniu Błyskawiczny piątek 🙂 Składniki: 1 filet z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego 1 puszka … Czytaj dalej Curry z ananasem i liczi
czarrna od kuchniWiele osób dopytuje o ogórki w curry. Ja niestety takich nie robię bo nie lubimy tej przyprawy. Ogóreczki te robi moja Mama więc polecam jej przepis. Ogórki można dowolnie pokroić a także obrać ze skórki więc jak kto tam lubi. składniki: ok 2-3 kg ogórków do każdego słoiczka: plaster cebuli, liść selera korzeniowego zalewa 1 litr wody 3/4 szklanki(...)octu 10 % 2 szklanki cukru 1 łyżka soli kamiennej 3 listki laurowe 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka gorczycy 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu Składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia. Ogórki dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w grubsze plastry. Na dnie każdego słoika ułożyć plaster cebuli i liść selera, jeśli liść jest mały to dajemy
Monia miesza i gotujekażdą imprezę,jak i do obiadu-polecam gorąco Składniki: 2,5 kg średnich ogóreczków 4 duże cebule 2 łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki gorczycy Na zalewę: 1 szkl.wody 1,5 szkl octu 1,5 szkl.cukru Przygotowanie: Ogórki pokroić w ćwiartki,cebulkę w paseczki dodać sól i wymieszać,odstawić(...)godz. Po tym czasie dodać pieprz,paprykę,curry,gorczycę,wymieszać i odstawić znowu na 1 godz. Po tym czasie wkładamy do słoików razem z powstałą wodą, zagotowujemy składniki zalewy i uzupełniamy nią jeszcze słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 min Smacznego
Swojskie jedzonkoszybkim tempie. Ta wersja zupy krem z cukinii ma w sobie lekkość i świeżość. Zdecydowanie polecam! :) Składniki: 2 młode cukinie 1 mała cebula 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki curry oliwa 750 ml lekkiego bulionu warzywnego 3 łyżki posiekanej świeżej mięty skórka otarta z 1/2 cytryny 150 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany sól i pieprz grzanki Wykonanie: Cebulę drobno posiekać(...)zeszklić na oliwie z dodatkiem szczypty soli. Dodać cukinie pokrojone na ćwierćplasterki o grubości około 1/2 cm, oprószyć kuminem i curry i smażyć na średnim ogniu około 15 minut. Przełożyć do blendera, dodać 2 łyżki mięty i zalać gorącym bulionem. Zmiksować. Jogurt wymieszać z 1 łyżką oliwy, 1 łyżką mięty, solą, pieprzem i skórką cytrynową. Nalać zupę na talerze
zadanie-gotowanieORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 35 dag mięsa mielonego, pomidory w puszce, 120 g śmietany 30%, suszona natka pietruszki, szczypta cukru, sól, pieprz, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie, jajko, bułka tarta, 1/4 bułki (wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej), 1-2 łyżki oleju, łyżka posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso dokładnie łączę bułką, jajkiem(...)ziołami prowansalskimi. Formuję małe pulpeciki. Mięso podsmażam na oleju, osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, przekładam do garnka. Pomidory miksuję, wlewam do garnka, dodaję przyprawy - suszoną natkę pietruszki, curry, sól i szczyptę cukru. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu 25-30 minut. Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (stopniowo - za każdym razem mieszając), w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchnia