curry - 8956 przepisów (strona:190/598)

Wtorek: Sałatka z pieczonych krewetek i cieciorki 136

może spokojnie wystąpić w roli zdrowego lanczu. Składniki: Krewetki surowe (mrożone) 2 puszki cieciorki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 ogórek szklarniowy 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka suszonego czosnku 4 łyżki oleju Sól do smaku Dresing 3 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki 1 awokado 1 szklanka jogurtu Sok z połowy cytryny Sól(...)Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysyp cieciorkę na sito, przepłucz pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Wysyp na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Posyp łyżką słodkiej papryki, łyżeczką curry, ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego, polej dwiema łyżkami oleju, posól do smaku. Wymieszaj, rozłóż równomiernie na blaszce, wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. W połowie pieczenia przemieszaj cieciorkę. Krok 2 Obierz krewetki

Niedzielny kucharz
kurczak z pastą z tamaryndowca (południowe Indie) 214

proporcjach 1:2) sól do smaku   2 łyżki skrobi kukurydzianej, albo ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 roztrzepane jajko   1 łyżka klarowanego masła 2 – 3 liście curry 2 – 3 suszone strączki chili 10 ząbków posiekanego czosnku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego kuminu Najpierw do kurczaka dodać wszystkie przyprawy z pierwszej części listy, wymieszać, odstawić(...)miski z marynującym się kurczakiem wsypać skrobię, mąkę, wlać jajko, wymieszać. Smażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Wyjąć z woka. Wylać olej, włozyć klarowane masło, przesmażyć na nim liście curry, suszone chili, posiekany czosnek, pieprz i kumin. Ponownie włożyć kurczaka, zamieszać, chwilę razem przesmażyć. Doskonałe z ryżem, chapati, albo samo

stajnia gołębie od kuchni
Pasztet pieczony z cukinii 207

zielona lub żółta ) marchewka mała 3  cebula średnia 2 czosnek 4 ząbki kasza manna 3/4 szklanki olej 1/3 szklanki 4 jajka koperek pęczek ( można zamienić na pietruszkę) curry łyżeczka słodka papryka 1/2 łyżeczki sól pieprz Przygotowanie: Cukinię zetrzeć do miski na tarce jarzynowej, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wycisnąć porządnie z nadmiaru wody. Zetrzeć marchewkę(...)dodać do cukinii. Na patelni podsmażyć pokrojony drobno czosnek i cebulę do miękkości. Dodać do miski z cukinią. Następnie dodać olej, jajka oraz kasze mannę. Doprawiamy papryką oraz curry. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku, posypujemy posiekanym koperkiem i całość mieszamy. Przekładamy do keksówki (25x12) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W formy

Swojskie jedzonko
przetwory - curry sos na zimę z cukinii i pomidorów 540

Kiedy zostało jeszcze trochę cukinii i pomidorów, a sosy już zwykłe są zrobione to czas na coś nowego. Ponieważ bardzo lubię curry i zawsze dodaję do sosów, no może prawie zawsze, ale jest to jedna z moich ulubionych przypraw, to pomyślałam dlaczego nie. I jak pomyślałam, tak zrobiłam i zamknęłam ten smak w słoikach. Kolejna odsłona przetworów, które są idealne(...)nieduża cukinia łyżeczka oleju 1 kg pomidorów pęczek bazylii 2 łyżeczki soli ziołowej - przepis  tutaj  2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 3 nieduże ząbki czosnku 2-3 łyżeczki curry Przygotowanie: na Thermomix do naczynia miksującego wkładamy cebulę ( świeży czosnek jeśli taki dajemy)  i kroimy - czas 5 s /obr 5 dodajemy oliwę i podsmażamy - czas

Gotowanie z pasją
Zdrowa przekąska czyli chrupki z cieciorki 113

Pieczone, zdrowe chrupki z ciecierzycy obsypane aromatyczną przyprawą curry, ostrą i słodką papryką oraz pachnącymi ziołami prowansalskimi są świetną alternatywą dla naszpikowanych konserwantami kupnych przekąsek. Składniki: 200g ciecierzycy 3 łyżki oleju 1 łyżeczki curry 1 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich sól Wykonanie: 1. Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na około 12 godzin. Następnie odcedzić

Szalona Kuchnia Eweliny
Wieprzowina po chińsku z ryżem 272

łopatki wieprzowej średnia biała cebula 3 ząbki czosnku 400 g mieszanki warzyw "po chińsku" 2 łyżki sosu rybnego 4 sojowego łyżeczka chili łyżeczka imbiru łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka curry 1,5 łyżki brązowego cukru 1,5 szklanki wody sól i pieprz ryż do podania Przepis 1 Mięso kroimy w paseczki i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej(...)zrumienienia. Następnie dodajemy na patelnie posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w pióra. Podsmażamy do zeszklenia. 2 Całość zalewamy sosem sojowym, sosem rybnym oraz dodajemy chili, imbir, gałkę muszkatołową, curry oraz cukier. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aby przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa. 3 Następnie całość podlewamy wodą (1,5 szklanki) oraz przykrywamy pokrywką. Mięso powinno się dusić około godziny, aby było

Kuchnia Bazylii
Channa Masala, czyli curry z ciecierzycy... 161

składników, dostępnych w każdym sklepie, oraz idealne do mrożenia. Wspaniale smakuje z ryżem, chlebkami naan i może kleksem dobrego, greckiego jogurtu naturalnego.  "Channa Masala is a really popular curry eaten all over India. It uses mainly store cupboard ingredients so is a great standby, and if you don't like chickpeas, or fancy a change, try it with(...)tyle wody, by powstały sos był tak gęsty, jak lubisz. Posól do smaku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kolejnych 15-20 minut. Umyj i posiekaj kolendrę, dodaj do curry, dobrze wymieszaj i podawaj. Kalorie: 550/porcję, łacznie z ryżem. Przechowywanie: Z podanych proporcji wychodzi sporo. Jeśli nie chcesz użyć wszystkiego na raz, możesz poporcjować i zamrozić danie, a przed użyciem

Lejdi of the house
Sałatka słodko-kwaśna z kapusty i papryki. 394

może być dodatkiem do dań obiadowych lub pieczonych mięs. Zobacz również inne moje przepisy na słodko-kwaśne przetwory: sałatka z ogórków na zimę , sałatki z cukinii i papryki , ogórki curry , m arynowane grzyby , cukinia w zalewie curry , diabelskie ogórki , pikantna sałatka z cukinii i papryki . Składniki na dwa 1-litrowe słoiki: 1 główka kapusty średniej wielkości (2 kg kapusty

Codziennik Kuchenny
Ogórki po zbójnicku 558

Składniki: 3kg ogórków   0,5kg cebuli 2,5łyzki soli   Zalewa:   3 szklanki octu 3 szklanki cukru 4 łyżeczki pieprzu mielonego 4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżeczki curry 4 łyżeczki gorczycy Wykonanie: 1. Ogórki umyć, wysuszyć i pokroić w słupki, a cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać, posolić i odstawić na 3-4 godziny, a najlepiej(...)całą noc. 2. Zalewa: Ocet z cukrem zagotować, dodać przyprawy: pieprz, ostrą papryką, curry, gorczycę i dokładnie wymieszać. 3. Do słoików powkładać ogórki z cebulą, zalać jeszcze ciepłą zalewą i pasteryzować około 10 minut. 4. Z porcji wychodzi około 8-9 słoików

Szalona Kuchnia Eweliny
Szaszłyki z łososia z mango i sosem ziołowym. Przepis krok po kroku. 174

mango 1 mała cukinia ½ papryki czerwonej 400 g filetu z łososia bez skóry 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy curry sok wyciśnięty z ½ cytryny sól, pieprz   Sos:   4 łyżki majonezu kieleckiego lekkiego ¼ pęczka koperku garść liści bazylii ¼ pęczka szczypioru 1 ząbek czosnku skórka otarta(...)papryką. Cukinie pokrój w krążki.   Łososia pokrój w kostkę takiej samej wielkości jak mango. Zamarynuj rybę w sosie sojowym, oliwie z oliwek, przyprawie curry, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Odstaw na kilkanaście minut aby mięso się zamarynowało.   W tym czasie wymieszaj majonez kielecki lekki z posiekanymi

kuron.com.pl
Ketchup z cukinii 163

startej cukinii (po wydrążeniu i jeśli trzeba obraniu z twardej skórki) 4 średnie cebule (pokroić w kosteczkę) 2 szkl cukru 1 szkl octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonego pieprzu szczypta chilli (wg własnego uznania) 2 słoiczki 190 g koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki soli listonic_name = "Ketchup z cukinii (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content(...)startej cukinii (po wydrążeniu i jeśli trzeba obraniu z twardej skórki) 4 średnie cebule (pokroić w kosteczkę) 2 szkl cukru 1 szkl octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonego pieprzu szczypta chilli (wg własnego uznania) 2 słoiczki 190 g koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki soli " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cukinię myjemy, wydrążamy pestki i jeśli trzeba

CoolinarniePL
Zapiekanka z ryżem warzywami i mięsem 164

patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę pokrojoną drobno. Smażyć chwilkę aż cebulka zmięknie. Dodać mięso mielone, wymieszać. Doprawić solą pieprzem, papryką ostrą i słodką w proszku. Dodać kurkumę i curry, smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać przecier pomidorowy i keczup. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Wrzucić do mięsa. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Również dodać

Kuchnia Pokoleń
Kotlet po hawajsku 445

width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlet po hawajsku – Składniki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka 1/3 łyżeczka czosnku granulowanego pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki przyprawy curry w proszku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju rzepakowego 2 plastry ananasa z puszki 2 plasterki sera żółtego 2 łyżeczki żurawiny ze słoiczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlet(...)hawajsku – Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, oczyścić, pozbawić ewentualnych błonek. Przekroić wzdłuż na 2 filety. W osobnej miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z czosnkiem, papryką, curry oraz solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i odstawić na minimum pół godziny. Na patelni (w razie potrzeby) rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć filety z obu stron na rumiany kolor

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania