przypraw i ziół typu szczypiorek, koperek czy natka pietruszki. Doskonale smakują zarówno ciepłe, jak i zimne. Podaję je z warzywami i/lub różnego rodzaju sosami jak czosnkowy, koperkowy, tzatziki, curry itp. Kotlety jajeczne – składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 30 g masła ghee lub innego tłuszczu do smażenia sól(...)niewielkich porcjach na rozgrzany tłuszcz i przewracać po podsmażeniu z jednej strony delikatnie łopatką na drugą. Kotlety jajeczne idealnie smakują z różnego rodzaju sosami jak czosnkowy, majonezowy, koperkowy, tzatziki, curry, ketchup domowy itp. Z podanej porcji wychodzi 8-10 kotlecików w zależności od wielkości. — BTW całości bez cebuli i czosnku oraz dodatków: 400 g, 905 kcal
Ola la LCHFinspirowanenatura Składniki: 4 plastry schabu bez kości 8 plastrów boczku surowego wędzonego 1 duży kiszony ogórek kawałek czerwonej papryki 4 łyżeczki musztardy stołowej pieprz, sól, Vegeta Natur z curry oraz: kilka małych ziemniaków 2 łyżki oleju sól, Vegeta Natur z curry Przygotowanie: Plastry schabu myjemy i osuszamy a następnie rozbijamy każdy kotlet tłuczkiem oraz oprószamy solą, pieprzem
słodkie i nie tylko historie kulinarnemój mąż ją uwielbia. Dlatego od czasu ją przygotowuję. Zupa gotowa w 30 minut. Składniki: 1/2 kg dyni mleko 1/2 szklanki zacierki 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki curry odrobina soli Ponadto: orzechy nerkowca żurawina winogrono Dynię świeżą lub mrożoną umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem w takiej ilości, aby przykryć dynię. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy cukrem, solą oraz curry. Blendujemy
Słodki Zakąteknadziana pieczarkami i papryką. ok. 1,2 filetu z piersi indyka 400 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju 50 g masła Filet z indyka umyć,osuszyć i rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa. Natrzeć z obu stron solą,pieprzem i curry
Kolorowa kuchnia Elkimojej kuchni częściej goszczą pożywne, rozgrzewające zupy i potrawki. Takie, które przyjemnie otulają od środka i sycą na długo. Używam przy tym dużo aromatycznych przypraw jak chili, kumin, curry czy kurkuma, które nadają potrawom odpowiedniego nieco orientalnego charakteru. Niedawno dzieliłam się przepisem na rozgrzewający dahl z czerwonej soczewicy idealny na zimową porę. Dziś kolejny pomysł na soczewicę(...)Mieszanka warzyw (u mnie mrożona mieszanka z papryką, brokułem, kalafiorem, kukurydzą i fasolką szparagową) Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku 2 cm imbiru Płatki chili, kumin, kurkuma, wędzona papryka, kardamon, curry Sok z połowy limonki Bulion warzywny Soczewicę dokładnie wypłukać Na odrobinie oleju zeszklić posiekaną cebulę, po chwili dodać posiekany czosnek, starty imbir i przyprawy, smażyć chwilę, w razie potrzeby
HealthyCreationsSkładniki na ryż z warzywami, parówką, mozzarellą i kiełkami lucerny (2 porcje): torebka ryżu Basmati warzywa mrożone (wybrałam greckie, ale dosypałam jeszcze kukurydzę) 2 parówki kulka mozzarelli kiełki lucerny curry Ryż ugotować w osolonej wodzie. Pokroić parówki w paski i podsmażyć. Dodać na patelnię warzywa mrożone i kukurydzę. Wsypać ryż i doprawić curry. W warzywach mrożonych była już dodana mieszanka
Karola gotujeduży lub 2 małe słoiki pieczarek marynowanych 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka ananasa 1 puszka pomidorów krojonych 1 słoik (350ml) marynowanej papryki 1 szklanka ketchupu ok. 3 łyżeczki curry ok. 1/2 szklanki sosu chili 300g kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso kroimy w niewielką kostkę. Obsmażamy na rumiano na patelni na niewielkiej ilości oleju(...)Następnie rozkładamy równą warstwą plastry pieczarek. Kolejno dodajemy: groszek wraz zalewą, ananas wraz zalewą, pomidory z puszki oraz paprykę wraz zalewą. Całość przykrywamy warstwą dobrej jakości ketchupu. Posypujemy przyprawą curry oraz zalewamy sosem chilli. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 2 godziny. Następnie zupę przelewamy do dużego garnka. W razie potrzeby dolewamy wodę
Smaki Na TalerzuJakiś czas temu kupiliśmy sos tandoori curry, który połączyliśmy ze śledziami, słodkim ananasem i niebiańskimi morelami. Resztę zobaczcie sami. Składniki 500 g filetów śledziowych 200 g świeżego ananasa 200 g suszonych moreli 1 garść rodzynków 1/4 małego kalafiora 4 szalotki 100 ml oleju sezamowego 1 szklanka sosu tandoori curry 125 ml soku pomidorowego Przygotowanie Szalotki obieramy, kroimy w krążki
R'n'G Kitchencukinii 2 ząbki czosnku 2 małe buraki serka halloumi pestki granatu 2 łyżki orzeszków pinii uprażonych na suchej patelni PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: curry i kurkumy w proszku świeża kolendra SOS TAHINI 2 łyżki pasty sezamowej Tahini 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku / starty na tarce sól, pieprz 1 łyżeczka soku(...)dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 25 g masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę, czosnek, marchewkę i cukinię. Smażymy 3 minuty na średnim ogniu, często mieszając. Dodajemy kurkumę i curry oraz szczyptę soli i pieprzu. Smażymy 2 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę i chwilę podgrzewamy. Rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą i lekko natłuszczamy olejem. Serek halloumi kroimy w grube plastry
cool and mintysię na Wigilię, ale i na inne uroczystości. Śledzie korzenne pachnące cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami stają co roku na naszym wigilijnym stole obok tych z cebulą, po kaszubsku, curry czy pod tłustą pierzynką, które znajdziecie na blogu. Polecam spróbować nowej odsłony wszystkim miłośnikom śledzi! Składniki – śledzie korzenne: 250 g śledzi matiasów 50 g cebuli szalotki 1/3 łyżki cynamonu(...)Jeśli i Wy uwielbiacie śledzie to poza przepisem na śledzie korzenne polecam Wam też inne z nimi roli głównej: Po kaszubsku, Kolorowe śledzie z papryką Curry Pod tłustą pierzynką Faszerowane kapustą kiszoną W porach Terrina śledziowa Śledź pieczony Artykuł ŚLEDZIE KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFgrzybami Karp w panierce Karp smażony w głębokim tłuszczu Dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany ze szpinakiem, serem feta i orzechami Dorsz a płatkach migdałowych Curry rybne Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany w maśle czosnkowo-ziołowym Śledź pieczony Pstrąg pieczony w rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie
Ola la LCHFmięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, do marynowanych śledzi, grzanego wina. Kardamon nadaje ciekawą nutę smakową tureckiej kawie. Prze podaniem nasion do potrawy należy je podsmażyć, albo wymieszać(...)aromatycznym ciepłym skanu z nutką goryczy. kurkumę należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z daleka od promieni słonecznych. Kurkumę używa się do barwienia jajek na twardo, omletów, sosów (np. musztardowego, curry), ryżu, makaronu, czy zup kremowych. nadaje charakterystyczny smak rosołom, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. W Indiach dodawana jest do słodkich potraw nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku. W kuchni
Ciastka - domowe słodkościkurczakiem i warzywami. Wrapy z kurczakiem, warzywami i pastą z białej fasoli Składniki: 300 g piersi z kurczaka ½ łyżeczki przyprawy curry w proszku ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku 2 łyżki oleju roślinnego 4 placki tortilli 1 opakowanie Pasty z białej fasoli „Z gruntu dobre” 50 g rukoli lub mieszanki(...)sałat 1 marchewka 1 czerwona papryka sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka natrzyj olejem roślinnym, curry i papryką w proszku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Usmaż na suchej patelni na ciemnozłoty kolor. Odstaw do przestygnięcia, następnie pokrój w plasterki. Placki tortilli posmaruj pastą z białej fasoli. Ułóż
kuron.com.plMamy szereg sprecznych informacji skąd potrwa się wzięła. Jedne źródła twierdzą, że w pewną szarą, zimną noc, kierowca autobusu wracając z pracy zaszedł do paskstańskiej knajpy i zażyczył sobie curry. Kiedy mu je podano, kazał odesłać je do kuchni, że jest za słone. Siedzący na zapleczu właściciel lokalu jadł właśnie zupę pomidorową i powiedzial kucharzowi, żeby dodał trochę pasty pomidorowej(...)dania awanturującego się klienta (ewidentnie bez krawata). Szef tak zrobił. Kucharz zaniósł zmodyfikowane curry kierowcy, ten zachwycił się daniem i zaczął regularnie przychodzić z kolegami na kurczaka w sosie. Stąd sława kurczka tikki masala zaczęła promieniować na całą Wyspy Brytyjskie. Ładna historia, tyle, że Rahul Verma, krytyk klinarny, znawca kuchni hinduskiej twierdzi, że jadł kurczaka tikka masala w Penjabie, gdzie
Niedzielny kucharz