Składniki: 3/4 szklanki soi 1 ziemniak 2 cebule 1 kostka warzywna DIETESSE (dostępna w Naturhouse ) 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka suszonego majeranku sok z cytryny Wykonanie: Soję płuczemy pod bieżącą wodą, przenosimy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie, odcedzamy(...)wrzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy do zeszklenia. Gdy soja zmięknie, dodajemy pokrojonego ziemniaka i podsmażoną cebulę. Gotujemy, aż kawałki ziemniaka będą miękkie, a następnie blendujemy na gładki krem. Dodajemy curry, majeranek oraz do smaku - odrobinę soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Użyte w przepisach KOSTKI WARZYWNE BEZ SOLI DIETESSE dostępne są we wszystkich Centrach Dietetycznych Naturhouse : Zawierają serwatkę, tłuszcz mleczny
Kuchnia MagdaLenyPierś faszerowana serem i warzywami. Składniki dla 2 osób: 2 piersi z kurczaka ¼ czerwonej papryki ¼ pomarańczowej papryki 4 kostki mrożonego szpinaku lub listki świeżego szpinaku b ser pleśniowy ½ łyżeczki curry 1 łyżka oleju ½ łyżeczki czerwonej papryki ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Jak przygotować pierś faszerowaną serem i warzywami. Przepis krok po kroku. Piersi delikatnie nacinamy ostrym nożem wzdłuż tworząc kieszonkę(...)słupki. Papryki kroimy w paski i wraz z serem wkładamy do kieszonki w rozciętej piersi, następnie wkładamy do środka po 2 kostki szpinaku. Przygotowujemy marynatę mieszając olej, paprykę, curry, pieprz i sól. Można spiąć mięso wykałaczkami. Sylikonowym pędzelkiem smarujemy z obu stron piersi kurczaka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy mięso przez ok. 30 minut w 200 °C. Tak przygotowaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiad, wyszły super. Składniki: Udziec z indyka 80 dag Boczek wędzony Morele suszone Cytryna 1 szt. Sól i pieprz do smaku Bułka tarta do panierki Jajko 2 szt. Curry 1 łyżeczka Olej do smażenia Wykonanie: Udziec opłukać, osuszyć, pokroić w plastry. Następnie pokropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem do smaku. Rozbić tłuczkiem, na każdym kotlecie położyć plasterek(...)boczku i kilka wcześniej namoczonych moreli. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami, maczać w rozmąconym jajku, panierować w bułce tartej wymieszanej z curry. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto
Tradycyjna Kuchniabrukselki, ja użyłam mrożonej brukselki Poltino - 1/2 szklanki kaszy bulgur ( można zastąpić inną kaszą ) - 4 ząbki czosnku - olej - 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy - 1 płaska łyżeczka mielonego curry - sól i pieprz do smaku 1. Brukselkę wrzucamy na wrząca lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 7-10 minut w zależności od wielkości główek, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni(...)smażymy brukselkę do czasu aż jej boki się zarumienią, dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy, smażymy razem 2-3 minuty. 2. Kaszę gotujemy w 1 i 1/2 szklanki wody razem curry i kurkumą, gdy wchłonie się prawie cała woda garnek ściągamy z ognia, przykrywamy pokrywką, owijamy ręcznikiem i zostawiamy na 15-20 minut aby kasza doszła. 3. Łączymy ze sobą kaszę
Apetyczna babeczkamakaronu tagliatelle z dodatkiem szpinaku i czosnku, 15 dag boczku, 250 g mascarpone, 1/2 średniej wielkości cebuli, 2 ząbki czosnku, duża garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz świeżo mielony, curry, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażam pokrojony w kostkę boczek (bez dodatku tłuszczu, ponieważ wytopi się z boczku). Kiedy boczek się przyrumieni, dodaję posiekaną cebulę(...)czosnkiem, smażę jeszcze przez chwilę. Następnie dodaję mascarpone i przyprawy - sól, pieprz, curry i zioła prowansalskie. Smażę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu rozpuszczenia się sera. Na koniec dodaję makaron i natkę pietruszki, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniachcę, aby mężowi się przejadł. Pewnie niektórych z Was zdziwi połączenie mięsa z bananem, ale zapewniam, że to idealny duet. Zresztą zerknijcie na przyrządzanego przeze mnie kurczaka curry lub też egzotyczną zupę krem . Ten słodki owoc świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych! Wracając do przepisu... Tak upieczony kurczak jest przeeepyszny, bardzo soczysty i kuszący aromatem masła. Banan nie jest zbytnio(...)nuta czosnku... Zresztą sami spróbujcie. Polecam! 3 ćwiartki z kurczaka (duże; mogą być dowolne części z kurczaka - około 1-1,2 kg) 1 łyżeczka czosnku granulowanego (płaska) 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 łyżki masła (u mnie klarowane Sertop ) 1 banan Wszystkie przyprawy dokładnie połączyć, a następnie powstałą mieszanką natrzeć umytego oraz osuszonego
Di gotujeright;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kaszą kuskus i jajkiem sadzonym – Składniki: pół szklanki kaszy kuskus ćwierć łyżeczki przyprawy curry 2 jajka 2 garści świeżego szpinaku 8 pomidorków koktajlowych pół dużej czerwonej papryki 4 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżeczka miodu lipowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy(...)składniki na 2 porcje (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kaszą kuskus i jajkiem sadzonym – Wykonanie: Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu (dodatkowo do wody dodać ćwierć łyżeczki przyprawy curry). Usmażyć na maśle jajka sadzone. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę. Musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek wymieszać
Kulinarne Przebojemarchewki Hortex 200g mrożonego zielonego groszku Hortex 450g mrożonego bobu Hortex 2 cebule 2 ząbki czosnku kilka nitek szafranu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczka kurkumy 1l bulionu drobiowego przyprawa do kurczaka pieprz sól olej Wykonanie: 1. Pałki z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i odstawić na kilka godzin(...)następnie ostudzić i obrać. 3. Na patelni na której smażył się kurczak przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wsypać ryż, wlać 1/2 bulionu drobiowego, dodać nitki szafranu, przyprawę curry, kurkumę, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Następnie wlać pozostałą ilość bulionu, dodać mini marchewki, zielony groszek i gotować do momentu al dente warzyw i ryżu
Szalona Kuchnia Ewelinywersji dietetycznej, czyli posiłek idealny na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Sałatka w szczególności sprawdza się jako przekąska do alkoholu. W mojej wersji mięso z kurczaka doprawione przyprawą do gyrosa, curry i ostrą papryką zostało podane z sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem, papryką, kukurydzą i sokiem z cytryny. Składniki : - pierś z kurczaka - sałata lodowa - ogórek - pomidor - papryka - kukurydza Przygotowanie : 1. Mięso(...)kurczaka pokroić w kostkę, następnie obtoczyć w przyprawie do gyrosa, curry i posypać odrobiną ostrej papryki. 2. Kurczaka smażyć około 20 minut na wolnym ogniu. 3. Pokroić sałatę, pomidora, ogórka i paprykę. 4. Usmażone mięso wymieszać z ww. składnikami i kukurydzą. 5. Polać odrobiną soku z cytryny. 6. Wszystko dokładnie wymieszać. Smacznego
Kuchenne innowacjeząbek czosnku, - łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 13 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - mały pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, oregano, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ ze środka. 3. Mięso(...)piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 4. Do mięsa dodajemy drobno pokrojony por, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wydrążony miąższ z cukinii i dusimy kilka minut. 5. Mięso łączymy z ugotowaną kaszą, koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki. 6. Cukinię faszerujemy przygotowanym farszem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpush({}); Selerowy Gyros – Składniki: 1 duży podwójny filet piersi z kurczaka (ok. 760g) 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do zamarynowania mięsa + odrobina oleju (ok. 1 łyżka) do smażenia 2 słoiki selera ciętego(...)ketchupu pikantnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Selerowy Gyros – Wykonanie: Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błonek i kości. Pokroić w kostkę. Dodać przyprawy: słodką paprykę, czosnek, curry, bazylię, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Dodać olej, całość wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę (a najlepiej na całą noc, by mięsko ładnie się zamarynowało). Na patelni rozgrzać
Kulinarne Przebojebędzie pyszna! A co ważne , bardzo zdrowa! Składniki kilka marchewek pomidory z puszki czerwona cebula kawałek świeżego kłącza imbiru sól u mnie himalajska różowa mleko kokosowe łyżeczka kurkumy łyżeczka curry olej kokosowy extra virgin pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej trochę oleju kokosowego. Dodaj pokrojoną w pióra cebulę i starty korzeń imbiru. Dopraw kurkumą(...)curry. Smaż około 3 minut. Dodaj marchewkę obraną i pokrojoną w kostkę. Podduś chwilkę. Wlej pomidory krojone z puszki. Możesz jedną puszkę, możesz dwie. Dosmacz solą i przykryj garnek. Gotuj około 15 minut ,aż marchewką zmięknie. W razie czego dopraw tak, jak lubisz. Dodaj mleko kokosowe i ugotowaną kaszę jaglaną, gotuj jeszcze 5 minut, a następnie wszystko zblenduj na gładki
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 5 udek z kurczaka 3 cebule 1 cytryna 30g czarnych oliwek 30g zielonych oliwek 250ml bulionu drobiowego kilka nitek szafranu garść świeżej posiekanej kolendry 250g kuskus 2 łyżeczki curry sól olej Marynata: 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3-4 cm imbiru 5 łyżek oliwy Wykonanie: 1. Marynata(...)minut. 4. Pod koniec duszenia, zwiększyć płomień i zredukować sos. Dodać oliwki i świeżą posiekaną kolendrę. 5. Kuskus zalać wrzątkiem 1 cm nad powierzchnię kaszy, dodać 2 łyżeczki curry, sól, wymieszać, przykryć pokrywką i odczekać około 5 minut aż wchłonie cały nadmiar wody. 6. Marokańskie udka podawać z kaszą kuskus, polać sosem i posypać świeżą kolendrą
Szalona Kuchnia Ewelinymakaronu farfalle 250g fileta z kurczaka 1/2 cebuli 150g świeżego brokułu 150g cukinii 100g groszku cukrowego 2 czerwone mini papryki 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy curry 50g sera Grana Padano sól morska świeżo zmielony pieprz kilka listków świeżej kolendry olej arachidowy Wykonanie: 1. Fileta umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, odstawić(...)półplasterki, papryczki w cienkie plasterki, czosnek drobno posiekać, a brokuł podzielić na mniejsze różyczki. 3. W woku na oleju podsmażyć kurczaka, dodać cebulę, czosnek, cukinię, brokuł, papryki, przyprawę curry, całość smażyć kilka minut okresowo mieszając. Na sam koniec dodać groszek cukrowy, listki świeżej kolendry, przykryć pokrywką i pozostawić na około 2-3 minuty, po czym zdjąć woka z ognia
Szalona Kuchnia Ewelinyopakowanie warzyw na patelnię (jakie lubicie) olej kokosowy nierafinowany do smażenia mix kolorowych sałat mango sól, u mnie himalaska różowa pieprz ziołowy pół łyżeczki cynamonu szczypta kurkumy + pół łyżeczki curry czerwona cebula 2 cm świeżego kłącza imbiru startego na tarce o małych oczkach Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż z kurkumą, imbirem(...)cynamonem i curry na oleju kokosowym. Tak mniej więcej 3 minuty. Dodaj mieszanke warzyw na patelnię. Podsmaż około 7 minut. Wsyp ryż, wymieszaj. Dodaj pokrojone mango. I Twoją ulubiona kolorową sałatę. Obiad gotowy! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni