strąkami ) sól morska 1 czerwona cebula ząbek czosnku pieprz 700 g zielonych szparagów 500 g ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżki świeżo posiekanej pietruszki 2 łyżeczki przyprawy curry szczypta pieprzu kajeńskiego 250 ml bulionu jarzynowego 4 łyżki śmietany 4 łyżki kefiru Przygotowanie Wyłuskany groszek wrzuciłem na 10 minut do mocno wrzącej wody, odcedziłem. Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem(...)kostkę. Warzywa umyłem. Szparagi obrałem, odciąłem zdrewniałe końce. Szparagi i ziemniaki pokroiłem na 3-centymetrowe kawałki. Podgrzałem oliwę, wymieszałem z cebulą, czosnkiem, pietruszką, curry i pieprzem kajeńskim. Dodałem szparagi i ziemniaki, podlałem to wszystko rosołem, posoliłem, popieprzyłem, gotowałem na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. Dodałem śmietanę, raz zagotowałem. Wymieszałem groszkiem i kefirem
R'n'G KitchenSkładniki: 1 kalafior 2 cebule cukrowe 5 ząbków czosnku 1/2 selera 4 ziemniaki 6 białych kiełbas 150 g boczku wędzonego, surowego 2 łyżeczki curry 3 łyżki oleju roślinnego sól Sposób wykonania: Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i seler kroimy w kostkę. Czosnek szatkujemy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej a następnie przesmażamy na nim kalafiora(...)cebulę, czosnek i seler. Pod koniec smażenia dodajemy curry i sól. Podduszone warzywa zalewamy 2,5 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość
Qchnia po prostuBardzo smaczne curry, Trochę się namęczyłam żeby uzyskać smak, ale udało się. Wszystkim smakowało, więc mogę polecić to danie. Trzeba samemu dozować dodawanie chili, każdy lubi mniej lub bardziej ostre. Mięso pokroić w paski, cały tłuszcz usunąć za pomocą ostrego noża. Doprawić solą. Wszystkie suche przyprawy wymieszać razem i obtoczyć w nich mięso. Czosnek obrać i posiekać. Cebule obrać(...)straci kolor surowizny. Następnie dodać czosnek, imbir i chilli. Smażyć jeszcze chwilkę. Dodać mięso i smażyć, mieszając aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, listki curry i wymieszać. Zagotować i doprawić do smaku solą. Wlać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodać łyżkę jogurtu naturalnego i posiekane listki mięty. Miętę można pominąć
Kuchnia Pokoleńszczypta imbiru 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 250 ml.bulionu 1 niewielka łyżka łagodnejj musztardy szczypta mielonej kolendry sól pieprz Do dekoracji : ******************** 4 liście sałaty 4 plasterki cytryny szczypta curry *************************************** 1 . Kurczaka podzielić na 4 części . 2 .Na patelni rozgrzać masło i obsmažyć z każdej strony mięso na rumino.Przełożyć do rondla. 3 . Cebulę obrać i zetrzeć na drobnej(...)Liście sałaty umyć i osuszyć i ułożyć na talerzach. Na każdy z nich ułożyć kawałek kurczaka i obficie polać sosem. 7. Udekorować plasterkiem cytryny .Całość oprószyć szczypta curry ! Bardzo szczególnie do tego przepisu zachęcam.Kurczak ma wyborny smak i jest delikatny.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 1 filet z kurczaka 1/2 cukinii 250 g boczniaków 1 cebula 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka przyprawy garama masala 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki sosu … Czytaj dalej Curry z boczniakami
czarrna od kuchniorientu :) Polecam Wam bardzo! Czakalaka czyli warzywna potrawka w afrykańskim stylu 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany 3 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany olej 2 łyżeczki przyprawy curry 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obranej i startej na grubych oczkach tarki po 1 czerwonej i zielonej papryce, pokrojone w kostkę 300 g młodej kapusty, posiekanej 1 puszka(...)łyżeczki suszonego tymianku i pieprzu szczypta chili sól do smaku 1 szkl. mrożonego groszku W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy pół minuty czosnek z imbirem, wsypujemy curry i smazymy 15 sekund. Dodajemy cebulę, marchewkę, papryki, mieszamy. Smażymy 5 minut a następnie dorzucamy kapustę. Mieszamy i dodajemy pozostałe składniki poza groszkiem. Gotujemy ok 10-15 minut, dorzucamy groszek
Dzieje kuchennej WiewióryILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 2 torebki ryżu, 200 g polędwiczki wieprzowej, opakowanie mieszanki warzyw na patelnię - u mnie Hortex z przyprawą orientalną, 3 łyżki sosu chili, sól, pieprz, curry, łyżka oleju. Przygotowanie: Ryż gotuję, odcedzam. Polędwiczkę oczyszczam z błon, myję i osuszam. Kroję w półplasterki, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu i curry (przez 2-3 minuty
JejKuchniabiałej fasoli konserwowej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka szpiczasta 4 filety udka kurczaka bez kości 50 ml oleju sezamowego 20 ml sosu sojowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu ostrygowego 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie O Kaszę gotujemy 1-2 min krócej niż w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy(...)zalewy. Paprykę kroimy w piórka. Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy 5-6 min na rozgrzanym oleju z dodatkiem sosu sojowego i pasty curry, pod koniec dodajemy sos ostrygowy. Do kurczaka dodajemy kaszę, fasolę, kukurydzę, paprykę i smażymy kilka minut, często mieszając. Na koniec całość wzbogacamy posiekaną natką pietruszki, do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenpiersi z indyka – 1/2 średniej cukini – 2 łyżki pasty ajvar (pasta z bakłażanów dostępna bez konserwantów w sklepach) – 100 g ryżu jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego czosnku – przyprawy do smaku: sól(...)wzceśniej podsmażone liście szpinak. Wkładamy na 30 minut do piekarnika (po 20 minutach posypujemy opcjonalnie tartym parmezanem). Ryż jaśminowy gotujemy wg instrukcji na opakowaniu dodając 2 łyżeczki przyprawy curry. Indyka wyciągamy z piekarnika ukladamy na talerzu dodajemy ryż jaśminowy i ugrilowaną cukinię. Artykuł Indyk z ajvarem i szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpiersi z indyka – 1/2 średniej cukini – 2 łyżki pasty ajvar (pasta z bakłażanów dostępna bez konserwantów w sklepach) – 100 g ryżu jaśminowego – 2 łyżeczki przyprawy curry – garść świeżego szpinaku – opcjonalnie tarty parmezan marynata – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1/2 ząbku wyciśniętego czosnku – przyprawy do smaku: sól(...)wzceśniej podsmażone liście szpinak. Wkładamy na 30 minut do piekarnika (po 20 minutach posypujemy opcjonalnie tartym parmezanem). Ryż jaśminowy gotujemy wg instrukcji na opakowaniu dodając 2 łyżeczki przyprawy curry. Indyka wyciągamy z piekarnika ukladamy na talerzu dodajemy ryż jaśminowy i ugrilowaną cukinię. Artykuł Indyk z ajvarem i szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEŻółta pasta curry potrzebna jest niejednokrotnie do dań kuchni tajskiej, azjatyckiej a po co kupować w sklepie, jeśli można samemu ją szybko zrobić. Potrzeba tylko dobrać odpowiednie składniki: suszoną chili, trawę cytrynową, galangal, imbir, korzeń kurkumy, pastę krewetkową. No to zabieramy się do tłuczenia w moździerzu składników. Żółta pasta curry. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieoraz wszystkie przyprawy – zmielić obroty 5, czas 5 sekund reszta jak niżej Nie zrobić papki. Włożyć łososia do miski, dodać posiekaną drobno cebulkę, natkę pietruszki lub kolendry, pastę curry, posiekany czosnek. Chili oczyścić z nasionek i błonek i posiekać drobno. Dodać chilli, żółtko, oliwę, mąkę ziemniaczaną do łososia i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą. Formować małe klopsiki. Gdyby
Kuchnia Pokoleńcebuli Sól (około 2 płaskich łyżeczek) Na tabbouleh Duży kalafior lub 2 małe Pęczek szczypiorku Pęczek mięty Pęczek pietruszki Pęczek kolendry 2 duże pomidory Mała czerwona papryka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj zioła, przyprawy, cebulę i mięso. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Krok(...)stopni. Zmiksuj kalafiora lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, aż będzie sypki i zacznie przypominać z wyglądu kuskus. Wysyp go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Posyp łyżeczką curry, 1/2 łyżeczki kminu i 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego. Posól do smaku. Wymieszaj, rozłóż równą warstwą na dnie blaszki. Wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut, następnie wymieszaj i piecz jeszcze przez
Niedzielny kucharzstężenie Dla 1-2 osób Składniki: 100 ml śmietanki kremówki 100 ml wody 3 liście suszonego kafiru 2 cm wnętrze łodygi trawy cytrynowej (ew. suszona) pokrojone drobno szczypta curry odrobina cukru brzozowego lub zwykłego sok z 1/4 cytryny pół łyżeczki agaru świeża skórka z cytryny ozdobny liść: szczaw krwisty Przygotowanie: 1/ Przygotuj foremkę najlepiej silikonową na galaretkę(...)śmietankę i wodę, zagotuj wraz z liśćmi kafiru i trawą cytrynową. Odstaw na 15-20 minut by przeszedł smak liści kafiru i trawy cytrynowej. 3/ Wyjmij liście, dodaj szczyptę curry, odrobinę cukru oraz sok z cytryny i wymieszaj wszystko dokładnie z agarem - ponownie zagotuj. 4/ Wlej do foremek i odstaw w chłodne miejsce. Wyjmij galaretki z foremek na talerz
Kuchnia PROzdrowotnacebuli Sól (około 2 płaskich łyżeczek) Na tabbouleh Duży kalafior lub 2 małe Pęczek szczypiorku Pęczek mięty Pęczek pietruszki Pęczek kolendry 2 duże pomidory Mała czerwona papryka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj zioła, przyprawy, cebulę i mięso. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Krok(...)stopni. Zmiksuj kalafiora lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, aż będzie sypki i zacznie przypominać z wyglądu kuskus. Wysyp go na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Posyp łyżeczką curry, 1/2 łyżeczki kminu i 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego. Posól do smaku. Wymieszaj, rozłóż równą warstwą na dnie blaszki. Wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut, następnie wymieszaj i piecz jeszcze przez
Niedzielny kucharz