pięknie się prezentuje a cudowny zapach rozchodzi się po całym domu.... Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka 2-3 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej pół łyżeczki kuminu 1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz ok 20 g świeżego imbiru 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy czosnek 5 ząbki 1 szklanka bulionu pół szklanki śmietanki ser mozzarella (jedna kulka) garść świeżego szpinaku(...)cytryny sok z 1 limonki świeży tymianek(jak nie mocie to może być ok 1 łyżeczki suszonego) Przygotowanie: Ćwiartki dzielimy na pół,w miseczce mieszamy ze sobą kumin,paprykę,curry,sól,pieprz i tą mieszanką oprószamy mięso. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę(żeby masło się za bardzo nie przypaliło)smażymy na nim mięso na złoto z obu stron
Swojskie jedzonkoktórą trochę podziurawiłem i ugotowałem w wodzie :) Myślę, że ugotowanie na parze też by się udało, ale już byłem bardzo głodny i straciłem trochę czasu dzięki pierwszej porażce. Termin curry zasadniczo się nam kojarzy z taką żółtą przyprawą. Wszystko dzięki Anglikom. Daleko na wschodzie, curry oznacza mniej więcej tyle co sos :) Zgodnie z obowiązującą w Indiach modą, jedzone w pojemniku
Kryzysowa Książka Kucharskapiersi z kurczaka 0,5 papryki czerwonej 0,5 papryki żółtej 50 g świeżego szpinaku baby 4 plastry wyrazistego w smaku sera żółtego 1 łyżeczka curry 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Piersi delikatnie natnij wzdłuż tworząc kieszonkę. Najlepiej użyć do tego bardzo ostrego noża. Przypraw piersi w środku solą(...)paski i ułóż na rozciętej piersi, następnie połóż kilka listków świeżego szpinaku i plasterek sera. Przygotuj marynatę: Wymieszaj ze sobą olej, pieprz, curry i sól. Sylikonowym pędzelkiem posmaruj piersi dokładnie po wierzchu i piecz 20 minut w 200 °C jeśli posiadasz włącz funkcję grilla w piekarniku
kuron.com.plwysokiej temperaturze. Właśnie to sprawia, że naan są z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie i puszyste. Oryginalnie chlebki naan są świetnym "zamiennikiem" dla sztućców. Jeśli lubicie curry lub gulasz, to spróbujcie nabierać jedzenie własnie przy pomocy tych chlebków. Pita Przypina poduszeczkę z pusta kieszonką w środku. Ma dość cienką, lekko chrupiącą skórkę, ale jednocześnie jest miękka i puszysta. Chlebki(...)minuty. Placki powinny być podpieczone "punktowo", to znaczy mieć mocno przypieczone "plamki". Po upieczeniu można posmarować roztopionym klarowanym masłem, wtedy nabiorą jeszcze większej delikatności i smaku. Podawać do dań curry, gulaszy, a także zastąpić nimi tradycyjne pieczywo. Można naan piec w piekarniku, ale ja piekę je na patelni. Pita Jeśli chcemy, aby upiekły się pity, wtedy ciasto powinno być grubsze
Codzienna kuchnia niecodziennaSKŁADNIKI: • 2 pojedyncze piersi z kurczaka • 3/4 szkl. ryżu • curry, sól i pieprz • 1 papryka • 1 puszka kukurydzy • 1 średni ogórek • 1 por (biała część) • łyżka majonezu PRZYGOTOWANIE: Piersi kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i curry, podsmażamy na odrobinie oliwy. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, do przygotowanej miski dajemy ostygnięty ryż, piersi kurczaka, pokrojoną paprykę i ogórka, pora
KUCHNIA POLSKAkuchni była chińską... 🙏 😊 Składniki: 200g ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 szkl. groszku mrożonego 2 garście fasolki szparagowej kawałek pora ok. 10 cm papryka chili curry sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę, seler i por kroimy w plastry, papryczkę chili przekrawamy na pół, następnie wrzucamy(...)patelnię z niewielką ilością tłuszczu i lekko podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i razem dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Na końcu doprawiamy curry, solą i pieprzem. Gotowe warzywa mieszamy z ryżem i trzymamy jeszcze z 2 minuty na ogniu aby ryż przeszedł warzywami. Smacznego :) Poprzedni przepis: Przepis na obiad: Ryż z warzywami
Dieta Rozdzielna i Zdrowieosoby 200 g kaszy gryczanej niepalonej 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 1-2 pory 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. bulionu 1 pierś kaczki ze skórką szczypta curry sól, pieprz olej Białą część pora oczyszczamy, kroimy na półplasterki. Cebulę drobno siekamy Kapustę pekińską kroimy na drobne paseczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i masła. Dodajemy posiekaną cebulę(...)chwilę smażymy. Dodajemy pory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką szczyptą przyprawy curry. Kaszę gryczaną przepłukujemy na sicie. Dodajemy ją na patelnię gdy por nieznacznie zmięknie. Smażymy przez około 1-2 minuty, cały czas mieszając. Następnie na patelnię wlewamy bulion. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie dodajemy posiekaną kapustę, mieszamy. Odparowujemy nadmiar płynu
Smaki Na Talerzulunch do pracy najczęściej zabieram makarony, tajskie curry i oczywiście różnego rodzaju sałatki. Są to jednak dania, które mogą się znudzić. Ostatnio przygotowując się wieczorem do pracy zauważyłam, że lodówka jest kompletnie pusta. Zostały tylko ziemniaki, a w zamrażarce paczka zielonego groszku. Połączenie ziemniak-groszek od razu podsunęło mi skojarzenie z kuchnią indyjską i kotlecikami Aloo Tikka . Okazało się(...)nieszablonowe. Dobrze smakują na zimno, jak i na ciepło co jest istotne, gdy nie mamy miejsca do odgrzania. Możemy je podawać także jako obiad – wraz z dowolnym sosem curry. Z podanej porcji wychodzi ok. 16 sztuk. Są genialne w swojej prostocie. Indyjskie kotlety ziemniaczane: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 jajko ¾ szklanki mrożonego groszku 2 łyżki mąki (skrobi
Poezja smakurobicie? Tajska zupa z kurczakiem Składniki: na 4 porcje 1 mała cebula 1 czosnek solo 2 czerwone chili 1 marchewka 1 łyżka startego świeżego imbiru 1-2 łyżki czerwonej curry w paście 1 l wywaru z kurczaka lub kury 400 g kokosowego mleka obrane mięso z połowy kurczaka 1 duża cukinia 1 limonka 200 g fasolki szparagowej 4 duże brunatne(...)cienkie paski. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Rozgrzej olej i zeszklij warzywa, imbir, fasolkę szparagową i grzyby. Wlej wywar, kokosowe mleko, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i curry pastę. Dopraw zupę solą i gotuj zupę przez 15 minut. Do ugotowanej zupy dodaj pokrojoną kolendrę. Pokrój cukinię na zoodle i napełnij miseczki. Na wierzchu ułóż rozdrobnione mięso kurczaka, wlej zupę
codojedzeniamałe piersi z kurczaka * 3 torebki białego ryżu paraboloid * puszka kukurydzy * puszka ananasa * puszka czerwonej fasoli * 100g uprażonego słonecznika * 3 łyżki majonezu * sól, pieprz, curry, czosnek i czerwona mielona papryka do smaku Przygotowanie : Ryż ugotować z solą i odrobiną curry. Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i usmażyć. Wszystkie puszki otworzyć i odlać wodę. Wymieszać
Magiczne Życie Martywielkości ziemniaków 1 kalarepka Pęczek rzodkiewek 2 kolby kukurydzy Sól Pieprz Marynata Jedna czwarta szklanki oleju 3 łyżki masła Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego Łyżeczka curry Łyżeczka kurkumy Łyżeczka miodu i cytryny (dodajemy je do marynaty pod koniec pieczenia, po dwóch smarowaniach skrzydełek) Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni z termoobiegiem(...)Skrzydełka myjemy, osuszamy. Do rondelka wlewamy olej (jedną czwartą szklanki), podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy masło (3 łyżki), a gdy się rozpuści wsypujemy kurkumę, curry (po łyżeczce) i dorzucamy tymianek (pół łyżeczki). Kiedy mikstura się zagotuje, ściągamy rondelek z ognia i pędzelkiem smarujemy nią skrzydełka z obydwu stron. Następnie solimy je i pieprzymy. Przekładamy na ruszt lub na blaszkę
Niedzielny kucharzkajzerka) 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko 400 ml wody lub bulionu ( ja użyłam po prostu rosołu z poprzedniego dnia) 1 marchewka szczypta kurkumy w proszku lub curry 1 łyżeczka masła oraz: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej roślinny, mleko lub woda Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut. Odciśnij(...)uformuj niewielkie kulki, obtocz je w mące i krótko obsmaż na oleju na lekko złoty kolor. W garnku zagotuj wodę lub bulion z dodatkiem obranej i startej marchewki, kurkumy / curry oraz masła. Dopraw solą i pieprzem. Do gotującego się wywaru włóż podsmażone kulki. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut pod lekko uchyloną pokrywą, w międzyczasie
Oka w rosole czyli KaFka gotujezupy marchewkowej. Do tej pory kojarzyła mi się jedynie z marchwianką, którą sama robiłam małemu Gnomowi, kiedy miał problemy z brzuszkiem. Gnom... Artykuł Zupa marchewkowa z curry pochodzi z serwisu gotować
gotować!Filet z kurczaka ma to do siebie, że sam w sobie ma neutralny smak i można z nim zrobić sporo różnych potraw. Dziś zapraszam Cię na filet z curry, mlekiem kokosowym oraz prażonymi ziemnymi orzeszkami (przepis autorski) Składniki: 300 g piersi z kurczaka 200 g mleczka kokosowego 50 g orzeszków ziemnych niesolonych 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka curry
Oka w rosole czyli KaFka gotujedużych ziemniaków, 50 dag pieczonego mięsa (u mnie szynka) * , 1/2 papryki zielonej, ogórek kiszony średniej wielkości, 2 łyżki oleju, słodka papryka wędzona Cykoria , sól, papryka ostra, zioła prowansalskie, curry. * Można również użyć mięsa gotowanego z zupy. :) Dodatkowo: garść posiekanego koperku, sos czosnkowy. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie przez 20 minut, odcedzam. Na rozgrzanym oleju(...)podsmażam ziemniaki z dodatkiem przypraw - papryk, soli, ziół prowansalskich i curry. Kiedy ziemniaki lekko się przyrumienią dodaję pokrojone w kostkę mięso i paprykę (małe paseczki), smażę około 5 minut na średnim ogniu. Na koniec dodaję pokrojonego w kostkę ogórka i smażę jeszcze przez 1-2 minuty. Danie podaję z sosem czosnkowym posypane koperkiem
JejKuchnia